Het systeem werkt niet met deflatie

20

De mensheid wordt al jaren lang gebrainwashed om te geloven dat inflatie goed is en dat deflatie slechts is. In werkelijkheid is inflatie goed voor de banken en slecht voor huishoudens. Deflatie is in feite slecht voor de banken en goed voor de huishoudens. Aangezien het Westerse systeem een kredietsysteem is, opgelegd door de staat, wordt slecht voor de banken verkocht als slecht voor iedereen.

deflatie systeem

Inflatie is goed voor iemand die geld leent, maar alleen als zijn schulden vast blijven en het inkomen mee groeit met de inflatie. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Dezer dagen blijft het inkomen gelijk, of daalt zelfs en stijgt de inflatie. Het inkomen volgt het inflatieniveau niet meer waardoor er steeds minder ruimte is buiten de afbetaling van de lening.

Voor de crisis speelden de banken ook al in op de mensen door inflatie als goed te bestempelen. Toen steeg het inkomen nog meer met het inflatieniveau waardoor de afbetalingskost in het gehele budget daalde. Maar juist daardoor namen de mensen meer leningen waardoor de schuldlast alsnog sterker steeg dan het inkomen. Zo verdienden de banken 2 keer geld: meer leningen en meer kosten op leningen, te betalen door de huishoudens uiteraard.

De centrale banken verhogen hun inflatiedoeleinden tot rond de 3 %. Door de economische malaise van de laatste jaren hebben veel gezinnen hun inkomen zien dalen. Hogere inflatie vreet de koopkracht weg van de huishoudens, die al blij zijn hun huidige leningen te kunnen afbetalen. Deflatie is echter goed voor de consumptie. Lees verder op Goud-Portal.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie