Het is Super Saturday: lot van Brexit wordt bepaald

‘Is Boris Johnson likely to get the numbers to pass his Brexit deal?’ vraagt Metro.co.uk zich af. En met de krant waarschijnlijk heel Groot-Brittannië. En de EU. Daarvan zeker al de vele landen die alle dagen zaken moeten doen met het VK. De inzet is hoog. Wordt de deal die premier Johnson op 17 oktober 2019 met de EU onderhandelde goedgekeurd in het parlement? Moet hij, opnieuw en voor de zoveelste maal, uitstel vragen aan die EU? Of wordt het nu wel definitief een no deal Brexit? In die zin niets nieuws, alleen dat de deadline van 31 oktober nu wel heel nabij komt…

Gezond verstand

Er zijn 650 zetelenden in het House of Commons die mogen stemmen. Waarvan Johnson er dus minstens 320 méé moet krijgen. Metro rekende alvast uit dat hij er 17 tekort zal hebben. Ondergetekende heeft altijd gedacht dat er een nieuwe volksstemming zou plaatsvinden. Maar dat zit er met minder dan twee weken te gaan hoogstwaarschijnlijk niet meer in. Ook nog volgens de krant zijn er wel 29 MP’s waarvan nog onbekend is in hoe ze gaan stemmen. De ‘onbeslisten’. Er kan dus nog een verrassing uit de (stem)bus komen. Het gezond verstand zegt toch dat, als de Britten zich dan toch afscheiden, dat best mét een deal kan gebeuren. We zullen het vandaag nog vernemen, op 19 oktober 2019…

‘Verwacht tijdschema voor Super Saturday:

 • De zitting begint om 10.30 uur Nederlandse tijd.
 • Boris Johnson houdt toespraak en beantwoordt vragen.
 • Besluit over hoeveelheid amendementen wordt genomen.
 • In de middag wordt naar verwachting over amendementen gestemd.
 • Hoelang dit gaat duren, hangt af van hoeveel er gekozen worden.
 • Stemming over de deal zal aan het eind van de middag of begin van de avond plaatsvinden.’

16 reacties

 1. Ik stel voor de Britten amnestie te verlenen. En ze vrij te laten uit de EU-gevangenis. Wij zullen voorlopig verder moeten met die corrupte graaiers in Brussel.

  1. Ben het niet met u eens, maar u verwoordt het zo grappig en spitsvondig…ik heb hard moeten lachen! Dank u dus, toch! Maar u noemt het een gevangenis…waarin we dan wel allemaal vrijwillig binnengestapt zijn in loop der tijden? Wat is er veranderd tussen toen en nu? Het was een contract, toch, van verbintenis, dat het VK nu op het punt staat te verbreken. Noem het een huwelijk. Kon of kan er dan niet eea uitgepraat worden?

   1. Noem je dat vrijwillig – het volk wordt niet gevraagd en als het volk wat gevraagd wordt middels een referendum dan wordt de uitslag terzijde geschoven, Denk daarbij aan de Europese grondwet, die via een achterdeur toch binnenkwam. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Het referendum, raadgevend weliswaar, is in de prullenbak verdwenen. Alleen maar lastig van die meepratende burgers die er toch geen verstand van hebben !!!!! Of is het toch anders ?

   2. Kun je enig zinnig argument bedenken waarom je ze geen vrijheid zou gunnen? De EU is heeeeeel anders begonnen dan ze zich nu ontwikkeld heeft. Brussel eist, Brussel dikteert, Brussel dwingt, Brussel is corrupt!

    1. Hmm, dat is wel heel erg veralgemenen dat u doet Johan, met alle respect en m.i. hoor. Ik schijn hier zowat als de promotor van de EU bejegend te worden (dan wel een onbezoldigde helaas!) maar zie me eerder als moderator, wel met een eigen mening in deze, doch eerder om te relativeren wat er zoals aan kritiek geleverd wordt, aan het adres van die EU in dit geval. Bijvoorbeeld zeg ik zo vaak: elders is het ook wat en veel erger gesteld; vergeten we toch niet de vast zovelen die hun uiterste best doen; wijs ik op het vele goede dat de EU doet toch ook, enz. Maar ik ben hier niet om die EU te verdedigen natuurlijk, dat is mijn taak niet. Wel is het zo (en dat zal wel een afwijking zijn in mijn persoonlijkheid, één van de zovele dan) dat ik het nogal vaak opneem voor wie eenzijdig aangevallen wordt. Sorry hoor! Voor de rest ga ik jullie onderling laten discussiëren en/of je meningen ventileren. Bedankt daarvoor in ieder geval!

 2. Het einde nadert, 31 oktober. Het is maar een datum net zoiets als 3 februari 2020 of 8 mei 2035.
  De EU is een wurgslang dat zijn prooi nooit los zal laten tenzij dit moet doen om haar eigen dood te voorkomen, zover zijn we vooralsnog niet. We krijgen nog wel een paar toegiften, de show is nog niet voorbij 🙂

  1. Ja mensen, als iedereen hier tegen Europa is…jullie hebben niet gekozen zeggen je, maar het zijn wel jullie volksvertegenwoordigers die gekozen hebben; JULLIE (en de mijne) VOLKS VERTEGENWOORDIGERS! Vertegenwoordigers van het Volk ja? Dàn zit er pas écht iets fout ja…? (Pas op: ik heb OOK die indruk hoor, dat wie ik kies niet doet wat ik vraag, of neen, beter, sterker nog: wie ik koos en kies raakt gewoon niet aan de bak…) Something is rotten in the state of The Netherlands? (maar ook in zovele andere staten; het disconnect tussen burgers en overheid, en we zien het resultaat in de media, de betogingen, demonstraties, bijna volksopstanden; burgers pikken het niet meer!!)

   1. Nou Joost, dat jij oprecht denk in een democratie te leven. Ik echt niet, ik leef in een poppenkast waar elk poppetje zijn eigen rolletje heeft gekregen of opgeeist. Er was een poppetje die dat niet deed, hij speelde zijn eigen rol en trok zich niets aan van de anderen, zijn naam was Pim, en lang heeft hij niet mee mogen spelen.

 3. Voorop gesteld, het was een niet bindend referendum maar de regering had beloofd de uitslag te respecteren, dus uit te voeren.
  Groot respect dan ook voor Theresa May die tegen was, maar de uitslag wel ten uitvoer wilde brengen.

  Die zogenaamde volksvertegenwoordigers mogen zich zo langzamerhand diep gaan schamen, dat ze hun eigen wil hoe dan ook er door willen stampen!

  Maar gebruikmakend van een hard schreeuwende minderheid van het volk, dreigt de meerderheid van die “democratisch” gekozen volksverlakkewoordigers het toch voor elkaar te krijgen, dat ze hun zin krijgt.

  Het zijn net Nederlanders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: