Het einde van de boerenstiel?

agriDe befaamde investeerder Jim Rogers noemt al jaren agricultuur als de sector van de toekomst, zowel als belegging als wat beroepskeuze betreft. Reden: boeren is out. Straks zullen we met z’n allen moeten zeggen en constateren: Er zijn geen boeren meer! En wie haalt dan de oogst binnen…?

Beter een graad in agricultuur dan financiën

Vergeet een MBA om in financiën te gaan werken maar begin een boerderij.  Haal een graad in agricultuur dan zul je altijd een toekomst hebben, zegt Rogers.  We hebben producenten nodig van échte goederen.  De decaan van de Agriculture and Technology Arkansas State University : “We are going to be trying to feed 9 billion people by 2050 with the same number of acres of arable land”.

Ontvolking van het platteland

Farmpolicyfacts.org beaamt waarvoor Jim Rogers al jaren op tafel slaat : tegen 2050 zal de wereldbevolking van 7 naar 9 miljard mensen groeien.  Boeren moeten hun voedselproductie verdùbbelen om dit bij te houden! De Canadese journalist Doug Saunders schreef een boek over de migratie van platteland naar stad : “De trek naar de stad”.  Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland.  Vooral in armere landen blijft deze trend aanhouden.  Het platteland raakt ontvolkt dus wie gaat straks de oogst binnen halen…?

 

 

8 reacties

 1. De boer zoals we die kennen of kenden is toch al aan het verdwijnen. Ook hier zal nog een enorme schaalvergroting plaats vinden. Het produceren van voedsel gaat gedeeltelijk ook naar de industrie. Tegenwoordig is al lang niet voor ieder plantje grond meer nodig om deze te laten groeien. Groente geteeld in de fabriek is al waarheid en het groeit 24h/365d.

 2. In de westerse landen werkt nog maar een klein percentage van de bevolking in de landbouw, en de productie is alsmaar gegroeid.
  Machines hebben de taak van boer overgenomen en alles wordt gestuurd door computers en loonwerkers.
  Denk niet dat we met z’n allen terug willen naar de middeleeuwen.

 3. Dat zeg ik.. homesteading, permacultuur..voor je eigen voorzieningen zorgen, eigen eten verbouwen.

  Je hoeft me niet te geloven.

  1. Inderdaad Madman,

   Na de K-klap, die er nu toch elk moment aan kan komen, zal de welvaart voor het grootste deel verdwenen zijn en zal je in verregaande mate zelfvoorzienend moeten worden. Het zal voor velen lastig worden zonder smartphone, Facebook etc.. Ik vrees dat velen hierdoor het tijdelijke voor het eeuwige zullen verruilen of in een oneindige depressie zullen geraken. Ik heb die aflevering van Tegenlicht gezien waarin Jim Rodgers de uitspraak deed. En hij heeft gelijk. Er zijn teveel hoogopgeleiden en te weinig mensen die het vieze en zware werk kunnen en willen doen, behalve de Oost-Europeanen. Nog veel leefplezier in Noord-Zweden.

 4. Zou je niet zeggen. Dat er straks geen boeren meer zijn.
  Hier in Nederland doen ze een moord voor een stukje land.
  Kan je haast geen droogbrood op verdienen.

  En toch willen ze graag boeren.

 5. De boeren zelf veranderen niet of nauwelijks behalve dat ze met “de tijd “meegaan.
  Vijftig jaar geleden was je nog een Heerenboer met veel land en koeien , nu ben je een ” milieu barbaar ” die met zijn stront kar de aarde aan gort helpt
  Regelgeving en mega boetes hebben de boeren doen stoppen met hun “levenswerk ” . Om maar niet over alle slachtingen onder het mom van preventief ruimen te spreken. Buitenstaanders zullen nooit begrijpen met welke passie en gedrevenheid een boer zijn werk doet . Als een boer kan blijven bestaan hoeven er geen grote winsten worden gemaakt. De kwaliteit van het produkt is belangrijker dan de opbrengst maar ook een boer kan niet in de min door blijven gaan. Het verschil wat de boer ontvangt en uiteindelijk de klant in de winkel betaalt is enorm ! Voor melk mag je in je handen klappen als je 15 cent per liter krijgt en in de winkel betaal je…? En zo is het met alle agrarische produkten .
  Ga gewoon zelf bij de boer inkopen doen !!! Dan schrik je dus hoeveel zakken aardappels je krijgt voor een tientje.. Melk voor 50 cent een liter die veel beter smaakt dan die verdunde troep uit de winkel .
  Maar het is hard werken , en vaak zwaar werk en dat is tegenwoordig net zoals vele andere ambachten te min om al in je jeugd voor dat “vak “te gaan en te kiezen voor een ambacht waar je nog echt moet werken !

  Bovendien “wordt “je niet zomaar even een boer dat is vaak een familie kwestie wat al jaren doorgaat van de ene generatie op de andere daar is niets in veranderd.. Het is de maatschappij , het klimaat die neerbuigend naar die sector kijkt en daardoor denkt “waarom hebben we die domme boeren nodig ”
  Die domme boeren hebben wel heel lang boven aan gestaan in de lijst met groepen van de Nationale IQ test maar dat terzijde…
  Feit blijft gewoon dat mensen vandaag de dag liever zendmasten met wel 10G dan koeien in de wei zien staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: