Het dilemma in 2021: verdelen van de pijn

De stemming in het land wordt er niet beter op. Ik hoor niemand die de stemming even komt opvrolijken. Normaal gesproken moet je daarvoor het theater in. Helaas pindakaas. Alleen dat laatste, die pindakaas dus, is geen probleem. Pindakaas zat te koop. In de supers en bij de kruidenier om de hoek(bestaat die nog?) zijn levensmiddelen en aanverwante artikelen volop te koop. Alleen mijn schoenen waarvan de zolen slijten door die extra wandelkilometers zijn nodig aan vervanging toe. Zou ook graag een andere broek willen en een nieuwe buitenlamp. Spullen die aanschaf bij onze plaatselijke winkeliers.

De middenstand heeft het moeilijk

Ik steun ze graag nu de complete middenstand het moeilijk heeft. Niet alleen uit solidariteit maar ook vanuit een besef dat lege winkelunits in de binnenstad geen gezelligheid uitstralen. Wat te denken van die lege plekken op de pleinen waar het andere jaren in de winter heel gezellig was. Waar uitbaters van eetcafés en kroegen hun terrassen overkapten om klanten te lokken. Op het overdekt terras was het gezellig met heaters en kaarslicht. Nu is het uitgestorven in de stad. Tot diepe treurnis van winkeliers, horecabazen en hun personeel. En hun klanten uiteraard. Waarom gebeurt dit?

Fatale koerswijziging

Het is vanwege een virus waaraan mensen sterven. Punt uit, geen discussie. Kijk naar de noodwet, die is er niet voor niets. Ingevoerd in geval van nood zodat de regering de vereiste maatregelen kan treffen zonder tegenspraak van de oppositie. We hebben niets in te brengen. Nu even niet, moet niet en mag niet. In geval van nood luisteren we gedwee naar de bevelen van de kapitein die met zijn stuurman het schip voor de ondergang moet redden. Punt uit. Ze staan hoog op de brug en hebben het overzicht. Het vervelende is alleen dat in een zware storm het zicht uitermate slecht is en hoge golven de koers van het schip behoorlijk dwars kunnen liggen. Het gevaar is dat het schip dwars op de golven waait en kapseist. Kapitein Rutte en stuurman de Jonge zijn opgeleide stuurlui en vertrouwen op het kompas van de WHO/RIVM. Ze kennen de uitdrukking, ‘de beste stuurlui staan aan wal,’ en hebben om die reden de bemanning de mond gesnoerd. Er is een noodbevel van kracht. De bemanningsleden moeten trouw de bevelen uitvoeren en zich niet bemoeien met het gezag, ook al zien ze dat de stookolie op raakt door de gewijzigde koers.

Als de pijn wordt gevoeld

Soms is het moeilijk om de juiste beslissing te nemen. Ga je recht door zee, door het oog van de storm, of kies je voor een omweg met alle bijbehorende risico’s. Op deze wijze komen kapiteins en regeringsleiders ooit voor een moeilijke beslissing. Pas als de storm is gaan liggen wordt de schade opgemaakt. Moraal van dit verhaal: natuurrampen en pandemieën zijn niet te (be)sturen. Ook al ben je hoog opgeleid en bekleed je een leidinggevende functie. Waarom sloegen bemanningen op de zeilschepen in de 17e eeuw aan het muiten? Waarom bestormden ontevreden mensen de Bastille in 1789? Waarom bestormen ontevreden Amerikanen het Capitool in 2021? Heeft het te maken met politiek of vloeit het voort uit ontevredenheid onder de bevolking. Het begint eerst klein en wordt groter als de massa zich aansluit wanneer de pijn van verkeerde beslissingen door meer mensen wordt gevoeld.

Wat is de discussie?

De discussie of de uitbreiding van de coronalockdown terecht of onterecht is zal pas later ontbranden als de schade wordt opgemaakt. Nadat de virusstorm is geluwd. Alleen is er momenteel geen sprake van een natuurramp maar bevinden we ons in een gezondheidscrisis waarin slechts een klein deel van de bevolking lijdt en overlijdt. De discussie of dat de economische schade waard is laat ik over aan de hoogleraren en professoren in de ethiek. Ongetwijfeld volgen er parlementaire onderzoeken als straks het land bezwijkt onder een financiële crisis. Wanneer het zoveelste steunpakket wordt uitgerold voor het noodlijdende MKB. Ondernemers voelen niet de pijn van ziek zijn maar de pijn van economisch leed. Het blijft niet bij het MKB. De door overheidssteun uitgestelde faillissementsgolf zal uiteindelijk als een tsunami over de werknemers heen golven. Die staan straks in de rij voor het UWV-loket. Hier ligt dus de discussie.

Gedeelde smart is halve smart.

Wat weegt zwaarder. De aantallen coronadoden met meest bejaarde leeftijden of de economische schade die straks op al onze schouders komt te rusten. Als over een jaartje het virus is geaccepteerd als een epidemie waarmee we moeten leren leven, dan zal de angst langzaam afnemen. Dan gaan we over tot de orde van de dag en zoeken we de leiders die ons uit de financiële crisis trekken. Moeten we eerst de verkiezingen maar een jaartje uitstellen. Het is nu de emotie die regeert. Eerst wachten tot de bezinning terug keert en we verzinken in een maatschappelijke meditatie. Hoe kon het allemaal gebeuren. Of loop ik nu te hard vooruit. Er zal zeker commotie ontstaan als de coronakoorts plaats maakt voor de financiële pijn. Als de coronacrisis versmelt in een financiële crisis. Als het leed van ondernemers en hun werknemers moet worden gedeeld door alle lagen van de bevolking en het draagkrachtprincipe de discussie wordt. Gedeelde smart is halve smart. Pas als het individualisme in de samenleving plaats maakt voor solidariteit.

“Europese solidariteit“

Het vervelende is dat saamhorigheid in tijden van voorspoed ver is te zoeken. Komt pas terug als mensen elkaar weer nodig hebben. Als mensen hun buren weer spreken die nooit thuis waren en ineens thuis zitten zonder werk. In tijden van nood worden de handen ineen geslagen om een samenleving nieuw leven in te blazen. Het is een cyclus in een beweging die we om de zoveel tijd terug zien. Tijdvakken van bloei worden afgewisseld met een recessie en soms een depressie. Hoe afgezaagd klinkt het om weer een column te beëindigen met de woorden dat er licht is aan het einde van de tunnel. Voel me bijna een politiek correcte auteur. Wel, vergeet het maar. Ik verafschuw de hypocrisie in het huidige politieke spectrum. Nogmaals stel de verkiezingen een jaartje uit wat mij betreft. Heb totaal geen idee welke partij de BV Nederland moet redden. Of zal de vaderlandse politiek reikhalzend uitkijken naar het coronanoodfonds van de EU? En vertrouwen op de verdeel- en heerspolitiek van de Europese Commissie. Italië een beetje meer dan NL. “Europese solidariteit.” Zal dat werken als we onze naasten moeten troosten die hun baan verliezen? Ik verplaats het dilemma naar het hoger echelon, als ik daar nu eens op vertrouwen kon…

GW

7 reacties

 1. https://www.nu.nl/coronavirus/6101373/veiligheidsberaad-wil-perspectief-van-kabinet-hoe-uit-de-lockdown-te-komen.html

  Dit is misschien wel het meest zinnige bericht wat ik de afgelopen maanden op NU.nl ben tegen gekomen (wat natuurlijk heel wat zegt over de MSM…). Begint men eindelijk een beetje wakker te worden?. Begint men eindelijk te bemerken, dat een steeds groter wordend gedeelte van de bevolking het echt spuugzat begint te worden?.

  Wopke die eventjes met 100 Miljard op de proppen is gekomen, dit terwijl normaal ieder “miljoentje”, voor de zorg op de weegschaal moet ?. Wat is dit voor een ……… beleid?.
  Kees de Kort zegt het keer op keer: als je toch alleen maar een stelletje virologen volgt en verder bang bent om verantwoordelijkheid te nemen/dragen, kun je er net zo goed een kassajuffrouw op het binnenhof zetten van 16 jaar. Man, man ,man.

  Als ik toch zo te werk zou moeten gaan, had ik al lang mijn boeltje gepakt op m’n werk, want dan durfde ik mezelf niet meer in de spiegel aan te kijken.

  1. Lees net dat Merkel gezegd zou hebben dat de kans groot is dat we tot begin April in lockdown moeten (Duitsland). Kijk je naar het verloop van de griep (daarmee zeg ik niet dat Corona gelijk staat aan de griep), dan had ik dat ook al verwacht eigenlijk. Piek begin Maart en dan sterk dalen.

 2. Mooi artikel Gerrit. Maar onthoudt een ding: uit de bewust gecreëerde chaos (financieel, maatschappelijk) komt daarna de reddende engel. De Nieuwe Wereld Orde, waarin de door de vele vaccins sterk verminderde wereldbevolking de slaaf mag zijn van de zogenaamde elite. Maandelijks voorzien van een krap basisinkomen, dat je alleen krijgt als je gehoorzaam bent. En volgens Herr Schwab zonder enig bezit.
  You Will OWN Nothing. En dan voel je je heel gelukkig?? Volgens hem wel.
  Mijn vertrouwen in de politiek is min 70 graden.

 3. “De Nieuwe Wereld Orde, waarin de door de vele vaccins sterk verminderde wereldbevolking de slaaf mag zijn van de zogenaamde elite”.

  Precies, Jan.

 4. Hoe vaak wordt ‘het is of zal ons overkomen’ hier en elders al geprolongeerd? Waar blijft de hamvraag: WAAROM is dat zo? Waarom worden we nog steeds door politici, de commercie, BigPharma, banken en het grootkapitaal beduveld? Waarom bestaat ons bezit uit schulden? Waarom zitten we in de grootste vervuiling en verwarring aller tijden, met virus- en talloze andere bedreigingen als toegift?
  Omdat het ons is ‘overkomen’? Een erg zwakke smoes, die voor een deel alleen van toepassing kan zijn op de derde wereld.

  Hoe zit het dan, bijv., net onze collectieve verantwoordelijkheid? Oogst de (welvaarts-) mens wat hij heeft gezaaid? Omdat hij het liet gaan, het tegendeel niet heeft afgedwongen? Dacht dat de tijd van de totale ‘brasserie’ gratis was?
  De symptomen van een verloederde wereld kan niemand meer ontgaan. Misbruiken we onze opgehemelde, superieure, technische maakbaarheid nu om zinloos naar ‘schuldigen’ te zoeken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.