Griekse bankrun en waarschuwing voor depressie

20

Uit cijfers van de Bank of Greece blijkt dat er alleen al in de maanden september en oktober van 2011 in totaal 12,3 miljard euro aan tegoeden bij Griekse banken is onttrokken door investeerders en spaarders. Dit komt door de toenemende angst onder de Grieken. Steeds meer mensen houden rekening met het feit dat Griekenland de euro toch zou moeten verlaten, omdat het de bezuinigingsafspraken wellicht niet kan nakomen. Ook piekte het aantal geldopnames bij banken, zo blijkt uit een artikel van The Guardian.


Dit weekend werd duidelijk dat de Griekse centrale bank één van de kleinere Griekse banken, genaamd TBank, heeft moeten redden van de ondergang. TBank wordt door de Griekse staatsbank
Hellenic Postbank overgenomen. Het is de tweede interventie van de Bank of Greece in het vierde kwartaal. In oktober 2011 werd de Proton Bank al genationaliseerd.

De Grieken worden steeds sceptischer over een goede afloop en zijn bang al hun geld kwijt te raken als de banken omvallen en Europa geen nieuwe bailouts meer wil betalen. Hierdoor wordt er maandelijks gemiddeld 4 tot 5 miljard euro opgenomen. Het zijn niet alleen de vermogende mensen die hun geld niet meer aan de bank toevertrouwen, ook burgers halen voor de zekerheid hun spaarcentjes bij de Griekse banken vandaan.

Volgens het artikel van The Guardian heeft het Griekse weekblad Proto Thema berekend, dat al ruim 500.000 Grieken hun vermogen in het buitenland hebben ondergebracht. Het gaat hierbij om een totaal van 40 miljard euro in de laatste 18 maanden. In totaal is al 17% van het bruto binnenlands product uit het banksysteem gehaald. Veel van het geld wordt weggesluisd naar Zwitserse banken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet al weten dat Griekenland  te maken heeft met een zware recessie. In een jaar tijd hebben in Griekenland 320.000 mensen hun baan verloren en de armoede is tot recordhoogte gestegen. De voorspellingen van het IMF over de Griekse economie werden naar beneden bijgesteld. In 2011 zal de economie met zo’n 6% krimpen en de verwachting is dat daar in 2012 nog een krimp van 3% bijkomt. Het IMF is de laatste tijd bijzonder negatief over de aanpak van de schuldenproblemen en de huidige situatie in Europa. Lagarde, voorzitter van het IMF, waarschuwde afgelopen week dan ook voor een nieuwe depressie á la de jaren ‘30, indien er niet snel meer maatregelen worden genomen.

Bekijk ook deze video: Kyle Bass: Europa gaat het niet redden|

En lees: BlueCrest’s Platt says European banks insolvent as Bass sees possible bankrun