Het grote falen van Frans Timmermans

25

Hillary Clinton maakt Poetin zomaar even uit voor Adolf Hitler. President Obama stuurt zomaar even wat manschappen naar Polen en de NAVO gaat zich zomaar even meer concentreren op Europa. Poetin heeft zomaar even de Krim opgeëist en lijkt op te stomen naar het oosten van de Oekraïne met zijn dreigende oorlogsapparaat. Serieuze geopolitieke gebeurtenissen vinden er plaats afgelopen weken. Dan nu zomaar even een korte tijdlijn van onze stoere, duidelijk, daadkrachtige Minister van Buitenlandse Zaken, mijnheer Frans Timmermans, over de situatie met Rusland en de Europese Unie:

  • 3 maart: Timmermans: Sancties zijn slechter voor Rusland dan voor de Europese Unie!
  • 4 maart: Timmermans: Binnen de Europese Unie bestaat geen verdeeldheid over sancties tegen Rusland!
  • 12 maart: Timmermans: EU besluit volgende week over nieuwe sancties tegen Rusland!
  • 14 maart: Timmermans: Rusland zal de grootste verliezer van sancties zijn!
  • 17 maart: Timmermans: Nieuwe sancties tegen Rusland onvermijdelijk!
  • Dan plots 20 maart: Timmermans: Rustig aan met sancties tegen Rusland!
  • 8 april: Timmermans: Meer sancties tegen Rusland in zicht!
  • 14 april: Timmermans: Nog geen economische sancties tegen Rusland!
  • 17 april: Timmermans: Russen moeten ophouden met stoken

timmermans

Wat gaat het nou worden Frans Timmermans? Zowel de Verenigde Staten als Rusland gooien olie op het vuur, het lijkt wel of ze staan te trappelen om elkaar in de haren te vliegen en wat doe jij ondertussen? Een beetje dralen, eigenlijk helemaal niks dus…

Het ingrijpen van de EU

Gelukkig leven we onder de schaduw van de Europese Unie, een Unie die daadkracht toont! De grote invloed in ons midden die tussen beide grootmachten Obama en Poetin zal gaan staan. Oh nee wacht… De Europese leiders blijken volgende week pas tijd te hebben om te gaan overleggen over de situatie met Rusland en de mogelijke sancties. De Europese ministers benadrukken wel dat er in ieder geval maar liefst vier personen aan de lijst worden toegevoegd waarvan de tegoeden zullen worden bevroren! En Frans Timmermans voegt daar veelzeggend aan toe  uhhhhh… “dat hij het daarvoor echter nog iets te vroeg vindt.” Zucht…

Wel of geen economische sancties?

Of toch, Frans Timmermans heeft wel degelijk iets gedaan: de handelsemissie welke plaats zou vinden in mei is afgezegd! Henk Kamp en zijn vrienden uit de olie- en gassector mochten niet naar Rusland gaan. De vraag vanuit de Tweede Kamer of dit nu een sanctie was kwam snel. Frans Timmermans gaf daarop antwoord door heel nadrukkelijk te vermelden dat het geen sanctie was. “Wat we doen vanuit de Europese Unie is reageren op een beweging die helaas door Rusland in gang is gezet. De escalatie is niet aan onze kant begonnen“, zo reageerde Timmermans hierop. Wat een enorme leugen!

Geloofwaardigheid volledig kwijt

Wederom blijken de woorden van Frans Timmermans van weinig waarde. Want wie sprak Poetin afgelopen week? De topman van Shell, Ben van Beurden, om waarschijnlijk wat belangen veilig te stellen. Vreemd. Zowat de gehele mainstream media en alle volksvertegenwoordigers schilderen Poetin sinds de Olympische Spelen af als een dictator met wrede plannen en de uitlokker van de crisis in Oekraïne, maar ondertussen blijft het doodnormaal dat de “business” en het grote zakendoen gewoon doorgaat met dit zogenaamde ‘ brute regime’ . Want ja, mensenrechten zijn voor de bühne, zaken gaan altijd voor. Een hoop poeha rondom dreiging van oorlog creëren maar dit soort zaken via achterdeurtjes doodnormaal vinden. De geloofwaardigheid is volledig weg.

Onrust is nog niet over

Niet alleen Frans Timmermans, maar veel Nederlandse politici brabbelen, dreigen en kreunen maar door. De Europe Unie blijkt een slappe vaatdoek die ondertussen nog maar eens verder gaat vergaderen. Ondertussen dreigt er een oorlog te ontstaan tussen Rusland en “het Westen”. Lees ook: Ukraine unrest: Russian outrage at fatal Sloviansk shooting. + Deadly gun attack in eastern Ukraine shakes fragile Geneva accord. Figuren als Pechtold en Samsom zullen dit waarschijnlijk gaan aangrijpen als excuus om een nog compactere Europese Unie te gaan vormen. Dit natuurlijk om de veiligheid en het welzijn van zijn burgers te garanderen. Met grote hulp ook van de media in ons land. De hele dag luister ik naar Radio 1 en BNR (ik woon nog net niet in mijn auto) en de propaganda viert hoogtij.

Alles komt vast goed…

Als het over de crisis in de Oekraïne gaat is het steevast een soort van Poetin bashen. Zonder naar de eigen politiek van de afgelopen jaren te kijken en te beseffen dat “Het Westen” ook wel eens de badguy van de wereld zou kunnen zijn. Het lijkt erop dat de dreigende situatie met Rusland een schimmige kant op zal gaan, of we dat nu willen of niet. Maar goed, zolang de Europese Unie financieel gelukkig berensterk is, zich heel druk maakt over plastic tasjes en wij in Nederland een discussie voeren over het wel of niet legaliseren van een vereniging voor pedofielen, komt het vast allemaal goed met ons.