Dit schandaal over zwart en/of crimineel geld witwassen heeft de hoofding ´The FinCEN Files´ gekregen. Tal van banken deden er aan mee, voor een bedrag van geschat (slik) 2500 miljard dollar. Een lieve som als deze de reguliere economie ten goede was gekomen. Hoeveel goeds en positiefs zou je daarmee niet kunnen doen. Overheden zouden zoveel meer inkomsten hebben gekregen, en niet zulke hoge belastingen hoeven heffen. Of e.e.a. nog te recupereren is? Want de verdachte feiten speelden zich af tussen 2011 en 2017. Alweer een bankenschandaal dus dat vandaag, einde september 2020 naar buiten komt. Eerder waren er al de Panama Papers, in 2016. De Paradise Papers in 2017. De jaren ervoor konden ook tellen qua fraude en witwaspraktijken waar banken bij betrokken waren. Wie herinnert zich nog de Offshore Leaks uit 2013. LuxLeaks in 2014. In 2015 de SwissLeaks? Het blijft maar lekken overal en waar zijn de loodgieters?
De Vlaamse zakenkrant De Tijd bericht er over:
´FinCEN Files
Meer dan 400 onderzoeksjournalisten over de hele wereld, ook van De Tijd, hebben 16 maanden geheime Amerikaanse rapporten onderzocht. Het gaat om meer dan 2.100 meldingen van verdachte geldstromen die banken deden bij de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN. De gelekte documenten, die we de FinCEN Files noemen, gaan terug tot 2008, maar zijn vooral opgesteld tussen 2011 en 2017. De verdachte geldstromen in de rapporten zijn goed voor een astronomisch bedrag van ruim 2 biljoen of meer dan 2.000 miljard dollar.
De FinCEN Files zijn in handen gekomen van de Amerikaanse website BuzzFeed News, die de rapporten heeft gedeeld met het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. ICIJ bericht in 88 landen samen met 109 media over wat de documenten onthullen. In België gebeurt dat door journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir.´
Globalwitness.org: ´Corruption destroys livelihoods, economies and democracies. It helps keep poor countries poor, encourages conflict and instability and leads to fragile environments getting wrecked.´ De organisatie stelt zich tot doel corruptie op politiek- en bedrijfsniveau aan de kaak te stellen. Net als inbreuken op milieu- en mensenrechten wetgeving. Maar al te vaak zijn het private organisaties en journalisten die overheden hierop moeten wijzen. Dus gelukkig maar dat deze bestaan. Het is dan wel aan die overheden om de schuldigen, verantwoordelijken te straffen. Dat gebeurt soms ook wel hoor, als de daden niet verjaard zijn tenminste. In het geval van de Panama Papers bijvoorbeeld werd inderdaad al heel wat geld teruggevorderd. Maar vaak ook wordt dit verhinderd door de enge verweving van politieke en bedrijfsbelangen. Hier vindt u een historisch overzicht van dergelijke fraude en corruptie schandalen.