Door de daling van de spaarrente worden wij EU-burgers weer met de neus op de feiten gedrukt wat betreft het vertrouwen in “onze” banken. Het vertrouwen van de gemiddelde burger was al behoorlijk geslonken de laatste jaren maar wordt nu nog meer op de proef gesteld door de alsmaar dalende rentetarieven. Uiteraard direct en indirect veroorzaakt door onze ECB-baas Mario Draghi. Direct doordat zijn afgekondigde verlagingen van de centrale rentetarieven direct doorwerken op de door banken gehanteerde hypotheekrente- en spaarrentetarieven. Indirect doordat de financiële markten volop handelen in schuldpapier waarbij de marktwerking van vraag en aanbod ook de rentetarieven van o.a. staatsleningen beïnvloeden.

Schuldenberg

Dit is overigens natuurlijk allemaal het gevolg van de enorme schuldenlast die de voltallige EU heeft weten op te bouwen. Van afbouwen heeft men nog niet gehoord kennelijk, want de totale schuld van onze westerse “welvaartmaatschappij” stijgt nog altijd. Logisch natuurlijk dat de centrale regisseur in deze hele schuldencarrousel de touwtjes strak in handen houdt wat betreft de rentetarieven. Met een alleen maar toenemende staatsschuld in een tijdperk zonder inflatie kan de rente absoluut niet omhoog, want dan is het einde verhaal van onze “westerse-schulden-welvaartmaatschappij.”

Hypotheekrente lager, huizenprijzen hoger

Bij veel burgers met schulden worden de voortdurende renteverlagingen met gejuich ontvangen. Iedereen met hypotheekschuld of met het voornemen om een woning te kopen en hiervoor een lening af te sluiten, zal op gegeven moment profiteren van een lagere rente en zal daardoor netto meer bestedingsruimte overhouden van z’n zuur verdiende eurocenten. Dit zal mogelijk mede de aanleiding zijn van de (tijdelijk) aantrekkende economie. Er wordt weer makkelijker geleend waardoor aankopen niet meer veel langer worden uitgesteld. We zien het ook in de stijgende huizenprijzen. Overigens mede veroorzaakt door de totaal uit z’n verband gerukte stijgende huurprijzen. Dit duidt natuurlijk overduidelijk op een nieuwe huizenprijsbubbel, want het past natuurlijk in het geheel niet in het beeld van dalende prijzen in een deflatietijdperk. Oké, ieder nadeel heb z’n voordeel, zei ooit Nederlands beste voetballer.

Rentetarieven

Het nadeel van de dalende spaarrente zal mogelijk grotere gevolgen kunnen hebben dan het voordeel van de lagere geldleningstarieven. Onder de economen heerst grote verdeeldheid als het gaat om het voorspellen van de afloop van de QE-maatregel van Draghi. Door de maandelijkse geldinjectie van 60 miljard krijgen de banken enorm veel vers geld beschikbaar en kunnen ze hun rommel laten opkopen door Mario de “oud-ijzer-handelaar.” Vanaf het begin van deze actie (9 maart) zijn de rentetarieven verder gedaald, conform de verwachtingen van de financiële markten. Ik volg zelf elke dag de euribor op om te zien hoe de rentetarieven zich van dag op dag bewegen, zoals die tot stand komen op onze financiële markten. De hele maand maart alleen maar naar beneden. Kijkt u ook even naar deze. U ziet dezelfde dalende lijn. Kortom, dalende rentetarieven over de hele linie. Dat onze banken hun rentetarieven hiervan afleiden zal algemeen bekend zijn. Het is daarom handig om deze marktbewegingen in de gaten te houden. De grote vraag is nu waar dit heen gaat. Gezien de rentedalingen van de voorbije jaren zou je de vraag kunnen stellen hoe lang dat door kan gaan en wat de gevolgen zullen zijn. Welnu, een tijdelijke opleving van onze economie, zoals nu volop wordt gepredikt door onze beleidsmakers. Vooral voor de verkiezingen waren deze geluiden elke dag hoorbaar in het nieuws. Hoe lang we hier met ons allen in blijven geloven is afhankelijk van de verdere ontwikkelingen. En daar ga ik dit over zeggen.

Negatieve rente

Mijn aanname is dat steeds meer burgers wakker worden wat betreft de rentediscussie over onze spaarcenten. Het feit dat de Rabobank al heeft aangekondigd dat ze hun systemen gaan voorbereiden op negatieve spaarrente zegt al genoeg. Banken moeten zich voorbereiden op de toekomst en helaas hebben onze systeembanken zoveel macht dat ze daarmee onze toekomst bepalen. De rente zal nog verder naar beneden bewegen met alle risico’s van dien. De vermogende burgers die wat geld kunnen vrijmaken zullen kiezen voor aandelen vanwege het grotere rendement van de laatste jaren. En zoals altijd voor een naderende crash stappen juist de burgers op het laatste moment in op de beurs. Ze steken geld in de voortdenderende AEX-snelheidstrein. O zo risicovol, maar ja wat moet je nu met je geld op de bank waar je straks vermoedelijk mag betalen voor het stallen van je geld. Ik zou uiteraard gaan beleggen in een beursgenoteerd bedrijf die brandkasten produceert. De vraag naar kluizen is flink aan het toenemen bij deze aanhoudende rentedalingen.

Langzame bankrun

Het zou maar zo kunnen dat mensen massaal overgaan tot een langzame bankrun. Naarmate de spaarrente verder daalt, zullen meer spaarders besluiten hun centen thuis op te bergen. Het vertrouwen in “ONZE” banken was al diep beschadigd en zo mogelijk nu nog meer door de negatieve publicaties van de enorme loonsverhogingen die een aantal bankmanagers zich hebben toegeëigend. Dit geeft overduidelijk aan hoe ongelooflijk eigenzinnig ons bankwezen feitelijk is. Ik vrees dan ook dat de aanhoudende rentedaling de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen wat betreft het vertrouwen in ons bankwezen. Welke eerzame burger met spaargeld boven de vrijstelling is nu nog bereid om daarover met de fiscus af te rekenen voor 4 procent rendement terwijl we niet eens meer een volle procent rente ontvangen. Zijn we in Nederland nu helemaal van de pot gerukt! Dit blijven we toch niet accepteren? Ik denk dat de grote rellen in Frankfurt n.a.v. de ECB-maatregelen en natuurlijk de nieuwe ECB kantoorkolossen een voorbode zijn van meer onrust.

Pensioenen verder naar beneden

En wat te denken van het verder afwaarderen van onze pensioenen en pensioenrechten. De meeste pensioenfondsen verzenden momenteel mailings met de aankondiging dat door de lagere rente de dekkingsgraad te laag wordt en nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Als de grote meute zo meteen wakker wordt en ziet dat behalve de spaarcentjes ook de pensioenrechten worden aangetast dan gaat langzaam maar zeker de onvrede omslaan naar een aanzwellend protest. We gaan het meemaken.

Het loopt uit de hand

Mijn conclusie is dat onze beleidsmakers “de boel” niet meer in de hand hebben en dat door te grote schuld en door het verzuim om deze af te bouwen vanzelf de wal het schip keert. Helaas wordt dan de pijn neergelegd bij de soms niets vermoedende burgers die het allemaal niet zagen aankomen. Belegd pensioenvermogen en spaargelden zijn de enige waarden die als bezittingen onder ons burgers zijn verdeeld, maar centraal in grote potten (banken en pensioenfondsen) zijn gestopt. Deze worden nu gaar gekookt. We konden het zien aankomen. We stonden er bij en keken er naar. Uiteindelijk werkt een te grote schuld altijd vanzelf tegen je. Dat zijn de economische krachten die niemand kan sturen. Zelfs Draghi niet meer. Hij heeft nu zijn kruit verschoten met zijn opkoopprogramma en zal misschien halverwege zijn fout gaan inzien en schoorvoetend het toneel verlaten. Ik mag hopen dat ik het mis heb en zou graag van repliek worden gediend. (helaas moet ik aangeven dat ik geen tijd kan vinden om te reageren op reacties wegens drukke bezigheden in mijn werkkring en daarbuiten).

Piet Pineut

47 reacties

 1. Fijn artikel Piet, jammer dat je niet kan reageren. Het mag duidelijk zijn dat we met z’n allen dom gehouden worden waardoor heel de bevolking aan zoiets als een bankrun zou beginnen. Dit gegeven zegt tegelijkertijd dat die bevolking zich ook niet de moeite getroost om wat studiewerk te verrichten. Al meermaals – en tot vervelens toe – hebben we verwezen naar kristalheldere rapporten die aantonen waarom die bankrun volstrekt onnodig is. Hetzelfde geldt voor die negatieve rente die daar de aanleiding voor zou zijn, wie wel gedegen onderzoek doet weet dat die negatieve rente enkel het einde van ‘rente’ betekent. Anders gezegd, mensen maken van het goede nieuws het slechte nieuws, totaal onbewust van hoe deze innoverende processen werken. Al wie nog begiftigd is met gezond verstand weet dat het hier om ‘creatieve destructie’ gaat, dit is als een soort van reinigingsproces waarmee het economische analfabetisme als automatisch wordt ontbloot. En uiteraard, elk stervensproces komt met absurde stuiptrekkingen en bijhorende angsten, onwillekeurig molenwieken en andere neveneffecten zoals ‘non-dialoog’. Geef het gewoon even wat aandacht en je denkt dat je in een rampenfilm bent terecht gekomen die bijna te absurd is om waar te zijn, toch gebeurt het.

  1. De mogelijkheden tot een grootschalige bankrun zullen inmiddels wel dichtgetimmerd zijn door de Noodwet Financieel Verkeer die ze zo van kracht kunnen laten zijn als de autoriteiten de tijd daar rijp voor achten. Haal je binnen korte tijd al je geld van je rekeningen af krijg je met de Fiscus te maken en zul je aan moeten geven waaraan je je geld hebt uitgegeven. Ik meen dat dit geldt voor geldopnamen van € 2500,00 en meer al weet ik dit helemaal zeker. Mensen begrijpen het begrip geld niet zoals door die door jou recentelijk is uitgelegd laat staan dat ze weten wat er momenteel in de financiële wereld omgaat. Die 1100 miljard die de ECB aan fictief geld inpompt wordt volgens mij ook gebruikt om even de grootste druk uit de derivatenfluitketel af te halen. Als het vertrouwen waar dan ook wegvalt kan de derivatenzeepbel zomaar pardoes spatten en is het helemaal gedaan met de welvaart zoals we die nu kennen en vallen de huidige problemen in het niet vergeleken bij de derivatenproblemen die ongetwijfeld gaan volgen als er op deze weg wordt doorgegaan.

   1. Inderdaad Cynicus, het is zoals je in je ander bericht ook mooi aangeeft, mensen denken er zelfs niet over na wat er gebeurt. Nochtans is het een kwestie van boerenlogica en finaal een ‘kafka’ verhaal. Het volgende om deze absurditeit te duiden. De ene pompt geld in het circuit en de anderen gaan speculeren om daar zoveel mogelijk van naar zich toe te trekken – de bevolking bengelt er achteraan. Een mens hoeft echt geen raketwetenschap te studeren om economische domheid waar te nemen, als Draghi nu gewoon dat geld stort op de rekening van die speculanten dan kunnen ze zich heel wat moeite besparen, en daarmee dan ook de bevolking met rust laten opdat we verder kunnen met een normaal leven. Vervolgens gaan we wat interessant doen om naar oplossingen te zoeken? Wat eenvoud vermag.

   2. Inderdaad mensen begrijpen het niet en hebben geen flauw benul wat er gebeurd , dit heb je ook aan de verkiezingen gezien wie de grootste worden en wie de grootsten blijven .
    Klein voorbeeldje , CDA groeit maar Balkenende ook een CDA’er heeft ons in het verleden de euro in gerommeld en ons Nee 68% dus daarmee verkwanselt bij het verdrag van Lissabon .
    Wie zo’n huichelachtige houding had zoals het CDA , zou je denken eens maar nooit weer , en wat gebeurd er , juist ja vult u het maar in .
    Landverrader Pechtold D66 , met een groot Eurofielen bolwerk , dweept met de EU en heeft zijn hart liggen bij het EU parlement in Brussel , en wat gebeurd er , juist ja , u kunt het alweer invullen , alsof wij geregeerd willen worden door dat gepeupel uit Brussel .
    CEO’s van banken geven hun eigen een bonus en salarisverhogingen zie de perikelen van de ABN AMRO en de business as usual gaat naar believen door .
    Niets maar dan ook helemaal niets geleerd , en zij de banken worden door Draghi zoals deze is met zijn QE programma gesteund om hun eigen feestje te kunnen blijven vieren .
    Dit allemaal weggezet tegen een achtergrond geprojecteerd wat dagelijks door de MSM propaganda machine ons door de strot word geduwd , kan ik het niet vreemd meer vinden dat de bevolking het niet meer kan volgen en verbijsterd zit te kijken van wat er op hun afkomt door bank en Staat .

   1. Dank Arie, het is als vasthouden aan de takken van een boom waarvan we weten dat de stam rot is, het is nu angstig wachten op de val. Van angst weten we dat het een slechte raadgever is, een angst die we natuurlijk graag ontkennen maar ons wel blind maakt voor de reeks oplossingen die kant en klaar op de tafel liggen. Maar dat brengt ons tot een nog fundamenteler probleem, die oplossingen zijn van een kwalitatief andere orde en passen niet binnen het traditionele denkkader. We zullen dan – in het beste geval – zeggen dat het boven ons petje gaat en het daarbij laten, in het verlengde gaan we dan maar terug aan die takken bengelen en dat alsof er geen boek geschreven werd. Het is letterlijk als een tragische grap, uiterst pijnlijk voor het intellect dat pretendeert expert in de economie te zijn, het is nog slechts een vreemde vorm van SM die z’n doel duidelijk niet mist, miljoenen slachtoffers omdat we getallen in rasters niet meer fatsoenlijk geordend krijgen. En erger, deze confrontatie met de nuchtere waarheid schuiven we liever onder de mat, te pijnlijk om te moeten (h)erkennen waardoor we het dan maar verder cultiveren, volledig in mist omhuld met bijhorende ruis over boni en andere spelingen van het bezoedelde verstand. Cui bono?

 2. Even een snelle reactie dan. Zoals vele ingewijden op deze site zag ik al ruim een jaar geleden aankomen dat de rentedaling wel eens zou kunnen doorzetten. Ik heb toen ooit in één van mijn reacties aangegeven dat ik mijn eurootjes van mijn Rabo-spaarrekening heb afgehaald en overgemaakt naar de Leaseplanbank. Staat momenteel bovenaan in het lijstje met de hoogste spaarrente. http://www.homefinance.nl/sparen.asp . Deze bank behoort niet zoals de andere ING, ABN/AMRO, RABO, SNS etc, tot de NL-grootbanken en heeft een banklicentie. Naar mijn gevoel staan de eurootjes daar (nog) redelijk veilig en in ieder geval met een rente boven de inflatie. Overigens geloof ik niet meer in het sprookje van het NL-depositogarantiestelsel en zou ik iedereen met poen aanraden om wat goud uit de schappen te kiezen.

  1. In 2007 heeft een goede vriend van mij geprobeerd me over te halen om m’n geld bij IceSave te plaatsen maar ik heb ‘m toen uitgelegd dat een hogere rente ook meer risico inhoudt en heb het niet gedaan. Een jaar later kon ie niet op vakantie omdat ie niet meer bij z’n spaargeld kon komen. Door zelf na te denken kan je vooraf al veel persoonlijk leed voorkomen.
   Een goed en realistisch artikel, Piet. Ik lees ze graag net als de artikelen van Werner. Ik vrees echterdat de gemiddelde Nederlander ze niet (kunnen) lezen omdat ze dan zelf moeten gaan nadenken en zullen jullie afserveren als doemdenkers en negatievelingen.

   1. Beste Cynicus, dank voor het compliment. Voor de goede en duidelijkheid, Koen heeft op vraag van de meerderheid moeten besluiten om geen artikelen van mijn (onze eigenlijk) hand meer te laten verschijnen. Vinden dit gezien onze studies natuurlijk jammer maar zullen ons moeten neerleggen bij deze beslissing. Ik blijf natuurlijk graag reageren op het economische analfabetisme dat zegeviert en waar elk gezond denkend wel op moet reageren om de toekomst van onze te vrijwaren van nog meer onderdrukking. Kwestie van morele verantwoordelijkheidszin.

    1. Werner jij lijkt mij nog wel een aardige kerel die open een ander tegemoet treedt. Jouw artikelen zijn voor mij ook onleesbaar, maar volgens mij meen je het allemaal goed. Wat ik dan niet snap is dat Know Too Much hier geen ban krijgt. De man die met zijn verkleinwoordjes de lezer als een kleuter toespreekt en nietszeggende reacties van 1 zin geeft. Zucht.

     1. Beste Gea, wat artikelen betreft, de schijnbare onleesbaarheid is de laatste jaren onderwerp geweest van onderzoek. Om deze reden kunnen we dan ook stellen dat het probleem nog iets fundamenteler is dan wat oppervlakkig lijkt. Een aantal lezers verwijzen er telkens naar overigens, andere lezers (zo ik vernam van Koen) hebben de wil uitgedrukt dat ik (wij eigenlijk) niets meer mogen publiceren. Naar ik begreep omwille van niet passend binnen het denkkader dat men gewoon is. Bizar genoeg bevestigt het ene het andere.

  2. Goed artikel Piet! Het loopt inderdaad uit de hand. We zijn een weg ingeslagen, waarbij iedereen weet dat er uiteindelijk schulden moeten worden weggestreept om het systeem opnieuw vorm te geven. Ik heb vorig jaar mij ING rekening omgeruild voor Triodos. Net zo weinig rente, maar wel een eerlijker gevoel en geen bizarre bonussen die zijn verdiend over de ruggen van de belastingbetalers, zoals bij ABN en ING, en natuurlijk SNS!

   De goudprijs in euro’s is flink gestegen afgelopen maanden. Ik heb ook een deel in goud, maar je moet toch wat geld achter de hand houden. Ook gebruik ik nu wel eens bitcoin, een veel makkelijek systeem dat ons bank – SWIFT SEPA IBAN – systeem. Alleen het bitcoin systeem moet ook nog groeien. Ik denk dat de banken als de dood zijn dat meer mensen gaan inzien hoe makkelijk en vooral kosteloos het eigenlijk kan zijn op transactie te doen!

 3. “De goudprijs in euro’s is flink gestegen afgelopen maanden.”
  Ahum.
  Het is de euro die is gedaald denk ik ; 22% tegen de dollar de afgelopen 8 maanden.

 4. En mocht iemand hier ooit Bit- of altcointjes (gaan) kopen ; koop alleen dié muntjes waar je een zgn wallet van op je laptop of pc hebt staan.
  Anders moet je ze noodgedwongen op een beurs laten staan en daar zitten nou eenmaal nadelen aan ; het kan er vanaf gejat worden bij een hack. Weet ik alles van sinds half fabruari. Gelukkig had ik de mazzel dat ze me alles weer teruggaven.
  .
  Ook kan een beurs zomaar ineens verdwijnen, zoals een week geleden nog het geval was op een darkwebbeursje. Schade 12 miljoen.
  .
  En dan heb ik nog iets verontrustends moeten constateren : de beurzen hebben af en toe jouw ’tig’ altcointjes helemaal niet ; wil je ze op je pc-wallet zetten, blijk je slechts eenderde of maar de helft te krijgen, en moet je in de dagen erop in meerdere zendingen je muntjes binnen zien te krijgen.
  .
  Voor Bit- of altcointjes geldt dus hetzelfde als goud en zilver : heb je ’t niet thuis liggen, dan blijk je in tijden van crisis gewoon niets te bezitten. (of maar een klein deel)
  .
  En inderdaad een uitstekende analyse van Dhr Pineut.
  “We” gaan rechtstreeks “de muur” in. De onvoorbereide medemens dan.
  .
  Europezen voorop, met hun vervloekte socialisme dat garant staat voor een Oneindige Schuldengat..
  .

  1. Inderdaad KTM, dat bitcoinverhaal is een quasi perfecte getuigenis hoe zieltogend onze maatschappij in elkaar steekt. Het begin bij een nobel idee en het is inmiddels een karikatuur geworden, mensen gebruiken echt hun verstand niet meer maar daar kan je beter niets over zeggen of schrijven. Enig idee waar al die aangerekende transactiekosten belanden? Over de aankoop van Bitcoins dan nog maar te zwijgen natuurlijk

   1. Je bedoelt die één-tienduizendste Btc per Btc-transaktie ?
    .
    Kan ik mee leven.
    .
    Afijn, ik verwacht “vluchtend geld” wanneer de poep op de radiator komt binnenkort.
    .
    Dààrom (ook) geloof ik in ’t komende succes van gebitsmuntjes..
    Monsterstijgingen zeg maar.
    .
    Hihi
    .

  1. Het wordt een interessant idee om met Biflatie.nl een bank op te richten, eentje zonder rente en transactiekosten. Een aantal werkloze vrijwilligers zullen dat beslist rechtvaardig willen beheren en dan zijn we waar we moeten zijn. Weg met al die schuldenmania en geld voor ons laten werken, niet andersom. Tenzij een aantal gaat wakker worden, zouden we ons al deze moeite kunnen besparen natuurlijk.

 5. Ik heb gisteravond tussen 00.00 en 01.00 nog eens even naar Radio 1 geluisterd.
  Filemon Wesseling had een interview met een van de acteurs van door de bank genomen.
  Op zich niks nieuws onder de zon.
  Wat me wel opviel was dat die akteur (of is het acteur) wel erg laat financieel ontwaakt is geworden.
  Als ik het goed begreep zo’n beetje 4 jaar na de lehman-crisis. Maar ik kan er naast zitten want ik begon al in te dommelen.
  Wat me qua inhoudt nog het meest opviel was dat ik maar 1 oplossing van deze man hoorde.
  Namelijk om de geldscheppende functie bij de commerciele banken weg te halen.

  Laat ik een ding vooropstellen dat ik respect heb voor die acteurs van door de bank genomen en uberhaupt respect heb voor mensen die de moeite nemen om verder te kijken dan hun financiele neus lang is.

  Maar goed, en dan heb je nog die mensen die gewaarschuwd werden voor-, tijdens en na de crisis (om hun huizen en of aandelen te verkopen) en die zich daar werkelijk niks van aantrokken. Nu valt het me wel op dat deze mensen het hardste huilen, het hardste om aandacht vragen en net iets te snel met de beschuldigende vinger naar de banken wijzen. Vaak zijn/waren deze mensen ook te lui om hun hypotheekcontract door te nemen en dan wel kijhard gaan wijzen naar de banken. Ik bedoel er is toch nog wel een beetje eigen verantwoordelijkheid?

  Maar goed, bankenmaffia slaat echter de plank ook weer niet zo heel erg ver mis.

 6. Het beleid dus ten aanzien van de komende jaren is dus om het bankensysteem in stand te houden en dus niet failliet laten gaan en het liefst met behoud van bonussen.
  Aangezien de onwetendheid onder 2e kamerleden en nederlandse bevolkung bijzonder groot is, zal het de banken gewoon lukken om deze doelstellingen te verwezenlijken met uitkering van bonus. De overheid die dit goedkeurt omdat er banken weer naar de beurs gebracht moeten worden. En bonussen betekend simpelweg dat het weer goed gaat.

  Maar oh oh oh. Zij die nog financieel gaan sterven, groet ik. En met zij bedoel ik de landen…

  1. Nog even en die bonus wordt omgevormd tot een risicopremie voor wie het nog aandurft om de bevolking economische nonsens te verkondigen. Zij die gaan sterven inderdaad 🙂

 7. Ten eerste zijn de belastingen voor de consument veel en veel te hoog, dus geld uitgeven gaat niet gebeuren. Ten tweede is geld sparen beter dan geld uitgeven, dus consumeren gaat weer niet gebeuren. Al met al geen reden tot verhogen van de rente. Prima een lage rente,want dat betekent gewoon minder afhankelijkheid en dus minder slavernij. Hoe meer deflatie hoe lager de rente, prachtig!jammer wel voor de middenstand, maar die kunnen zowiezo alleen maar gered worden met veel lagere belastingen, en dat zie ik helaas met vvd-rutte niet gebeuren.

  1. Beste Carthago, misschien is het correcter om te zeggen: “hoe hoger deflatie hoe duidelijker het wordt dat rente absurd is”. Dit mogen we letterlijk nemen en waarom dat zo is kan iedereen makkelijk zien, het neutrale geld dat bij deflatie vrijkomt overstijgt immers in veelvoud de rente waar iedereen halsstarrig naar smacht. Angst is natuurlijk een slechte raadgever, de onkunde is nog amper om aan te zien maar de ‘experten’ zullen wel weer iets vinden om mist te zaaien, let maar op. Vandaag spreken mensen over deflatie, ook daarin vergissen we ons misschien. Stel dat het enkel ‘desinflatie’ betreft dan spreken we alweer een andere taal, niet? In ieder geval, het is een gigantische puinhoop die stilaan op een tragische grap begint te lijken. Of beter, het is een tragische grap.

 8. geld wil rendement halen, lukt het niet met bankspaarrente en niet met obligatierente dan gaat het geld naar elders en jaagt daar de prijzen op, geld dat aandelen opkoopt en vervolgens op de aandelenvergadering jammert dat de winst omhoog moet, geld dat kunst opkoopt en laat weg schimmelen in grote kluizen, geld dat huizen opkoopt om ze daarna uit te melken bij verhuur, je krijgt vreemde stuiptrekkingen in de economie die nog meer van de normale marktwerking gaan verstoren en er meer nieuwe problemen worden bij gecreeerd, allemaal nieuwe bubbels, zodra het geld zich verplaatst verplaatsen zich de problemen mee.

  1. ik zag deze ochtend een interview op het journaal met een beurshandelaar, deze zei dat de beurzen voorlopig nog gaan stijgen en ja hij zegt dat het een bubbel is,(het is een gezonde sterke bubbel) die nog zeker 2 jaar voortduurt omdat de ECB de rente op 0% houdt, zijn mening is: geniet ervan en grijp je kansen. ik denk niet dat dit interview nog in het avond journaal mag komen, tenzij politiek correct geknipt.

  2. Leuke en diepzinnige analyse JT, ik vermoed zelfs dat Draghi en de zijnen zich soms een breuk lachen door de acties die ze nemen, ook bij het lezen van media. Simpel gaat het zo, schiet met je bazooka geld in de wereld en plots begint er vanalles te bewegen. Speculanten zijn er als de kippen bij om die graantjes in hun hok te krijgen, een wantrouwende bevolking doet nagenoeg hetzelfde en gaat als de bliksem al het geld van de rekening halen. Voor andere neveneffecten zie traditionele media, voor verklaringen en oplossingen zie internet. Soms is er wat twijfel maar het is wel degelijk het jaar 2015, de woorden lijken veel sneller te gaan maar de communicatie veel minder. Althans, zo lijk het.

 9. Just to let you know :
  .
  “The Federal Reserve saw the handwriting on the wall. A couple of years ago they told the Big Banks to write living wills. That meant they were to separate their assets into several different corporate names. All the good stuff was set aside to survive the coming collapse in the hands of very special people. All the vulnerable assets remained in the commercial bank. All CDS swaps (numbering in hundreds of trillions of dollars) were transferred over to the commercial bank.”
  .
  https://vidrebel.wordpress.com/2015/03/16/signs-america-to-hit-the-wall-and-go-splat/
  .
  Het volk mag dus binnenkort “the tab” gaan oppakken hè ?
  .
  Dat had ik nou echt nooooit verwacht, zeg !
  .
  … we’re Sooow Screwed …
  .

 10. Cynicus op 22 maart 2015 13:26

  Madman zou schrijven:
  Alle worteltjes en bietjes stoppen spontaan met groeien, kippen zijn van de leg, appeltjes zijn vergeven van wormen, aardappels zijn rot, koeien zijn gek, schapen hebben zeer aan hun poten en u gaat dood…

  1. Eeen link van 16 maart jl j ?
   .
   “Maanden terug ook al gegeven” .
   .
   Aan ieder zijn of haar “logica” natuurlijk.
   .
   😉
   .

 11. Beste Piet,

  Ik ben niet de enige die dit voorstaat maar de oplossing is toch vrij simpel laat de banksters al wat ze geroofd hebben terug betalen, gewoon confeskeren wat ze allemaal hebben gejat. Dan de centrale banken dicht en geen krediet geld meer in handen van de banksters.

 12. En nu graag geen doemscenario’s meer maar zoeken naar creatieve oplossingen. De kern van dit artikel heb ik inmiddels op vele manieren herhaald zien worden op deze website.

 13. het gaat weer goed mis, het volgende Nederlandse boegbeeld in de handen van een UK-sprinkhaanfonds, http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/branche-beeld/23841660/Britten_kopen_krokettenmaker_Van_Geloven.html
  “TowerBrook geldt als een grote en kapitaalkrachtige investeerder, zegt Van Geloven-topman Peter Doodeman. Volgens hem zijn de Britten bereid fors te investeren en biedt dit voor Van Geloven kansen om verder te groeien in Europa” Ja, Ja, het bedrijf opzadelen met leningen met een te hoge rente, het vastgoed verkopen en terug leasen, het nieuwe bestuur overladen met riante vergoedingen, een paar jaartjes en mora bestaat niet meer. Eens kijken hoe lang het duurt voordat de samenstelling van de de Mora kroketten uit puur zaagsel bestaat.

  1. Beste Beroofde Nederlander, interessant bericht en toevallig zie ik vrijdag een journalist om het over de arbeidsmarkt te hebben. Als we eerlijk zijn dan zijn we allemaal ‘allochtoon’ in eigen land of het ‘Westen’ als dat beter klinkt. Als we morgen echt onze kennis zouden inzetten, dan komen we tot ‘Het verloren paradijs van Keynes’. Anders gezegd, als het over ‘kwalificaties’ moet gaan en de valorisatie daarvan, is er nog bergen werk. En wat arbeid betreft weten we al dat die statistieken gebaseerd worden op fundamenteel verkeerde data. Het ware dus beter om eerst arbeid correct te definiëren en pas dan getallen in rasters van commentaar te voorzien. Maar laat ons rustig verder dwalen, we zijn het nu zo gewend en elk goedbedoelde wijziging zou ons in verwarring kunnen brengen natuurlijk. Gelukkig niets nieuws onder de zon, zie al het prachtige studiewerk dat hierover geschreven werd maar blijkbaar maar niet wil doordringen tot diegenen die onze belangen dienen. Althans, zie verder MSM.

   1. De mens is ongeschikt om kwalitatief goed,kostendekkend en constant productiewerk te verrichten op termijn.
    Robotisering kan een zegen voor de mensheid betekenen.
    Alleen de rest van het verhaal wordt niet ingevuld.

 14. “We konden het zien aankomen. We stonden er bij en keken er naar.” Excuus, ik zag dat al jaren aankomen en heb me voorbereid. Compleet uit het banksysteem en compleet uit de EU en compleet in fixed assets. Vallen de banken om, no problem. Crasht de beurs? Not my problem either. Crasht de huizenmarkt ? I couldn’t care less. Denk na, zeg, wie laat nu zijn geld nog op de bank met negatieve reële interest of pot het op in de vorm van waardeloze papieren biljetten in een privékluis? Edelmetaal, DAT moet je hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: