Er wacht George Papandreou een moeilijke taak. Hij moet goedkeuring krijgen voor een bezuinigingsplan van 28,6 miljard euro tot 2015. Alleen dan krijgt Griekenland de 12 miljard euro van het IMF en de EU. Deze miljarden heeft Griekenland nodig, anders kan het in juli al de rekeningen niet meer betalen. Tegelijkertijd zegt het hoofd van de Griekse centrale bank, Giorgos Provopoulos overigens dat de Griekse belastingbetalers qua lastenverhoging aan hun limiet zitten. Lekker tegenstrijdig.

De stakingen in Griekenland gaan vrolijk verder. Een 48-uur staking, alle bussen, vliegtuigen, en metro’s staan stil. Iedereen, in de publieke en de commerciële sector, heeft het werk neergelegd en wacht af of de immense bezuinigingsmaatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Het is menens. En het is ook al weer rellen geblazen. Bekijk hier de live stream van de staking/opstand. De Grieken zijn het zat, ze willen geen geld meer van het International Monetair Fund en de Europese Unie. Ze willen uit de euro, terug naar de drachme. Maar dit scenario zou kunnen leiden tot een doemscenario.

In onderstaande aflevering van de Keiser Report wordt duidelijk dat buiten dubieuze transacties, waarvoor de Grieken Papandreou overigens willen aanklagen, Franse en Duitse banken hun risico’s in Griekenland verzekeren met Collateral Debt Swaps (Collateralized debt Obligations). Dit zijn financiële derivaten die worden aangeboden door onder andere de Amerikaanse bank JP Morgan. Het zou om een totaal bedrag van 129 miljard euro. Deze markt zou kunnen leiden tot een nieuwe crisis. Er wordt zelfs al de vergelijking getrokken met het falen van de Lehman Brothers, wat de trigger was voor het begin van de kredietcrisis in 2008 en 2009.



Een ander opvallend item is dat in het interview gedeelte non-economist Steve Keen zegt dat de manier om uit de crisis te komen loonsverhogingen zijn. Dit zou inflatie uitlokken, maar door deze inflatie worden de schulden wel kleiner. Het leegknijpen van mensen en landen werkt uiteindelijk toch niet. Het volk komt in opstand. Niet alleen in Griekenland blijft de bevolking maar protesteren, ook in Spanje gaan steeds meer mensen de straat op.

De grote vraag is of bankiers en de politiek wel willen dat de mensen meer geld en macht krijgen. Vooralsnog wordt alles wederom vooruit geschoven. Een echte oplossing is er nog steeds niet voor de schuldenproblemen. Na de 12 miljard, die Griekenland als deel van de bailout waarschijnlijk nog wel gaat krijgen, hebben de Grieken nog tientallen miljarden euro’s nodig om ook in het komende jaar het hoofd boven water te houden. Er wordt gesproken van een nieuwe bailout van zo’n 100 miljard euro. Als ook dit nieuwe noodfonds er komt is Griekenland (en natuurlijk de Europese banken) weer een jaartje gered. Hoe het er over een jaar weer voorstaat is kennelijk niet echt belangrijk. De fundamentele problemen onder het tapijt schuiven en hopen dat ze daar verdwijnen. Maar dat hoopte iedereen vorig jaar ook.

De rente op de tweejarige Griekse staatsobligatie bleef afgelopen week tussen de 28% en de 30% schommelen. Wie overigens een overzicht van alle ‘Pigbonds’ wil zien moet hier eens kijken, een handig overzicht. Als uitsmijter het bericht dat Mario Draghi het nieuwe hoofd van de Europese Centrale Bank zal worden. Een blik in zijn portfolio leert ons hij van 2002 tot 2005 werkte voor de beruchte Amerikaanse bank Goldman Sachs. Hij heeft daar onder andere adviezen gegeven over hoe de Griekse overheid de schulden zo goed mogelijk kon verbergen. Natuurlijk wordt dit in alle toonaarden ontkend. Is het wel een goed idee dat iemand met zulke verdenkingen op zijn kerfstok een leidinggevende functie bij de centrale bank van Europa krijgt?

Maar goed, laten we ons eerst concentreren op Griekenland, want de beslissing over het bezuinigingpakket zal een grote invloed hebben op de financiële markten en eventueel op de toekomst van Europa an sich. De euro is op moment van schrijven iets meer dan $1,43 waard en de AEX-index noteert op 328 punten.

16 reacties

  1. Hee Koen, vroeg me af hoe je aan het getal van 129 miljard euro aan credit default swaps komt ? Dit zou dus betekenen dat er nog voor 130 miljard extra moet geherkapitaliseerd moet worden bij JP Morgue mocht er een ‘event of default’ plaats vinden niet waar ?

  2. In dit kader heb ik vandaag nog wat linken gevonden.

    Een van een arbeidseconoom, die uitlegt waarom de bezuinigingsmaatregelen niet werken. Immers de bezuinigingen leiden er toe dat er veel minder inkomsten binnen komen, waardoor er zoals nu blijkt nog meer bezuinigd moet worden. Dit probleem enorm veelvoorkomend voor landen, die door dit soort IMF leningen van de wal in de sloot geholpen worden.

    http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/wij_de_grieken_willen_geen_leningen_meer

    Ten tweede is een blog waar van uur tot uur geblogd wordt hoe de acties tegen de bezuinigingsvoorstellen van de Griekse regering verlopen.

    http://www.occupiedlondon.org/blog/

    En een derde bericht is van een [b]zeer dubieuze bron[/b], waarin wordt verteld dat het Griekse leger met een coup zou dreigen als de bezuinigingen door gaan.

    http://www.beursplaza.com/web_nieuwsplaza.asp?id=70597&bron=240

  3. thnx voor de links, had Keiser slechts gedeeltelijk gezien. De nummers die worden genoemd zijn zeer verschilllend en dus is het daadwerkelijke bedrag dat opgevangen moet worden wel heel erg lastig vast te stellen. Dat krijg je toch als je dit soort markten ongereguleerd laat… Wat overigens onverlet laat dat pensioenfondsen als het ABP hoogst onverantwoord bezig zijn door verzekeringen aan te bieden op dat Griekse staatspapier (volgens FD 250 miljoen, 0,1% van totale fonds maar dan nog). Wordt morgen een spannende dag, dat is zeker.

    En sorry dat ik je voor Koen aanzag 😉 Stond geen naam onder dus ik nam aan….

  4. @4 Ik heb Koen informatie toegestuurd w.o. die 129 miljard en hij heeft zelf met nog meer gegevens het artikel geschreven.

  5. Hey Ruben, dit artikel kwam samen tot stand, ik heb het uiteindelijk geschreven, deel met content en links van Serge (waarvoor dank 🙂 ), vandaar dat er geen naam bij stond.

    Zal wel weer met een sisser aflopen. De EU is duidelijk geweest, no austerity = no money. Het is dus of doorvoeren of failliet gaan. Een deel van de Grieken zijn wel weer stevig aan het rellen geslagen. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13949943

  6. @6 De reden waarom de bezuinigingen uiteindelijk toch door de strot van de Grieken geduwd worden is duidelijk. Stoppen met pappen en nathouden ten koste van de burger leidt tot een economische depressie.

    Als Griekenland default zal de rest van de PIGGS ook volgen. Maar het is mij inmiddels wel duidelijk dat bezuinigen op een gegeven moment, niet meer helpt, omdat er uiteindelijk veel minder geld binnen komt aan belastingen dan er dat er met bezuinigingen bespaard zou worden. Dit is het resultaat van veel van die IMF invloed uitgevoerd bezuinigingsbeleid. Zie de link van @2.

    Er mag eens afgevraagd gaan worden hoeveel een jaar uitstel mag kosten. Voor mij is allang duidelijk dat deze lening en deze bezuinigingen NIETS gaan oplossen, behalve meer ellende veroorzaken. En de Griekse situatie begint steeds meer op die van Egypte en Tunesie te lijken. Pseudo-democratische regering en een bevolking die steeds verder verarmd.

  7. Celente zei het al, MENA toestanden komen ook naar europa, eerst Griekenland en Spanje, dan wellicht Italie en vervolgens ook bij ons. Bankiers gijzelen politici. Natuurlijk kan een default van Griekenland leiden tot een economische depressie, maar 100% zeker ben ik nog niet. Alleen bij Spanje ben ik dat. Maar dat die depressie komt is inderdaad onstuitbaar, de vraag is alleen hoe je het aanpakt en hoeveel tijd het kost. Persoonlijk denk ik dat je beter snel kan beginnen met de pijn, dan kost het minder tijd dan dat je blijft uitstellen.

  8. Oplossing is er niet, tenzij uitstel een oplossing is.
    Als ik alle commentaren lees zegt iedereen in principe hetzelfde.
    Afscheid nemen van Griekenland en alle andere “zwakke” landen.
    Alleen nu nog even niet, lijmen, uitstellen en overleven.
    Daarna gezond weer op…
    (Sonja Barend)
    Beperken tot de hoofdlijn.

  9. jep, nog even snel wat belastinggeld ertegenaan gooien zodat Griekenland nog weer even aan de rente verplichtingen (30%) kan voldoen. We zouden het als ministers van financien in europa, allen met uitzicht op een mooi baantje bij een grote bank na hun politieke loopbaan, toch niet kunnen maken om hier paal en perk aan te stellen…. Het zou immers betekenen dat de ridicuul hoge (kunstmatige en onterechte) winsten die worden gemaakt door de heren bankdirecteurs onder druk komen te staan (en daarmee de mogelijkheid om zelf nog even flink te cashen na 4 jaar “slechts” 0.8 Balkende norm te hebben moeten accepteren).

    Laten we wel wezen door de hebzucht van iedereen die hier ook maar iets aan deze situatie kan doen, wordt de situatie van kwaad tot erger. Het meest kwalijke vind ik nog dat de makke kudde schapen in Europa en Nederland alles gelaten over zich heen laat komen. Het zijn wel uw pensioenen, beleggingen en spaarrekeningen die straks verdampen. Maar nee zo’n vaart zal het toch niet lopen is steevast de reactie van iedereen met wie ik ook maar probeer over dit onderwerp te praten. Ik heb de moed daarom ook maar opgegeven.

    Ik vertrouw er maar op dat in tijden van depressie, hyperinflatie of weetikwat wat er zal gebeuren de kennis en kunde uiteindelijk doorslaggevend zal zijn en dat het wel weer op zijn pootjes terecht zal komen. Dat het een hobbelig achtbaan ritje gaat worden de komende jaren is iets waar ik al langer niet meer aan twijfel….

  10. Wat voor gevolgen zal een economische depressie door toedoen van Griekenland voor ons land hebben dan? Zal de overheid zo zwaar moeten bezuinigen door bijv. de zorg stop en de sociale zekerheid stop te zetten? En krijgen we dan ook te maken met lege schappen in de supermarkt en het uitvallen van de nutsvoorzieningen?

  11. Dat is natuurlijk allemaal koffiedik kijken.
    Feit is wel dat schulden op dit moment zo diep in het financiele systeem zitten verweven dat het moment van faillesement erg dichtbij is. Daar bedoel ik mee, resultaten uit het verleden verdampen. Denk aan pensioenfondsen en spaartegoeden.

    Natuurlijk hebben we ook nog de lopende rekening, dus zorg en sociale uitgaven zullen niet compleet te verdwijnen. De impact van een faillesement kan (en zal denk ik) echter wel met de nodige schokken en sociale onrust gepaard gaan, wat hiervan de gevolgen zijn is niet te voorspellen.

  12. @8: Zo is het en niet anders. De bankiers hebben de hele politiek in hun zak. Als de banken iets willen zullen ze dat krijgen. Die zijn te belangrijk geworden. Politici dansen naar de pijpen van de bankiers. De banken kunnen vrijuit van allerlei financiele hefboomproducten op de markt zetten en als het fout gaat worden ze gered door de overheid, met het geld van ons allemaal!!!

  13. We zitten allemaal als ratten in de val van Barosso , van Rompuy en de banksters!

    Deze gasten en al die euroknuffelaars moeten voor het gerecht wegens een aanklacht van hoogverraad van hun eigen volk.
    Europa is een monster geworden.

  14. @14 ik denk dat we grotendeels de hand in eigen boezem mogen steken.

    Wij hebben met zijn allen jarenlang op de pof geleefd he, ik geloof dat sinds de 2e wereldoorlog de gemiddelde Nederlander meer gekost heeft tijdens zijn leven dan dat hij verdient heeft. Nu, nu de schulden geaccumuleerd zijn tot recordniveaus, verdienen we dus m.i. om een pas op de plaats te maken.

    De zuidelijke landen hebben het daarin nog slechter gedaan dan wij (of beter het is maar hoe je het bekijkt).

  15. @12
    Kosten debet op de balans boeken ipv in de kosten, bezit creëren wat er niet is.
    Obligatie bundels kopen die geen donder waard zijn etc. etc.
    Kunnen natuurlijk alleen maar de banken de schuld geven -en laat ik duidelijk zijn- die hebben ook een deel van de schuld.
    Maar even reëel, we zijn er wel allemaal zelf bij hé, wij kopen die huizen, aandelen, etc.
    Maar een faillissement van het financiële systeem?
    Het gaat heel veel pijn doen, maar ook dit gaan we weer net zoals in de jaren dertig gewoon overleven.
    (zullen wel hier en daar wat mensen van het dak springen voordat het zo ver is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: