Het is begonnen… Zijn we op weg naar een nieuwe wereldoorlog?

13

Woensdag 8 januari 2020 vroeg in de ochtend vuurde Iran meer dan een dozijn ballistische raketten af op Amerikaanse doelen in Irak. Het is een wraakneming voor de dood van generaal Soleimani een paar dagen tevoren. De hoge militair was een volksheld, een oorlogsheld omdat hij mee IS hielp verslagen. Iran wordt reeds jaren op alle mogelijke manieren gekneveld door de VS. Sancties; afgesloten van het wereldbetaalverkeer; verboden olie uit te voeren, de grootste inkomstenbron,… 

Martelaar

De Iraanse vergeldingsactie krijgt de naam Operation Martyr (martelaar) Soleimani. Het wordt zo te zien een bod en opbod in militair vertoon. Want het lijdt geen twijfel dat de Trump administratie op haar beurt zal toeslaan. Bernie Sanders, mogelijk de kandidaat van de Democraten als presidentsnominee, keurt een en ander sterk af. Het is aan het congres om een eventuele oorlog te starten, niet aan een president. Zo zegt de Amerikaanse grondwet. Sanders dient tevens een motie in om financiële middelen voor het Iran avontuur te blokkeren. Geen geld geen oorlog?

Daar is de deur

De grond tot grond raketten werden vanuit het binnenland afgeschoten. Naar alvast twee Amerikaanse militaire bases in buurland Irak. Erbil in het noorden en de Al Asad Airbase in het westen van Irak. Men kan zich afvragen wat de VS hier nog te zoeken hebben. Sedert 2003! De Iraakse president maande nog een en twee dagen tevoren alle Amerikanen en hun medestanders te vertrekken. Wat niet of nauwelijks gebeurd zou zijn. Ook de Amerikaanse ambassade in Irak ligt onder zware bedreiging van woedende volksmassa’s. Het parlement aldaar heeft Amerika en zijn president terroristen genoemd. Daarin verschilt het dan niet van de ferme kritiek (sinds decennia) vanwege de Joods Amerikaanse professor Noam Chomsky.

Dit was 2003

De hoogdagen van 2003 zijn reeds lang vergeten en voorbij. Toen het Amerikaanse leger in Irak verwelkomd werd als bevrijder. Tja, wanneer de VS ergens binnenkomen, neigen ze nogal tot làng blijven! Overstaying their welcome, zoals de Engelstalige uitdrukking luidt. De schade aangericht aan de Amerikaanse bases wordt nog opgemeten op moment van schrijven. De aanwezige soldaten en ander personeel waren al verwittigd dat er onheil op komst kon zijn. In staat van paraatheid en alarm gebracht dus.

“Dood aan Amerika”

De dood van generaal Soleimani komt nog op ‘ongelegen’ moment. Naar verluid was hij bezig met een vredesplan voor het Midden Oosten! In de straten van Teheran wordt ondertussen getreurd om zijn overlijden. Met miljoenen zijn ze; daar en elders, zoals in Syrië. Demonstranten daar verbranden her en der de Amerikaanse vlag, roepend “Dood aan Amerika!” Ook in dat land is Amerika reeds vele jaren militair betrokken. Financiële en materiële steun gevend. Aan door de enen rebellen genoemd en door een ander vrijheidstrijders. Het gaat in de politiek en het militair spel nog al eens van rebellen naar vrijheidstrijders naar regeringsleden. Het hangt er louter van af wie wint. 

Geld en macht

De regering van Syrië met president Assad wordt dan weer ferm geruggesteund door Rusland. Zo gezien zijn Amerika en Rusland in oorlog! Zij het niet rechtstreeks, niet officieel. Maar wel officieus (what’s in a name…) Het is iedereen te doen om grondgebied voor militaire aanwezigheid, basissen en uitvalsmogelijkheden. Om olie, pijpleidingen; indirect dus ook om geldgewin. Om macht en invloed in zoveel mogelijk regio’s. Deze infografiek die eerder op Biflatie verscheen, toont dat de VS in 40 procent van alle landen op een of andere manier militair aanwezig zijn…

In de olie

De olieprijs gaat ondertussen elke dag met procenten omhoog. Net als de koersen van goud en crypto’s. Er wordt hoog spel gespeeld door beide partijen in een regio die als een vat buskruit is.

Niet tegen het Amerikaanse volk gericht

‘Ali Hosseini Khamenei is een Iraanse grootayatollah. Hij is sinds 1989 de hoogste leider van Iran. Hij volgde toen Ayatollah Ruhollah Khomeini op. Van 1981 tot 1989 was hij president van Iran.’ Wikipedia. Dood aan Amerika betekent volgens hem dood aan zijn leiders. En hij noemt ze bij naam: Trump, Bolton, Pompeo. Degenen die vandaag in de VS de lakens uitdelen zeg maar. De grootayatollah zegt geen problemen te hebben met het Amerikaanse volk.

Breaking!

Terwijl we dit allemaal voor u neerschrijven, is het luchtruim boven Iran, Irak en de Perzische Golf voor burgerluchtvaart verboden. Aldus orders van de FAA, de Federal Aviation Administration. In de VS worden boven een aantal Staten drones van onbekende herkomst gespot. Een Oekraïens vliegtuig met 180 mensen aan boord stort neer in de buurt van het vliegveld van Teheran. Niemand die de klap heeft overleefd. We kunnen ons de nervositeit en het op de tippen van de schoenen lopen voorstellen, van iedereen in de regio, van alle betrokkenen. De angst van wie of wat wordt het volgende doelwit, aan beide zijden. Ook: op dit moment, op deze woensdag 8 januari 2020 weet niemand waar dit alles gaat eindigen…