Het verband tussen natuurrampen en klimaatverandering (deel 1)

Het schadebedrag als gevolg van natuurrampen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld ten opzichte van de jaren daarvoor’, aldus het World Disasters Report 2018 van het Rode Kruis. Het gaat om 3715 grote en kleinere natuurrampen. Dat is er meer dan 1 per dag. Opvallend en nuttig voor de context van dit artikel is het feit dat 84,2 procent ervan ‘weather-related’ zijn. Gerelateerd aan het weer, veroorzaakt door het klimaat. De mens is het enige dier dat zijn natuurlijke habitat op termijn vernietigt. Ook wel: we zagen de tak door waarop we zitten…

Fundamentele Principes

De International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) is het grootste humanitaire netwerk ter wereld. We benoemen de organisatie meest als het Rode Kruis. Zij stoelt op 7 Fundamentele Principes. Humaniteit, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, universaliteit en eenheid. Genoemd Rapport bestaat uit 8 hoofdstukken die elk ook apart kunnen gedownload worden. Als u maar één hoofdstuk zou willen lezen, dan best vooral ‘Read our Conclusions’.

Menselijk leed

De schade aan menselijk leed is natuurlijk onbecijferbaar. Ze wordt wel uitvoerig belicht in het Rapport. Het is trieste leesvoer voor mensen met empathie. We zien het ook elke dag wel haast op televisie. Lezen erover. Denken erover na (misschien en soms.) We voelen mee (in het beste geval) en storten wat geld op een rekening. Maar concluderen vaak dat wij daar toch au fond weinig aan kunnen veranderen? Het zoveelste bericht van menselijk lijden of de zoveelste foto en het duizendste artikel erover? Het glijdt vlug van ons af en we richten ons tot de routine en zorgen van alledag. Dat is: zolang wijzelf maar niet direct getroffen worden. Het punt is echter: dat worden we reeds. Vandaag, morgen, binnen tien jaar.

Nog erger dan gedacht

Genoemd Rapport gaat eveneens diep in op het leed dat we niét zien. Waar niemand ook iets direct aan kan doen, verhelpen. De geschat 38 miljoen mensen die nauwelijks geteld kunnen worden. Laat staan geholpen. Omdat ze in oorlogsgebieden wonen, onbereikbaar zijn door hun locatie. Of omdat voor hen geen middelen beschikbaar zijn. Het Rode Kruis noemt het de ‘people left out of the loop.’ 

The people and the damage done

Maar materiële schade is wel meetbaar en die becijfert het Rode Kruis op meer dan 290 miljard euro. Alleen al in 2017. Dat maakt dat jaar tot een van de duurste ooit. Als en indien het menselijke leed voor de nationale en internationale politiek een ver-van-mijn-bed-probleem is en blijft, dan kan economische schade hen misschien tot meer daden aanzetten? Zijn deze natuurrampen nu onvermijdbaar, behoren ze tot ‘het lot’? Of heeft de mensheid hier wel degelijk een (grote) vinger in de pap? Wanneer een door iedereen in alle landen gerespecteerde organisatie dit laatste concludeert, zouden ‘the powers that be’ beter héél goed luisteren.

Verzinsels

Dit betekent dat ‘het weer’, het klimaat’, wel degelijk door ons beïnvloed wordt, en in zeer negatieve zin. En dan kunnen we er (in theorie) wèl iets aan doen. Het betekent in de eerste plaats het probleem zeker ook politiek erkennen. Dat klimaatverandering een feit is en bestaat. Er is minstens één politicus die climate change en glocbal warming een verzinsel van ‘de Chinezen’ noemt. Bedoeld om de Amerikaanse industrie te dwarsbomen en remmen. No kidding! Donald Trump in 2012: “The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.” Tja, wanneer dergelijke domme, kinderlijke praat als feit wordt geponeerd door een in se zeer machtige en invloedrijke figuur…?

De kringloop van het leven

In Deel 2 gaan we het onder veel meer hebben over menselijk ingrijpen dat in se goed bedoeld is. Goed voor het klimaat. Maar dan weer heel negatief voor de fauna, de populatie aan wilde dieren op aarde. Doen we iets positief, in principe, dan werkt dit weer negatief in op andere vlakken. Het wil ook zeggen dat alles in de natuur met elkaar verbonden is. We noemen het biotopen of kringlopen in de natuur. Beïnvloed één onderdeel en je verandert op korte en lange termijn de hele kringloop. Dat is wat de mensheid doet, en dat is wat desastreuze gevolgen heeft voor alle leven op aarde. Zeker ook ons eigen leven. Wordt vervolgd.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.