Grieken zijn 70% van beloftes niet nagekomen

37

Volgens een voorlopig Troika-bericht zouden de Grieken 210 van van de 300 met de EU overeengekomen crisismaatregelen niet hebben uitgevoerd. Als klap op de vuurpijl wil de nieuwe Griekse regering ook nog eens twee jaar uitstel van de nakomingsplicht. In Duitsland zijn er woedende reacties. Zowel binnen het  bedrijfsleven, de politiek als de bevolking.

Kanzler Merkels krediet is op

Na de laatste Euro-top, waar Kanzler Merkel niet erg blij van terugkwam, staat de Duitse samenleving meer op scherp dan ooit. De bevolking is er door het gemarchandeer in Griekenland, Spanje en Italië volkomen van overtuigd dat Europa zo langzamerhand geheel op de schouders van de Duitsers is komen te rusten en dat voelt niet goed.

 

Nu er weer onheilstijdingen uit Griekenland komen, dat men daar bijna 70% van de overeengekomen verplichtingen niet is nagekomen én ook nog eens twee jaar uitstel wil, is de beer los. Kanzler Merkel heeft niet veel speelruimte meer, niet in de politiek, waar verkiezingen aan de horizon gloren, maar ook niet bij het bedrijfsleven en de bevolking.

Grieken in Wanhoop!

Wie de ontwikkelingen van de laatste twee jaar gevolgd heeft die kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de Grieken voor een uitzichtloze situatie staan. Economisch zit het land aan de grond en politiek is men niet in staat om het land te besturen. De kersverse minister van Financiën, Yannis Stournaras, die hier op de foto nog lacht, is het lachen inmiddels wel vergaan.

Als fantastische opdracht kreeg hij van de drie coalitieleiders mee dat hij op het recent gehouden overleg tussen de Ministers van Financien resoluut en flink in moest zetten op het winnen van tijd wat betreft de te nemen maatregelen. Hij werd geacht met twee jaar uitstel thuis te komen. Toen hij terugkwam bleek hij niets voor elkaar te hebben gekregen. Geen uitstel. Eerst uitvoering en dan misschien overleg hoe het verder zou kunnen. Dat werd hem op zijn zachts gezegd niet in dank afgenomen. Voorlopig en misschien wel voor altijd moet Stournara in de hoek staan met een puntmuts op met het opschrift Dom!

Hoe verder?

De drie coalitieleiders hebben zich nu voorgenomen om zelf de onderhandelingen te gaan voeren. Mannen van gewicht. Dat gaat dus een confrontatie met Merkel of haar secondanten worden en u weet uit het eerste stukje hoe getergd de Duitsers zijn.

Alles gevolgd hebbende kan er, wat mij betreft, maar één conclusie zijn wat de Grieken en Griekenland betreft. Stop en stap uit de eurozone. Neem het verlies en begin met een nieuwe opbouw. Zeker is dat het erg moeilijk gaan worden maar doormodderen lost niets op en maakt de lijdensweg alleen maar groter.

Weblink