‘Herstel huizenmarkt is nep’

Via Huizenmarkt-zeepbel | Lucienne van der Geld, directeur bij Netwerk Notarissen, geeft bij rtl z aan dat het herstel van de huizenmarkt voornamelijk te danken is aan de eigenwoningschenking. Zij verwacht voor volgend jaar een terugval als er niet meer geleend mag gaan worden wanneer de belastingvrije schenking weer ophoudt te bestaan. Dat er steeds meer optimistische geluiden zijn over de woningmarkt, onder meer dat de prijzen niet meer dalen en dat er meer wordt verkocht is niet het hele verhaal.” De problemen waarmee de woningmarkt nog steeds kampt, worden onvoldoende onderkend. Er is bijvoorbeeld weinig doorstroming. 45 procent van de kopers is starter”, aldus Lucienne.

[youtube id=”F_CanTa9GbI” align=”center”]

18 reacties

 1. En wat te denken wanneer die arme starters straks worden geconfronteerd met rentestijgingen. Het allergrootste gevaar nu is dat bij de laagste rente sinds mensenheugenis de rente ook maar iets gaat stijgen. In het verleden waren renteschommelingen van soms een paar procent over een paar jaar vrij normaal. Bij een rentepercentage van ongeveer 8 tot 10 procent in de jaren 70 en 80 was een rentestijging van 2 procent niet onoverkomelijk. Bij een zelfde rentestijging in deze tijd zal dat catastrofaal zijn voor niet alleen de starters maar ook al diegenen die hun rente tussentijds hebben vastgezet voor soms korte rentevaste periodes om daarmee de laagste rente te betalen van vaak 2,5 procent voor bijvoorbeeld 2 jaar vast. Bij een rentestijging van 2 procent over bijvoorbeeld een tijdsbestek van 2 jaar praten we dus over bijna een verdubbeling van de maandlasten. Geen enkele econoom kan een zinnige voorspelling doen over toekomstige renteontwikkelingen. Als onze centrale banken de grip op de financiële markten kwijtraken door de flink toegenomen geopolitieke spanningen dan zijn de rapen gaar en duikt onze woningmarkt in het diepe.

  1. Nauwelijks tot geen groei en een schuldentotaal van 3,5 tot 4 maal het bbp in de westerse wereld. De centrale banken zullen nog liever rioolafval opkopen dan de rente te laten stijgen.

   1. “”Again, I say this not to predict what the ECB will do, but to explain the Freegold model. I think it is clear that the ECB is, and has been since its inception, comfortable that the Eurosystem has a sufficient amount of gold reserves, and they should know. That’s why we haven’t seen them buy any more gold since inception. They even sold some 15% of their gold over the years, so they obviously felt they had more than enough from the beginning. But even that selling has now ended, and their gold reserves have gone virtually untouched for the past five years. “”

    http://fofoa.blogspot.nl/2014/08/dirty-float.html

    Ach, die woningmarkt…. Zei de mug, en deed een plasje in de zee.

    1. Hebbie ’t gelezuh biflaten? 1 fucking minnetje zonder propere identificatie, en geen reacties. Teveul, te moeilijk?

     Plasje in de zee, biflaten. Die prijs van dat kloterige rijtjeshuisje met een postzegel aan bemeste tuinaarde voor die anderhalve geranium.

     Boom bust cycles zijn zooo ouderwets. Grow up.

     1. @houtskool

      Ik snap niet dat iemand hier een min op geeft zonder argumenten.

      Maar t’is inderdaad wel erg lang…

      Ik heb een (oud 2012) biflatie artikel gevonden, leuk om weer eens te lezen. Is dat een beetje gerelateerd aan de link die jij hebt gegeven ? Dat oude artikel is ook gebaseerd op een artikel van fofoa…

     2. Fofoa is idd meer een studie dan een artikeltje. Maar om het geheel beter te begrijpen is meer nodig dan gebler over dalende woningprijzen. Vandaar die post.

      Goud als waarde zonder een directe concurrent te zijn van het op dat moment heersende fiat stelsel. Als onderdeel van een nieuw monetair systeem als het huidige onderuit gaat. Als asset. Europa barst van het goud.

      Je link gaat over hetzelfde; een nieuwe wereldhandelsmunt zal, in tegenstelling tot de huidige dollar, gedekt moeten zijn om het ingestorte vertrouwen te herwinnen.

      En om ook nog een beetje on topic te zijn; wat een instortende aandelenmarkt en derivaten doet met de NL woningmarkt laat zich raden. Maar daar tegenover moet je ook kijken naar het feit dat bijna niemand z’n hypotheek nog kan betalen tegen die tijd. Anders rekent torenhoge inflatie wel af met de onderwater hypo’s. De shitshow is zo enorm, die woningmarkt wordt straks meegesleurd de draaikolk in.

      Ik heb overigens wel 3x mijn tong afgebeten bij die laatste fofoa 😉

     3. Dat is m.i. helemaal terecht wat je daar over Fofoa zegt. Hou wel in de gaten dat Fofoa nu een soort van vergaarbak is geworden. Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat een paar van de eerste figuren die daar gepost heel goed wisten waar ze het over hadden. Een van hen verdenk ik ervan een Nederlander te zijn volgens mij, die ik nog steeds niet heb kunnen opsporen. En eigenlijk zou ik heel graag willen weten wie en wat hij is of was. Denk hierbij vooral aan de jaren tot 2000. Misschien nog iets later zelfs. In ieder geval tot voor 2004.
      Momenteel is hij (Fofoa) aan het recapituleren op basis van oude bijdrages, die in een nieuwe setting worden geplaatst. Ook de term Freegold is hierdoor een heel eigen leven gaan leiden en wordt wat mij betreft volkomen verkeerd geïnterpreteerd. Ik kan het echter niet ontzenuwen, omdat ik nergens precies kan vinden wat er nu vandaag mee bedoeld wordt. Hierover heb ik wel eens gereageerd bij o.a. Frank Knopers, een groot voorstander van Freegold, maar ben hierin bij hem blijven steken. De definities die ik hiervan gezien heb zijn veel te vaag en ontoereikend. Het heeft allemaal te maken met een soort van goudstandaard in een vorm zoals die nog niet eerder bestaan heeft. En dan denk ik maar weer dat Hugo Salinas Price het toch bij het rechte eind heeft. Maar er zijn ook nog een aantal andere grote namen te noemen die dit onderwerp regelmatig aangekaart hebben.

     4. “Another” was m.i. een insider. Foa wellicht ook, misschien wel dezelfde persoon. Maar goed, het is logisch dat er binnen de wereld van de centrale banken meer gebeurt dan wat wij op een forum bij benadering kunnen inschatten.

     5. Sorry houtskool, ik had deze opmerking van jou helemaal over het hoofd gezien. Ja je hebt helemaal gelijk wat ‘Another’ betreft. Ook ik ben er nu niet meer zeker van wie Foa uit Fofoa nu precies is. En wat die centrale banken betreft, ik ben net begonnen met een paar boeken over Jelle Zijlstra. Weliswaar oude stuff, maar toch hier en daar heel verhelderend. Wat Zijlstra over bijv. de SDR zei loog er niet om. Jaco Schipper schreef nog wel eens over hem.

     6. “Another” was m.i. een insider. Foa wellicht ook, misschien wel dezelfde persoon. Maar goed, het is logisch dat er binnen de wereld van de centrale banken meer gebeurt dan wat wij op een forum bij benadering kunnen inschatten.

     7. Sorry houtskool, ik had deze opmerking van jou helemaal over het hoofd gezien. Ja je hebt helemaal gelijk wat ‘Another’ betreft. Ook ik ben er nu niet meer zeker van wie Foa uit Fofoa nu precies is. En wat die centrale banken betreft, ik ben net begonnen met een paar boeken over Jelle Zijlstra. Weliswaar oude stuff, maar toch hier en daar heel verhelderend. Wat Zijlstra over bijv. de SDR zei loog er niet om. Jaco Schipper schreef nog wel eens over hem.

   2. Dat denk ik ook Rocksan.
    De puinhoop en de schuldenberg is zo groot dat de rente voor hypotheekhouders eerder zal zakken dan het zal stijgen. De rente voor banken is inderdaad nog nooit zo laag geweest, ongelimiteerd lenen bij de ECB voor 0.15 %. De banken komen er nu nog mee weg om 3 t/m 5 % te vragen voor hypotheken, dikke winst dus. Het zal m.i. niet lang meer duren, dan krijgen we hypotheekgeld voor minder dan 2%. Geld creëren is met het huidige fiatgeldsysteem een fluitje van ’n cent. Er zijn zelfs geen drukkosten meer.

 2. Tering… de gulden is terug of beter nog de electronische variant van de Florijn.
  Zo noemen ze dat ding nog steeds in Brazilië trouwens.
  Florin…
  Ik mag zoals Micha Kat elke dag doet schrijven:
  BREAKING
  Behalve humor, vaak beschonken, heb je de spijker weer op z’n kop geslagen!

  Jongeluy

 3. Doorschuivers ? Ik schuif nog een keer door en dat is over de grens. In NEEderland geef ik zo weinig als mogelijk uit.

 4. Minister Blok ( VVD ) schreeuwertje in hart en nieren , Hosanna blijven verkopen , ( lees onzin ) om het feestje te blijven financieren van een graaiend en rovend kabinet .

  Alles maar dan ook alles word in stelling gebracht om de werkelijkheid te verdoezelen .

  Propaganda roeptoeters van RTL7 blijven stoïcijns de schreeuwers de hemel in prijzen , hun economen komen anders brodeloos te staan .

  De TV ( RTL7 ) helden van de RTL beurs kunnen geen negativiteit verkopen , marktwerking hé , commercieel zijn en blijven natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.