Het meest ecologische land ter wereld/Bruto Nationaal Geluk

Dat is dan het weinig bekende, zelden in de publiciteit komende Bhutan! Men eet er gezond, ademt gezonde lucht in. De flora wordt er beschermd en gecultiveerd. De fauna absoluut want in plaats van tijgers en ander groot wild te schieten, worden zij bestudeerd en gemonitord. Opdat ze zich in vrede, veiligheid en rust kunnen voortplanten. Het dagelijks leven is er eenvoudig en veel wordt nog met de hand en met trekdieren gedaan, qua landbouw. Het motto van het land en zijn bevolking is niet BNP, bruto nationaal product, maar BNG, bruto nationaal geluk. Toeristen worden maar beperkt toegelaten en de weinige inkomsten die het land eruit puurt gaan voor een derde deel naar onderwijs en gezondheidszorg. Meet Bhutan!

Het land van de draak

´Bhutan, uitgesproken en ook wel geschreven als Bhoetan, officieel het Koninkrijk Bhutan, is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent. De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken.´ (Wikipedia).

Bhutan in feiten

Een aantal feiten, cijfers:

Officiële landstaal Dzongkha
Hoofdstad Thimphu
Regeringsvorm Constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel (democratie)
Staatshoofd Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
Regeringsleider Premier Lotay Tshering
Religie 66% boeddhisme (vajrayana (tantrisch boeddhisme, staatsgodsdienst) en mahayana)
33% hindoeïsme
Oppervlakte 38.394 km² (Nederland: 41.543 km²)
Inwoners 634.982 (2005)  
782.318 (2020) (20,4/km² (2020)) Nederland: 17.474.693 (1 januari 2021) en 420 inwoners/km²

Groen toerisme

In een documentaire op TV zagen we een jongedame die een eigen restaurant runde, tezamen met haar twee zussen. Ze was gescheiden van haar man, een bruut die teveel dronk, en erin geslaagd deze eigen zaak op te richten. Zelfs bezat ze een moderne Toyota. Allemaal redelijk ongewoon voor iemand van het vrouwelijke geslacht. De zaken gaan goed, ook vanwege de circa 300.000 toeristen die het land jaarljks aandoen. Meer worden er niet per jaar toegelaten om de ecologie niet te verstoren. Het grootste deel van Bhutan (60 procent) is wilde natuur en dat hoort zo te blijven. Fauna en flora worden er nauwgelet beschermd. Veel inkomsten heeft Bhutan niet dan vanuit het toerisme en toch werd er bewust voor gekozen dit zoveel mogelijk te beperken. Gecontroleerd, groen toerisme dus. 

Bruto Nationaal Geluk

De jongdame betrok de producten voor haar restaurant van haar moeder, die met wat hulp het eigen land bewerkt en er groenten op kweekt. Zo zorgde ze voor haar alleenstaande moeder, en ontving tegelijk voedingswaren die onbespoten waren. Producten die op een natuurlijke manier kunnen groeien. Slachten van dieren is verboden in Bhutan, maar er was wel vlees te verkrijgen, vanuit buurland India dan. Roken in publieke plaatsen is eveneens verboden, zelfs op straat. In principe is zelfs rookwaren verkopen onwettelijk, maar het gebeurt wel middels verkoop ´onder de toonbank´. Dan riskeer je dat je vergunning ingetrokken wordt en je zaak gesloten. Ontspanning is één keer per week een discotheek bezoeken, want zelfs die vind je er. Bhutan telt meer dan 100.000 monniken, die een heel sober leven leiden, en het vergt wel tien jaar en langer studeren om die status te bereiken. Hun kloosters bieden ook ontgiftigingsprogramma´s aan voor verslaafden aan drugs en alcohol. Zoals het motto van het land luidt, telt hier niet het Bruto Nationaal Product, maar het Bruto Nationaal Geluk. Bhutan wordt algemeen beschouwd als het meest ecologische land ter wereld.

The Pursuit of Happyness

Ik denk dat we als westerse wereld héél veel kunnen leren van dit kleine Aziatische land. Ecologisch, politiek, menselijk. Tevreden zijn met wat we hebben en daar geluk uit puren; herinneren we ons nog wat dat is – ´geluk´?

3 reacties

    1. Sjonnie en Anita zijn maar wat blij met smartphone, grote TV, vliegvakanties en fast-food. Ze denken dat ze gelukkig zijn. Maar dat is een beperkt begrip. Rijken zijn over het algemeen minder gelukkig dan Jan modaal. Men moet vooral niet te veel hebben maar iets om naar uit te kijken. Ongeluk hoort ook bij het leven. En wat is het met gezondheid en milieu. Tenslotte kan je jezelf afvragen wie eerlijker antwoord geeft…
      Jongeluy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: