Griekse bankrun in volle gang

32

Ongeveer een maand geleden schreven we al over een Griekse bank run en de kans op besmetting van andere Europese landen. Die besmetting is afgelopen weekend een feit geworden. Spanje heeft 100 miljard gekregen om de banken te redden en ook Italië en Cyprus zitten in de gevarenzone. We vroegen ons toentertijd hardop af: Is de Griekse bankrun begonnen? Nou, het antwoord is JA. In aanloop naar de verkiezingen in Griekenland, die plaatsvinden op 17 juni, komt ZeroHedge met een update over de bank run die in Griekenland gaande is.

In het artikel van ZH staat dat er deze maand enorm veel geld uit het Griekse banksysteem is onttrokken. De Griekse krant ekathimerini schrijft op de Engelstalige website: “Many people are putting money in shares of mutual funds denominated in dollars because of the bureaucratic difficulty of taking money out of Greece, or are keeping cash at home.” De Grieken geloven dus niet meer dat hun geld nog veilig op de bank staat en kopen liever financiële producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse dollar.

Doordat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de Spaanse bailout, nemen steeds meer Grieken het zekere voor het onzekere en wachten niet op de uitslag van de Griekse verkiezingen op 17 juni. Wat voornamelijk beangstigend is, zijn de schatting van de hoeveelheid geld dat er door de Grieken van de banken wordt gehaald. Volgens de Griekse krant wordt er inmiddels dagelijks tussen de €100 miljoen en €500 miljoen bij de Griekse banken weggehaald. Dat is volgens ZH dagelijks 0,3% van de totale waarde van het Griekse banksysteem, dat momenteel wordt geschat op 170 miljard euro. ELA to the rescue. De Griekse banken kunnen dit namelijk enkel vol blijven houden door de ELA-injecties.

Afgelopen vrijdag 8 juni had de Griekse tak van de Franse bank Credit Agricole, genaamd Emporiki Bank, nog hulp van de ELA nodig. Lees: Emporiki to tap emergency liquidity assistance