Het is zo ver, VS kunnen boeken dicht doen: straks gaan winkelen met een kruiwagen vol dollars

12

Er ligt een voorstel op de Amerikaanse politieke tafel om dollars…gewoon uit te delen. U leest het goed en het is trouwens 17 maart 2020 en nog lang geen 1 april. Geen QE, QE2 of QE Oneindig meer. Geen truuken meer van de foor. Geen gegoochel meer met repo’s en andere fratsen, waar toch geen hond meer in gelooft. Een voorstel om: iedere Amerikaan, kinderen inbegrepen (!) er 4500 te geven. Cadeau. Alles, àlles beste fellow Americans, opdat u toch maar zou blijven spenderen. Eerst gaf u uit wat u verdiende. (Dat was al een stap te ver, maar kom.) Dan maximaliseerde u alle kredietkaarten. Sommigen van u betaalden zelfs hun huur met hun creditcard. (Op zich al pure waanzin, waarbij een groot rood licht zou moeten knipperen.) U leende voor uw huis, uw wagen, uw studies, nam nog een tweede hypotheek. Maar, beste fellow debtors, het is nog niet genoeg. Het volstaat niet om onze economie, die tere plant, die bedlegerige patiënt, in leven te houden. Hij moet dringend (weer) ondersteund worden. Want u begrijpt ook: economie voor alles!  

Vroeger was het…anders

Ooit, toegegeven, was de economie er voor u, voor jullie, voor alle Amerikanen. Dat waren de goeie jaren, de jaren ’60 van de vorige eeuw. Maar allengs is die economie een eigen leven gaan leiden. En sindsdien, u bent daar volmondig mee akkoord gegaan, toch? Sindsdien bent u allen in dienst van. Maar kom, laat ons het kort houden. Het komt er op neer dat iedere Amerikaan geld van de overheid zal krijgen. Dat dient dan wel om uit te geven, uiteraard. Haal het niet in uw hoofd om bijvoorbeeld wat opzij te leggen. For a rainy day, of een of ander virus, in dit land waar gezondheidszorg een luxe is. Neen! Uitgeven zult gij. Dus: in uw cheque straks en spendeer. Gaat allen heen en vermenigvuldig uw aankopen. Uncle Sam dankt u. Over and out. PS. Het kàn zijn, fellow insane, asylum people, dat we de nominaties op de gekende groene biljetjes een iétsje zullen moeten verhogen. Ha ja, want de prijzen van al dat moois, waarvoor u te popelen staat om aan te kopen; die prijzen zouden wel eens de lucht in kunnen schieten. Maar erg is dat niet, dan maken we gewoon van een 1 een 2, of een 9. Of we plaatsen hier en daar een nulletje achter. Dus: don’t worry, spend happy! (May God be with us…)

Verantwoording

‘A group of Senate Democrats, led by Michael Bennet of Colorado, Cory Booker of New Jersey and Sherrod Brown of Ohio, were proposing legislation to send as much as $4,500 to nearly every adult and child in the United States this year, as part of a sustained government income-support program to counter the economic slowdown from coronavirus.’ Jawel, beste lezers, toen de administratie er een maand of twee geleden in Honkong toe overging om, letterlijk, elke inwoner boven 18 jaar 1200 HKD te geven, dachten we alles gezien en gehoord te hebben. Reminiscenties aan Helicopter Ben kwamen naar boven. En toen ze in China geld yuan, renminbi door de ramen flikkerden…nou ja, het Coronavirus, ’t geld kon wel eens besmet zijn, dus vooruit. Maar dit, in de VS, slaat toch àlles… Want income support = dollar devaluation = te zijner tijd met een kruiwagen vol contanten gaan winkelen. Zoals in het Duitsland onder de Weimarrepubliek. Cf. ook Zimbabwe en het voormalige Congo, Zaïre. Wat denkt u, gaat dit voorstel er door komen? Stranger things have happened…!

Addendum

‘De Reichsmark (afgekort RM, Nederlands: rijksmark), was van 1924 tot 1948 het officiële betalingsmiddel in Duitsland gedurende de Weimarrepubliek (1924–1933), de periode van het nationaalsocialisme (1933–1945) en van het door de overwinnende mogendheden bezette Duitsland (1945–1948) na de Tweede Wereldoorlog.

De rijksmark was de opvolger van de mark uit 1871, en in het bijzonder de opvolger van de papiermark van 1914 die in tegenstelling tot de oorspronkelijke mark geen dekking in goud had. In 1923 werd al de rentenmark ingevoerd, die geen wettig betaalmiddel was maar wel als zodanig gebruikt werd. Toen in de loop van 1924 de Reichsmark verscheen, werd deze gelijkgesteld aan de Rentenmark. Deze maatregelen waren noodzakelijk vanwege de hyperinflatie. De Reichsmark was opgedeeld in 100 Reichspfennig, en evenveel waard als 1 biljoen (1012Papiermark. De Reichsmark was in tegenstelling tot de Rentenmark niet gedekt. Beide munten bleven tot 1948 naast elkaar circuleren.’ Wikipedia.org

12 REACTIES

 1. Hallo Joost, vraagje: ga je ook eens de EU bashen, want dat lijkt mij toch dichter bij huis en dat is net zo”n tering zootje als in de USA.
  Of mag dat niet van Ursula?

 2. Zo gaat de Amerikaanse Dollar compleet in elkaar donderen t.o.v. andere valuta. Wordt dit nu het monetaire reset, waarna er één wereldmunt wordt ingezet?

 3. Ben toch benieuwd hoe het nou eigenlijk is gesteld met de Deutsche bank. Die moeten nu toch eigenlijk wel virtueel morsdood zijn.

  Zijn ze vergeten het lijk uit huis te halen en dood te verklaren!?

 4. Op https://www.telegraaf.nl/financieel/638056976/nederland-moet-mogelijk-weer-bijspringen-voor-italianen “’Nederland moet mogelijk weer bijspringen voor Italianen’” het volgende:

  ’Nederland moet mogelijk weer bijspringen voor Italianen’

  Amsterdam – Wereldwijd zakken obligatiemarkten in. Niet alleen van de risicovollere landen als Italië, maar ook de rente op veiliger landen zoals Duitsland en Nederland lopen op. „Landen gaan meer schulden maken om de maatregelen te financieren. Dat betekent dat rentes gaan stijgen.” Een scenario waarin Nederland moet bijspringen om de zwaar getroffen Italiaanse economie te redden is ook niet meer ondenkbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.