De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2012 met 1% afgenomen. Het is het grootste koopkrachtverlies van de afgelopen 28 jaar. Ook in 2010 en 2011 was er sprake van koopkrachtverlies, toentertijd daalde de koopkracht met respectievelijk 0,5% en 0,8%.

koopkracht

Grootste koopkrachtverlies bij zelfstandigen

De economische crisis had in 2012 voor veel bevolkingsgroepen wederom een daling van de koopkracht tot gevolg. Bij werknemers bleef het koopkrachtverlies beperkt tot 0,4%. Zelfstandigen echter gingen er met een koopkrachtdaling van 2,7% fors op achteruit. Wel is bij deze groep de spreiding groot. Terwijl bij een tiende van de zelfstandigen de koopkracht in 2012 met ten minste 29% daalde, steeg deze bij een even grote groep met 28% of meer. Ook uitkeringsontvangers leverden flink aan koopkracht in. De gepensioneerden onder hen zagen hun koopkracht in 2012 voor de derde keer op rij dalen, met 1,2 procent; de bijstandsontvangers gingen er 1,5 procent op achteruit.

Bij 57% van de mensen daalde de koopkracht

Wanneer de koopkracht daalt, wil dat niet zeggen dat iedereen er op achteruit gaat. In 2012 kromp de koopkracht bij 57% van de bevolking, de rest kon zijn koopkracht handhaven of ging er zelfs op vooruit. Uitkeringsontvangers hadden met een aandeel van 65% het vaakst te maken met een verlies aan koopkracht. Bij deze groep stak dit aandeel ook in de jaren 2010 en 2011 duidelijk uit boven dat van werknemers en zelfstandigen.(Bron: CBS)

4 reacties

  1. het venijnige met het koopkrachtverlies is dat het is verwerkt uitpakt via diverse regelingen,
    1 BTW en accijnsverhogingen
    2 energieheffing/milieu tax
    3 herziening van de IB, aftrekposten verdwijnen of de drempel wordt verhoogd, vb scholinguitgaven, aftrekbare ziektekosten zoals bril, kleine verhoging van laagste belastingschijf,
    4 verplichte ziektekostenverzekering die duurder wordt en minder vergoed
    5 de algehele inflatie van de euro waarmee je toch de producten noet kopen die je altijd nodig hebt
    6 extra huurverhoging
    7 beperken/ duurder maken leaseauto, oldtimers
    8 het niet laten meestijgen van de lonen met de inflatie, laat staan de werkelijke inflatie.
    8 vele die ik ben vergeten te noemen

    individueel is een verhoging van lasten op te brengen, maar als je de vele versoberingen van regelingen en de verhoging van kosten optelt kom je uit op een substantieel bedrag aan koopkrachtverlies.

    de overheid snijdt zichzelf in zijn vingers omdat bij lagere consumentenbestedingen de hele keten die bij bestedingen hoort kleiner wordt, zodat ook de grondslag om belasting te heffen verkleint, als een consument minder kan besteden aan overige producten/diensten zullen deze overige diensten producten van de markt verdwijnen, er is minder geld voor schilders, hoveniers, kappers, mode kleding, waardoor deze minder inkomen hebben en in het ergste geval failliet gaan.

    het spreekwoord voor de overheid is: penny wise and pound foolish

  2. Economisch herstel?

    Het recente geleuter over economisch herstel begint belachelijk te worden. Waar moet dit herstel vandaan komen? Een verder renteverlaging misschien? Of nog meer liquiditeit via de monetaire autoriteiten? Is dit niet gewoon een failliet geldsysteem, dat definitief niet meer in staat is om de schijn op te houden?

    Een economie draait normaal gesproken op 4 cilinders. De grootste is de binnenlandse consumptie. In Nederland maakt deze ongeveer 50% van het BBP uit. Daarnaast bestaat ons BBP uit overheidsuitgaven, investeringen en het exportoverschot.

    De binnenlandse consumptie is sterk gecorreleerd met de ontwikkeling van de koopkracht. Deze is al enige jaren aan het dalen. Tot overmaat van ramp werd vandaag bekend dat de investeringen op jaarbasis 15% zijn afgenomen. Daarnaast weet eenieder dat Den Haag, om geopolitieke redenen, de laatste 4 jaar 52 miljard bezuinigd heeft. Ergo: drie van de vier cilinders draaien langzamer.

    Het exportoverschot als vierde cilinder doet het goed —vanwege de voor Nederlandse begrippen relatief goedkope euro — maar kan de kar niet alleen trekken. Het exportoverschot is belangrijk, maar bedraagt slechts 8% van onze economie. Bovendien stagneert de groei van de wereldhandel, omdat de BRIC-landen aan het eind van hun groeicyclus zijn en Zuid-Oost Azie en Zuid-Amerika meetrekken naar een véél lager groeitempo. Dat de Europese economie krimpt behoeft geen betoog. Daarnaast groeit de Amerikaanse economie marginaal en gaat de VS zowel fiscaal als monetair niet extra stimuleren. Fiscaal wordt er inmiddels zelfs gas teruggenomen. Ergo: alle seinen staan op rood. Hoeze uitzicht op economische groei?

    Dit alles heeft te maken met een fiat-geldsysteem dat geld als schuld in omloop brengt en nu aan het eind van zijn levenscyclus is. http://www.economie-macht-maatschappij.com/falend-geldsysteem-wiskundig-bewijs.html

  3. Ergo: gelijk heb je, maar “ze” zeggen alleen maar wat de mensen willen horen. Het is een bijzonder vervelende situatie in Nederland merendeels omdat de doorsnee Nederlander de kop in het zand drukt en zich beter voelt door zulke berichten. Ik heb vele bekenden geprobeerd uit te leggen dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken, maar ze geloven liever de msm. Ben er persoonlijk mee opgehouden en zorg nu maar voor een ding , mijn gezin.
    harold

    1. Je ziet dat de rentes op staatsobligaties hard aan het oplopen is. Dat zal er binnenkort er toe leiden dat alle schulden onhoudbaar worden en het financiële systeem daardoor bezwijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: