Géén transactiekosten om via een effectenmakelaar te beleggen. Het klinkt wel heel aanlokkelijk want geld, kosten uitsparen is al meteen ook geld verdiend. Zo start je al meteen niet in de min. Het is waarmee een nieuwe broker, genaamd Flatex.nl zich presenteert. Deze online discountbroker werd als beste van Duitsland bestempeld door de financiële dienstverlener FMH uit Frankfurt. Flatex wil nu ook voet aan de grond krijgen in Nederland. In tegenstelling tot in eigen land, worden hier alle orders gratis aangeboden. Maar gratis beleggen, is dat eigenlijk wel mogelijk?

Beste online makelaar

‘Beste Online Broker 2018′ van Duitsland; zo’n kwalificatie krijg je natuurlijk niet zomaar. En dit is reeds zes opeenvolgende jaren het geval. Jetzt geht los, schrijven ze zelf. Vooruit met de geit! Vanaf nu start het! We beginnen eraan, zo zou je de uitdrukking ook kunnen vertalen. Gelukkig is verder alles wel in het Nederlands gesteld. Want zelfs al ‘ken’ je een vreemde taal, zeker wanneer het op geld aankomt mag er geen miscommunicatie ontstaan.

Gratis beleggen = ‘Goedkoopste van Nederland’?

Zo presenteren ze zich. Want goedkoper dan €0,-, dan kan je inderdaad nergens anders beter af zijn. Maar… hoe verdient de Duitser dan zijn geld? Is gratis wel echt gratis? Zitten er geen addertjes tussen het gras? Moeten we nog met een vergrootglas ergens kleine lettertjes doornemen? Het tarieven overzicht raadplegen geeft de volgende informatie. Nul euro kost het inderdaad dan om te kopen: aandelen en obligaties, fondsen en ETF’s, turbo’s en CFD’s. Idem voor real time koersen, beheer en aanhouden rekening en uittreksels. Op de normale ingebrepen kosten vanwege fondsenuitgevers en bepaalde buitenlandse producten, heeft Flatex geen invloed. Zoals het zelf meldt, en voor de rest wordt alles aangegeven ter informatie.

Echt gratis beleggen of…?

We kunnen er geen specifieke informatie over vinden op Flatex.nl maar gratis kan natuurlijk nooit echt hélemaal gratis zijn. Online brokers zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Dus lezen we erover her en der. Over brokers die hun kosten verhalen op de spread, het verschil tussen bied en vraag koersen. Of een artikel zoals ‘Why “Free Trading’”on Robinhood Isn’t Really Free’. Over effectenmakelaars die hun klanten dirigeren naar bepaalde beurzen en tussenpersonen waardoor ze zelf korting krijgen. We laten in het midden hoe het bij Flatex precies zit. Natuurlijk is het al gunstig om zoveel mogelijk AUM (Asset Under Management) te hebben. Geld maakt geld zullen we maar zeggen. Het is ook mogelijk dat de grote aantallen orders een makelaar zowiezo korting geven, omdat hij zoveel business aanbrengt. Dan is er geen vuiltje aan de lucht natuurlijk. Tijdgebrek verhindert ons de firma te contacteren, maar niets staat u in de weg om een gratis info pakket aan te vragen. Het verplicht u tot niets, en als u er het fijne, van achter de schermen wilt weten, kunt u Flatex altijd zelf en eerst de vraag stellen.

‘Wordt commissieloos beleggen het nieuwe normaal?

Dat vraagt Finextra.com zich af in een artikel dat het publiceert in maart 2019. Hoewel het nog een nieuwigheid is in Europese landen, staat men op dit gebied al verder in de VS en zeker in Canada. Gegeven de automatisering van het koop en verkoop proces, zijn in feite de kosten voor de aanbieder minimaal. ‘Given that there is no paperwork to complete, the entire registration process and trading activity can take place within minutes. Thanks to the mobile app, one-click trading is now a reality.’ Mobiel traden, handelen, met alles wat u nodig heeft direct en altijd bij de hand op uw smartphone? Ook dat biedt Flatex aan. ‘Alles wat u nodig hebt is een smartphone of tablet en een gratis flatex-rekening.

Baas in eigen huis

Kostenbesparingen staan hoog in het vaandel van de Duitse online broker. Eigenlijk doen ze alles zelf, in house dus. Van het kernbanksysteem tot de datacenters, van de klantenservice tot de administratie. Waarschijnlijk ook onder het motto ‘wat je zelf doet, doe je beter’? Er is ook de eigen bank: ‘flatex Bank AG’, zij het onder supervisie van de Duitse toezichthouder op de financiële markten, de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Net als alle andere Duitse banken. Bovenaan staat dan nog een FinTech groep, die zelf beursgenoteerd is.

FinTech Group AG (German WKN: FTG111, ISIN: DE000FTG1111, Ticker symbol: FTK.GR)

Openheid geeft vertrouwen

Ook over wie of wat Flatex is, sinds de oprichting in 2006; het verhandelde volume en de contanten voorhanden; net als over de verzekering van de beheerde waarden, is alles helder aangegeven. De bedragen zijn aanzienlijk (’11 miljard euro aan effekten in bewaring’ bijvoorbeeld), dus het is ook duidelijk dat we hier niet met een kleine partij te maken heeft. Flatex heeft zijn roots in het IT wezen met een oorsprong die in feite terug te volgen is tot de jaren ’80. Met Flatex heeft u trouwens toegang tot Tradegate Exchange. Wilt u zelf proberen of u kunt beleggen tegen €0,- transactiekosten, maak dan hier gratis een account aan en profiteer van een welkomstbonus van €100,- bij de eerste transactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: