Rickards: ‘Het grootste experiment in de economische geschiedenis is mislukt’

4

dollarJim Rickards is onder meer de auteur van de bestseller “Currency Wars”.  Hij ziet alle belangrijke valuta bezig met een “race to debase“: hun munt devalueren ten allen prijzen om de zwakke economie nog drijvend te houden.  “It all ends in the collapse of the dollar”. Want een val van de dollar is volgens Rickards nog altijd onvermijdelijk. Volgens de valuta-oorlog expert is het grootste experiment in de economische geschiedenis mislukt.

QE = blunder

Dit is hoe Rickards bondig samenvat wat de Federal Reserve doet met de dollar : “(They) think they are dialing a thermostate up and down, but they’re actually playing with a nuclear reaction…and they could melt the whole thing down“.  QE1 tot QE4 zijn enorme blunders in het grootste gefaalde experiment in de economische geschiedenis! Wat is de volgende stap, na 3 triljoen dollar geprint te hebben? 6 Triljoen? 9 Triljoen?

Vertrouwen en het gebrek eraan

Aan de ene kant zijn er de SDR’s (special drawing rights). Dat is een soort vanIMF geld. Want op zeker moment zal het IMF aan zet zijn.  Gaan ze deze ook zomaar bij creëren? Het zal massieve inflatie veroorzaken…  Aan de andere kant is er goud.  Goud kan wel het vertrouwen hernieuwen, aldus Rickards.  Maar om een “non-deflationary price of gold” te hebben zal die in plaats van aan 1300 dollar eerder 7000 dollar of 10.000 dollar moeten noteren.  Het lijkt extreem maar het is gewoon sound money, gezond geld up-to-date brengen met fiat money, slecht geld; de geldgroei dus.  Er zal altijd genoeg goud zijn om dit te dekken – het is alleen maar een kwestie van prijs.  En het is alleen een kwestie van tijd en u hebt nog tijd, tijd om u voor te bereiden…  Klik vooral hier voor een interview met Jim Rickards.