In de eurozone krijgen landen onderling het aan de stok. De sterkeren (Duitsland, Nederland), willen eigenlijk niet opdraaien voor de schulden van de zwakkeren (Griekenland, Ierland, Portugal). In Amerika wordt ook ruzie gemaakt over schulden, alleen dan tussen twee politieke stromingen, de Democraten en de Republikeinen. De overheid moest vorige week nog bijna sluiten! Een shutdown lag op de loer. Daarmee wordt bedoeld dat de overheid geen geld meer kan uitgeven aan niet essentiële diensten, gewoonweg omdat er geen geld meer voor is. Ze hebben in de VS dus ruzie om geld en schulden en nieuwe discussies barsten momenteel al weer los, want half mei zal de Amerikaanse staatsschuld het plafond bereiken. Die limiet is momenteel 14,3 biljoen dollar.

Ook worden er nog dagelijks miljarden dollars bijgedrukt door de welbekende Federal Reserve, de centrale bank van Amerika die bestaat uit een groepje elite bankiers. Zij hebben de macht om te bepalen wat er gebeurt met de dollar, de geldhoeveelheid en de rente. QE2 is nog aan de gang en deze kwantitatieve versoepeling houdt de economie (voornamelijk de banken) draaiende. Iedereen speculeert over wat komen gaat. Fascinerend is het om te zien dat de spelers in de grootste markt ter wereld (EUR/USD) het niet echt schijnen te weten. Op het oog zou je zeggen dat door de recentelijke stijging van de dollar (huidige waarde is €1,- = $1,445) de markt verwacht dat Bernanke ergens in de komende maanden QE3 zal gaan aankondigen. Als dat niet gebeurt en QE2 loopt op z’n einde, zal dat effect hebben op de waarde van de dollar en zal naar alle waarschijnlijkheid de rente moeten worden verhoogd. Hier is de Europese Centrale Bank al mee begonnen. Die verhoogde een week geleden de rente met 25 basispunten. Maar redden die banken, met grote zwarte gaten in hun balansen, het wel zonder nieuwe dollars van de Amerikaanse centrale bank? Lees hier verder

2 reacties

  1. Goed artikel, al wil ik aantekenen dat we eigenlijk wel moeten opdraaien voor die schulden. Als ze failliet gaan kunnen wij ING en SNS morgen nationaliseren… Niemand weet het of wil het weten en Jan Kees zal blijven ontkennen.

  2. Niet als, maar zodra ze failliet zijn!

    Zo te zien moet het plafond naar 18 trillion om weer even voort te kunnen. Want zoals je ziet is de schuld aan het versnellen.

    De dollar index gaat richting 74. Grote kans dat nu ook de index daling gaat versnellen. Bij 70 wordt de uitverkoop verwacht, dan is het over.

    Veel mensen kunnen het nog niet geloven, maar de dollar gaat plat, 100% zeker. Hebben ze dat meegenomen in de stresstests?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: