We zien het al lang aankomen. De ogen van financieel analisten en beursgoeroes waren de laatste tijd gericht op één van de grootste bank in Europa. Je ziet de spanning stijgen bij de beleidsmakers van centrale banken en andere instituties die mede verantwoordelijk zijn voor het bankwezen die in feite ons monetaire systeem beheren. De Deutsche Bank is een kolos die op omvallen staat.

deutsche bank

Hulp van Prins Carnaval

Meerdere fusiegesprekken zijn mislukt waardoor het vertrouwen bij beleggers nog verder daalt. Hoever kan een koers van een wereldspeler nog wegzakken voordat de autoriteiten ingrijpen?  Het is zaak om de bewegingen van de ECB, het ESM, de EU-Bankenunie en de Duitse overheid in de gaten te houden. Als een redding van DB op poten wordt gezet dan zal overleg achter de schermen in het geheim gaan plaatsvinden en meestal in het weekend. (Wie gaat er posten?) Men wil vooral voorkomen dat beleggers en rekeninghouders bij de bank ongerust worden, hoewel ze dat uiteraard al zijn.

Systeemgevaar

De kans is groot dat kleine rekeninghouders, zoals de kleinere MKB’ers hun contracten met de zakenbank beëindigen. Een systeembank die leegloopt brengt het totale financiële systeem in gevaar. De risico-activa op de DB-balans in relatie tot het eigen vermogen is ontzettend groot en ook de goederenstroom van landen die door DB gefinancierd wordt is internationaal heel groot. Dat zijn de slingers van het feestje die maken dat DB voorop loopt in de polonaise van meest belangrijke banken die te samen de gangmaker van het feestje zijn. De deelname in het internationale betalingsverkeer is bij DB minder zwaar wegend. Kortom, de hulp van Prins Carnaval zal de volgende stap zijn na de mislukte fusiegesprekken.

Derivaten zijn lekkende gifvaten

De vraag is waar die hulp, of beter gezegd, honderden miljarden weggetoverd moeten worden. Het is een ruwe schatting maar zal alleen maar meer worden als de bank  verder wegzakt. Het gevaarlijke derivatenpakket mag niet gaan schuiven, want dat zou het feestje absoluut bederven. Deze risicovolle bancaire producten zijn afgedekt met verzekeringen. Verzekeraars kunnen kunnen de ontelbare claims bij een superstorm nooit geheel uitbetalen waardoor de verliezen een reeks van faillissementen gaan veroorzaken. Een domino-effect ontstaat van omvallende verzekeraars en hun banken. Het derivatenpakket van DB omvat vele biljoenen. De schattingen daarvan lopen nogal uiteen omdat de bank er geheimzinnig over doet. Nogal logisch, een oplichter vertelt zijn potentiële slachtoffers niet hoe misleidend zijn ondeugdelijke product is en wil uit zicht blijven van de autoriteiten.

Wie gaat dit betalen

Dat onze bankiers in een amoreel universum leven was al bekend maar de bekering naar de verdwenen moraal heeft nog niemand vanuit het opperwezen aangedurfd. Het is de angst onder de politieke leiders die donders goed inzien dat een redding van de diep gezonken banken hun baantje gaat kosten. Geen enkele politicus zal het lef hebben om het volk daarvoor op te laten draaien ten koste van de opgebouwde welvaart die als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Er zal namelijk flink gecollecteerd moeten worden. En wie gaat dat het volk uitleggen. Wie heeft het lef om aan mij een bijdrage te vragen van een negatieve rente, of een deel van mijn banksaldo, of extra belastingaanslag om onze bankensector, die geheel van het padje is, van de ondergang te redden. Onder de dekmantel om een systeemcrisis te bestrijden. Maar dan zeg ik, ho, ho, wacht even, heb ik daar aan mee gedaan of ben ik daar in gerommeld onder de valse voorwendsels van slimme oplichters.

Alles is een utopie

Het is maar hoe je het bekijkt. Het is de beteugeling die door het bankwezen is opgelegd, die met hun expansieve vorm van bankieren mondiaal enorme kapitaalstromen op gang hebben gebracht. Mede aangejaagd door de globaliserende economie. Met de uitgifte van oneindig veel kredieten die simpelweg op hun balansen werden bijgeschreven als vordering op mijn persoontje en heel veel anderen. Hoeveel mensen hebben er wel eens geld geleend. Hetzij voor een overbrugging, hetzij voor aankoop van een woning, of gewoon niet willen wachten tot het bedrag voor die mooie bolide bij elkaar was gespaard. De hebzucht van de mens heeft de grootste kredietbubbel sinds mensenheugenis gecreëerd. Door de mondialisering van de wereldwijde economieën heeft de financiële sector een enorm waterhoofd gecreëerd die een storing veroorzaakt in de rest van het hersenweefsel. Een betere beeldspraak kan ik niet bedenken. Een gruwelijke constatering met onmenselijke gevolgen dus. Nou ja, weten we in ieder geval wat ons staat te wachten. Een overheid, die aangestuurd door narcistische politici, beslissingen nemen die de samenleving moet redden van de ondergang. Let wel, de financiële ondergang. We zullen het heus overleven zij het met de nodige financiële schade. Daarbij moeten we waken dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar helaas is ook dat een utopie.

De spelers staan buitenspel

We weten dat de politiek de weg van de minste weerstand kiest. Men zal proberen vanuit algemene maatregelen, zoals bijvoorbeeld een negatieve rente of een bail-in, belastingverhogingen of bezuinigingen, of een ordinaire bankbelasting proberen een failliet geldsysteem te redden. Gezien de enorme bedragen die er op het spel staan door het gevaarlijk spel van onze bankiers staan wij eenvoudige rekeninghouders en belastingbetalers gewoon buitenspel. Hoe we ook zullen gebaren, we kunnen er niets tegen doen. De scheidsrechter fluit ons terug en met hangende pootjes hervatten we het verloren potje. De voetbalbond en UEFA (= centrale banken en ECB) zijn oppermachtig en laten via de VAR zien dat het gelijk aan hun zijde staat. M.a.w. wij als veldspelers spelen het spel en de regels worden gemaakt door anderen. Als het moet, gewijzigd tijdens de wedstrijd. Het spel kan ontaarden in ongeregeldheden wanneer de spelers van de strijdende teams door oplopende irritatie, door de vele foute beslissingen van de scheidsrechter, boven hun theewater geraken en met elkaar op de vuist gaan. Als de toeschouwers ook het veld oprennen is de chaos compleet.

Gelukkig hebben we de vrouwen nog

Gelukkig kunnen we ons vooreerst vermaken met het WK damesvoetbal. En worden we genoeglijk afgeleid door de weelderige vormen van de slank getrainde benen onder de korte broekjes van fanatieke vrouwen die spelen voor de winst en voor de eer. Nog niet bevangen door het grote geld, o wat een zaligheid!

4 reacties

  1. Derivaten zijn lekkende gifvaten. Inderdaad Gerrit. Vooruitgeschoven ellende net uit het zicht onder het tapijt weggeschoven. Het gaat bij de DB om astronomische bedragen. Ik ben ooit het bedrag van 47.000 miljard, ja u leest het goed, tegengekomen. Als dat soort bedragen gaan schuiven betekent dat een bankencrisis die we nog nooit eerder zijn tegengekomen en daarmee vergeleken is Lehman Brothers een examenfeestje op een balkon van een grootschalig appartementencomplex.

  2. UPDATE: De koers van DB veerde vandaag 4,2 procent op na berichten over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) wat later deze week gepubliceerd wordt. Het weggezakte inflatieniveau in de eurozone zal mogelijk een positieve invloed hebben op beleid van de ECB. Overigens gingen de koersen van alle Europese banken flink omhoog. Wel vreemd dat in deze tijd van angst voor een deflatietijdperk beleggers verheugd reageren op nieuwe aanstaande geldverruimingsmaatregelen van de ECB. Hoe blij moeten we zijn met nog lagere rentetarieven en mogelijk opnieuw inkopen van slechte leningen door centrale banken. Het stimuleert juist onrendabele bedrijven om met goedkoop geld risicovol te investeren. En lagere rentevoeten doet de spaarders wanhopen en zal ook de pensioenen verder aantasten. Een pensioenakkoord zal daar niets aan veranderen. Het wordt weer het bekende liedje, een tijdelijke hausse op de beurs door nieuwe stimulantia. Zou het niet eens tijd worden om af te kicken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: