Het gevaar van biflatie en hyperbiflatie

inflatie deflatie biflatieWe kwamen deze maand een interessant artikel tegen van Bjorn de Wilde. Volgens Bjorn zal biflatie onze welvaartsstaat verwoesten. Ook heeft hij het over  de term hyperbiflatie. | De economische toestand in Europa is ronduit dramatisch. Het geklungel van politici en de ECB zal ons nog dieper de afgrond in duwen. Maar wat krijgen we echt? Stevenen we af op inflatie, misschien wel hyperinflatie. Of bestaat er een kans dat we deflatie krijgen? Wel ik denk dat we afstevenen op Biflatie. Maar wat is biflatie eigenlijk?

Biflatie doet zich voor wanneer er bepaalde goederen of diensten onderhevig zijn aan inflatie. Wat wil zeggen dat deze goederen en diensten duurder worden in prijs. Dit terwijl er op hetzelfde ogenblik op andere goederen en diensten deflatie ontstaat. Wat wil zeggen dat deze goederen of diensten in prijs dalen.

Biflatie zorgt er eigenlijk voor dat duurzame goederen in prijs dalen en dat niet duurzame goederen in prijs stijgen. Stel je eens voor dat er zich biflatie voordoet. Alle niet duurzame goederen worden duurder. Voedsel stijgt in prijs, energie wordt duurder, kleding wordt duurder enz… Daar staat tegenover dat de duurzame goederen in prijs en waarde dalen. Zo zullen de woningprijzen dalen, maar ook de waarde van ondernemingen zullen dalen, dus ook je beleggingen in aandelen.

Wanneer biflatie heerst, dan heb je eigenlijk steeds een groter deel van je budget nodig om in niet duurzame vergankelijke goederen en diensten te steken. En als belegger weet je dat je daar niet rijk van wordt. Als je rijk wilt worden of een kapitaal wenst op te bouwen dan komt het er net op aan om zo weinig mogelijk geld uit te geven aan niet duurzame goederen of diensten. Zodat je zoveel mogelijk van je budget kan investeren in wel duurzame goederen. Goederen die hun waarde houden of in waarde stijgen.

Geloof mij, biflatie is de hel voor elke belegger. Het zorgt er voor dat je koopkracht daalt. Maar het zorgt er ook voor dat je vermogen dat je al hebt opgebouwd in waarde daalt. Als je weet dat het grootste deel van het vermogen van een doorsnee gezin in de eigen woning zit. Dan weet je genoeg. Biflatie is de snelste weg naar de ondergang. Het mes snijdt gewoon aan 2 kanten.

Biflatie is erg, maar nog niet erg genoeg want het wordt volgens mij Hyperbiflatie. Hyperbiflatie bestaat uit hyperinflatie en hyperdeflatie. Hyperbiflatie kan in enkele jaren de helft van je vermogen wegvagen. We weten allemaal dat wanneer er zich inflatie of hyperinflatie voordoet, de meeste beleggers zich richting goud begeven. Wel bij HyperBiflatie gebeurt dit nog veel meer. Ik verwacht dan ook dat er zich een rush naar goud zal voordoen als nooit tevoren.

Wanneer u twijfelt over het feit of er echt Biflatie zal komen, kijk dan eens naar de Nederlandse economie. Wat doen de vastgoed prijzen in Nederland? En toch is er inflatie.. Bron: Bjorndewilde.wordpress.com

25 reacties

 1. Wordt het dan een symmetrische of asymmetrische hyperbiflatie ? Je kunt ook hyperinflatie + deflatie krijgen, of inflatie + hyperdeflatie.

 2. Is er iemand die ongeveer kan zeggen wanneer the shit is going to hit the fan? Hebben we nog 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar? Anyone?

 3. @2 de shit heeft de van al gehit. De luchtbel is geheel leeggelopen. Ze zijn de problemen nu als het ware aan het ‘inpolderen zonder dijken’. Oftewel: water naar de zee dragen, oftewel sloopfondsen creeren, poen bijdrukken, Prijzenwetten in Belgie om inflatie tegen te gaan etc..

  Maar de mensen hebben nog te vreten. En dat komt door het vet op de botten. 75% van alle werkenden in Nederland is direct of indirect afhankelijk van de staat. Ten eerste de 800.000 ambtenaren (direct) en dan alles daar omheen (aannemers, instanties, advocatuur, accountants, etc).

  De laag zzp is daar inmiddels vanaf geschild de laatste jaren. Nu moeten de ambtenaren weg. Ze proberen nog wat boekhoudkundige trucs op het moment, maar ik kan je zeggen dat er op het moment 3 ambtenaren zitten op een klus die vroeger door 1 werd gedaan. De ambtenarij is dus een soort van bijstand: ze werken niet en krijgen toch geld van de staat. Dus de werkloosheid is al gigantisch. Maar zoals Lubbers de WW’ers vroeger een andere naam gaf (WAO’ers), hebben ze nu de naam ‘ambtenaar’.

  Maar die raken er hoe dan ook een keer uit, want ze hebben niks te doen.

  Dat is in feite nu de situatie. En die is niet meer terug te draaien. Behalve een hele dikke vette oorlog. Dus die gaat er hoe dan ook komen (Iran, Israel).

 4. @Houtskool, moie quote, die man gaat nog gelijk krijgen. Misschien duurt het even met Japan, maar binnen een paar jaar kan de Japanse crisis de eurocrisis nog wel eens doen verbleken.

 5. Volgens mij is er van hyperbiflatie allang spraken.

  Als ik simpelweg vergelijk wat een brood kostte 3 jaar geleden en nu dan is het erg duidelijke.

  3 jaar geleden kocht een brood voor €1,25 en bij diezelfde winkel betaal ik nu €1,90 dat is €0,65 in 3 jaar. Dat is 52% in 3 jaar. Wat neer komt op een inflatie exponentieel van 15% per jaar. Dat is dus al hyper. Wanneer je met dit tempo doortrekt met 15% per jaar betaal je na over j5 jaar €3,82 voor een brood.

 6. Een brood kostte eind 2001 Hfl. 1.80, dus Euro 0,81. Indien een brood nu Euro 1.90 kost is dat 135 % MEER in ongeveer 10 jaar tijd….

  Gelukkig zien overheden en media nog geen inflatie van betekenis, waardoor de rentes (misdadig) laag kunnen worden gehouden.

 7. @6 Bob, ja, een Japans pensioenfonds dat geld nodig heeft en Japans staatspapier moet verkopen terwijl er geen enkele vraag naar is maakt het allemaal belabberd. Moet de BOJ naast het papier van de overheid ook het papier van de pensioenfondsen opkopen, ponzi in het kwadraat.

  De enorme vergrijzing daar, het stilleggen van de 52 kerncentrales waardoor ze met een gedevalueerde yen energie moeten inkopen… Ja, die geforceerde ‘eeuwige’ groei hé?

 8. @7 Jos,
  En dan te bedenken dat brood niet eens echt eten is. Dat zijn vers fruit (rijp geplukt), groente, vlees, vis, noten, eieren e.d. en dat is pas duur! Mensen vallen terug op goedkope koolhydraten als brood, pasta, rijst, aardappelen en dik dat ze me toch worden en allemaal diabetes hè……… en niet willen luisteren natuurlijk………
  Dus hoppa nog meer ziekenfonds betalen……………

 9. @Gangpad : Wellicht dat Dave [b]inmiddels[/b] ook wat minder op (het bezit van fysiek) goud en zilver ‘scheldt’ ?

  😡

  Kijk, edelmetalen zijn àltijd een prima investeringen in de contekst van een economie (?) die op ‘verzorgen’ van de inwonenden is gericht, en niet op het creëren van banen in de [u]private sector[/u].

  En dat is al zo’n 20 jaar overduidelijk het geval in Europa.

  Daarom wordt er nu ook gedrukt, hè ?

  Precies.

  Het is maar goed dat de politiek niet kan beslissen tot het ‘drukken’ van goud en zilver, want dan was ze d’r 10 jaar geleden al mee begonnen.

  Gelukkig blijven deze twee Objectiev Bakens, ondanks het bestaan van pampieren aandelen er in, gewoon overeind staan, en weerstaan ze iedere storm of -atie.

  Zoals ze dit al minimaal 5.000 jaar doen, en wel wereldwijd …

 10. Strikt genomen klopt de term biflatie niet.
  De- en inflatie zijn monetaire processen en geen economische.
  Bij inflatie neemt de geldhoeveelheid en schuld in een meer dan proportionele mate toe. Met zeer waarschijnlijk als gevolg hogere prijzen.
  Tijdens een inflatoire recessie zullen de prijzen van high order capital goods (zoals onroerend goed) dalen en low order capital goods (energie, voedsel enz) stijgen.
  Ik bedenk dit niet zelf, maar dit is zo bedacht door Von MIses. Vervolgens zegt hij dat de hierboven beschreven effecten van een inflatoire recessie het begin zijn van een hyperinflatoire cyclus.
  Waarbij gezegd moet worden dat hyperinflatie niet gestart wordt door een evt groeiende geldhoeveelheid maar de snelheid waarmee geld rouleert. Immers: Prijs=geldhoeveelheid x omloopsnelheid.
  Hyperinflatie, dus de toename van de omloopsnelheid ontstaat pas als de massa wakker wordt en ziet dat de keizer geen kleren aan heeft. En tja, wanneer dat is….
  De term biflatie beschrijft dus niet het monetaire proces maar de gevolgen; de prijzen van diverse soorten goederen en diensten.

 11. @P.rutser : er komt een dag dat al dat bijgedrukte geld, dat momenteel NOG ‘bovenin’ bij de banksters blijft ‘plakken’, naar beneden, dus naar het volk gaat ‘regenen’ . Dat zal de laatste fase zijn van al ‘hun’ uitvluchten en gemanipuleer, en zal definitief alle (monetaire) boten achter zich verbranden en slechts één enkele uitkomst kùnnen hebben.

  Dit scenario, natuurlijk gecombineerd met exploderende rentes, zal resulteren in een hyperinflatie-scenario, vrees ik.

  Maar of de middenklasse nou definitief ‘afgemaakt’ zal worden door bi-, de- of (hyper)inflatie is feitelijk maar een detail ; het gewenste resultaat zàl bereikt worden door ‘De Heren der Schepping’.

  En één van de weinige escapes die de gewone man heeft is bezit van fysiek zilver of goud.

  ( Goud voor de (relatieve) losers dan, hè ? )

 12. Leuke meting:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13005250/__Bezuinigen…maar_waarop___.html

  Vooral dit zinnetje:
  “Ruim vier op de vijf vindt dat het in Nederland steeds meer ‘ieder voor zich’ wordt.”

  Jep, en dat wordt straks nog veel erger.
  Mede door deze inzending:
  http://www.zerohedge.com/news/2012-09-27/guest-post-two-no-brainer-ways-play-rising-food-prices
  denk ik dat ik voor het eerst in mijn leven koolzaden ga kopen.

  En dit is ook een interessante…China zal een harde landing gaan krijgen…
  http://www.zerohedge.com/news/2012-09-27/chinese-mega-city-verge-bankruptcy

  Is er ergens op deze aardkloot géén bubbel? 😉

 13. @21 tweederde… OMFG… Dat betekent dat tweederde van NL niet goed bij zn hoofd is. Dat dat tot vandaag toe steeds allemaal goed is gegaan hier… wonderbaarlijk. Hebben die lui ook allemaal stemrecht?

 14. Ze hebben er 2000 miljard tegenaangegooid en de rente op nul gezet en zie het resultaat: 0,0% groei in de EU.
  Vergelijk dat met de crisis van 1980: toen hebben ze er niks tegenaangegooid ( ik gebruik die term omdat ze dat ook doen: ze gooien simpelweg geld, waartegenaan weten ze ook niet: Wallstreet, de banken? ).
  En in 1980 ging de rente gewoon op natuurlijke wijze via vraag en anbod naar 12% !!! Wat een luxe was het daarna dat men die rente kon verlagen zodra het beter ging: Zodra het nu beter gaat kunnen ze niks anders dan de rente verhogen: wat elk herstel direct in de kiem smoort…
  Ze zitten nu in een patstelling die al 5 jaar duurt, en die za doorgaan zolang het kan…

 15. Fysieke zilvermunten lijkt me nu de beste keuze: lekker onder de matras en o zo praktisch om er een sixpackje eieren mee te kopen, beter dan een goudstaaf: daar slaan ze je direct de schedel voor in.
  En zilver zal ook meer stijgen zodra goud stijgt: Als goud van 1250 naar 1950 gaat, dan gaat zilver van 19.50 naar 34.50, tel uit je winst tov goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: