In navolging van ‘een monetaire reset’ en ‘de schuldenberg‘ . De inactieve kas (M2) laat toe om leningen uit te schrijven waardoor het schuldencomplex ontstaat. De verhouding schuld versus  vordering wordt gewaardeerd in de respectievelijke boekhoudingen en zijn derhalve virtuele getallen op een balans. Het is belangrijk om deze op zich eenvoudige dynamiek goed te begrijpen. Laten we het eens visueel voorstellen. Om praktische redenen beperken we ons tot vijf economische agenten, dit zijn spelers zoals u, wij en zij. We gebruiken hiervoor een vereenvoudigd model, dit laat toe om transparantie te vrijwaren, een consolidatie bij aanvang zou er als volgt kunnen uitzien:

In het kort, elke speler – vergelijkbaar met een monopolyspel – ontvangt als start hetzelfde bedrag, zijnde 100. Vanaf dat moment kunnen principieel de economische activiteiten beginnen, het geld  begint te rollen en waarden (bv activa in de zin van huizen, wegen, auto’s …) worden gerealiseerd door arbeid. In het kader van onze oefening laten we deze elementen buiten beschouwing, we richten onze aandacht op de strikt monetaire elementen. Door de economische bedrijvigheid ontstaat na verloop van tijd een nieuwe situatie:

Z3q12tC

We zien nu dat spelers (A) en (B) geld hebben gespaard, dit vinden we terug in de inactieve kas (M2). Voor speler (C) noteren we een status quo, spelers (D) en (E) hebben geen geld meer. We  herstellen de situatie door het uitschrijven van leningen, dit kunnen we weerspiegelen in een boekhoudkundige journaalpost.

O7FA60r

Verschillende scenario’s

Er zijn nu verschillende scenario’s mogelijk, in dit geval weerspiegelt de journaalpost volgende acties:

Overeenkomstig worden de schulden (S) en vorderingen (K) opgenomen in de respectievelijke boekhoudingen, het geld van de lening komt terecht in de actieve kas (M1) van de schuldenaars. Op  deze manier zit de totale geldhoeveelheid terug in de actieve kas (M1) zoals bij de opening. Dit geeft volgend resultaat:

hXJskyh

In de kolom (IV) zien we de symbolen van de integrale verkeersvergelijking en welke lijn tot welk symbool behoort. Met deze vereenvoudigde simulatie kunnen we dan ook makkelijk onze data  samenstellen. In praktijk zijn er natuurlijk veel meer rekeningen maar dat doet geen afbreuk aan de gehanteerde methodiek. Onze abstractie krijgt nu meer voeling met de realiteit van alledag, de symbolen worden vervangen door reële getallen. We hebben nu een beeld hoe schulden ontstaan, als iedereen z’n verplichtingen netjes nakomt dan zou er – oppervlakkig gezien – geen probleem  mogen zijn. Zoals we anno 2014 weten is dat geenszins het geval waardoor een torenhoge schuldenberg is ontstaan.

jvmRDA8

In dynamisch opzicht is een lening als de toekomst naar het heden halen, de omgekeerde logica van sparen waardoor we in versneld tempo onze behoeften kunnen bevredigen. Een  schuldeneconomie heeft vanuit dit perspectief dan ook voordelen, zowel in de zin van welvaartsopbouw als naar werkgelegenheid. Het nadeel is echter dat het ook kan leiden tot z’n pathologische  vorm, hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken. In dit document is het geen zaak om dit alles te willen verklaren maar het is raadzaam om deze dynamieken afzonderlijk te bekijken. (lees meer)

 

16 reacties

  1. Toch leuk deze. Een complex systeem waarbinnen zelfs specialisten het regelmatig niet met elkaar eens zijn.

    ALLE fiat geldsystemen hebben gefaald. Het huidige zelfs dusdanig dat deflatie niet langer behoort tot de mogelijkheden. Full faith & credit, greed and politics. Zover in de shit gemanipuleerd dat het soevereine staten, individuen en de ‘democratie’ om zeep heeft geholpen; de New World Order om afvallige, en dus systeemondermijnende, elementen de pas af te snijden. Politici, grootindustrielen en bankiers die hel en verdoemenis (tanks in the streets) voorspellen als het plebs zich niet overgeeft aan de krachten van beurs & bonus, de centrale banken als reddingsboei voor alle uiteenspattende zeepbellen.

    De kracht van een geldsysteem zit ‘m m.i. niet in boekhoudkundige trucjes, maar in WAARDE en in kennis bij het grote publiek.

    Nu, ik tracht mij te laven aan de kennis van de auteur.

  2. Wat is de zin van deze ontrafeling van het geldsysteem?
    Ok,een leuk verhaaltje.Een nieuw artikel.
    De meeste weldenkende mensen en biflaten weten,dat de samenleving de afgelopen 15 jaar geplunderd,gemarteld,misleid,verloederd is.
    Het eind van het liedje is altijd nieuw geld,van zaterdag op maandag.
    D

  3. als je de schuldenproblematiek vereenvoudigd dan komt het neer op het volgende:

    ‘het is het aloude zwartepietenspel, uiteindelijk blijft iemand achter met de zwarte piet in zijn handen’

    bondiger kan ik het niet samenvatten.

    1. Het gebruik van de term “Zwarte Piet” wordt in Nederland binnenkort ten strengste strafbaar gesteld wegens discriminatie. Om de homobeweging in Nederland daarentegen een beetje te promoten kan men beter spreken van Roze Piet of Turkoise Piet om beter binnen de belevingswereld van mannen met rode jurken en hun staf te blijven.

  4. Sorry Biflatie maar waarom deze artikelen ? Het gaat nergens over…, en is eerder heel verwarrend. Is er niets anders te plaatsen ? Hoe bepalen jullie dat trouwens ? Tissens artikel was te vroeg geplaatst en werd weer verwijderd ?? Een heel zinnig stuk vond ik. Ondertussen geen bijdragen meer van Teun of Ben.
    Ondanks nieuwe ECB geluiden of Prinsjesdag , de nota.. niets anders dan een aantal supervage stukjes die meer verwarrend werken dan ophelderend..
    Of dat er niets anders te plaatsen is.

    1. Ik lees het niet eens meer. Na een paar pogingen ben ik maar opgehouden. Ik heb nog een voorzetje geprobeerd met mijn verhaal over knikkers maar geen reacties…
      Maar ja, kijk dit nou eens:
      http://mobiel.nu.nl/economie/3880556/recordaantal-miljardairs-in-wereld.html
      Er is helemaal geen crisis, sommige mensen hebben teveel knikkers om mee te spelen en stoppen zowel kristallen knikkers (edelmetalen), als glazen knikkers (blikken munten en papieren geld) als kleitabletten met circeltjes (giraal geld) allemaal in de kluizen…
      Maar als die voorstelling te simpel is dan ga je toch nog wat mieren neuken…

      Jongeluy

    2. ik kan mij hier bij aansluiten, rondom Prinsjesdag zou je meer artikelen verwachten over de miljoenennota en een beschouwing over de lijn de regering uitzet voor de komende periode

    3. @Bas:
      Dat komt waarschijnlijk door (een herbezinning op) de -macro- economische- signatuur van de site.
      Misschien was de redactie van oordeel dat de inhoud te zeer ‘afgleed’ naar sociologie en filosofie.

      Cijfers, grafieken en schema’s in plaats van de menselijke ‘feelings’ op de ‘werkvloer’.
      Of, zoals politiek verantwoordelijken het na de Troonrede zeiden: ‘Het macro- economische plaatje is nu in orde.”
      Terwijl het land en de wereld, zowel macro als micro in alle opzichten volleidg op hun kont liggen.

      Is het niet veel te kort door de bocht om in de huidige, globale wanorde en misleiding (ogenschijnlijk) orde te willen scheppen en verklaringen te willen vinden, aan de hand van schoolse, economische theorie?

      Als zelfs een doorgewinterde beursgoeroe als Marc Faber verzucht dat voor bepaalde ontwikkelingen in de wereld best af en toe religieuze wegwijzers mogen worden geraadpleegd, zouden we moeten weten hoe laat het is.

      Maar gelukkig kunnen lezers hier reageren. Bij deze, dus.

  5. Kortom ,een gigantische schuldenberg waarin onze economie zinkt levert enorme winsten op voor misschien 3 procent van de bevolking(banksters enzo) en zal ook nooit opgegeven worden vooral om de meester knecht relatie in stand te houden.Als onze koning met zijn “verworven “rijkdom zit voor te lezen dat we er een tientje bij “krijgen”,is de hele schuldenberg met oorzaak en al , weer helemaal vergeten.

  6. De “koning” a.k.a. prins pils, zou geen enkele vorm van vermogen moeten hebben, alles wordt betaald, zijn woningen worden voor miljoenen gerenoveerd, hij reist gratis, eet op kosten van de samenleving.
    Zakgeld hoeft ook niet. Als hij zin heeft in een Kroket dan is er altijd wel een koningsgezinde sukkel in de buurt die hem dat kosteloos aanreikt.

    Met die Miljarden die maar nutteloos renderen, waar adviseurs hun deel vanaf jatten geef je de burgers een eerlijker en welverdiend steuntje in de rug. Maar ach, dat is mijn Utopie, een eerlijke wereld waar geen onderscheid is tussen rijk en arm, waar niemand honger hoeft te lijden omdat een ander zo hebzuchtig en macht geil is. Gelukkig heb ik elke nacht nog 8 mooie uren waarin ik verder kan dromen, God, wat hou ik toch van naar bed gaan!

  7. Gezien de redeneertrant van de schrijver van het artikel lijkt me dit verhaal te gaan naar de systematiek zoals die door centrale banken en regeringen gehanteerd wordt. Een schuld blijft een schuld, terwijl onder normale omstandigheden de D en E uit het verhaal gewoon failliet zijn. Die hoeveelheid geld die overigens hetzelfde blijft in dit verhaal, terwijl er economische handelingen plaatsvinden en mensen eigenlijk failliet gaan, sterken mij in dit idee. Wat de schrijver eigenlijk beweert is dat geld niet gedekt hoeft te zijn. Toch zou ik willen dat hij ook de real bill doctrine in zijn verhaal meenam, maar zover zal het wel niet komen, vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: