Cryptocurrency heeft de financiële wereld de voorbije 15 jaar volledig op zijn kop gezet. Met gigantische stijgingen in waarde, honderden verschillende cryptomunten, en een steeds groeiend gebruik over de hele wereld, is het duidelijk dat cryptocurrency nergens heengaat.

Crypto heeft zich opvallend robuust gedragen bij periodes van financiële turbulentie (zoals inflatie), en is hierdoor een geliefd beleggingsinstrument geworden in het portfolio van menig belegger. Inflatie blijft natuurlijk een fundamenteel aspect van nationale en globale economieën, en een onontbeerlijke factor in het monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld.

Is crypto immuun voor de effecten van inflatie? Speelt inflatie een grote of kleine rol in de werking en prijsvorming van cryptomunten? In dit artikel gaan we dieper in op het verband tussen cryptocurrency en inflatie.

Wat is cryptocurrency?

Om te beginnen moeten we duidelijk stellen wat cryptocurrency precies is. Cryptocurrency kan je zien als een vorm van digitaal of virtueel geld dat beheerd en gecreëerd wordt met behulp van cryptografie. Met dit laatste bedoelen we digitale versleuteling en  algoritmen op computersystemen.

De onderliggende software van crypto heet blockchain, en dit kan je zien als een digitale keten van alle transacties die in dat blockchain-netwerk worden uitgevoerd. Telkens wanneer er een transactie plaatsvindt, moet dit worden geverifieerd, en dan zal die in de vorm van een digitaal blokje aan de blockchain worden toegevoegd. Zo krijg je een gedecentraliseerd systeem waar alle gebruikers van dat netwerk toegang tot hebben. Daarnaast worden cryptotransacties vaak uitgevoerd zonder de identiteit van de zender en ontvanger openbaar te maken, wat voor een grote mate van anonimiteit zorgt.

Cryptocurrency wordt dus niet gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een overheid, bank of andere financiële instelling. Dit is een groot verschil met fiatgeld, en heeft ook invloed op het effect van inflatie.

Een ander belangrijk kenmerk is schaarste. Veel cryptomunten hebben slechts een beperkte maximale voorraad, waardoor er een mate van intrinsieke waarde ontstaat. Ook dit speelt een rol ten opzichte van inflatie.

Niet alle cryptomunten zijn gelijk, zeker niet als we kijken hoe inflatie er invloed op kan hebben. Er zijn op moment van schrijven ettelijke honderden cryptomunten in omloop, waarvan Bitcoin ongetwijfeld de bekendste is. Deze munt heeft een huidige waarde van ongeveer €50.000 per stuk, en berust op een systeem van schaarste. Dat betekent dat inflatie doorgaans minder invloed zal hebben op Bitcoin dan op de euro.

Daarnaast zijn er ook nog zogenaamde altcoins, een term voor alle cryptomunten die niet Bitcoin zijn. De meest veelbelovende altcoins op dit moment zijn bijvoorbeeld Smog Token en Sponge V2, zoals Joren Verdoes van Techopedia aangeeft. Dergelijke nieuwe munten kunnen schaars zijn, of een onbeperkte voorraad hebben – wat inflatie in de hand werkt. Een laatste categorie van cryptomunten zijn de zogenaamde stablecoins zoals Tether, die hun waarde vasthangen aan een fiatmunt zoals de dollar.

Bescherming tegen inflatie

Een van de voornaamste redenen waarom steeds meer beleggers hun ogen richten op cryptocurrency, is net omdat het een bescherming tegen inflatie kan bieden! Zoals we net hebben aangegeven, hebben heel wat cryptomunten zoals Bitcoin een ingebouwde schaarste. Er kunnen bijvoorbeeld slechts 21 miljoen bitcoins worden gemijnd, en om de zoveel tijd wordt de hoeveelheid munten die per transactie wordt uitgegeven, gehalveerd.

Aan de andere kant heb je valuta’s die door overheden worden uitgegeven, waarvan de waarde kan worden aangetast door inflatie. Het is immers mogelijk om onbeperkt meer eurobiljetten te printen, wat de totale geldvoorraad in de eurozone verhoogt en de algemene waarde ervan verlaagt.

Het beperkte aanbod van de meeste cryptomunten kan een zekerheid en een waardebehoud vormen tegen de inflatoire druk die wordt veroorzaakt door het steeds maar bijdrukken van fiatgeld door centrale banken.

De invloed van inflatie op cryptoprijzen

Heeft inflatie dan helemaal geen invloed op de cryptoprijzen? Niet op directe wijze, maar er zijn wel neveneffecten van de inflatie van fiatgeld die een indirecte invloed kunnen hebben op de prijzen van cryptomunten.

Bijvoorbeeld, als gevolg van toenemende inflatie kunnen beleggers steeds vaker op zoek gaan naar alternatieve beleggingsmiddelen om hun koopkracht te beschermen. Vastgoed is hier een voorbeeld van, maar ook de vraag naar cryptocurrencies kan sterk toenemen, wat de prijzen zal opdrijven. Inflatie kan dus de algemene economische onzekerheid vergroten, en dat zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar een meer inflatiebestendige activa, zoals Bitcoin.

Inflatie binnen crypto

Het is een feit dat cryptomunten een zekere mate van bescherming bieden tegen inflatie van fiatgeld, maar ze zijn er helaas niet volledig immuun voor.

Er worden voortdurend nieuwe cryptomunten gecreëerd via technologische processen, zoals “mining” of “staking”. Met andere woorden, nieuwe munten worden gecreëerd als beloning voor het verifiëren van transacties op dat bepaalde blockchain-netwerk. De voorraad stijgt, en dit kan een effect hebben op de prijs.

Dat gezegd zijnde, hebben sommige cryptomunten wel een vastgestelde inflatiecurve, waarbij het nieuwe aanbod na verloop van tijd afneemt. Andere munten hebben dan weer een variabele inflatie, die afhangt van zaken zoals het aantal actieve gebruikers of de vraag naar de munt.

Regulering en beleid

Wat we natuurlijk ook niet uit het oog mogen verliezen in deze discussie is de invloed van overheden, en meer specifiek welke regels met betrekking tot cryptocurrency ze opleggen. Heel wat overheden hebben tegenwoordig maatregelen genomen om het gebruik van cryptocurrency te reguleren, te beperken, of zelfs helemaal te verbannen!

In ons land bijvoorbeeld wordt er dit jaar Europese regelgeving ingevoerd, de zogenaamde MiCA (Markets in Crypto Assets), met als doel om de cryptomarkt transparanter en veiliger te maken. Een nobel doel, maar dit zal uiteraard een effect hebben op de prijsvorming binnen een sector die gebouwd is op principes zoals decentralisatie, anonimiteit en een alternatieve optie voor fiatgeld.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat regeringen een pro-cryptobeleid voeren, zoals het geval is in landen zoals El Salvador. Dit kan de aanvaarding en groei van cryptocurrency stimuleren, als een alternatieve vorm van geld in tijden van economische onrust.

Een complexe relatie

De relatie tussen crypto en inflatie is dus erg complex en veelzijdig. Aan de ene kant kan crypto dienen als een vorm van bescherming tegen inflatie, vanwege de ingebouwde schaarste en decentralisatie. Aan de andere kant kunnen cryptomunten zelf onderhevig zijn aan inflatie, gewoon op een andere manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: