Griekse bankrun in volle gang

Ongeveer een maand geleden schreven we al over een Griekse bank run en de kans op besmetting van andere Europese landen. Die besmetting is afgelopen weekend een feit geworden. Spanje heeft 100 miljard gekregen om de banken te redden en ook Italië en Cyprus zitten in de gevarenzone. We vroegen ons toentertijd hardop af: Is de Griekse bankrun begonnen? Nou, het antwoord is JA. In aanloop naar de verkiezingen in Griekenland, die plaatsvinden op 17 juni, komt ZeroHedge met een update over de bank run die in Griekenland gaande is.

In het artikel van ZH staat dat er deze maand enorm veel geld uit het Griekse banksysteem is onttrokken. De Griekse krant ekathimerini schrijft op de Engelstalige website: “Many people are putting money in shares of mutual funds denominated in dollars because of the bureaucratic difficulty of taking money out of Greece, or are keeping cash at home.” De Grieken geloven dus niet meer dat hun geld nog veilig op de bank staat en kopen liever financiële producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse dollar.

Doordat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de Spaanse bailout, nemen steeds meer Grieken het zekere voor het onzekere en wachten niet op de uitslag van de Griekse verkiezingen op 17 juni. Wat voornamelijk beangstigend is, zijn de schatting van de hoeveelheid geld dat er door de Grieken van de banken wordt gehaald. Volgens de Griekse krant wordt er inmiddels dagelijks tussen de €100 miljoen en €500 miljoen bij de Griekse banken weggehaald. Dat is volgens ZH dagelijks 0,3% van de totale waarde van het Griekse banksysteem, dat momenteel wordt geschat op 170 miljard euro. ELA to the rescue. De Griekse banken kunnen dit namelijk enkel vol blijven houden door de ELA-injecties.

Afgelopen vrijdag 8 juni had de Griekse tak van de Franse bank Credit Agricole, genaamd Emporiki Bank, nog hulp van de ELA nodig. Lees: Emporiki to tap emergency liquidity assistance

32 reacties

 1. In Nederland is het ook gaande =) Dus ik ga rennen voor me leven nu.. Voor dat ik niet meer bij me geld kan komen!!!

 2. @1: Dat is natuurlijk klinklare onzin. Op welke cijfers baseer je dat dan?

  Griekenland heeft wel een probleem. Als er elke maand weer een paar miljard naar buitenland wordt overgeboekt, houdt het een keer op.

 3. #2 Tuurlijk nu ga ik nog harder rennen 🙂 Vaak zijn dat de ontkerstening fase. En dan pinnen jullie vrolijk alles er af. En dan pis ik naast de pot.. Weetje wel veel mensen halen hun spaar geld er af en wisselen het in anderen valuta om 😉

 4. Dear Mr. Giegold,
  Thank you for your questions, passed on to me by Sharon Bowles, Chairwoman of the Committee on Economic and Monetary Affairs, accompanied by a cover letter dated 6 March 2012.
  As regards your questions on the two three-year longer-term refinancing operations (LTROs), please be aware that, in the first LTRO, the Eurosystem has allocated EUR 489 billion to 523 financial institutions. In the second LTRO, EUR 530 billion have been allocated to 800 financial institutions. However, it should be noted that in total about half of the amount allocated in both operations was in substitution for short-term borrowing from the Eurosystem, so that the net increase in liquidity was about EUR 520 billion.
  With reference to your questions on the disclosure of information about the amounts provided to institutions in individual countries and individual institutions themselves please note that by conducting monetary policy for the entire euro area the ECB provides information on monetary policy operations for the euro area as a whole and not as a breakdown for each country. For confidentiality reasons information on the participation of individual financial institutions cannot be disclosed.
  Furthermore it should be noted that, in a monetary union, a bank’s bid in the context of refinancing operations is not systematically related to the country location of its headquarters but can take place via branches and subsidiaries located in different parts of the EU. Hence the reason why it is difficult, and potentially misleading, to make an exact attribution of borrowings and drawings for individual countries.
  Yours sincerely,
  [signed]
  Mario Draghi

  Dit heeft niks te maken met de banken run hoor. Dat effen ter zeiden 🙂

  http://www.ecb.int/pub/pdf/other/120402letter_giegolden.pdf

 5. Biflatie geef mensen wel de gelegenheid om het te lezen. Want zo boor je juiste info aan. En dan gaan mensen met een anderen manier er naar kijken. We moeten niet alles verbieden of blokken. Want anders is deze site net als anderen site van dat propaganda nieuws. We willen mensen een bredere kennis krijgt. En dat onthouden jullie nu mensen door mijn stukken te verwijderen.

  [b]-Edit- : Wij geven iedereen de mogelijkheid te reageren, echter we hebben wel bepaalde regels. Engelse lappen tekst kopieren is niet de bedoeling. Tevens willen de reacties ontopic houden, dat is wel zo duidelijk. Wilt u mensen graag informeren? Begin dan een eigen website.[/b]

 6. Vind het wel mooi om te zien dat ze worstelen met de euro die ten ondergaat. Ze vechten en vechten en vechten om de euro te redden. Whahaha en die eurofiel zweet op hun hoofd. En alle doem denkers die lachen zich suf. Want jaah als eurofiel wil je niet voor lul staan. Dus lekker doormodderen hoor. Ik kijk wel toe als ze hun hoofd boven water houden.

 7. Zoo en die cinees maar denken.. FOCK wij hebben onze kluizen met euro liggen. wing wong ping breng die zak met euro,s terug en haal grondstoffen. Die munt is een nikkel munt. daar kan je genees een steen van kopen.

 8. Merkel wil bankentoezicht Europeser maken

  BERLIJN – De problemen in de Spaanse bankensector hebben aangetoond dat de Europese toezichthouder op de banken (EBA) meer macht moet krijgen.

  http://www.nu.nl/economie/2833282/merkel-wil-bankentoezicht-europeser-maken.html

  Hahaha nog meer roven van ons. Nou de eurofielen voelen aan hun water dat zelfs een eurofiel moet gaan inzien dat wat ze nu aan het doen zijn dat het niet kan.

  Geef ze maar meer vrijheid. Dan vliegt de inflatie per dag met 1 procent omhoog. Ojaah wel dat spanje straks een mooi plek is om vakantie te houden.

 9. Ik zal maar rennen naar je bank als ik jullie was. Want straks heb je geen flappie meer uit de muur. En je pin pas doet het dan ook niet meer.. En leven op water en lucht hou je ook maar 2 weken vol. Dan begin je wel honger te krijgen haha..

 10. Fitch waarschuwt Europa voor besmettingseffecten.

  Kern eurozonelanden moeten mogelijk hun uitgaven verhogen om noodlijdende landen te ondersteunen om besmettingseffecten te beperken in het geval Griekenland de euro verlaat, meldt een directeur bij Fitch Ratings, voorafgaand aan de belangrijke verkiezingen van dit weekend die waarschijnlijk de toekomst van Griekenland in het valutablok zullen bepalen.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/24/fitch-waarschuwt-europa-voor-besmettingseffecten-dowjones1141182.xml

 11. Hoe komen mensen erbij dat De Jager , Rutte enz. dit allemaal niet zien aan komen ? Volgens mij gaat het voor hun gewoon op rolletjes en zo komt ieder land langzaam in de problemen en zo krijgen we veel makkelijker de nieuwe regels uit Brussel er door heen geduwd en uiteindelijk kan het pensioen en zorgsysteem in Nederland ook op de schop ! Samen met de media word gespeeld dat dit ons iedere keer weer “overkomt” elk bijkomend probleem is er een die ze niet zagen aankomen…
  Ik kan me dat gewoon niet voorstellen , zijn zij nou zo gek of….

 12. Die eurofielen moeten nog ff een paar maanden toneel blijven spelen hoor, heb ik nog ff tijd om een zooi zilver in te slaan.

 13. @naam verplicht

  Goed punt. Opvallend is ook dat enkele leden (madmax bijvoorbeeld) veel tekstbalken nodig heeft om zijn mening te geven. Zijn reactie bestaat daarom soms uit een stuk of 6 aparte tekstbalken waardoor de reacties onder het betreffende artikel een nogal slordig ongeorganiseerd beeld geeft. Mijn tip voor enkele leden. Probeer zoveel mogelijk je punt of reactie te geven in één tekstbalk. Zo houden we biflatie leesbaar en leesvriendelijk.

 14. @16: Er zijn er inderdaad een paar die iets te enthousiast reageren en helaas dus, zoals hij zelf aangeeft last heeft van dyslexie. Nu kan ik dat begrijpen, maar het gaat ook om de manier waarop. Een spelfoutje in de reactie moet kunnen, maar het kan ook te gek. Een beetje aandacht aan de bijdrage vergroot het leesplezier, dus het zou fijn zijn als bijvoorbeeld een mister x daar rekening mee houdt in de toekomst.

  Nu terug naar het onderwerp. De Griekse banken hebben gelukkig een directe reddingsboei van de overheid, die natuurlijk weer honderden miljarden uit het noodfonds krijgt, die wij met z’n alleen uiteindelijk weer bekostigen.

 15. @26 Dre
  Inmiddels is voordat het ESM in werking getreden is al 100 miljard foetsjie. Trouwens zo zeiden die 100+ kamerleden die op persoonlijke titel voor ESM ging het voor Nld slechts om een garantstelling van 40 miljard. Die zou echter wellicht nooit in de praktijk gebruikt worden, Nld zou slechts de komende jaren slechts 4,6 miljard en dit jaar alleen maar 1,6 miljard hoeven storten… Als laatste betaald Nld percentueel het hoogste bedrag per inwoner aan ESM

  Overigens vraag ik me af hoe een land als Griekenland of Spanje zijn bijdrage wil betalen. O ja en laten we ook niet vergeten dat Spanje vetorecht heeft aangaande ESM…

 16. @odballl : ‘live’ schrijf je zo ‘life’, tenzij je het werkwoord beoogt.

  O ja, persoonlijk vind ik deze beter :

  ” Life’s like a whore ; you can’t do anything twice for the same money “‘

 17. @#27/Pe
  “Overigens vraag ik me af hoe een land als Griekenland of Spanje zijn bijdrage wil betalen. O ja en laten we ook niet vergeten dat Spanje vetorecht heeft aangaande ESM…”

  Dat Spanje ‘geld’ nodig heeft uit het ESM, betekent dat zij er ook niet meer aan hoeven bij te dragen. De overgebleven donoren gaan meer bij moeten storten dan wel garanderen. En dan is het inderdaad ook nog eens van de gekke dat zij als ontvanger hun veto-recht hebben en behouden.

  100 miljard euro zonder eisen/verplichtingen, zoals dat wel bij de voorgangers het geval was. Het met twee maten meten, ongelofelijk en onterecht.

  Maar goed, zo druk hoeven wij ons niet te maken. Die euro-obligaties gaan er toch wel komen, en een fond met hefboomwerking zal er ook no wel komen. En de waarde van de euro gaat vanzelf wel onderuit. En daar is de devaluatie en inflatie die ze zo graag willen. Vervolgens over naar een nieuw systeem en een nieuwe -hopelijk regionale- munt.

  Net op televisie, bij NTR-nieuwsuur, ongelofelijk het niveau van de journalisten/interviewers. Ik kon het wederom niet aanhoren die onzin-praatjes en vragen die er niet toedoen. Interviewer vertelde vragend: ‘Er wordt altijd geklaagd dat we in Europa net te laat en net te weinig doen, en nu zijn we met Spanje op tijd en met 100 miljard euro in plaats de benodigde 40 miljard euro en dan schieten de beurzen nog niet door tot in ongekende hoogtes. Wat is dat nou toch?’

  Ze zullen nooit eens goede een eerlijke vragen stellen, en dan aan de juiste personen. Ze zullen nooit ons opmerken dat ze -de Europese leiders, lol- altijd steeds hetzelfde kunstje herhalen en op een andere uitkomst blijven hopen. En dat dat met die 100 miljard euro gewoon bullshit is, en ze nog veel meer nodig gaan hebben.

  Ik kon het niet aanhoren, maximaal een halve minuut, en weg was is. De media, het doorgeefluik en de hype- en spinmachine van overheid, bankiers en multinationals.

 18. En toch, massaal geld van de bank halen om je rekeningen te betalen. eten voor je gezin in huis zien te krijgen. 25 procent van je loon ingeleverd. en te horen krijgen dat je op de wip staat om dat je bedrijf geen opdrachten meer kan binnenslepen
  spaarcentjes van de gewone man. dat is ook realiteit. het gros van de grieken krijgt dreun na dreun.

 19. Waarom hebben ze ooit de goudkoers van het geld gehaald? Zodat ze zelf het geld kunnen drukken… Maarja als je teveel drukt krijg je dit zoek maar is bij Dumpert american dream! Tekenfilmpje iedereen snapt het!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.