Uit cijfers van de Bank of Greece blijkt dat er alleen al in de maanden september en oktober van 2011 in totaal 12,3 miljard euro aan tegoeden bij Griekse banken is onttrokken door investeerders en spaarders. Dit komt door de toenemende angst onder de Grieken. Steeds meer mensen houden rekening met het feit dat Griekenland de euro toch zou moeten verlaten, omdat het de bezuinigingsafspraken wellicht niet kan nakomen. Ook piekte het aantal geldopnames bij banken, zo blijkt uit een artikel van The Guardian.


Dit weekend werd duidelijk dat de Griekse centrale bank één van de kleinere Griekse banken, genaamd TBank, heeft moeten redden van de ondergang. TBank wordt door de Griekse staatsbank
Hellenic Postbank overgenomen. Het is de tweede interventie van de Bank of Greece in het vierde kwartaal. In oktober 2011 werd de Proton Bank al genationaliseerd.

De Grieken worden steeds sceptischer over een goede afloop en zijn bang al hun geld kwijt te raken als de banken omvallen en Europa geen nieuwe bailouts meer wil betalen. Hierdoor wordt er maandelijks gemiddeld 4 tot 5 miljard euro opgenomen. Het zijn niet alleen de vermogende mensen die hun geld niet meer aan de bank toevertrouwen, ook burgers halen voor de zekerheid hun spaarcentjes bij de Griekse banken vandaan.

Volgens het artikel van The Guardian heeft het Griekse weekblad Proto Thema berekend, dat al ruim 500.000 Grieken hun vermogen in het buitenland hebben ondergebracht. Het gaat hierbij om een totaal van 40 miljard euro in de laatste 18 maanden. In totaal is al 17% van het bruto binnenlands product uit het banksysteem gehaald. Veel van het geld wordt weggesluisd naar Zwitserse banken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet al weten dat Griekenland  te maken heeft met een zware recessie. In een jaar tijd hebben in Griekenland 320.000 mensen hun baan verloren en de armoede is tot recordhoogte gestegen. De voorspellingen van het IMF over de Griekse economie werden naar beneden bijgesteld. In 2011 zal de economie met zo’n 6% krimpen en de verwachting is dat daar in 2012 nog een krimp van 3% bijkomt. Het IMF is de laatste tijd bijzonder negatief over de aanpak van de schuldenproblemen en de huidige situatie in Europa. Lagarde, voorzitter van het IMF, waarschuwde afgelopen week dan ook voor een nieuwe depressie á la de jaren ‘30, indien er niet snel meer maatregelen worden genomen.

Bekijk ook deze video: Kyle Bass: Europa gaat het niet redden|

En lees: BlueCrest’s Platt says European banks insolvent as Bass sees possible bankrun

20 reacties

  1. Nee, even serieus, wat moet je nou op zo’n artikel zeggen ?

    “Het zat er aan te komen, hè ?” is eigenlijk het enige.

    Maar ja, er zit nog zo veel méér aan te komen …

    zucht …

  2. De Europese politici willen het niet zien, die gooien er nog een paar miljard tegenaan en hopen dat het zal overwaaien. Natuurlijk worden er wel maatregelen genomen en is de Griekse staat aan het privatiseren en bezuinigen, maar iedereen weet dat het lang niet genoeg zal zijn. Opgeven betekent nog meer problemen, dus daarom zetten ze het door, zo lang als ze kunnen.

  3. Hierbij nog een citaat uit een zeer goed artikel van Morningstar. Dit is waar het eigenlijk een beetje om draait. Er zijn steeds vanuit Europa verwachtingen dat de plannen die zijn opgesteld ook daadwerkelijk functioneren, maar Griekenland probeert al anderhalf jaar het hoofd boven water te houden en dat lukt absoluut niet zonder hulp van buitenaf. Het is dus niet de gehoopte succesvolle manier om zwakkere eurolanden te redden. We zijn een weg ingeslagen die wellicht helemaal geen einde heeft. Uit het artikel: Don’t Look Now: Greece Is Still in Trouble

    [quote]Greece’s bailout was supposed to serve as template for how to deal with economies on the brink. The plan involved short-term infusions of liquidity, voluntary bond write-downs, and severe austerity measures. Unfortunately, this plan isn’t really working in Greece. The country needs even more liquidity, no firm agreement has been reached on the bond write-downs, and the austerity measures are not really being implemented. If this standard prescription fails in Greece, is raises the question about how successful it is going to be for other countries if and when they need help. [/quote]

    Hier is het hele artikel te lezen, met ook nog een verwijzing naar het gehele IMF rapport: http://news.morningstar.com/articlenet/article.aspx?id=450384

  4. Griekenland was toch zo’n klein flut-economietje ? Dat varkentje zouden we toch wel even wassen ? Ben inderdaad benieuwd als landen als Italie en Spanje de broek niet meer op kunnen houden. Trouwens al die Eurofielen die zeggen dat we toch zo veel aan de Euro te danken hebben/hadden. Ja, ‘hadden’ ja. Je moet het ‘per saldo’ bekijken: Alle plussen en alle minnen. De huidige minnen, de huidige ellende, is er zeker een om ernstig rekening mee te houden. Het is toch van de zotte dat je een Euro land, die het niet goed doet/het moeilijk heeft, dat je die alleen kan straffen met een boete ? Verder zijn eigenlijk helemaal geen sancties op te leggen. Want eruit knikkeren is volgens die zelfde Eurofielen onmogelijk.

  5. Bovendien betekent dat, dat de Euro dus een spin in het web is. Als je erin stapt kan je er nooit meer uit en maak je je afhankelijk van hoe je Euro-broeders het doen. Dat ze dit soort scenario’s nou nooit beter hebben bekeken bij de introductie van dat gedrocht.

  6. Het IMF wil dat er snel maatregelen worden getroffen.

    Mijn redenatie is hierop , zij hebben niks te willen , zij gaan maar in hun thuisbasis de VS kijken hoe de boel gesloopt kan worden , de pijn is aan de VS kant begonnen .

    En Griekenland blijft wel bestaan maar afgeslankt en misschien maar beter zo , dit kan misschien de kans zijn dat het Griekse volk langzaam maar wel zeker uit het dal kruipen en totaal de euro niet nodig hebben , daar deze munt een schijnwereld in stand houd van graaiers en bonuscultuur houders onder bestuurders van banken en regenten .

  7. Dus Griekenland beleeft nu het zelfde als ons land tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30?

    Ik denk dat de elite druk bezig is om Europa te verarmen, Hetzij door een grote crash waarbij banken massaal omvallen, de economie compleet instort met grote chaos tot gevolg. Of door jarenlang pijnlijke bezuinigingsmaatregelen te treffen, waardoor het volk veramrt, dat niet meer pikt en massaal in opstand komt.

  8. Naar mijn bescheiden inzicht is het stadium van chaos creëren nog niet voorbij.

    Politici doen het in hun broek en weten absoluut niet wat er morgen kan gaan gebeuren.

    The Guardian publiceert een artikel, bla bla bla.
    Allemaal een onderdeel van het vergroten van de chaos.

  9. @http://www.biflatie.nl/artikelen/58-crisis/20360-griekse-bankrun-en-waarschuwing-voor-depressie#comment-4590

    Politici doen het in hun broek en weten absoluut niet wat er morgen kan gaan gebeuren.

    Ik ben van mening dat zij precies weten dat het totaal niet meer te redden valt , alleen totale chaos creëren kan mist doen ontstaan zodat de werkelijke schuldige buiten schot blijven , uiteindelijk hoe verwerpelijk het ook is het groot kapitaal kan dit alleen maar steunen en uitvoeren daar zelfs de duivel kruipt voor geld .

    Hebzucht heeft dit allemaal op zijn geweten , dus het gros van leiders zwicht voor het grote geld welke hun alleen maar meer de afgrond in duwt daar schuld en fictief geld geen houvast bied.

  10. Precies, R, de euro is een soort ‘Hotel California’ : you can check out, but never leave …

    Binnen een paar maanden zal er dan ook naar mijn bescheten.. ehh… bescheiden mening worden overgegaan tot het massaal bijdrukken door de ECB ; ‘geen keus’ meer zeggen ze dan tegen die tijd …

    ‘Goed nieuws’ voor de PM’s natuurlijk ; die behouden tenminste hun koopkracht, terwijl (de koopkracht van de) euro-spaartegoeden (minimaal) tientallen procenten zal dalen in 2012 ; misschien wel 30% ..!!!

    En reken maar niet op een compenserende loonsverhoging, want daar is het nou juist allemaal om te doen bij De Organisatoren : het vernietigen van de laatst MOGELIJKE bron van ‘weerstand’, oftewel de vernichtung van de Middenklasse …

    Maar ik heb werk genoeg ; bij de storm van afgelopen donderdag nacht/vrijdag ochtend is er hier een 100 jarige den van 30-35 meter (10-15 ton) tegen de vlakte gegaan. Daar ben ik wel een week of zo mee zoet … Stihletje-Stihletje aan de wand .. wie zaagt er het best in dit land ..?

    Shit-shit … sluikreklame .. mag niet hè ?

  11. @Rinus : Ga nou gewoon nog eens een stapje verder in je redenering, en kom samen met mij, hand in hand, tot de (historisch te vaak bewezen) conclusie dat failliete naties/continenten ALTIJD oorlogen gaan beginnen … al wàs het maar om de aandacht af te leiden van de problemen ’thuis’ …

    En voor oorlogen zijn ALTIJD bankier(-families) te vinden die ‘spontaan’ willen ‘investeren’ …
    NOG een historisch onweerlegbaar feit …

    Begrijpt u ook meteen waarom uw kinderen zijn opgegroeid met allerlei ‘Wargames’ ; of dit nou op hun X-box of op hun Play Station is …

    Dus : “Hé, Assad, je kop bevalt me ineens niet meer ; we komen er aan jongen !”

    Maar ja, Syrië is geen Egypte of Libië hè ?

    Want Syrië heeft vrienden/allianties en zo (Iran) …
    En al helemaal als die vriend donders goed beseft dat hij de ‘volgende op ’t lijstje’ is …

    Over buffernaties gesproken duzzz…

    Syrië bijvoorbeeld …

  12. Vier tot vijf miljard per maand ontrekken aan het systeem en plaatsen op Zwitserse rekeningen en edelmetalen. Met een Met een bankleverage van 9 a 10 betekent dat 40 tot 50 miljard aan geldvermindering per maand. De smeerolie loopt uit het systeem. Volgens mij wordt er eerder zand tussen de tandwielen gestrooid.
    Je hebt twee manieren om van de berg af te komen:
    -Je stort in het ravijn
    -Je rijdt via de haarspeldbochten de berg af.
    Als je in het ravijn wilt storten blijf je belegd in euro’s.
    Als je gecontroleerd naar beneden wil, beleg je in dollars.

  13. Blijft oppassen met goud en zilver. Als de eurocrisis op de achtergrond raakt, omdat de ECB toch de geldpers aanzet en banken ondersteunt, raken de edelmetalen ook uit de gratie. Vandaag dalen ze weer, zilver behoorlijk.

  14. @vanzaken: Het kan natuurlijk terugvallen als alles wordt verkocht, als het vertrouwen verder daalt over aanpak van de crisis. Neemt niet weg dat het westen geld aan het printen is en geen zilver. Het stijgt al weer wat.

  15. @VanZaken : De PM-prijzen zijn ècht ONGEHOORD gemanipuleerd. Met (ongelimiteerd) ‘gecreëerd’ geld wordt het Universele Geld keer op keer de kop afgeslagen. Wat een vuillakkerij zeg…

    En dat er NU nog individuen zijn die geloven in het concept van de ‘vrije’ markt (vraag-aanbod) is nèt zo belachelijk ; daarvoor moet je echt het IQ van een visstick hebben.

    Nou, dan zullen we maar moeten wachten op fysieke tekorten van goud en zilver voordat er reëlere prijzen zullen komen.

    Ik geef ruiterlijk toe dat ik ‘hun’ (papieren) macht zwaar heb onderschat voor 2011 ; ik verwachtte namelijk dat ‘ze’ de controle over de PM-prijzen eerder zouden verliezen.

    Ook wat betreft het samenblijven van de EU sta ik er van te kijken dat dit zooitje ongeregeld nog steeds niet uit elkaar is gespat.

    Zo zie je maar, we zijn nooit te oud om te leren …

    Volgens mij ga ik ooit mijn laatste dagen in één of andere toekomstige ‘Goelag’ slijten ; hooggeleerd, dàt wel 🙂

  16. @Bob : “het stijgt al weer wat, het stijgt al weer wat” ?
    Pff… zilver had al een JAAR op 60+ $/Oz moeten staan, verdomme !!!

    Met ‘dank’ aan De Grote Manipulators.

    Dat schorem …

  17. @Knowtoomuch

    Daarom zijn al die voorspellingen op KWN ook nogal overtrokken. Zij kijken vooral naar de geldhoeveelheid oftewel QE’s. Maar het vertrouwen in het geld en de omstandigheden speelt ook mee.

  18. @knowtoomuch; had moeten staan, als, dan, feit blijft dat je momenteel nog niet meer krijgt voor zilver dan de waarde die er wordt aangehangen. Manipulators of niet.

  19. @Bob : klopt, maar gezien de astronomische schulden van de westerse landen in combinatie met de volmaakte onmogelijkheid dit nog ooit af te kunnen lossen ivm gebrek aan produktie/winst, zou het zeldzame en niet-bijdrukbare ‘spul’ inmiddels véél meer moeten zijn gestegen ; minimaal ‘gewoon’ lineair met de steeds nog groter wordende onmogelijkheid van het overleven van het/ons huidige fiat-geld. En die pampieren biljetjes worden dus steeds meer ‘gedekt’ door NOG grotere schulden, zodat ‘geld’ inmiddels de ‘nul-waarde’ aardig aan het benaderen is …
    Toch ?
    Afijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: