Het Duitse Hoge Gerechtshof heeft het verlenen van steun aan Griekenland toegestaan, ondanks tegenstand van enkele hoogleraren. De euro lijkt weer even uit de gevarenzone. De zaak leek al van tevoren in het voordeel van Merkel en het was dan ook een opluchting dat er niet opnieuw onderhandeld zou moeten worden in Duitsland over dit pakket. Er waren echter duidelijke kanttekeningen bij de uitspraak, die betrekking hadden op verdere steun, waaronder bijvoorbeeld nieuwe steunpakketten die in de huidige situatie niet ondenkbaar lijken. Tevens kwam de uitbreiding het EFSF fonds aan bod. Dit zijn juist 2 voorbeelden van maatregelen die volgens politici, met het eveneens door het Hof uitgesloten idee van Eurobonds, een oplossing zijn voor de Eurocrisis. Zo bleek maar weer dat een overwinning op het eerst gezicht niet het gehele verhaal vertelt.   

De overwinning van Merkel was slechts een pleister op de wonden. Afgelopen week verloor haar partij CDU opnieuw in de regionale verkiezing van Mecklenburg-Vorpommern samen met coalitiegenoot FDP, waarbij de belangrijkste oppositiepartijen ruim aan steun wonnen. Extra pijnlijk was dat het de regio betrof waar de CDU zetelt en waar de afgelopen maanden extra campagne werd gevoerd om invloed te behouden. Dit zal voor partijleden van Merkel een belangrijk teken zijn voor de echte lakmoesproef op 29 september, wanneer er zal worden gestemd over het reddingsprogramma van Griekenland in het Duitse Parlement.

Dat de financiële markten zelf niet meer geloven in een redding van Griekenland mag duidelijk zijn. Met een rentepercentage van maar liefst 88% op 1 jarige obligaties lijkt het uitgesloten dat zij nog lang in de Eurozone zullen zitten. Ondanks nieuwe voorstellen van bezuinigingen lijkt het ondenkbaar dat er nog groei kan voortkomen uit de economie die worstelt met zichzelf en burgers.   

Een ander land dat op dit moment zwaar in de problemen zit is Italië. Hoogleraar Economie Nouriel Roubini van de NYU, die door velen wordt geprezen als de man die de kredietcrisis voorspelde, stelde afgelopen week in Italië dan ook voor dat het beste zou zijn als Berlusconi opstapt in belang van het land aangezien hij niet mer geloofwaardig overkomt. Door burgers wordt er steeds meer verzet getoond tegen de aangekondigde bezuinigingen van onder meer de verhoging van de BTW met 1%. Ook wordt de pensioensleeftijd van vrouwen verhoogd en zal er een hoger belastingtarief voor grootverdieners boven het half miljoen worden ingevoerd.  

Dat Italië echter ook een spel speelt met de ECB blijkt wel uit het feit dat er op RTLZ vanochtend melding werd gemaakt dat in ruil voor die extra bezuinigingen er door de ECB extra Italiaanse staatsobligaties zijn ingekocht. Dat dit een kwalijke ontwikkeling is lijkt duidelijk, aangezien het op orde brengen van de economie dan geen doel meer is maar eerder een middel om de ECB te dwingen Italiaanse obligaties op te kopen. Deze week moet er voor 14,6 miljard worden opgehaald door Italië, volgende week zelfs 26 miljard euro en voor eind december zelfs het astronomische bedrag van 170 miljard euro. In theorie zou de ECB natuurlijk deze schuld helemaal kunnen financieren, maar daarmee zit het onderhand wel aan zijn maximumcapaciteit van het steunfonds om landen bij te staan in slechte tijden.

Om de situatie in de hand te houden zal het noodfonds dus weer verhoogd moeten worden en komen we dus weer uit bij jawel, Duitsland. Als de politieke situatie daar nog verder kantelt lijkt het er op dat de democratie zal bepalen welke kant wij opgaan met Europa.

22 reacties

  1. [quote]Door burgers wordt er steeds meer en meer verzet getoond tegen de aangekondigde bezuinigingen die onder meer de verhoging van de BTW van 1% inhoud, verhoging van pensioenleeftijd voor vrouwen, en een hoger belastingtarief voor grootverdieners boven het half miljoen.[/quote]

    Dit zijn op zich best goede bezuinigingsmaatregelen waarbij de pijn eerlijker over de bevolking verdeeld wordt, Premier Rutte kan daar heel wat van leren.

  2. Natuurlijk, alleen het probleem is dat die belastingverhoging weinig nut heeft als de rijke zich in Italië ook schuldig maken aan belastingontduiking.

  3. De laatste tijd komt bij mij de herinnering van vroeger boven. Als je als kind een hele regenachtige middag had zitten Monopolieën dan was je aan het eind van de middag zo melig als ik weet niet wat. Dan ging je zitten gooien met het papieren geld en zo. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er nu in de “echte” wereld hetzelfde gebeurd. Een rente op 1 jaar griekse bonds 97%. Weet er nog wel iemand die weet wat hij doet? Wordt er nog wel serieus nagedacht?

    In de schuilkelders!!!

  4. Kleine feitjes spreken soms boekdelen. Deze zomer is zo’n 50% van de Italianen niet met vakantie geweest. Dat is natuurlijk niet omdat hun economie zo florissant draait. Logisch dat er veel verzet is. (terecht of onterecht)

    Wat men overigens nog al eens vergeet is dat het doorvoeren van bezuinigingen en belasting verhogingen tijd vergt.

    Er is meestal een bepaalde termijn waarop maatregelen van kracht worden. Dat duurt dus minimaal een paar maanden, en mogelijk een jaar voor dat dat gebeurd. Dus in het ergste geval worden de maatregelen pas na een jaar van kracht.

    Een deel van de belastingen wordt periodiek afgerekend. Vervolgens duurt het dus weer maanden tot een jaar voor dat er geld binnen komt.

    De maatregelen die men nu neemt hadden eigenlijk vorig jaar al genomen moeten worden. Op korte termijn is er geld nodig terwijl het een tijd gaat duren voor dat het binnenkomt. Ik denk dat die tijd (en het geld) niet door de EU opgevuld gaat worden.
    To little to late…

    Oja, bij dit alles ga ik er van uit dat men ook echt maatregelen doorvoert en ook echt de nieuwe regels gaat handhaven.

    Zoals bekend is dat de afgelopen periode in Griekenland niet gebeurd. Weer verspilling van tijd die er toch al te kort was.

    Drie keer raden hoe dat bij Italianen zal gaan. Het land met een president die zich aan vrouwen en feesten te buiten gaat en dat (zonder consequenties) publiekelijk nog toe geeft ook. Wat kunnen we van zo’n land verwachten… (over kansloos gesproken)

  5. Zeg Stpierre, nou heeft Pietertoupa bij Tissen een reaktie geplaatst waarin hij zogenaamd mijn e-mail adres heeft gezet. Ik weet nergens iets van. Wat zou ie daarmee willen bereiken ? Knowtoomuch-je spelen of zo ? Pff…

  6. @Robert @Han
    Ik zie wel een overeenkomst met de reacties van Robert en Han. Het melig worden en met geld smijten na een potje Monopolie en die feestende, achter de vrouwen aanzittende Berlusconi…

  7. Berlusconi weet ook wel dat ’t toch allemaal geen ene hol meer uitmaakt , het is gewoon over en uit met de euro. Hoe lang nog ? Ik vermoed nog dit jaar.

  8. ‘In theorie zou de ECB natuurlijk deze schuld helemaal kunnen financieren maar daarmee zit het wel onderhand aan zijn maximumcapaciteit van het steunfonds om landen bij te staan in de financiele tijden. ‘

    De centrale bank moet ook een keer stoppen met het opkopen van de obligaties. Als ze dat niet doen en ze houden de schijneconomie in leven, dan zal het opbreken van europa steeds moeilijker worden. De ECB weet ook wel dat het geen goede investering is, maar noodzakelijk om niet alles nu al in de soep te laten lopen.

  9. #4 Robert, net zoals de meeste mensen speelden wij thuis vroeger ook monopoly. Het gebeurde natuurlijk altijd dat er mensen vrij snel blut waren. 0p een gegeven moment werd besloten dat deze mensen toch mee mochten blijven doen op krediet in de hoop dat ze later in het spel weer boven Jan kwamen. Nu ik hoef nu niks meer te vertellen, ze raakten ALTIJD failliet. Zo zal het ook gaan met Griekenland etc. Er is geen redden meer aan.

  10. #8 knowtoomuch ,je staat er waarschijnlijk versteld van hoe lang de politiek de zaak nog kan oprekken. En inderdaad er stond een e mail adres van jou bij de reacties op rtlz en er was iemand anders die ook op de bres sprong voor jou. Dit in het kader van vrije meningsuiting.Alle 2 reacties zijn verwijderd

  11. @snel: nou, het zijn de (Khz-)mega-bankiers die de zaak tot een door hun bepaald moment kunnen rekken, ook niet oneindig natuurlijk. De politici zijn op afstandbediening werkende hoertjes/beroeps-opportunisme. @Stpierre : nieuw interview met NT Banks op http://www.iamthewitness.com, bovenaan “wednesday 7sept’11” ; ik ga nu “kijken” of ’t interessant is, maar die medische info luister ik meestal niet af ; is mijn ding niet zeg maar. Het interview er onder (4sept, VOORAL de 2e helft) is [u]zowieso zéér de moeite[/u], dan komt Smith lekker op dreef, en hoor je ‘m zo wat in de mic spugen. Schit-te-ren-de vent, ècht !

  12. @ knowtoomuch Blij je hier te treffen, getipt vanaf “Tissen”. Maar heb je de termijn van de K-klap intussen uitgesteld, tot ergens volgend jaar?

  13. @VanZaken: ja, ik heb een sommetje (6-1,9=6) teveel gemaakt bij Tissen vrees ik. Mag niet hè ? Kijk, diversiteit wordt gewaardeerd door de K-tjes, maar wèl binnen de door hen aangegeven “denkruimte” graag. Daar vallen bepaalde historische FEITEN dan ook “nèt” buiten 🙂
    K-Klap ? Hmmmm … nochmaals, voor dat soort “details” dient u zich te wenden tot Jacob & Evelyn R., die gaan namelijk over dit soort zaken. Maar het hangt zooo in de lucht nou ; in theorie kan het vandaag al gebeuren natuurlijk. Ik geef ’t 50% kans dat het dit jaar nog gebeurt, trouwens, hoe langer het “uitstel”, hoe beter. Afstel zou helemààl m’n droom zijn, maar daar is ’t dan ook een droom voor.

  14. Top Duits bedrijfsleven: Duitsland en Nederland uit de eurozone

    Een groeiend aantal topmannen van het Duitse bedrijven pleit ervoor dat Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland uit de eurozone stappen en een nieuwe eigen munteenheid creeren. Hans-Olaf Henkel, voormalig hoofd van de Federatie van Duitse Industrie?n (BDI), schrijft in de Financial Times dat hij aanvankelijk een voorstander van de invoering van de euro was, maar dat nu als de allergrootste fout uit zijn professionele carriere beschouwt. Daarom heeft hij samen met zo’n 50 andere Duitse zakenleiders bij het Duitse Constitutionele Hof een proces aangespannen tegen het Griekse reddingspakket.

  15. @ 18 Max29

    Het is een goed idee dat steeds meer steun krijgt. Willigt dat de Zwitsers dan ook mee willen doen. Hun valuta wordt op dit moment gekraakt.
    Verder moet de nieuwe valuta natuurlijk op goud gebaseerd zijn, anders heb je nog nix.

  16. Nogmaals aan Ruben en Koen:
    Waarom is de tekst hier in de reacties zo slecht leesbaar en grijs i.p.v. blauw van kleur.Krijg immer klachten van vrienden welk de reakties willen lezen en met de neus dicht op t scherm moeten gaan zitten.
    Wordt dit bewust gedaan meldt t even. Willen jullie niet dat er reacties worden geplaats bijv. meld t mij even .Die indruk krijgen velen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: