Het normale volk staat buitenspel

23

Ingezonden artikel | Zo, de vakantie zit er weer op en wat hebben we genoten. Voordat we de laptop dichtklapten om lekker te genieten bedachten we nog dat we aardig wat belangrijke gebeurtenissen zouden gaan missen: de verkiezingen, de uitspraak over het ESM verdrag en de situatie in Syrië, om maar wat te noemen. Nu we weer terug zijn, hebben we eigenlijk helemaal niets gemist. Althans, geen van de uitkomsten van genoemde gebeurtenissen is verrassend. Één ding is wel duidelijk: de normale burger staat buitenspel.

De Nederlandse verkiezingen

De verkiezingen. Tja, dat wat we in de aanloop hiervan nog gezien hebben, deed ons weer met kromme tenen beseffen hoe blind we werkelijk zijn als het gaat om het vertrouwen in onze politici. Al die debatten en voorgeprogrammeerde praatjes hebben meer weg van een talentenjacht voor de beste oneliners dan dat het daadwerkelijk gaat om de inhoud. Laten we eerlijk zijn, het maakt toch eigenlijk geen ene zier uit wát een politicus zegt? Het gaat er vandaag de dag steeds meer om hóe hij of zij iets zegt? En dat beetje inhoud wat tentoongesteld wordt, mist elke context of diepere uitleg. Of eerlijkheid. Of integriteit.

Normale volk staat buitenspel

Natuurlijk maakt het helemaal niets uit wat het volk kiest, de kaarten worden achter onze ruggen verdeeld en wij mogen het doen met de botjes die ze ons nog toegooien. Daar wordt heftig over gediscussieerd in de media, maar over de echte belangrijke zaken wordt niets inhoudelijks geschreven. Alle pogingen van zogenaamde “kenners en filosofen” ten spijt, het normale volk en daarmee de democratie wordt op deze manier gewoon buitenspel gezet.

European Stability Mechanism

Dan het ESM verdrag. Natuurlijk keurt het Duitse gerechtshof dit goed! Raar dat er nog twijfel en discussie over bestond. Hebben we nou niks geleerd van de geschiedenis? Neem de Europese grondwet, of de komst van de euro, of zelfs de gehele totstandkoming van de Europese Unie! Beetje gekibbel van rechts, wat opstandjes van links, maar wat die elite baasjes bedenken komt echt wel tot stand, maakt u zich geen illusie. Het zou ons niets verbazen wanneer Draghi, Merkel, Rutte of Hollande niet met een glimlach op hun gezicht hebben gekeken naar het gebrek aan opstand tegen al hun beslissingen. Slechts een handjevol geleerden uit Duitsland deden een poging om het ESM verdrag te laten afkeuren, elders in Europa was het muisstil. Op 1 politicus na

Geldpers draait op volle toeren

Hoe je het ook went of keert, alles wat Ben Bernanke nu doet, of het IMF, de ECB aan LTRO, QE3, steunaankopen, het opkopen van obligaties, het steunen van banken, in de toekomst zal men al deze gebeurtenissen op 1 hoop gooien: namelijk de tijd dat onze instituten het laatste redmiddel gebruikten. De geldkranen staan open als nooit tevoren en wie een beetje snapt hoe dit werkt ziet ook in dat door deze ongekende stimuleringen geld geen enkel onderpand meer heeft. Het zal enkel tot hyperinflatie leidden. Hoe ingewikkeld, plechtig, geruststellend en officieel de topmensen dit ook brengen, er is mijns inziens geen ontkomen meer aan.

Midden-Oosten staat in brand

Dan de situatie in het Midden-Oosten. Ondanks dat we hier weinig over lezen, zien of horen in de media is de situatie daar toch echt aan het escaleren. Waar Rusland en China keihard als rode lijn hebben gesteld dat Syrië niet aangevallen mag worden door de overige staten, laat Obama er geen gras over groeien. Wanneer Assad enige vorm van massa vernietigingswapens in zal zetten tegen zijn eigen volk, zal de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de Vrede keihard ingrijpen en slaat hij de waarschuwingen van die andere nucleaire grootmachten in de wind. Het is ook onduidelijk wat Obama nu gaat doen om de behoorlijk opgelopen spanning tussen die andere landen met megabommen, Israël en Iran, te sussen. Hij beledigt Netanyahu om niet in te gaan op zijn uitnodiging en ondertussen laat hij Iran hun gang gaan. Als er tussen deze twee landen een druppel is de emmer doet overlopen, welke kettingreactie zal dat tot gevolg gaan hebben? En wat zal de uitkomst zijn van al die rellen in de Islamitische landen? Staat het hele Midden-Oosten niet gewoon heel erg in de brand? Met alle mogelijk gevolgen van dien?

Het is een rommeltje

Kortom, dat onze eigen politici er op los liegen, geheimzinnige afspraken hebben, terwijl de Westerse wereld failliet dreigt te gaan, Europa steeds meer macht krijgt, private banken dreigen om te vallen en de anti Amerikaanse protesten toenemen, zal het de meeste Nederlanders een zorg zijn. Deze hebben andere zaken aan hun hoofd… Door: Verhip