Het is begonnen… Zijn we op weg naar een nieuwe wereldoorlog?

Woensdag 8 januari 2020 vroeg in de ochtend vuurde Iran meer dan een dozijn ballistische raketten af op Amerikaanse doelen in Irak. Het is een wraakneming voor de dood van generaal Soleimani een paar dagen tevoren. De hoge militair was een volksheld, een oorlogsheld omdat hij mee IS hielp verslagen. Iran wordt reeds jaren op alle mogelijke manieren gekneveld door de VS. Sancties; afgesloten van het wereldbetaalverkeer; verboden olie uit te voeren, de grootste inkomstenbron,… 

Martelaar

De Iraanse vergeldingsactie krijgt de naam Operation Martyr (martelaar) Soleimani. Het wordt zo te zien een bod en opbod in militair vertoon. Want het lijdt geen twijfel dat de Trump administratie op haar beurt zal toeslaan. Bernie Sanders, mogelijk de kandidaat van de Democraten als presidentsnominee, keurt een en ander sterk af. Het is aan het congres om een eventuele oorlog te starten, niet aan een president. Zo zegt de Amerikaanse grondwet. Sanders dient tevens een motie in om financiële middelen voor het Iran avontuur te blokkeren. Geen geld geen oorlog?

Daar is de deur

De grond tot grond raketten werden vanuit het binnenland afgeschoten. Naar alvast twee Amerikaanse militaire bases in buurland Irak. Erbil in het noorden en de Al Asad Airbase in het westen van Irak. Men kan zich afvragen wat de VS hier nog te zoeken hebben. Sedert 2003! De Iraakse president maande nog een en twee dagen tevoren alle Amerikanen en hun medestanders te vertrekken. Wat niet of nauwelijks gebeurd zou zijn. Ook de Amerikaanse ambassade in Irak ligt onder zware bedreiging van woedende volksmassa’s. Het parlement aldaar heeft Amerika en zijn president terroristen genoemd. Daarin verschilt het dan niet van de ferme kritiek (sinds decennia) vanwege de Joods Amerikaanse professor Noam Chomsky.

Dit was 2003

De hoogdagen van 2003 zijn reeds lang vergeten en voorbij. Toen het Amerikaanse leger in Irak verwelkomd werd als bevrijder. Tja, wanneer de VS ergens binnenkomen, neigen ze nogal tot làng blijven! Overstaying their welcome, zoals de Engelstalige uitdrukking luidt. De schade aangericht aan de Amerikaanse bases wordt nog opgemeten op moment van schrijven. De aanwezige soldaten en ander personeel waren al verwittigd dat er onheil op komst kon zijn. In staat van paraatheid en alarm gebracht dus.

“Dood aan Amerika”

De dood van generaal Soleimani komt nog op ‘ongelegen’ moment. Naar verluid was hij bezig met een vredesplan voor het Midden Oosten! In de straten van Teheran wordt ondertussen getreurd om zijn overlijden. Met miljoenen zijn ze; daar en elders, zoals in Syrië. Demonstranten daar verbranden her en der de Amerikaanse vlag, roepend “Dood aan Amerika!” Ook in dat land is Amerika reeds vele jaren militair betrokken. Financiële en materiële steun gevend. Aan door de enen rebellen genoemd en door een ander vrijheidstrijders. Het gaat in de politiek en het militair spel nog al eens van rebellen naar vrijheidstrijders naar regeringsleden. Het hangt er louter van af wie wint. 

Geld en macht

De regering van Syrië met president Assad wordt dan weer ferm geruggesteund door Rusland. Zo gezien zijn Amerika en Rusland in oorlog! Zij het niet rechtstreeks, niet officieel. Maar wel officieus (what’s in a name…) Het is iedereen te doen om grondgebied voor militaire aanwezigheid, basissen en uitvalsmogelijkheden. Om olie, pijpleidingen; indirect dus ook om geldgewin. Om macht en invloed in zoveel mogelijk regio’s. Deze infografiek die eerder op Biflatie verscheen, toont dat de VS in 40 procent van alle landen op een of andere manier militair aanwezig zijn…

In de olie

De olieprijs gaat ondertussen elke dag met procenten omhoog. Net als de koersen van goud en crypto’s. Er wordt hoog spel gespeeld door beide partijen in een regio die als een vat buskruit is.

Niet tegen het Amerikaanse volk gericht

‘Ali Hosseini Khamenei is een Iraanse grootayatollah. Hij is sinds 1989 de hoogste leider van Iran. Hij volgde toen Ayatollah Ruhollah Khomeini op. Van 1981 tot 1989 was hij president van Iran.’ Wikipedia. Dood aan Amerika betekent volgens hem dood aan zijn leiders. En hij noemt ze bij naam: Trump, Bolton, Pompeo. Degenen die vandaag in de VS de lakens uitdelen zeg maar. De grootayatollah zegt geen problemen te hebben met het Amerikaanse volk.

Breaking!

Terwijl we dit allemaal voor u neerschrijven, is het luchtruim boven Iran, Irak en de Perzische Golf voor burgerluchtvaart verboden. Aldus orders van de FAA, de Federal Aviation Administration. In de VS worden boven een aantal Staten drones van onbekende herkomst gespot. Een Oekraïens vliegtuig met 180 mensen aan boord stort neer in de buurt van het vliegveld van Teheran. Niemand die de klap heeft overleefd. We kunnen ons de nervositeit en het op de tippen van de schoenen lopen voorstellen, van iedereen in de regio, van alle betrokkenen. De angst van wie of wat wordt het volgende doelwit, aan beide zijden. Ook: op dit moment, op deze woensdag 8 januari 2020 weet niemand waar dit alles gaat eindigen…


13 reacties

 1. Ik waag een gokje. Hoe schrijnend dat ook mag klinken als het gaat om oorlogvoering. Donald reageert niet. Er zijn namelijk tot zover bekend geen Amerikaanse slachtoffers gevallen. Dat lijkt voor Trump geen reden om te reageren. Voorafgaand waren diverse Amerikaanse eenheden en bommenwerpers in hoogste staat van paraatheid gebracht. Daar gaat een enorme bedreiging van uit en dat zal Iran weerhouden van onbezonnen acties. De raketbeschieting in Irak is m.i. bedoeld om de VS uit Irak zien weg te krijgen. Vooralsnog geen aanslagen op olie-installaties en tankers. Trump is bang voor reacties op de financiële markten en daaropvolgend een economische inzinking. Hij zal nu denken dat de aanval van Iran een speldenprikje was en niet een reactie waardig.

  De beurzen dalen ook niet dramatisch maar zijn in afwachting. Als er de komende dagen niets gebeurt dan veren ze weer op. Wachten op een nieuwe escalatie. En die gaat er komen. Niet door oorlogsdreiging maar vanuit de reële economie. Er zijn signalen die wijzen op escalatie van de repomarkt. Dat wijst op liquiditeitsproblemen bij banken. Maar er zijn meer signalen over naderende economische krimp die momenteel worden genegeerd. De blikken zijn gericht op het Midden-Oosten, men vergeet om dichter bij huis te kijken. Hoe dan ook, spanningen op alle fronten.

  1. Er wordt weleens beweerd dat de banken de “architecten” van oorlogen zijn en dat zou in dit geval ook zo kunnen zijn. Van de kant van Rusland is het nog oorverdovend stil. Zij profiteren immers van de hogere olieprijzen. Toevallig is wel dat er negatieve berichtgeving over de Deutsche Bank en het nieuwsfeit dat de dienstplicht voor vrouwen per 01-01-2020 is ingevoerd aan de aanslag vooraf gingen.

 2. De AEX staat alweer in de plus. Maar wat je ook zag ten tijde van de Irak inval, is dat de beurzen daar eigenlijk helemaal niet heel erg op reageerden. Nee, ik denk eerder dat het handelsakkoord dat getekend gaat worden een effect heeft. Als het handelsakkoord getekend wordt, want vanuit Chinese hoek hoor je maar weinig over of dat nou doorgaat of niet (de Amerikanen zeggen van wel).

  Als het bij een paar bommetjes in het middenoosten blijft, praat hier volgende week niemand meer over. Maar ja, je weet het nooit, als er echt op de rode atoomknop wordt gedrukt, dan is het menens, maar dat zal zo snel niet gebeuren. Waar het nogal stil blijft nu in S-A en Israel. Die kijken de kat uit de boom? Blijft toch wel spannend zo. Trump is Trump, dus er zal wat gaan gebeuren, maar of er oorlog komt? Denk dat dat voor Trump in zijn verkiezingsjaar niet de beste optie is om te worden herverkozen.

 3. Wat ik nu wel weer vreemd vind zijn de speculaties over de gecrashte Boeing 737 bij Teheran. Er wordt nu beweerd dat Iran weigert om de blackbox gegevens aan Boeing te overhandigen. Ook zijn er beelden van een brandende motor. Het vliegtuig zou in prima staat zijn geweest en was maar 3 jaar oud. Een “verdwaalde raket,” zo wordt al beweerd. Een raket zoekt de warmtebron op van zijn doel, en dat is natuurlijk de motor. Als Iran niet meewerkt aan het onderzoek verhoogt dat opnieuw de spanning. Boeing heeft natuurlijk het volste recht om de blackbox op te eisen. Nabestaanden van de slachtoffers willen weten wat de oorzaak is. Is absoluut noodzakelijk om ergens een claim te kunnen neerleggen. Het is bijna onvoorstelbaar dat deze “crash” op een groot toeval zou berusten. Hoe dan ook, nieuwe spanningen.

  1. Meerdere overeenkomsten doen automatisch (?) denken aan de MH17, waarvan de beruchte ‘onderste steen’ (ook?) nooit boven zal komen.

   1. Over die MH-17 doen nog altijd de meest vreemde complottheorieën de ronde. Nu weer een nieuwe: https://www.zerohedge.com/geopolitical/ukranian-whistleblower-reveals-mh-17-tragedy-was-orchestrated-poroshenko-and-british. Ik zou niet weten wie of wat ik nu nog kan geloven. Toch vind ik die crash bij Teheran nog zeer duister. Benieuwd hoe de autoriteiten in Iran hiermee om gaan. Als ze niets openbaar maken over hun onderzoek dan stijgen de verdenkingen. Een aanslag, of “verdwaalde raket,” is zeker nog niet uitgesloten.

    1. Niks ‘nieuwe complottheorie’. Het is al jaren de rationele tegenhanger van de westerse onderzoekresultaten, gebaseerd op de Brits/Amerikaans/Duitse propagandamachine, volgens welke ‘Rusland het heeft gedaan’. Terwijl de beweeggrond (het motief) voor de schanddaad voor iedereen
     duidelijk bij Poroschenko (Oekraïne) lag en niet bij Poetin of de
     ‘opstandelingen’ in de Dombass.
     Hoe dan ook: de onschuldige slachtoffers van de MH17 zullen
     altijd het bewijs zijn dat de uitvoering van een cynische, politieke agenda geen enkel ontzag heeft voor het leven.

     1. Laat je niet ‘faken’. Past – als ‘omgekeerde’ MH17 – precies in het Amerikaanse propagandaplaatje. Zelfs
      ‘Bellingcat’ is weer van de partij. Ook nu weer geen real time satellietopnamen als ‘bewijs’. Wel een filmpje van de NYT, met daarop iets dat als een raketinslag in het vliegtuig wordt verklaard. Yes, piepte Trudeau van Canada, dat was dus een Iranese luchtdoelraket.

      Zou – volgens deskundigen –
      ook een ontploffing aan boord van het toestel kunnen zijn geweest.
      Mocht het toch gaan om een raket: waarom dan meteen een Iranese luchtafweerraket?
      Een warmtezoekende schouderraket (‘Stinger’ o.d.) is voor een doel op geringe hoogte (< 3.000 meter) even effectief en kan in principe door elke solitaire gek worden afgeschoten. Zeker door een 'James Bond' met een 'License to Kill'. Overigens heeft Iran intussen alle betrokken internationale partijen uitgenodigd om deel te nemen aan een onafhankelijk onderzoek (dat was bij MH17 wel ff anders, zoals we ons herinneren). Dus, Gerrit: welke aap komt er nu volgens jou uit de mouw?
      (Gebleken is dat de MSM bepaald niet altijd betrouwbare en vooral onafhankelijke informatie verschaffen).

     2. Ik vind alle verklaringen die nu openbaar worden gemaakt toch alleszins aannemelijk. Zelfs onze eigen MIVD beschikt over aanwijzingen: https://www.nu.nl/politiek/6022992/blok-neergestort-oekraiens-vliegtuig-in-iran-is-neergehaald.html. Behalve dat onze MSM(en MIVD?) niet altijd betrouwbaar is heb ik ook moeite met het vele fakenieuws dat via sociale media en alternatieve websites wordt verspreid. Mijn opmerking over diverse rondzingende speculaties is een pure hypothese. Maar ja, als analyserende burgers willen we graag een eigen mening toekennen aan opmerkelijke gebeurtenissen. We gaan heel makkelijk af op geruchten zonder de echte feiten te kennen. Of nu na alle bekendmakingen de echte feiten en bewijzen op tafel liggen is nog even afwachten. Zou maar zo kunnen dat de echte aap nooit uit die lange mouw komt. Kijken we naar de MH-17, dan heb ik zoveel fakenieuws voorbij zien komen dat ik er geen peil meer op kan trekken. Manipulaties over en weer. Of hierin ooit een rechtszaak nog duidelijkheid kan verschaffen blijft ook nog zeer de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: