Het begin van hyperinflatie in Iran ?

8

Foute boel in Iran. De Iraanse valuta, die men de rial noemt, is in 2012 al met zo’n 80% in waarde gedaald. Maandag 1 oktober daalde koers van de rial met maar liefst 17% en de koers van de Iraans rial noteert hierdoor op het laagste niveau ooit. Beginnen de financiële sancties van het Westen effect te hebben? De waarde van de valuta in Iran moet het in ieder geval ontgelden.

Iran heeft in de afgelopen jaren overeenkomsten gesloten met India, China en Japan om olie niet meer in dollars af te rekenen. Tevens zou Iran, volgens een aantal Westerse landen bezig zijn met het ontwikkelen van een atoombom. De Verenigde Staten was not amused en het Westen kwam met een olieboycot, waardoor de Iraanse olieproductie momenteel flink stagneert.

Een waardedaling van een valuta van 17% op één dag kan zomaar het begin van hyperinflatie betekenen. De inflatie in Iran is volgens de laatste cijfers van Bloomberg gestegen naar 23,5%.Het wordt ons in ieder geval steeds duidelijker dat we te maken hebben met een grootschalige wereldwijde valutaoorlog. Geen militairen, maar economische quants, gewiekste handelaren en andere financiële soldaten staan aan het front van deze oorlog. De geruchtenmachine draait inmiddels op volle toeren. Hier staat te lezen dat de Amerikaanse CIA nieuwe rial heeft geprint om het land te ontwrichten.

Uit The Guardian:

“Iranians are suffering their worst financial crisis since the Iran-Iraq war in the 1980s, with the national currency hitting an all-time low and the prices of staple goods soaring. With the Iranian economy crumbling under escalating western sanctions, the rial was sent into a tailspin on Monday, dropping by more than 15% to its lowest-ever level against the dollar. At midday, 34,500 rials bought $1 on the open market, compared to 29,600 rials on Sunday’s close, according to Iranian currency-monitoring websites.”

Luister ook: Mensen in Iran echt in paniek