dollarJim Rickards is onder meer de auteur van de bestseller “Currency Wars”.  Hij ziet alle belangrijke valuta bezig met een “race to debase“: hun munt devalueren ten allen prijzen om de zwakke economie nog drijvend te houden.  “It all ends in the collapse of the dollar”. Want een val van de dollar is volgens Rickards nog altijd onvermijdelijk. Volgens de valuta-oorlog expert is het grootste experiment in de economische geschiedenis mislukt.

QE = blunder

Dit is hoe Rickards bondig samenvat wat de Federal Reserve doet met de dollar : “(They) think they are dialing a thermostate up and down, but they’re actually playing with a nuclear reaction…and they could melt the whole thing down“.  QE1 tot QE4 zijn enorme blunders in het grootste gefaalde experiment in de economische geschiedenis! Wat is de volgende stap, na 3 triljoen dollar geprint te hebben? 6 Triljoen? 9 Triljoen?

Vertrouwen en het gebrek eraan

Aan de ene kant zijn er de SDR’s (special drawing rights). Dat is een soort vanIMF geld. Want op zeker moment zal het IMF aan zet zijn.  Gaan ze deze ook zomaar bij creëren? Het zal massieve inflatie veroorzaken…  Aan de andere kant is er goud.  Goud kan wel het vertrouwen hernieuwen, aldus Rickards.  Maar om een “non-deflationary price of gold” te hebben zal die in plaats van aan 1300 dollar eerder 7000 dollar of 10.000 dollar moeten noteren.  Het lijkt extreem maar het is gewoon sound money, gezond geld up-to-date brengen met fiat money, slecht geld; de geldgroei dus.  Er zal altijd genoeg goud zijn om dit te dekken – het is alleen maar een kwestie van prijs.  En het is alleen een kwestie van tijd en u hebt nog tijd, tijd om u voor te bereiden…  Klik vooral hier voor een interview met Jim Rickards.

4 reacties

 1. Zolang we niet weten wat de machtselite van plan is kan men ook niet zeggen dat dit experiment is mislukt. Misschien is dat juist wel de bedoeling, dat het mislukt, waardoor het voor de elite is geslaagd.

 2. QE is geen mislukking, het is onderdeel van ’t piramidespel. Dat de US/GB elite de huidige USD kapot maakt is een bewuste activiteit.
  Voor hen is de USD slechts strategisch gereedschap, onderdeel van hun groter plan. Wat dat plan precies is zal mij een worst wezen, want ook zij zijn natuurlijk gewoon onderdeel van een nog véél groter plan. 🙂

 3. “Wat is de volgende stap, na 3 triljoen dollar geprint te hebben? 6 Triljoen? 9 Triljoen?”

  Serieus? 3·10^18? Dat is 12 miljard per Amerikaan.

 4. De hoeveelheid QE en de FED balans is niet meer van belang. De markt is inmiddels gewend aan een constante “flow” van verruiming, telkens toenemend in omvang.

  Zodra die flow stopt klapt wereldwijd de economie en het monetaire stelsel.

  Als die flow door blijft stromen overigens ook, alleen later.

  Heerlijk toch dat er een keuzemogelijkheid is, biflaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: