Groot, groter, grootst: de totale wereldschuld anno 2019

255 Biljoen dollar, zo onvoorstelbaar hoog en op een all time high is de globale schuld van alles en iedereen op aarde. Op een gegeven moment (dat we al lang voorbij zijn trouwens) worden getallen en cijfers zo onvoorstelbaar en efemeer dat ze elke betekenis verliezen. We kunnen ons genoemd bedrag zelfs niet voorstellen. Waarmee het te vergelijken, wanneer er geen vergelijkingsmateriaal is? De wereld blijft schuld bovenop schuld stapelen. Die schuldenberg opstapelen, optassen tot… Tot wanneer trop tevéél wordt. En de massa als een lawine over ons heen walst? 

Ziek

Zowat alle analisten maar ook politici, bedrijfsleiders en particulieren beseffen dat er ooit een day of reckoning komt. Moet komen. Alleen de katalysator is nog onbekend. De spreekwoordelijke druppel die…u kent het spreekwoord. Iedereen weet dat er met vuur gespeeld wordt. Een gevaarlijk spel waarbij vroeg of laat het huis in de brand kan gaan. Vergelijk het ook met een slechte stoelgang. Je darmen zijn verstopt, er is geen doorgang meer. Geen afvoer. Het vuil stapelt zich op tot…je ziek wordt. Doodziek. Gepaard gaand met vreselijke krampen en pijn. Alleen een sterk lavement, een darmspoeling kan nog soelaas bieden. Alleen: wie gaat die toedienen? Want zelf ben je te ziek ondertussen geworden…

To spend or to spend, that is the question

Ons economisch bestel is verslaafd geraakt aan goedkoop geld. En goedkoop kan blijkbaar altijd nog goedkoper, moet ook nog goedkoper worden. En zo zijn we stilaan bij een negatieve rente aanbeland. Goedkoper dan gratis wordt dan…geld toeleggen? Haalt Helicopter Ben (Bernanke, Fed baas van 2006 tot 2014) zijn gelijk alsnog? Is dat wat het vergt, dat wat komt: geld uitstrooien per helicopter? Gratis geld, zolang we het maar blijven uitgeven? Want vooral niet oppotten, sparen. Sparen is out. Niet meer van deze tijden. Zo lijkt het toch, als dat slechts deze boodschap nog wordt uitgedragen. Het nieuwe adagio: to spend or to spend, that is the question. Het is zelfs geen vraag meer maar een commando.

$255 Trillion

‘A trillion here, a trillion there, and pretty soon you’re talking about real money‘. De woorden worden toegeschreven aan Everett Dirksen, een Amerikaans politicus (1896-1969). Het is een grappige uitspraak maar je lacht au fond maar groen. Want veel te lachen is er helemaal niet. Je zit in de sh…t, we zitten in de sh…t, allemaal samen. Oliver Hardy verweet Stan Laurel nog vaak: “Well , here’s another nice mess you’ve gotten me into!” Maar wie moeten wij verwijten, u en schrijver dezes? Onze gekozen politici? De bankiers van de wereld, al dan niet centraal? Onszelf misschien. In ieder geval bestaat er zoiets als oorzaak en gevolg, en eigen verantwoordelijkheid. Zitten u of wij in de schulden, dan hebben we dat, eerlijk is eerlijk, maar aan één iemand te wijten.

Allen in dezelfde boot

Maar u, of wij, zijn slechts één persoon. Wat als iederéén diep in de schulden zit? Wanneer alles wat je aanraakt, ziet rondom je, overal in de wereld, gebaseerd is op schuld? En wanneer alles en iedereen méé doet, blijft mee doen? Doet die schuldenberg er dan in feite nog wel toe? Kunnen we deze olifant in de kamer blijven negeren? En maar gewoon verder doen, go about our business, alsof die berg van schulden niet bestaat? Time will tell, zoals steeds. We zitten in ieder geval allemaal in één boot. En dan geldt voor alles de waarschuwing: don’t rock the boat!!

IMF waarschuwt, toch

‘”With few signs of slowdown in the pace of debt accumulation, we estimate that global debt will surpass $255 trillion this year,” the IIF said in the report.’ Die schuldenberg is er één ter grootte van 330 procent van het wereld BNP. Alles wat de wereld als geheel produceert in één jaar, maal drie komma drie. En hij is dan als volgt samengesteld:

 • Household debt: $47.9 trillion
 • Non-financial corporate: $75.7 trillion
 • Government: $70 trillion
 • Financial corporate: $61.7 trillion

Besluiten we vervolgens dit artikel vol met slecht nieuws dat zwaar op de muchtere maag kan liggen, hoort te liggen. En wel met de laatste paragraaf van het schitterende stuk van het al even schitterende Zerohedge.com. Die is krachtig en zeker met de allerlaatste zin ervan:

The end

‘And, in yet another hint that MMT is only a matter of when, not if, the IIF suggested that “high-debt countries that also have high exposure to climate risk” – like Japan, Singapore, Korea and the U.S. – may struggle with the rapid increase in funding that the fight against climate change will require. Of course, there will be no such issue if the Treasury can openly monetize the debt it issues, something MMT claims would lead to global utopia and instead will lead to the end of the current monetary system as we know it.’

Crypto

Het is tijd voor iets nieuws. Iets beters. Iets ànders. And now for something completely different, om met Monty Python te spreken? Cryptocurrencies misschien, wat u…?

5 reacties

 1. Het einde van dit monetaire schuldentijdperk is redelijk voorspelbaar. Gaat als volgt. De schuldenberg bedraagt 330 procent van het mondiale BBP. Om ons te behoeden voor de aanstaande schuldenlawine is de rente wereldwijd verlaagt tot bijna nul procent. In de EU kunnen we niet verder omlaag bij de huidige nulstand. In de VS nog een klein beetje. De betalingsverplichtingen in de vorm van rente en aflossing drukken enorm op het BBP van de top 40 schuldenstaten. Het rentebestanddeel is omlaag gebracht en kan nog iets omlaag in de VS. Tegelijk met verlagen van de rente is de schuldenberg ongehinderd gestegen. Zowel de staatsleningen, bedrijfsleningen alsmede particuliere schuld. Vooral de hypotheekschuld hier in NL. Rente lekker laag en de hoofdprijs voor vastgoed. Als straks ook de rente in de VS verder daalt, en tegelijk de schuld door het dak gaat, dan zijn de centrale banken uitgepraat. De bal wordt toegespeeld aan de overheden, alleen is de balbehandeling van de verschillende spelers abominabel slecht. Begrotingstekorten schieten door het dak door de schreeuw om belastingverlagingen van de burgers die al moeite hebben met rondkomen van hun achter gebleven inkomen. Zie de Franse hesjes en de failliete staten in Zuid Amerika. De aflossingsverplichtingen op de enorme (staats)schuldenberg kan door verschillende schuldenstaten niet meer worden opgebracht. Ook de burgers verzaken met hun aflossingsverplichtingen. Het BBP zakt in en het percentage schuld t.o.v. BBP stijgt dramatisch. Het estafettestokje van failliete schuldenstaten wordt doorgegeven en zie daar het dominospel van omvallende stenen, eeehh staten. Eerst gaan de banken en daarna de schuldenstaten. Helaas zijn we door de globalisering erg verweven met andere landen die net even voor ons ten onder gaan. De rest kan iedereen voor zichzelf invullen.

   1. Ook de berichtgeving over Rusland is zeer sterk bijgekleurd door onze politiek correcte regenten. Alles wat over Rusland in de krant komt is negatief. Dat is onderling afgesproken in de media. (Hetzelfde geldt van Trump) De realiteit voor de Russen is gelukkig anders voor de Russen. Poetin is geen lieve jongen, maar houdt zijn zaakjes wel op orde. Hij beschikt nog over nuchter boerenverstand. Hij weet dat de moslims kaalvreeters zijn. En je hele land gaan terroriseren. Hij doet niet mee aan het promoten van schulden. Mensen hebben onder Poetin al bijna meer vrijheid dan wij in het zogenaamde “vrije westen”. Wij zijn de slaaf van de eurocraten in Brussel en in mindere mate ook van Den Haag.

    Straft het kwaad, beloon het goede. Stop geldverspilling en zorg voor goede en eerlijke rechtspraak. Het is allemaal ver te zoeken.

 2. De ‘Tikkende Tijdbom’. Kan waarschijnlijk door tijdig signaliseren en reanimeren nog even koest worden gehouden door centrale banken.
  Maat er is ook nog zoiets als de ‘Borrelende Vulkaan’ onder het financiële systeem, in de vorm van ‘schaduwbankieren’. Gechatte omvang: ca. 100 biljoen USD, waarvan ca. de helft risicovol (“narrow measure of shadow banking”). Ongereguleerd risicodragend kapitaal dat op geen enkele balans staat vermeld, met een hoog besmettingsgevaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: