Griekenland. Het is als een plaatje uit een sprookje. Witte huizen, prachtige koepeltjes en een blauwe zee. Toch is dit land zwaar ziek. Worden ministers en parlementariërs steeds vaker naar het ziekenhuis afgevoerd. Hartklachten, beroertes of algehele uitputting. Daar waar het in goede tijden niet op kon. Ieder zijn eigen wereld creëerde, staan het land en zijn inwoners nu voor een onmogelijke opgave. Langdurig snijden in eigen vlees is het devies vanuit Europa. De schulden afbetalen én zorgen voor economische groei. Wie eerlijk is heeft al lang gezien dat het op de wijze waar het nu gaat niet anders dan tot een complete vastloper kan komen.

griekenland

Huizenmarkt: verkoop en verhuur

Een groot vliegwiel komt niet in één keer tot stilstand. Bij problemen proberen mensen beetje bij beetje tot aanpassingen te komen in de hoop dat er op de een of andere wijze nog ergens verlichting is te vinden. Als eerste worden alle onnodige aankopen weggestreept. Daarna wordt autorijden tot een minimum teruggebracht en begint men al snel over te stappen op bromfietsen en fietsen. Als de werkloosheid toeslaat of het inkomen drastisch gekort wordt dan gaat het direct van kwaad tot erger. Wordt het zoeken naar voedselbanken. Staat men voor de vraag hoe de dokter en de apotheker moeten worden betaald. Het grote koop of huurhuis wordt een blok aan het been. Hier ontstaan als eerste achterstanden in de betaling van de hypotheek of huur. Als het wat kouder wordt blijken de vele kamers niet echt meer economisch. Velen zoeken naar kleine appartementjes, éénkameroptrekjes of verhuizen naar het platteland om er samen met familieleden te gaan wonen. Alle veranderingen op individueel niveau hebben een enorme invloed op de staat als geheel. De witte economie wordt in een hoog tempo zwart. De staatsinkomsten lopen in een enorme vaart terug. De neergaande trend hult het hele land in mineur, zuigt alles op wat enige verlichting zou kunnen bieden.

Op naar weer een noodpakket

Wat wij gewone mensen al lang hebben zien inkomen schuiven de politici steeds maar weer voor zich uit. Na de eerste noodlening zou het echt goed komen. Had men alle vertrouwen. Bij de tweede het zelfde verhaal. In tussentijd bleef het land in sneltreinvaart achteruitgaan. Toen was er meer tijd nodig maar niet meer geld, bla bla ba bla. Toen kreeg Griekenland uitstel en ook weer niet. De Duitse minister van Financiën Schäuble verklaarde nog eens dat Griekenland niet failliet mocht, koste wat het kost in de eurozone zou moeten blijven. Nu er opnieuw noodhulp nodig blijkt zit begint Schäuble toch weer te twijfelen. Schäuble:  Wir wollen, dass Griechenland in der Eurozone verbleiben kann, aber Griechenland muss eine Menge tun, das ist noch nicht entschieden“. Es bestünden „Zweifel, dass Griechenland bisher seinen Verpflichtungen gerecht werden konnte“. „Diese Zweifel müssen für die Zukunft ausgeräumt werden“, sagte der Minister.

15, nee 20, nee 30 miljard extra

Nog meer controle, nog meer maatregelen, nog meer dreiging. Opnieuw een noodlening, een derde. Het begon met het noemen van vijftien miljard, na enkele dagen was het al dertig en voor wie de materie volgt zal duidelijk zijn dat er nog lang geen einde in zicht is. Griekenland kan alleen nog maar verder achteruit. Vanaf deze week zal vast bekendgemaakt gaan worden dat elke Griekse minister een persoonlijke arts, een draagbare monitor en eigen ambulance zal krijgen.

Uitgeperste citroen

citroenOp een bepaald moment is elke druppel sap uit een citroen geperst, is Griekenland zo ver dat de situatie intreedt waarop politici, of het leger roepen dat het niet meer erger kan worden. Beter een been kwijt dan door wondrot het hele lichaam ten gronde laten gaan. Ik zou wel eens met Schäuble of andere nauw betrokkenen willen praten en ze dan, terwijl ze zijn  verbonden met een leugendetector, vragen of ze nu echt denken dat er op de wijze waarop men handelt en gehandeld heeft een oplossing voor Griekenland zou kunnen komen. Diep in hun binnenste kijkend zal er dan vast uit gaan komen dat men bij elke stap de afweging heeft gemaakt vragend aan zich zelf: “Wat betekent het op korte termijn voor mijn land, voor mij, voor de EU? Hoe kunnen we een stap verder komen in de hoop dat het probleem zich “vanzelf” oplost, zonder dat ik, Schäuble, Merkel, Sarkozy, Hollande, Monti, Rutte of wij de EU, de ECB of het IMF de schuld krijgen?

Op naar 2013

Zoals het er nu uitziet zijn we nog lang niet aan het eind van de periode van economische neergang. Alle prognoses vanuit officiële kanalen blijken keer op keer veel te optimistisch te zijn. Niemand weet hoe het praktisch verder zal gaan. Wie of wat voor het vlindereffect zorgt. Als ik naar de steeds weer glunderende gezichten van Rutte en Samson kijk dan zitten wij in Nederland goed, of….. zouden zij elke morgen opnieuw een masker opzetten en gewoon meerennen in het hamsterwiel, omdat dat nu eenmaal in de natuur van de mens ligt?

24 reacties

 1. “zwaar ziek”… Daaruit blijkt toch wel dat de economie een prutswetenschap is en dat geld de grote misleider is. Als je ziet wat een pracht daar is, dan kan je dat niet zeggen, dat het ‘zwaar ziek’ is. Alles is er: zon, zee, pracht, voedsel, vijgen, noem maar. Maar een stel idioten die geld schaars houden zorgen er voor dat niemand dat meer ziet en dat de bevolking met de dag racistischer wordt…

 2. @1 Dave, je hebt een goed punt, maar het houdt wel in dat Griekenland weer een rurale samenleving wordt als alleen zon, zee, vijgen etc de rijkdommen zijn waar een land het van moet hebben.
  Als de mensen meer willen, zoals auto’s, comfortabele huizen, gebruik van moderne verworvenheden in huis, goed onderwijs, goede gezondheidszorg etc. dan, is het noodzakelijk dat slechts een deel van de beroepsbevolking zich bezig houdt met voedselproductie ( die dus efficiënt en kapitaalsintensief moet zijn ), zodat anderen zich met de productie van andere goederen en diensten kunnen bezighouden.
  Enfin, zo hebben moderne maatschappijen zich ontwikkekd, en zo zijn de industriële en diensten sector ontstaan.
  Ik ben het met je eens, maar de maatschappij moet, denk ik, naar een nieuwe vorm van zelfvoorzienend zijn.
  Alleen zon, vruchtbare grond en een leefbaar klimaat, zijn niet voldoende en uiteindelijk niet bevredigend genoeg.
  Mensen, Grieken dus ook ( Griekenland is de bakermat van de westerse beschaving, laten we dat niet vergeten ), zijn nieuwsgierig en willen de vruchten plukken, ontsproten aan het menselijk vernuft.
  Eerdere artikelen op Biflatie gingen daar ook over. Denk aan zelfvoorzienend zijn voor wat betreft energie, ( in kleiner verband ziektekosten delen – ben ik het niet mee eens -, gedeeltelijk zelfvoorzienend zijn voor wat betreft voedselproductie – moestuin misschien etc etc ).
  We kunnen niet volstaan met het terugdraaien van de klok.
  Dit is het waar we m.i. over na moeten denken.
  Echt fundamentele vragen stellen en nadenken, brainstormen over mogelijke oplossingen.
  Overigens heb ik hier niet mee gezegd dat jij de klok wil terugdraaien.
  Ben het met je eens dat Griekenland in principe voldoende rijkdommen heeft.

 3. Menig burgereconoom ziet het aankomen. Jarenlange stijging van staatsschulden, met vooral de laatste jaren een versnelling daarvan. Het gevolg is inmiddels zichtbaar; de landen met de hoogste staatsschuld staan op omvallen. Gr.land, Spanje, Cyprus, Portugal, daarna Italië en dan Frankrijk. Je ziet het gebeuren. Steeds meer demonstraties in die zuidelijke landen, steeds nerveuzere politici die geen kant meer op kunnen. Ze denken alleen nog met de ECB mee om samen het financiële circuit te verruimen met geld wat alleen de virtuele economie induikt en wat niet of nauwelijks meer in de reëele economie terecht komt. Alleen banken en financiële markten spelen nog met dit geld. Het komt dus helemaal niet bij de burgers terecht en dat merken ze in het zuiden maar al te goed. De virtuele economie wordt groter ten koste van de reële economie. Dit is manipulatie ten top. Ten koste van onze belastingcenten. Intussen accelereren de staatschulden van de Noord-Europese landen en wordt ook door ons aanstaande kabinet de kaasschaafmethode toegepast. Gevolg, in 2013 weer minder te besteden en nog verder oplopende werkloosheid. De neergaande spiraal is inmiddels duidelijk zichtbaar en gaat straks werken als een draaikolk. We zijn al lang over het punt van no return. We waren allemaal in slaap gevallen in onze verwaande westerse economie. Iedere burgereconoom snapt dat die enorme schuldenberg alle economische groei wegkaapt. Een onomkeerbaar proces. De enige oplossing is, de schuldenberg afwaarderen. Maar welke grote leider zal de Europese bevolking dat gaan uitleggen. Dat gaat ons namelijk allemaal ontzettend veel zeer doen, te denken aan failliete banken, beleggers en pensioenfondsen en noem maar op. En dan pas worden Jantje en Pietje ook wakker met als gevolg een opstand van de burgerbevolking. Je ziet het gewoon aankomen. Ik wens u allen veel wijsheid toe.

 4. @3 Piet Pineut, ik ga een heel eind met je mee.
  De reëele economie wordt natuurlijk in principe bepaald door het nationaal product, wat we met z’n allen produceren, en niet door de hoeveelheid geld in circulatie.
  Geld is een intermediair, gebaseerd op vertrouwen en dient in principe de hoeveelheid goederen en diensten te vertegenwoordigen.
  Als er te weinig geld in omloop is dan bemoeilijkt dat zijn functie als intermediair en zal de vraag dientengevolge dalen en de economie krimpen.
  Aangezien er m.i. niet onvoldoende geld in omloop is zullen we met ernstig negatieve gevolge als hyperinflatie en een wegvallend vertrouwen in geld te maken krijgen.
  Althans zo begrijp ik het ( of niet ).
  Het afwaarderen van de schuldenberg komt op mij net zo goed over als een ’toverformule’ net zoals de financiële verruiming.
  In beide gevallen doe je niet iets fundamenteels, los je niet echt problemen op en is het wachten op de volgende afwaardering.

  PS met het afwaarderen laat je onschuldigen bloeden. Stel je het eens voor: failliete pensioenfondsen waardoor miljoenen mensen die tientallen jaren één dag in de week gewerkt hebben voor een fatsoenlijk pensioen met lege handen komen te staan.
  De grootste georganiseerde diefstal uit de geschiedenis!!!
  Betekent gewoon een ‘act of war’. De veroorzakers zullen geen dag meer rustig slapen in hun dure villa’s.
  Nee, als het zo moet dan inderdaad liever een burgeroorlog waarbij het ‘volk’ gaat ‘halen’ wat haar toekomt.
  Dus die oplossing komt er zeker niet, en moeten we ook niet willen. De gevolgen heb je dus helemaal gelijk in.
  Betekent in feite: pech gehad voor al die brave burgers en mazzel voor de elite, zij kunnen doorgaan met hun onbezorgde leventje ( poen en zekerheden zat ) en de status quo blijft gehandhaafd.
  De geschiedenis zal degenen die verantwoordelijk zijn voor de afwaardering en daarmee failliete pensioenfondsen etc als daders aanwijzen en te hopen valt dat ze hun vonnis niet ontlopen.
  Als je toch vindt dat er afgewaardeerd moet worden vind je dan ook dat de gevolgen voor de gewone man verzacht moeten worden door inkomsten ( vaak mede verdiend door pervers beleid ) van inkomens boven een ton radicaal afgeroomd dienen te worden zodat mensen toch nog verzekerd zijn van inkomsten na een levenlang arbeid. Of zeg je pech gehad.

 5. Hmm … het wordt inderdaad tijd ja …

  http://politicalvelcraft.org/2012/10/25/sales-by-us-mint-of-silver-outpaces-gold-by-50-to-1-silver-will-bring-the-banking-cartel-to-their-knees/

  &

  http://politicalvelcraft.org/2012/04/05/silver-is-the-achilles-heel-of-the-corrupt-rothschild-bankers-paradigm-j-p-morgan-does-not-want-you-to-buy-silver/

  Hier, Verontruste burger, mocht je ook ècht aan de poten van het (R-)systeem willen zagen :

  *************************
  Buying physical silver is by far the greatest act of wisdom and rebellion any American can and should be doing right now. It is both a Silver Bullet to rebel against the Elite’s corrupt system and a Silver Shield to protect your family and wealth in a post-dollar world. Buying physical silver is non-violent, non-compliant resistance. Most importantly, it works outside of the system and it cannot be stopped.

  “As long as you play by the Elite’s rules, the Elite will rule.”-Chris Duane

  *******************************

  Niet lullen, maar (zilver) kopen dus hihi !

 6. Baas van mijn vrouw is net terug uit Athene. ’s Avonds is er gewoon geen beveiliging, doodstil op straat dus want er is veel angst voor bendes die plunderen en inbreken.
  In de vroege avond, als de restaurants open zijn zie je veel eigenaren en personeel op straat om volk naar binnen te halen. Je krijgt zo veel extra dat het bijna niet te geloven is, maar als je daarentegen weigert en doorloopt krijg je: “FUCK YOU!” naar je hoofd geworpen.
  Het is gewoon verloren, ze moeten er gewoon uit om orde op zaken te kunnen stellen. Je kan het bijna SM noemen van Duitsland dat ze ze met hangen en wurgen aan boord willen houden.

 7. @7, Ghaengphed, ik geloof je direct. Situatie is veel en veel alarmerender dan de gangbare media ons willen laten geloven.
  Binnen een jaar barst de bom, daar ben ik van overtuigd.
  Ik ben ook voor een grexit, omdat het beter is voor de gewone mensen.
  Die worden genaaid door eigen elite en door de Europese elite.
  Ik heb echt met ze te doen.

 8. Griekenland is nog maar het begin. Ik denk dat we de komende 10 jaar dit soort taferelen ook elders in Europa gaan zien en de situatie in Griekenland steeds erger gaat worden totdat dit systeem crasht of we in een hyperinflatoire spiraal terecht komen. Dit is de stootblok waar deze hele opblaaseconomie naar toe raast.

  Voor de gezonden onder de Grieken en andere inwoners van probleemlanden mogen ze blij zijn dat een terugkeer naar de rurale platteland in Griekenland gelukkig mogelijk is, maar voor de zwakkeren wordt de crisis een drama waarbij de nodigen dit met de dood moeten bekopen. Dit ;laatste beetje solidariteit met deze zwakkere groep is de EU echt vreemd.

  Als in een druk bevolkt land als Nederland deze pleuris uit mocht breken dan hebben we die mogelijkheid van het platteland ook niet. Dit is iets wat ramdstedelingen moeten beseffen. En met het huidige beleid zal deze puinhoop vroeger of later ook Nederland bereiken. Wellicht als een van de lateren, maar we zijn zeker niet veilig.

  Het is niet alleen het financiele piramides die we de laatste 20 a 40 jaar hebben opgebouwd i.c.m. de steeds verdere deregulatie die deze crisis heeft opgebouwd. Ik denk dat de resource schaarste w.o. eazy peakoil ook een van de oorzaken is waardoor deze economie is gevallen en deze drama ook niet opgelost kan worden. tenzij er radicaal voor transitie politiek wordt gekozen.

  En waarom moet Griekenland zo bloeden. Voor de pensioenen in de rijke EU landen en andere banken en beleggers belangen en de smerige contracten die onder verantwoording van Draghi door Goldman Sachs met Griekenland is afgesloten om de boeken schoon te houden.

  Ondertussen moet die zieke economie nog steeds groeien, waardoor deze zieke situaties zoals in Griekenland

  We moeten zo snel mogelijk van dit neoliberale Europa af en een nieuwe unie van Europese regio’s. Immers een regionalere economie is de hoeksteen van een echte duurzame economie.

 9. @12, S7P, je hebt helemaal gelijk. De EU is het speledingetje van een groots neoliberaal complot tegen de gewone man. Dat is naast de anti-democratische mentaliteit die er heerst één van de grote gevaren van het gluiperige proces van verdere integratie.
  Overigens gaan de pensioenen van de gewone man in de rijkere EU landen er ook aan. Die worden uiteindelijk ook geofferd op het altaar van de Europese superstaat.
  Dat doen ze pas als ze de democratie ( voor wat daar nog van over is ) defenitief de nek om hebben gedraaid, en de burgers van hun identiteit beroofd hebben.
  Als het zover is, zal er geen weerstand meer zijn, de mensen zullen niet eens meer weten wie de vijand is.
  Dan wordt echt alles afgenomen, en is het gedaan met de invloed van het volk.
  Dat is de beoogde eindfase waar de elite op af wil koersen.
  Maar persoonlijk heb ik nog wel hoop dat het zover niet komt.
  Daarom hoop ik zo hartgrondig dat het volk in Griekenland en Spanje de ‘wapens’ oppakken en zand in de motor van de Europese integratie strooien.
  Maar ik heb het idee dat ze nog niet ten volle beseffen wie de echte vijand is.
  Is een kwestie van maanden tot maximaal een jaar.
  Dan gaat het Zuiden los.
  En daar mogen we hen dankbaar voor zijn.

 10. Verontruste burger: Bij afwaarderen en alle gevolgen van dien lijkt het mij onmogelijk om radicaal hoge inkomens te gaan afromen t.g.v. de kleine man. Deze nivellering lijkt op communisme en zal niet kunnen worden afgedwongen in onze vrije westerse economie. Overigens zie je dat verschijnsel nu sowieso al gebeuren met al het commentaar in de media op topsalarissen en bonussen. Dit vindt z’n oorzaak in al het negativisme wat een neergaande lijn automatisch met zich meebrengt. Het onheil waar ik voor vrees is gewoon datgene wat zich in de geschiedenis altijd al heeft afgespeeld, namelijk oproer en muiterij. Dat ontstaat gewoon vanzelf als je het volk iets te lang gaat afknijpen. Wat ik schreef: er is geen weg terug. Wat je ook gaat doen in de ontstane situatie betekent veel pijn lijden. Het pappen en nathouden leidt met deze groeiende schuldenberg vanzelf tot een systeemcrash, die overigens steeds meer mensen zien aankomen. Het radicaal hervormen, zoals bijvoorbeeld afwaarderen van alle (staats)schulden betekent bijna net zoveel pijn, alleen een ietsje minder doordat je toch al te laat stopt met schuldopbouw. In beide gevallen gaat de wanhoop regeren en welke kant dat op gaat kan niemand voorspellen.

 11. Grappig…wie had dit nou gedacht?
  We zitten al een poosje te turen vanwaar nu het gevaar vandaan komt voor de komende beurskrach en de parabolische stijging van de metalen.
  Wel, het komt niet door China, ook niet Japan…

  …maar het zou zo maar eens Sandy kunnen zijn…
  http://rammb.cira.colostate.edu/templates/loop_directory.asp?data_folder=dev/lindsey/loops/goes14&image_width=1020&image_height=720&number_of_images_to_display=50

  Sandy heeft haar zinnen namelijk op New York gezet! enig idee wat dit kan betekenen voor zeg de presidentsverkiezingen? Fiscal Cliff? Griekenland (uitstel)?
  Het gevaarlijkste van deze orkaan schijnt trouwens de combinatie van factoren te zijn. Sandy zou zelfs gekenmerkt kunnen worden als The Perfect Storm. Zoek maar even op Google wat dat betekent. Hoop niet dat je veel gegeten hebt, mijn maag draaide zich even om daarnet bij het aanschouwen van die sat-images…

  Good luck everyone! This is The Big One!

 12. Duitsland hoopt dat Griekenland zichzelf uit de wurggreep haalt en uit de Euro stapt.

  Zonder gezichtsverlies zal de EU vervolgens uiteenvallen.

  De Griekse derivatenbom van een biljoen en een beetje gaan af.

  Wereldwijd zal het valutasysteem omvallen.

  De Grieken worden als schuldige gezien en dat wil geen enkel land op zijn konto hebben.

  Duitsland keert terug naar de D-mark 2.

  Duitsland is dubbelzinnig en niet eenzijdig gericht op Brussel.

 13. De crisis zal voortwoekeren omdat men niet inziet dat het hele mondiale geldsysteem verziekt is geraakt.
  Wat Willem middelkoop al 4 jaar terug zei.
  Men gaat door op dezelfde voet, stimuleren =geldpompen….schulden opkopen door nog meer schulden te creeren en the to big to fail overeind houden.De machtige investment junkies een hand boven het hoofd houden.Gebruik het voorbeeld niet graag.
  Maar.Tis idd een kankergezwel die in het begin nog bestreden had kunnen worden maar inmiddels allang is uitgezaaid.De patient is opgegeven maar je kunt het nog rekken en rekken .
  Steeds meer mensen zien wat er gebeurd en het enigste wat ons gaat samen brengen is om massaal hiertegen in opstand tekomen net als in Griekenland,Portugal,Spanje,Ierland,Engeland en ga zo maar door.

 14. @15, Piet Pineut, je vergist je. Het is lang geleden dat we in het westen een dergelijke explosieve situatie hebben meegemaakt zoals je die zelf schets.
  Maar als die zicht voordoet, dan zal het volk redeloos, de elite radeloos en het land reddeloos zijn.
  De elite zal het moeten ontgelden en daar hebben ze het dan ook wel naar gemaakt.
  Laten we maar hopen dat het zo ver niet zal komen.

 15. © reuters.

  De New York Stock Exchange sluit morgen de deuren. De beurs van New York zet zich zo schrap voor orkaan Sandy, die in de loop van de dag het Amerikaanse vasteland zal bereiken. De elektronische aandelenhandel vindt wel gewoon plaats.

  De beurs op Wall Street was van plan open te blijven, maar nadat bekend was geraakt dat in New York de metro wordt stilgelegd en een deel van de stad geëvacueerd wordt, besliste het bestuur van de NYSE dat er toch geen fysieke handel zal plaatsvinden.

  Veel impact op de handel zal dit niet hebben. De meeste aandelen worden sowieso via de computer verhandeld, slechts een kleine minderheid wisselt nog op de beursvloer van eigenaar.

  Het is nog maar de derde keer dat de New York Stock Exchange sluit omwille van weersomstandigheden. Een sneeuwstorm zorgde daarvoor in 1969, terwijl hetzelfde gebeurde met orkaan Gloria in 1985.

 16. @12:
  [quote]Voor de gezonden onder de Grieken en andere inwoners van probleemlanden mogen ze blij zijn dat een terugkeer naar de rurale platteland in Griekenland gelukkig mogelijk is, maar voor de zwakkeren wordt de crisis een drama waarbij de nodigen dit met de dood moeten bekopen. Dit laatste beetje solidariteit met deze zwakkere groep is de EU echt vreemd.

  Als in een druk bevolkt land als Nederland deze pleuris uit mocht breken dan hebben we die mogelijkheid van het platteland ook niet. Dit is iets wat ramdstedelingen moeten beseffen. En met het huidige beleid zal deze puinhoop vroeger of later ook Nederland bereiken. Wellicht als een van de lateren, maar we zijn zeker niet veilig.[/quote]

  Hier in Nederland kun je het beste in Noord-, Oost- of Zuid-Nederland wonen waar nog veel platteland is. In geval van ernstige nood ben je daar beter af dan in de overvolle Randstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: