Het grote kat en muisspel: “war on cash”

20

De ‘war on cash’ mag inmiddels een feit genoemd worden. Hoge transacties in cashgeld worden door overheden verboden en briefgeld met een grote waarde worden uit het systeem weggenomen. De briefjes van 500 bijvoorbeeld zullen vanaf 2019 nooit meer gedrukt worden.

Cashtransacties van € 1.000 zijn in Italië en Frankrijk verboden bij de wet. Steeds meer landen sluiten zich aan bij de strijd tegen cashgeld door hoge cashtransacties illegaal te verklaren. Ook Spanje heeft zich onlangs aangesloten in het rijtje landen dat cashtransacties boven de €1.000 heeft verboden.

Waarom deze war on cash?

De reden is simpel: het tegengaan van witwaspraktijken en het ontmoedigen van criminelen. Onlangs kwamen we onderstaande video tegen op YouTube:

Een Nederlandse vrouw reisde van België naar Colombia met € 180.000 euro verstopt in haar nogal opvallende schoenen. Tijdens de overstap in Madrid werd opgemerkt dat ze zich nogal verdacht gedroeg en mocht de vrouw eraan geloven.

Het is aannemelijk toch dat misschien slechts één procent van alle geld en drugssmokkelaars betrapt wordt, al blijft dit natuurlijk gissen. Precies dit soort situaties zullen overheden ertoe aanzetten het publiek richting een cashloze samenleving te voeren waar geen plaats zal zijn voor munten en bankbiljetten zoals we ze nu kennen.

Was de vrouw erin geslaagd het geld mee te nemen, dan was dit voor de overheid een ‘gemiste kans’ om het geld te belasten. Nu dient dit als voorbeeld voor ieder ander die een poging zal wagen meer dan €10.000 over de grens te krijgen.

Voor degene die toch graag ‘ongestraft’ grotere bedragen van € 10.000 over de grens willen krijgen (maar dan niet met het vliegtuig) kunnen beter enkele monsterboxen ‘zilveren philharmoniker’s’ aanschaffen. Deze hebben een marktwaarde van ongeveer € 20,00 per stuk, maar hebben een ‘face value’, of te wel een ‘nominale waarde’ van €1,50.

Een simpele rekensom (€10.000 * €20 / €1,50) leert dat men met gemak € 130.000 zorgeloos over de grens kan rijden. 13 monsterboxen van ieder 500 munten hebben een nominale waarde van €9.750, terwijl deze zilveren philharmonikers op de markt direct verhandelbaar zijn voor grofweg €125.000.

U begrijpt nu ook dat webshops verplicht zijn grote aankopen te registreren. Big Brother is watching you. De paranoïde goud en zilverbeleggers kunnen hun hart op halen bij goudvergelijken.nl. Daar staan diverse webshops vermeldt. Een aankoop van €100.000 kan zo gemakkelijk verspreidt worden over meerdere webshops om onder de wettelijke ‘meldplicht’ uit te komen.

Het kat en muisspel lijkt voorlopig nog niet uitgespeeld.