Groot, groter, grootst: de totale wereldschuld anno 2019

5

255 Biljoen dollar, zo onvoorstelbaar hoog en op een all time high is de globale schuld van alles en iedereen op aarde. Op een gegeven moment (dat we al lang voorbij zijn trouwens) worden getallen en cijfers zo onvoorstelbaar en efemeer dat ze elke betekenis verliezen. We kunnen ons genoemd bedrag zelfs niet voorstellen. Waarmee het te vergelijken, wanneer er geen vergelijkingsmateriaal is? De wereld blijft schuld bovenop schuld stapelen. Die schuldenberg opstapelen, optassen tot… Tot wanneer trop tevéél wordt. En de massa als een lawine over ons heen walst? 

Ziek

Zowat alle analisten maar ook politici, bedrijfsleiders en particulieren beseffen dat er ooit een day of reckoning komt. Moet komen. Alleen de katalysator is nog onbekend. De spreekwoordelijke druppel die…u kent het spreekwoord. Iedereen weet dat er met vuur gespeeld wordt. Een gevaarlijk spel waarbij vroeg of laat het huis in de brand kan gaan. Vergelijk het ook met een slechte stoelgang. Je darmen zijn verstopt, er is geen doorgang meer. Geen afvoer. Het vuil stapelt zich op tot…je ziek wordt. Doodziek. Gepaard gaand met vreselijke krampen en pijn. Alleen een sterk lavement, een darmspoeling kan nog soelaas bieden. Alleen: wie gaat die toedienen? Want zelf ben je te ziek ondertussen geworden…

To spend or to spend, that is the question

Ons economisch bestel is verslaafd geraakt aan goedkoop geld. En goedkoop kan blijkbaar altijd nog goedkoper, moet ook nog goedkoper worden. En zo zijn we stilaan bij een negatieve rente aanbeland. Goedkoper dan gratis wordt dan…geld toeleggen? Haalt Helicopter Ben (Bernanke, Fed baas van 2006 tot 2014) zijn gelijk alsnog? Is dat wat het vergt, dat wat komt: geld uitstrooien per helicopter? Gratis geld, zolang we het maar blijven uitgeven? Want vooral niet oppotten, sparen. Sparen is out. Niet meer van deze tijden. Zo lijkt het toch, als dat slechts deze boodschap nog wordt uitgedragen. Het nieuwe adagio: to spend or to spend, that is the question. Het is zelfs geen vraag meer maar een commando.

$255 Trillion

‘A trillion here, a trillion there, and pretty soon you’re talking about real money‘. De woorden worden toegeschreven aan Everett Dirksen, een Amerikaans politicus (1896-1969). Het is een grappige uitspraak maar je lacht au fond maar groen. Want veel te lachen is er helemaal niet. Je zit in de sh…t, we zitten in de sh…t, allemaal samen. Oliver Hardy verweet Stan Laurel nog vaak: “Well , here’s another nice mess you’ve gotten me into!” Maar wie moeten wij verwijten, u en schrijver dezes? Onze gekozen politici? De bankiers van de wereld, al dan niet centraal? Onszelf misschien. In ieder geval bestaat er zoiets als oorzaak en gevolg, en eigen verantwoordelijkheid. Zitten u of wij in de schulden, dan hebben we dat, eerlijk is eerlijk, maar aan één iemand te wijten.

Allen in dezelfde boot

Maar u, of wij, zijn slechts één persoon. Wat als iederéén diep in de schulden zit? Wanneer alles wat je aanraakt, ziet rondom je, overal in de wereld, gebaseerd is op schuld? En wanneer alles en iedereen méé doet, blijft mee doen? Doet die schuldenberg er dan in feite nog wel toe? Kunnen we deze olifant in de kamer blijven negeren? En maar gewoon verder doen, go about our business, alsof die berg van schulden niet bestaat? Time will tell, zoals steeds. We zitten in ieder geval allemaal in één boot. En dan geldt voor alles de waarschuwing: don’t rock the boat!!

IMF waarschuwt, toch

‘”With few signs of slowdown in the pace of debt accumulation, we estimate that global debt will surpass $255 trillion this year,” the IIF said in the report.’ Die schuldenberg is er één ter grootte van 330 procent van het wereld BNP. Alles wat de wereld als geheel produceert in één jaar, maal drie komma drie. En hij is dan als volgt samengesteld:

  • Household debt: $47.9 trillion
  • Non-financial corporate: $75.7 trillion
  • Government: $70 trillion
  • Financial corporate: $61.7 trillion

Besluiten we vervolgens dit artikel vol met slecht nieuws dat zwaar op de muchtere maag kan liggen, hoort te liggen. En wel met de laatste paragraaf van het schitterende stuk van het al even schitterende Zerohedge.com. Die is krachtig en zeker met de allerlaatste zin ervan:

The end

‘And, in yet another hint that MMT is only a matter of when, not if, the IIF suggested that “high-debt countries that also have high exposure to climate risk” – like Japan, Singapore, Korea and the U.S. – may struggle with the rapid increase in funding that the fight against climate change will require. Of course, there will be no such issue if the Treasury can openly monetize the debt it issues, something MMT claims would lead to global utopia and instead will lead to the end of the current monetary system as we know it.’

Crypto

Het is tijd voor iets nieuws. Iets beters. Iets ànders. And now for something completely different, om met Monty Python te spreken? Cryptocurrencies misschien, wat u…?