Daar loop ik dan op Koninginnedag in m’n oranje korte broek door de bush. De Australische goudzoekers begrijpen niet zo goed wat Queensday is. Ze hebben koorts. Net als The Gold Digger. Het is achtendertig graden en ik heb goudkoorts. Eindelijk weet ik hoe het voelt. Goldfever. De drang naar goud, zo veel mogelijk detecteren. Elke goudzoeker is op zoek naar The Big One.

Welkom vreemdeling

Zo ook ik. We willen namelijk allemaal de tweede ‘Welcome Stranger’  vinden. Dit is de grootste goudklomp in de wereld en weegt ruim 78 KG, gevonden in 1869. Tussen  1850 en 1890 werden de grootste Gold Nuggets uit de grond gehaald in Australië. Dit waren de Goldrush jaren. De oldtimers vonden zonder enige technologie de grootste goudklompen ter wereld. Gewoon met het blote oog, want honderd jaar geleden kon je de goudklompjes gewoon van de grond oprapen. Nu moet je heel goed zoeken en veel graven. Grote klompen goud krijgen een naam.

Top 10 grootste goudklompen ter wereld

Een overzicht van de 10 Biggest Nuggest ever found in Australië…

10.) ‘Hand of Faith’. Deze nugget weegt 876 troy ounce (ruim 27,2 kilo) en is gevonden in 1980 in Kingower, Victoria. Het is tevens de grootste nugget die ooit gevonden is met een metaaldetector.

9.) ‘Poseidon’. 935 troy ounce (28,9 kilo), gevonden op 18 december 1906, Tarnagulla, Victoria.

8.) ‘Heron’, 1008 troy ounce (31,3 kilo), gevonden in maart 1855, Fryens Creek, Victoria.

7.) ‘Viscountess Canterbury’, 1121 troy ounce (34,7 kilo), gevonden in mei 1970, Berlin, Victoria

6.) ‘Golden Eagle’, 1135 troy ounce (35 kilo), gevonden in september 1931, Larkinville, Western Australia

5.) ‘Nugget’, 1272 troy ounce (39,4 kilo), gevonden in juli 1851, Merroo Creek, Victoria

4.) ‘Precious’, 1717 troy ounce (53,2 kilo), gevonden in januari 1871, Berlin, Victoria

3.) ‘Blanche Burkley, 1743 troy ounce (54 kilo), gevonden in augustus 1857, Kingower, Victoria.

2.) ‘Welcome’, 2217 troy ounce (68,7 kilo), gevonden in juni 1858, Ballarat, Victoria.

1.) ‘Welcome Stranger’, 2520 troy ounce (78,1 kilo), gevonden in februari 1869, Moliagul, Victoria. John Deason en Richard Oats waren de gelukkigen die deze nugget op 5 februari vonden, slecht 5 centimeter onder de grond.

Little one

Ik heb in de afgelopen dagen in Wiluna gelukkig nog een paar nuggets weten te vinden, geen big one, maar toch goed voor 2,9 gram goud. En met een goudprijs van €28.600,- per kilo is dat niet verkeerd. Al moet ik toegeven dat ik vanaf het begin het goud in de Australische Dollars bereken. De dollar van down under staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Euro op het hoogste punt in de afgelopen jaren (1 A$ = €0,70 en $0,93). Een gram goud is momenteel A$40,42 waard. Toch niet slecht voor 2 weken goud zoeken. Wel moet ik vermelden dat m’n tweede specie 0,3 gram minder goud bevatte dan eerder werd aangenomen, we moeten wel eerlijk blijven natuurlijk.

 Op naar de volgende plek in het Wilde Westen

Het is tijd om Wiluna te verlaten en door de te gaan naar de volgende Goldtown. Leonora is de bestemming. Alle plaatsen in de bush zijn goud-minded, bevolkt door Miners (enorme bedrijven) in het ijzer, goud of nikkel. En golddetectors natuurlijk, er zijn er veel, het is een geheel eigen underground levensstijl hier in de bush en het draait allemaal maar om één ding. Alles draait om goud, iedereen heeft koorts. In alle cafés en benzinestations staat duidelijk de dagprijs van het goud aangegeven. Terwijl half Nederland nu dronken is, ga ik de ook maar de kroeg in, het is en blijft Koninginnedag natuurlijk. Wie weet kom ik nog wel een dronken goudzoeker tegen die me wat interessante coördinaten schenkt.

Tussenstand: 41,5 gram Goud

Groet,

The Gold Digger

4 reacties

  1. Ik zou gewoon naar het westen gaan en daar in de goldrush towns een beetje rondvragen, zijn ook veel goudcampings. Tevens bieden verschillende bedrijven een golddiggers-tour aan, maar die zijn over het algemeen vrij duur, omdat ze ook voor de gouddetectoren zorgen, e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: