Het economische lot ligt in de handen van Bernanke

Er in één dag waar de hele financiële wereld naar uitkijkt. 18 september wordt de dag dat bankiers, politici, hedgefondsen, analisten, beleggers en andere belanghebbenden, de woorden van één man minutieus zullen trachten te analyseren. Die man zal de beslissende woorden uitspreken waarvan de wereld van het geld al jaren wist dat ze zouden worden uitgesproken. Zoiets in de trant van “De pret is over” of gewoon “QE stopt ermee, jullie zullen het nu zonder ons moeten doen”. Of zal Ben Bernanke nóg een konijn uit zijn hoed kunnen toveren? Het economische lot ligt in zijn handen…

Bernanke QE

De start van QE

Tijdens de kredietcrisis in 2009 begon de Federal Reserve met het opkopen van de slechte hypotheken van banken zoals Fannie Mae en Freddy Mac voor een bedrag van 500 miljard dollar. Sindsdien zijn er vele miljarden dollar in verschillende pakketten in de Amerikaanse en dus wereldwijde economie gepompt. Inmiddels zijn we aanbelandt bij QE4, het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van staatsleningen. Wat overigens weinig effect heeft.

De Fiscal Cliff is een illusie

De Fiscal Cliff speelt inmiddels ook rol in dit verhaal. Dit kwam voor het eerst echt groots in het nieuws in de zomer van 2011, waarbij de Republikeinen recht tegenover de Democraten stonden. Wel of niet verhogen? Schijndiscussie als je het mij vraagt en uiteraard werd het schuldenplafond naar boven bijgesteld. Tot eind 2012, ook toen was het plafond weer bereikt en wat was de media in Amerika er maar druk mee. Spannend gehouden tot op de laatste dag, maar het besluit werd gemaakt, het plafond werd wederom verhoogd! Keer op keer op keer, niet meer serieus te nemen en ook nu blijft de staatsschuld gigantisch groeien.

Wanneer stopt QE?

Het houdt een keer op natuurlijk, schuld aflossen met nieuwe schuld. De vraag die nu de ronde doet in de financiële wereld is dan ook wanneer dit op gaat houden. Wanneer stopt Bernanke met de stimuleringen? En wat zullen de gevolgen hiervan zijn? Afgelopen zaterdag meldde Dennis Lockhart, de president van Federal Reserve Bank van Atlanta, aan Reuters dat het best eens mogelijk is dat er op korte termijn besloten wordt tot het verminderen van QE, ook wel tapering genoemd. “I don’t think it is a foregone conclusion that it is September. It could be October, or December.” Het zaadje lijkt gepland, ze laten doorschemeren dat er een einde aan komt. Of zal dit weer anders geïnterpreteerd moeten worden, je weet het immers nooit met dit soort figuren.

18 September: rood omsingelt

Wat zullen de gevolgen zijn van deze Fed meeting? Gaan we door met de huidige koers, wat inmiddels voor velen zal aanvoelen als uitstel van executie? Of stopt het hier en moeten we maar zien wat er gaat gebeuren? Valt het vertrouwen in de dollar hiermee weg en zal dat enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde economie? Zal er überhaupt wel iets gebeuren? Misschien dat de voorbarige druk wordt opgevoerd om een oorlog in Syrië te beginnen en wat al niet meer, de geldpersen nog harder gaan draaien… Niemand voorziet de toekomst, maar dat 18 September een rood omcirkelde dag in de financiële wereld zal worden, dat staat vast!

5 reacties

  1. De valutamarkten worden ook gemanipuleerd, zodoende is alles, binnen bepaalde bandbreedtes, gekoppeld aan de dollar. Landen die niet ‘meedoen’ zien hun munt in een hyperinflationaire klap in rook opgaan, mogen hun goudvoorraad uitleasen en het karkas in een nieuwe, door het IMF gecoordineerde vorm, opnieuw koppelen aan de dollar.

    “Financial weapons of mass destruction”…

    Biflaten

  2. Mijn voorgevoel zegt dat het in september gruwelijk mis zal gaan. Mogelijk dat op 11 september as. het besluit wordt genomen om Syrië en Iran massaal aan te vallen. Het is heel goed mogelijk dat de Westerse landen helemaal niets gaan doen en dat Israël het heft in eigen handen zal nemen en Syrië en Iran hard zal raken.

    En dat 18 september de dag zal zijn wanneer het huidige financiële en monetaire stelsel zal instorten. 18 is namelijk 3×6.

    1. het is voor het westen het handigste om met bommen te gaan gooien tijdens de winterspelen in rusland, dan is rusland druk met de spelen en kan het westen lekker bommen gooien in het midden oosten, dus niet september maar de winterspelen van 2014, nog een paar maandjes wachten dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: