Het grote kat en muisspel: “war on cash”

De ‘war on cash’ mag inmiddels een feit genoemd worden. Hoge transacties in cashgeld worden door overheden verboden en briefgeld met een grote waarde worden uit het systeem weggenomen. De briefjes van 500 bijvoorbeeld zullen vanaf 2019 nooit meer gedrukt worden.

Cashtransacties van € 1.000 zijn in Italië en Frankrijk verboden bij de wet. Steeds meer landen sluiten zich aan bij de strijd tegen cashgeld door hoge cashtransacties illegaal te verklaren. Ook Spanje heeft zich onlangs aangesloten in het rijtje landen dat cashtransacties boven de €1.000 heeft verboden.

Waarom deze war on cash?

De reden is simpel: het tegengaan van witwaspraktijken en het ontmoedigen van criminelen. Onlangs kwamen we onderstaande video tegen op YouTube:

Een Nederlandse vrouw reisde van België naar Colombia met € 180.000 euro verstopt in haar nogal opvallende schoenen. Tijdens de overstap in Madrid werd opgemerkt dat ze zich nogal verdacht gedroeg en mocht de vrouw eraan geloven.

Het is aannemelijk toch dat misschien slechts één procent van alle geld en drugssmokkelaars betrapt wordt, al blijft dit natuurlijk gissen. Precies dit soort situaties zullen overheden ertoe aanzetten het publiek richting een cashloze samenleving te voeren waar geen plaats zal zijn voor munten en bankbiljetten zoals we ze nu kennen.

Was de vrouw erin geslaagd het geld mee te nemen, dan was dit voor de overheid een ‘gemiste kans’ om het geld te belasten. Nu dient dit als voorbeeld voor ieder ander die een poging zal wagen meer dan €10.000 over de grens te krijgen.

Voor degene die toch graag ‘ongestraft’ grotere bedragen van € 10.000 over de grens willen krijgen (maar dan niet met het vliegtuig) kunnen beter enkele monsterboxen ‘zilveren philharmoniker’s’ aanschaffen. Deze hebben een marktwaarde van ongeveer € 20,00 per stuk, maar hebben een ‘face value’, of te wel een ‘nominale waarde’ van €1,50.

Een simpele rekensom (€10.000 * €20 / €1,50) leert dat men met gemak € 130.000 zorgeloos over de grens kan rijden. 13 monsterboxen van ieder 500 munten hebben een nominale waarde van €9.750, terwijl deze zilveren philharmonikers op de markt direct verhandelbaar zijn voor grofweg €125.000.

U begrijpt nu ook dat webshops verplicht zijn grote aankopen te registreren. Big Brother is watching you. De paranoïde goud en zilverbeleggers kunnen hun hart op halen bij goudvergelijken.nl. Daar staan diverse webshops vermeldt. Een aankoop van €100.000 kan zo gemakkelijk verspreidt worden over meerdere webshops om onder de wettelijke ‘meldplicht’ uit te komen.

Het kat en muisspel lijkt voorlopig nog niet uitgespeeld.

20 reacties

 1. Je kan makkelijk een veelvoud van 180.000€ per vliegtuig smokkelen, als je Bitcoins koopt.
  Je hoeft die niet eens bij je te hebben, maar gewoon opgeslagen in een file op Dropbox of zo.
  De gemeente vroeg mij laatst ook of ik Bitcoins (en contanten boven 100€) had, toen ik mijn vermogen op moest geven.
  Zulke lui moet je zo min mogelijk aan de neus hangen.

  1. Nee, niet in een Fropbox file, ben je gek!? Gewoon offline opslaan! het hoogste veiligheidsniveau om bitcoin te bewaren is cold storage, niet verbonden met het internet!!

   1. Je kan een bestand of text makkelijk in een ander bestand verbergen, een foto bijvoorbeeld.
    Als je die dan ook nog eens meteen 256 bit encryptie beveiligd…
    Heb mijn wachtwoorden met Keepass op Fropbox staan.
    Knappe jongen die daar inkomt.
    Niets is tegenwoordig nog veilig? Niet op internet in ieder geval.
    Als je een smart tv of telefoon hebt, dan kun je ieder moment van de dag in beeld zijn, en je gesprekken worden afgeluisterd.

   1. Wat heeft al dan niet baar geld ermee te maken of je het onopgemerkt de grens over krijgt?
    Dacht je dat je alvast 1,8 ton vooruit kon sturen per bank?
    Je geld is gewoon niet veilig. Niet cash, en niet op de bank.

 2. Terwijl het echte grote geld door witte boord criminelen achterover wordt gedrukt, wordt de kleine man gepakt, maar hè, wie verbaasd dat?

 3. oooooh… Goudvergelijken.nl… Misschien een tip voor volgend artikel., Wist je dat na het eten van paling.nl , je een heldere kijk krijgt , hoe te investeren of slim te beleggen.com

 4. Criminaliteit en witwassen worden inderdaad een stuk moeilijker zonder cash. Als we dan ook nog iedereen een RFID-chip geven waar je bank- en al je andere gegevens op staan dan kunnen we identiteitsfraude ook bijna uitsluiten. Totale controle…

  Ik weet niet of het zo’n goed idee is. Je bent op die manier totaal overgeleverd aan een systeem dat gerund wordt door een hele kleine elite. Ze zeggen dat macht corrumpeert dus waarom zou je zo veel macht in de handen van zo’n kleine groep mensen willen leggen.

  De politieke en bankaire sector staan nou niet echt bekend om hun hoge moraal…

 5. ‘Witwassen’, een politiek woord trouwens, is het meest rendabel via de digitale weg.
  Deze weg wordt door de grote jongens gebruikt.

 6. Er wordt politiek gesuggereerd dat witwassen cash gebeurd, niets is minder waar.
  Dit wordt gebruikt, om de burgers zo veel mogelijk te beperken in cash.

  De criminaliteit doet zo veel mogelijk transacties digitaal, d.m.v. van hun eigen digilogen.
  En de burgers maar zand in de ogen blijven strooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: