In dit artikel enkele woorden over het financiële omslagpunt en de rol van biflatie. Eenvoudig gesteld, de Chinezen hun kas loopt automatisch vol waardoor ze steeds meer grip krijgen op het wereldtoneel. Logischerwijs is dat niet naar de zin van de Amerikanen, noch van het IMF. Het is geen ongekende materie maar misschien kan het nog op de politieke agenda bij de eerstvolgende verkiezingen. Eerder hebben we al eens verwezen naar het evolutionaire imperatief, de term verwijst naar dieperliggende processen die zich aan de oppervlakte manifesteren. Ze geven een verklaring voor de turbulentie zoals we heden ervaren. Jammer genoeg ontsnapt dit aan de collectieve aandacht waardoor we – eerder onbewust – opgaan in het strijdgewoel. Ondanks daterend van 2005 is het verbluffend accuraat en direct van toepassing op het heden.

Gijzeling

Amerikaanse dollars zijn nu nog een gewaardeerde muntsoort. Meer dan tweederde deel van de mondiale geldreserve wordt aangehouden in dollars. Daarom kunnen oplopende schulden van de Verenigde Staten worden gefinancierd door meer dollars uit te lenen. Centrale banken met grote reserves aan buitenlandse valuta, zoals China, Japan en andere Aziatische landen, worden in feite gegijzeld door de Amerikaanse fiscale politiek. Zij beseffen dat een weigering om hun dollarreserve verder te laten groeien – om van een vermindering daarvan maar te zwijgen – de dollarkoers onder zware druk zou zetten, waardoor zij enorme verliezen op hun reserves zou lijden. Daar komt nog bij dat een dollar met geringere koopkracht hun export naar de VS zou afremmen, hetgeen tot werkloosheid zou leiden en het gevaar van een recessie kan uitlokken. Dat zijn allesbehalve welkome vooruitzichten. Echter, hoe lang blijft de wereld nog bereid de Amerikaanse overbestedingen te financieren?

Broken dream

Het financiële evenwicht raakt steeds verder verstoord en het is slechts een kwestie van tijd voordat het punt is bereikt waarop er een correctie MOET plaatsvinden. De centrale bankiers beseffen heel goed dat er maar één alternatief is voor een plotselinge en pijnlijke correctie, namelijk een radicale overstap naar een andere reservemunt. Als dat gebeurt, zouden de Amerikanen hun tekorten in dollars niet meer kunnen financieren, waardoor de Amerikaanse economie met een schok zou worden geconfronteerd. Dit zou wereldwijde repercussies hebben. In de Economic Outlook 2005 van het IMF wordt erop gewezen dat het niet langer de vraag is of de wereldeconomie zich zal aanpassen, alleen hoe deze aanpassing zich zal voltrekken. Als er met de nodige maatregelen voor een geleidelijke aanpassing wordt getalmd, zal dat tot een abrupte correctie leiden. Zoiets zou deel uitmaken van het omslagpunt voor de volledige wereldeconomie, of deze omslag misschien zelfs uitlokken.

Biflatie

We kunnen het slechts herhalen in de hoop dat dit duidelijker mag worden, biflatie werkt als een neutraliserende attractor in het geheel. In kwalitatieve zin is het van een andere orde dan we gewend zijn. Biflatie herbergt de potentie om het strijdgewoel te neutraliseren opdat verschillende partijen tot verzoening komen. Paradoxaal genoeg is dat naar idee verbluffend eenvoudig, het monetaire beleid staat hierin centraal. Anders gezegd, onze toekomst ligt volledig in handen van een politiek die wel/niet bereid is om hier op een volwassen manier mee om te gaan. ‘Ongekend is onbemind’ staat hier op z’n plaats, vraag gewoon aan uw lokale burgemeester wat hij/zij hiervan weet. Uw lokale burgemeester zal snel bereid zijn om het door te seinen aan de partijvoorzitter die het op zijn beurt aan Europa zal duidelijk maken. Of anders gewoon afwachten, we kunnen dan niet zeggen dat we niet op de hoogte waren, welk scenario ook.

Eén reactie

  1. China is een grotere financiele beerput dan de rest van de wereld. Om over de vervuiling maar te zwijgen.
    Oh ja, is het nu burgemeester of burgermeester eigenlijk? En wat zijn er veel burgermeesters op deze aardkloot eigenlijk. Rutte is ook een soort burgermeester. En de CEO van Unilever. Wat maken ze er toch een puinhoop van. Zou het niet beter zijn om ze aan hun ambtsketting… ach laat ook maar.

    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2013/11/China%20vs%20US%20Bank%20Assets_1.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: