Haalt de euro het jaar 2012?

22


Het Duitse Hoge Gerechtshof heeft het verlenen van steun aan Griekenland toegestaan, ondanks tegenstand van enkele hoogleraren. De euro lijkt weer even uit de gevarenzone. De zaak leek al van tevoren in het voordeel van Merkel en het was dan ook een opluchting dat er niet opnieuw onderhandeld zou moeten worden in Duitsland over dit pakket. Er waren echter duidelijke kanttekeningen bij de uitspraak, die betrekking hadden op verdere steun, waaronder bijvoorbeeld nieuwe steunpakketten die in de huidige situatie niet ondenkbaar lijken. Tevens kwam de uitbreiding het EFSF fonds aan bod. Dit zijn juist 2 voorbeelden van maatregelen die volgens politici, met het eveneens door het Hof uitgesloten idee van Eurobonds, een oplossing zijn voor de Eurocrisis. Zo bleek maar weer dat een overwinning op het eerst gezicht niet het gehele verhaal vertelt.   

De overwinning van Merkel was slechts een pleister op de wonden. Afgelopen week verloor haar partij CDU opnieuw in de regionale verkiezing van Mecklenburg-Vorpommern samen met coalitiegenoot FDP, waarbij de belangrijkste oppositiepartijen ruim aan steun wonnen. Extra pijnlijk was dat het de regio betrof waar de CDU zetelt en waar de afgelopen maanden extra campagne werd gevoerd om invloed te behouden. Dit zal voor partijleden van Merkel een belangrijk teken zijn voor de echte lakmoesproef op 29 september, wanneer er zal worden gestemd over het reddingsprogramma van Griekenland in het Duitse Parlement.

Dat de financiële markten zelf niet meer geloven in een redding van Griekenland mag duidelijk zijn. Met een rentepercentage van maar liefst 88% op 1 jarige obligaties lijkt het uitgesloten dat zij nog lang in de Eurozone zullen zitten. Ondanks nieuwe voorstellen van bezuinigingen lijkt het ondenkbaar dat er nog groei kan voortkomen uit de economie die worstelt met zichzelf en burgers.   

Een ander land dat op dit moment zwaar in de problemen zit is Italië. Hoogleraar Economie Nouriel Roubini van de NYU, die door velen wordt geprezen als de man die de kredietcrisis voorspelde, stelde afgelopen week in Italië dan ook voor dat het beste zou zijn als Berlusconi opstapt in belang van het land aangezien hij niet mer geloofwaardig overkomt. Door burgers wordt er steeds meer verzet getoond tegen de aangekondigde bezuinigingen van onder meer de verhoging van de BTW met 1%. Ook wordt de pensioensleeftijd van vrouwen verhoogd en zal er een hoger belastingtarief voor grootverdieners boven het half miljoen worden ingevoerd.  

Dat Italië echter ook een spel speelt met de ECB blijkt wel uit het feit dat er op RTLZ vanochtend melding werd gemaakt dat in ruil voor die extra bezuinigingen er door de ECB extra Italiaanse staatsobligaties zijn ingekocht. Dat dit een kwalijke ontwikkeling is lijkt duidelijk, aangezien het op orde brengen van de economie dan geen doel meer is maar eerder een middel om de ECB te dwingen Italiaanse obligaties op te kopen. Deze week moet er voor 14,6 miljard worden opgehaald door Italië, volgende week zelfs 26 miljard euro en voor eind december zelfs het astronomische bedrag van 170 miljard euro. In theorie zou de ECB natuurlijk deze schuld helemaal kunnen financieren, maar daarmee zit het onderhand wel aan zijn maximumcapaciteit van het steunfonds om landen bij te staan in slechte tijden.

Om de situatie in de hand te houden zal het noodfonds dus weer verhoogd moeten worden en komen we dus weer uit bij jawel, Duitsland. Als de politieke situatie daar nog verder kantelt lijkt het er op dat de democratie zal bepalen welke kant wij opgaan met Europa.