De dekens worden uitgeklopt in medialand. De mainstream media krijgt een nieuw matras, een schoon bedje dus. Het Algemeen Nederlandse Persbureau dat in handen was van Talpa(John de Mol) is verkocht aan een andere multimiljonair, namelijk de voormalig eigenaar van een zorgverzekeraar, de heer Chris Oomen. De beste man schijnt volgens ingewijden een geschat vermogen te bezitten van ongeveer 800 miljoen. Oké, verschil mag er wezen. Hoe meer de één, hoe minder de ander. In veel kranten lezen we exact dezelfde verhalen omdat ze afkomstig zijn van hetzelfde ANP dat ‘hun’ nieuws verkoopt aan de media.

Eenheidsworst

Ooit kende Nederland een hobbelig medialandschap met dag- en weekbladen van verschillende culturele en levensbeschouwelijke stromingen. Voordat in 1934 het ANP werd opgericht moest iedere zichzelf respecterende krant en/of omroep hun eigen journalisten op pad sturen om het nieuws te verzamelen. Zo kon het gebeuren dat de Telegraaf totaal verschillende berichten publiceerde dan een AD, NRC of Volkskrant. Het was de tijd van vrije nieuwsvergaring waarbij nieuwsgierige journalisten zich inspanden en elkaar verdrongen om als eerste het nieuws te brengen van de ondergang van bv de Titanic. Niet het beste voorbeeld natuurlijk want drones en onbemande duikboten om de beelden van een zinkend schip van dichtbij te filmen hadden de nieuwsjagers toen nog niet ter beschikking. Degenen die het snelst het belangrijkste nieuws scoorden konden dat terug zien in de best verkochte oplagen. Toen was er sprake van onderlinge concurrentie om het meest aangrijpende nieuws te brengen. Nu is het grotendeels eenheidsworst.

Nieuws als leidingwater

Ik heb ooit een viertal nieuwsmelders op mijn smartphone gedownload en ontdekte al snel dat alle vier vrijwel tegelijk hetzelfde nieuws brengen. Vaak ook nog eens met dezelfde voorgekauwde tekst. Zowel NU.nl, de Telegraaf, AD, NOS, RTL en al die anderen ontvangen hun keurig gecheckte nieuwsfeiten via het ANP. Het is allemaal één pot nat. Intussen is het ANP al weer doorverkocht aan een andere eigenaar. Of de nieuwsvoorziening daarmee feitelijk anders wordt moeten we nog zien. De hoofdredacteur van het ANP, Freek Staps, maakt een mooie metafoor door de doorgifte van hun nieuwsvergaring te vergelijken met leidingwater. Hij zegt letterlijk dit“Je zou het ANP kunnen zien als de leverancier van het leidingwater. Het ene medium brouwt daar massapils van, de ander een bijzondere IPA en de volgende een alcoholvrij biertje.”

Ik denk hieruit te kunnen opmaken dat het nieuws behoorlijk gezuiverd en gefilterd wordt. Alle onwelriekende boodschappen worden weg gelaten om te voorkomen dat er verkeerde speculaties worden gemaakt door al te eigenzinnige publicisten van de krant.

Chris Oomen, de nieuwe ANP-eigenaar, heeft al laten merken dat hij de vrijheid van meningsuiting gevaarlijk vindt. Hij geeft aan dat er in een democratie een onafhankelijke nieuwsbron behoort te zijn, waar niet de overheid of mediabedrijven zelf de eigenaar van zijn. Hiermee zegt hij in feite dat de berichten gezuiverd moeten zijn. Iemand moet dat toch doen. Dat is dus hoe het werkt. Als een elitaire eigenaar van een persbureau al van te voren roept dat het bijvoorbeeld asociaal is om je niet tegen corona te laten vaccineren. Hij zei letterlijk“Als je je niet laat vaccineren, vind ik dat je niet langer het recht hebt om voorrang te krijgen op de reguliere zorg van wie dan ook.”

Gelukkig hebben we internet

Goed dat ik het weet. Gelukkig hebben we nog internet waar ik via de alternatieve media ongezuiverde, niet gecensureerde berichten en video’s kan vinden van onafhankelijke nieuwsjagers. Gelukkig heb ik zelfdenkende hersens waarmee ik kan inschatten of berichten niet berusten op fakenieuws of opborrelen uit duistere bronnen. Het is o zo spannend om in dit digitale tijdperk zelf het nieuws te vergaren. Je moet daar wel zelf voor “op pad” en de tijd nemen om te checken op feiten. Kost wat moeite maar dan heb je ook wat. Het kauwt veel beter dan het voorgekauwde nieuws van NU.nl en al die andere reclameblaadjes.

GW

2 reacties

  1. Om die reden kijk ik al gedurende vele jaren niet meer naar het eenheidsworstnieuws, waar de staatspropaganda vanaf druipt.
    Geef mij maar het alternatieve nieuws en mijn eigen denkvermogen.
    Daar heb ik meer vertrouwen in.

    1. Klopt, Jan.
      Wij hebben commentaar op Rusland en op de Pravda.
      Maar eerlijk gezegd kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het in West Europa minstens net zo erg is. Staatspropaganda is wat we lezen. Gelukkig heb ik ondertussen de nodige andere ( meer betrouwbare) bronnen ontdekt!
      Maar helaas: 90 % van de mensen laat liever anderen voor zich denken, dan dat ze zelf denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: