Griekenland alwéér failliet & belasting op banktranacties

We schreven al dat Griekenland de zomer van 2015 financieel waarschijnlijk niet zou gaan overleven. Schijnbaar komen de Grieken op 5 juni al in uiterste nood, zoals het er nu uitziet. De Grieken zijn klaar voor vers nieuw geld. Elke dag zonder deal tussen Griekenland en de geldschieters kost €22,3 miljoen.

Meanwhile, a new report from the Hellenic Confederation of Commerce and Enterprises suggests that each day without a deal costs the Greek economy €22.3 million.

Banken vallen om zonder steun

Ook het bankensysteem blijkt toch nog een stuk fragieler dan gedacht. Het is namelijk zo dat ze gewoon keihard omvallen als er niet snel steun komt. Volgens een rapport van Moody’s is er sinds december 2014 voor ruim 30 miljard euro bij de Griekse banken opgenomen.  Ook de geruchten over een belasting op banktranacties worden steeds hardnekkiger. Op transacties boven de €500,- zal Athene mogelijk belasting gaan heffen. Verder alles lekker hoor. Via ekathimerini.com

Athens is promoting the idea of a special levy on banking transactions at a rate of 0.1-0.2 percent, while the government’s proposal for a two-tier value-added tax – depending on whether the payment is in cash or by card – has met with strong opposition from the country’s creditors.

A senior government official told Kathimerini that among the proposals discussed with the eurozone and the International Monetary Fund is the imposition of a levy on bank transactions, whose exact rate will depend on the exemptions that would apply.

Gebed zonder eind

Als 299 miljoen euro al te veel is, wat gaat er de rest van de maanden dan gebeuren zonder nieuwe noodsteun? Hieronder nog even de lijst:

 • 5 juni €299 miljoen
 • 12 juni €335 miljoen
 • 16 juni €558 miljoen
 • 19 juni €335 miljoen
 • Maand Juli €447 miljoen (IMF)+ €3,5 miljard (ECB)
 • Maandag augustus €174 miljoen (IMF) + €3,2 miljard (ECB)

En dan moeten ze ook nog salarissen van de ambtenaren betalen. Kortom, Griekenland alwéér failliet, totdat ze weer met nieuwe miljarden in leven worden gehouden… Tot de volgende afbetaling.

13 reacties

 1. Griekenland wordt getrakteerd met financiële waterboarding. Maar verder niets aan de hand, niemand mag Prison Europe verlaten.

 2. Dat Griekenland op eigen kracht failliet zou ( kunnen )
  gaan,was de afgelopen paar jaar allang duidelijk bij de anderen lidstaten,maar
  steeds hardnekkig onder het kleed geveegd/gehouden.

  Ze gaan het boekhoudkundig zonder meer schulden bij de EU of IMF ook niet
  redden om hun aflossing+rente te kunnen betalen.

  De huidige regering is niet verantwoordelijk voor het wanbeleid van vorige
  regeringen,met de nodige hulp en weten van externe partijen.

  De grote lidstaten van de EU wisten van begin af aan dat het niet financieel
  goed zat bij de Grieken,maar ze konden er wel lekker aan verdienen.

  Dus nu moeten ze niet schijnheilig en streng gaan doen,ze
  hadden beter eerder aan de noodrem kunnen trekken.

  Ik hoop,dat Griekenland nu het voorbeeld volgt van IJsland
  en met een schone lei gaat beginnen.

  Altijd beter,dan je verder op sleeptouw te laten nemen door
  de modder verder de stront in.

  Je zal toch eerst een deur moeten dicht doen,om een nieuwe
  te openen.

 3. “banken vallen om zonder steun”
  Jah, dat MOET ook. Alleen KEN het nu niet meer, omdat ze zichzelf als volwaardig parasiet hebben ingevreten in de weke delen van de gretige consument, die binnen afzienbare termijn noodgedwongen een vinger achter in de keel zal steken en al brakend het strijdtoneel van exponentiele groei zal moeten verlaten.
  Heheh, biflaten.

  1. Ik zie banken meer als vampiers, Houts! Dirk S. van de DSB-Bank was daar het ultieme voorbeeld van. Maar je hebt helemaal gelijk. Het kan niet anders dat exponentiële groei uiteindelijk zal leiden tot een crash tegen een betonnen muur van een meter dik.
   Geopolitieke problemen zullen op steeds grotere schaal wereldwijd opduiken en het algemene vertrouwen dusdanig aantasten dat de “cash” ineens, op een totaal onverwacht moment, een feit zal zijn. Het Financiële hart van Europa, London, is zo labiel dat daar ieder moment de pleuris kan uitbreken. Geen doomverhaaltje maar een feit, geconstateerd door Joris Luyendijk.

    1. Dank je, Houts. Ik ken het verhaal over peak oil en de klimaatverandering al maar dit rapport laat mooi zien met harde cijfers dat de Westerse beschaving zoals we die nu kennen ten einde loopt als er niks concreets gebeurt. Het besef dat het financiele systeem volledig afhankelijk is van olie en gas is er in de politiek wel maar ze doen er niks aan. Sterker nog, ze doen er alles aan om deze situatie in stand te houden. Kijk maar eens naar Groningen. Alle maatregelen die nu worden genomen om dit financiële systeem aan de praat te houden is een zogenaamde “Pavlov reactie”. Ontkennen dat er grote problemen zijn en gewoon op dezelfde weg doorgaan in de hoop dat het zich wel weer zal oplossen. Op z’n VVD’s: het komt wel weer goed. Koude kernfusie kan een heleboel oplossen, maar alle duurzame oplossingen worden tegengewerkt door olielobby en de daaraan gekoppelde elite.

     1. Punt is wel dat de broodnodige transitie niet pro-actief kan worden gemanaged; een eerste signaal uit officiele kring laat het hele systeem imploderen. China en de VS zijn overigens erg druk met het vergroten van hun strategische oliereserves. Erg druk….

     2. Hallo Cynicus,

      Er is fossiele brandstof in overvloed,voor honderden jaren,net als geld, water en leugens.
      Mensen worden druk gehersenspoeld dat er tekorten zijn.
      Laat u niets wijs maken.
      Angst en onwetendheid,maken mensen dolend,zenuwachtigkneedbaar en manipuleerbaar.

 4. Beste mensen, onze Griekse buren zullen NOOIT de Euro verlaten ook al betalen ze NOOIT een cent terug, maakt geen bal uit. Ze horen bij de familie. Er wordt achter de schermen wel iets moois geboren…..het komt allemaal weer goed, lang leven Europa, hoera !!!!!
  Er schijnt nu een wondermiddel te zijn gevonden…..de geldpers van Draghi, hoera…de Grieken krijgen 100.000 miljoen nieuwe Euro’s vers van de pers en de problemen zijn weg….echt een wonder, dat men dat nooit eerder kon bedenken.
  O…en werken is dus onzin, gewoon even wat Eurootjes printen en klaar is Kees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: