Griekenland bereidt zich voor op rellen

22

rellen griekenlandEen dag voor het bezoek van Merkel aan de Griekse premier Samaras zijn er in Griekenland al zo’n 6.000 Griekse demonstranten op de been. Dat belooft wat voor dinsdag 9 oktober. Het is voor het eerst in 5 jaar dat Merkel Athene zal bezoeken. Dat Griekenland morgen de nodige weerstand verwacht, blijkt uit het feit dat er maar liefst 7.000 politieagenten en ME’ers klaar staan om het bezoek van Bundeskanzlerin Angela Merkel’s niet uit te laten lopen in een slachtveld. De hekken en waterkanonnen staan klaar, alles zal worden ingezet om de orde te handhaven. Door de Griekse straten zullen waarschijnlijk laaghangende wolken traangas vloeien. Er zal met harde hand worden opgetreden tegen ontevreden burgers, relschoppers en andere machteloze Grieken, zoals we inmiddels wel kennen van eerdere video’s.

Grieken boos op Merkel

Een steeds groter deel van de Grieken ziet Merkel als de duivel, het europese kwaad. Ze zien Duitsland als de schuldige van de economische perikelen. De Griekse economie heeft al 5 jaar achter elkaar te maken met een recessie en het werkloosheidspercentage ligt inmiddels boven 25%. Alle Grieken worden geraakt door de forse bezuinigingen van de overheid. Vooral de jongeren hebben daar last van. Dit is dan ook de groep die de straten op gaan om te rellen, ze hebben weinig te verliezen.

Jeugdwerkloosheid gestegen naar 53%

De Griekse economie is sinds 2008 met bijna 20% is gekrompen en hierbij zijn veel ontslagen gevallen, voornamelijk onder de jeugd. De jeugdwerkloosheid in Griekenland is momenteel 53% (!). Er zijn dus momenteel meer Griekse jongeren die geen werk hebben, dan Griekse jongeren die wel werk hebben. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Eind november is er geen geld meer

Het wordt zo langzamerhand eentonig, maar Griekenland zit wederom in de situatie dat het bijna failliet gaat. Griekenland is momenteel nog druk in bespreking met de Troika over de implementatie van de nieuwe bezuinigingen en andere maatregelen die voorgeschreven worden, voordat Samaras de nieuwe tranche van 11,5 miljard euro kan bijschrijven.

Griekenland in handen van de troika

De troika heeft momenteel de macht in Griekenland. De afgevaardigden van het IMF, de Europese Commissie en de ECB zullen bepalen of Griekenland hard genoeg zijn best doet om weer financieel gezond te worden. De Grieken zullen wel moeten luisteren. Het draait allemaal om liquiditeit. Zonder nieuw overbruggingskrediet van Europa houdt Griekenland het gewoonweg niet vol.

IMF waarschuwt voor afschrijvingen

Het Internationaal Monetair Fonds heeft maandag 8 oktober gewaarschuwd dat Europa rekening moet houden met een afschrijving van de noodlening aan Griekenland. Op de website van de Stentor staat te lezen: ‘Nederland en andere eurolanden moeten er rekening mee houden dat zij hun leningen aan Griekenland deels moeten afwaarderen. Dat zegt de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Menno Snel. Het Nederlandse aandeel in reeds verstrekte leningen aan Griekenland is 7,6 miljard euro.‘ We zijn inmiddels zover dat het bijna niet meer uitmaakt of Griekenland failliet gaat. Als we Griekenland niet helpen kost dat misschien miljarden, maar als we Griekenland wel helpen dan kost het ook miljarden. Ondanks dat de Nederlandse politiek ons laten geloven dat we al het geld zullen terugkrijgen, begint het er steeds meer op te lijken dat we kunnen fluiten naar (een deel van) onze centen.