“Het Westen op het verkeerde pad”

In een vernietigend artikel in het gezaghebbende Duitse Handelsblatt vorige week met als titel “Zijn Westerse onruststokers ingehuurd door de KGB” en met de subtitel “Het Westen op het verkeerde pad” werd de kachel aangemaakt met de huidige Westerse opstelling jegens Rusland. In de eerste plaats werd ingegaan op de ontwikkelingen in Oekraïne, de opstelling van de regering alsmede de media die het opiniespectrum hebben vernauwd tot ‘sniper scope’ met hun roep om verdere sancties tegen Putin. Hieraan werd toegevoegd dat de escalatiepolitiek geen enkel realistisch doel dient en de belangen van de Duitse gemeenschap juist aantast. Gemakshalve werden de belangen van de andere EU staten achterwege gelaten (RB). Er werd een vergelijking gemaakt met 1914 toen figuren als Max Liebermaan, Gerhart Hauptmann, Max Planck, Wilhelm Röntgen e.a. hun medeburgers aanmoedigden om hun buur Frankrijk een flink lesje te leren.

Met betrekking tot de Krim en Oost-Oekrane blijken de Westerse regeringshoofden geen vragen meer te hebben doch slechts antwoorden. Angela Merkel liet zich ontvallen bereid te zijn tot het nemen van strenge maatregelen. Intussen discussieert men binnen het Congres in Washington openlijk over het bewapenen van Oekraïne (geen NAVO lid, RB). Voormalig defensie adviseur (van Poolse afkomst, RB) Zbigniev Brzezinsky adviseerde de Oekraïense burgers zelfs zich voor te bereiden op straatgevechten. Dit klonk uiteraard als muziek in de oren van de Amerikaanse wapenlobby.

Voorts werd de vraag gesteld wie nu eigenlijk het eerst begon. Waren het de Russen die de Krim bezetten of was dat het Westen met haar flirt richting Oekraïne? Wil Rusland haar territorium weer uitbreiden richting West-Europa of de NAVO juist richting Rusland of kwamen beide blokken elkaar “toevallig” in dezelfde deuropening tegen? In antwoord daarop zou Europa elke realistische doelstelling missen. Er werd vooral gewezen op Duitsland’s afhankelijkheid van Russische energie die mogelijkerwijs de stabiliteit in gevaar zou kunnen brengen. Er werd aan toegevoegd dat “we het ons niet kunnen veroorloven om Rusland te bekijken door de ogen van de Amerikaanse Tea Party (ultrarechts, RB). Als economische banden dienen tot wederzijds voordeel dan geldt ook het omgekeerde! Zelfs als zouden we zegevieren wat zou het voordeel zijn om de Russen op hun knieën te brengen?”. Kortom, er is slechts sprake van een verlies-verlies situatie (RB).

Het kon haast niet anders dat ook voormalig burgemeester Willy Brandt van West-Berlijn, later bondskanselier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd aangehaald wiens opstelling de opening vormde tot de latere hereniging van Duitsland. In zijn tijd werd hij als burgemeester immers geconfronteerd met de bouw van de Berlijnse muur in 1961. Die had hij toen maar te accepteren in de wetenschap dat niets de Sovjets hiervan zou kunnen weerhouden. Brandt kon niet anders dan terugvechten zonder ultimata, blokkades of sancties maar wel door een dialoog te openen en te zorgen dat 700.000 inwoners van West-Berlijn met kerstmis hun verwanten in Oost-Berlijn konden bezoeken (dat was “normaal” niet meer mogelijk). De Duitse buitenlandse politiek in die tijd was juist op verzoening gericht in plaats van op confrontatie. Dit resulteerde erin dat de voormalige Sovjet Unie niets te duchten had van het Westen aangaande binnenlandse aangelegenheden en Moskou moest garanderen dat de mensenrechten en de fundamentele vrijheden zouden worden gerespecteerd. Dat laatste bleek een wassen neus. Dit was in het verleden. Lees verder op Goudportal.

18 reacties

 1. Geniet maar van uw overheden en systemen biflaten. Het alternatief is tribaal non-stop landjepik.

  7 miljard veredelde apen
  Van hun brood afhanklijk
  Gaar zijn pas de rapen
  Als ’t gepeupel
  Gaat ongecontroleerd te wapen

  1. Pas jij dus maar op voor je moestuintje, binnenkort kaal gevroten door uitgehongerde zombie-Randstedelingen, waarde Tukker (?) hihi …

    1. O, btw, tegen de tijd dat ze hier zijn, lopend, vormen ze een makkelijke prooi en zullen willoos te werk worden gesteld op mijn landgoed van 720 m2.

     Ter zake; zorg voor een tuintje, houtkachel, zet fiat om in hard assets en verkrijg de juiste mindset. Niet in die volgorde. Maar da’s niet voor jou ktm. Jij bent overleveraged, wat in principe ook een risico kan inhouden.

 2. Rusland: er was een stabiele situatie in ons buurland Oekraine tot medio 2013. Daarna werd er een coup gepleegd.
  Het Westen: Oekraïne heeft zich vrij gevochten van de onderdrukking van Rusland.
  Rusland: de Oekraïners leefden tamelijk vredig samen met ons en genoten redelijke vrijheden. Christenen, joden en moslims pasten redelijk goed in één samenleving.
  het Westen: wat waren we blij met deze coup. Onze voormannen vanuit Brussel kraaiden victorie toen de coupplegers zichzelf benoemden tot wettige regering.
  Rusland: het Westen heeft instabiliteit veroorzaakt en een dame als Timosjenko die de vreselijkste dingen uitkraamt, verheerlijkt als een vrijheidsstrijder.
  Het Westen: wij steunen altijd coupplegers. Dat deden we in Syrië, in Libië, in Zuid-Afrika en Egypte ook. Weg met wettige regeringen ( behalve die van onszelf natuurlijk!)
  Rusland: wij voelen ons bedreigt door de halve zolen die nu zichzelf in Kiev ‘de regering’ noemen. Wij bewaken onze grenzen en proberen de mensen in de Oekraïne te steunen die daar altijd in pais en vree geleefd hebben.
  Het Westen: de Russen zijn oorlogszuchtig. Zij bewaken hun grenzen met troepen. Wij hebben het voor het zeggen en bepalen wel wat goed is.
  Rusland: het doel van het Westen is om ons te bedreigen en Oekraïne leeg te halen. Als eerste daad na de coupepleging is direct al het goud van de Oekraïne weggevlogen naar een buitenlandse bestemming. Verder probeert de EU de grondstoffen van de Oekraïne voor zichzelf op te eisen.
  Het Westen: wij hebben alleen nobele bedoelingen en we moeten die arme Oekraïners beschermen tegen die vrede Russen.
  Putin: ondanks al jullie geweld in de Oekraïne, heb ik tot op heden alleen nog maar wat speldeprikjes uitgedeeld. Als jullie mij blijven pesten, vraag je erom een flinke klap te krijgen.
  Obama: Poetin moet zwaar gestraft worden; ik zal jullie wel opjutten Europa. Want jullie moeten Poetin echt als je vijand gaan zien. Als er problemen komen zit ik lekker ver weg.
  Poetin: denken jullie echt dat ik zo gek ben om een westers vliegtuig uit de lucht te laten schieten? Daar heb ik geen enkel belang bij. Wist je trouwens dat mijn persoonlijke vliegtuig maar op een paar honderd km afstand was toen het gebeurde?
  Het Westen: al binnen het uur nadat het vliegtuig was gecrasht, stond vast dat zogenaamde rebellen van Poetin het hadden gedaan. Verder onderzoek was niet nodig. Alle tegenbewijzen hebben wij natuurlijk niet onderzocht en vakkundig onder tafel geveegd. Wij hebben de MSM in het westen vakkundig onder controle en zullen het beeld van Poetin steeds negatiever maken

  Bij wie ligt jouw sympathie?
  Is onze regering wijs

  1. -. Afbreken defensie en verkoop materieel.
   -. …
   -. …
   -. Revolutie in Kiev.
   -. van Baalen, Verhofstad: Goed gedaan, goed gedaan ! Kom bij ons (maar verwacht er niet teveel van)
   -. Ramp MH17.
   -. “De onderste steen moet boven komen”.
   -. Onderzoek nagenoeg onmogelijk.
   -. Sancties tegen Rusland.
   -. Met de Nederlandse economie gaat ’t allemaal weer een beetje beter.
   (Niet in de laatste plaats door de vernieuwde rekenmethode.)
   -. We moeten er maar eens aan gaan denken om weer wat aan defensie te gaan besteden.
   -. Straks geheid weer ‘tegenvallende resultaten’ economie / oid.
   -. Weer reden tot ‘bezuinigingen’ ten nadele van het volk.

   …Zeg maar een soort cyclus zoals wij de komende jaren blijven doormodderen… Het gaat slecht, argumenten om het volk politieke beweegredenen te verkopen. Het gaat goed, argumenten om het volk politieke beweegredenen te verkopen.

  2. Bravo , zo is het precies. Kon ieder domme neederlander dit maar begrijpend lezen. En dommelingen hebben wij in overvloed, we worden er zelfs door geregeerd.

 3. Valt het jullie ook op dat in de media niet meer wordt gesproken over de EUrocrisis, de banken en bankerspuinhoop, huizenbubbel en het failliete Griekenland/Portugal.

  De hele media loopt het publiek af te leiden met ISIS en het hele stoute Rusland, De dingen die ons als burger echt raken blijven onbesproken’

  Laten wij ons als biflaten niet afleiden door deze afleidingscampagne en ons blijven richten op de echte situatie ; de nog steeds ongekende economische puinhoop en digitale geldpers spiraal naar beneden toe.

  1. Heel goed gezegd. De echte europese econmische problemen komen nog wel als alle geopolitieke spanningen tot rust komen. Frankrijk is het volgende problemenkindje. Over recent weeks, the French government has been saying it would “tell the French the truth” about the economy. A new reality is dawning.

   French Finance Minister Michel Sapin has spoken of Europe’s “economic malaise”. After another quarter of zero growth in France, he has admitted that the government’s previous forecast of 1% growth this year is impossible to reach. http://www.bbc.com/news/world-europe-28785700

  2. ’t Lijkt wel of er geen Barroso’s , Van Rompuy’s of Schultzen meer zijn. Totale radiostilte uit Brussel. Zijn ze daar soms met vakantie?

   Hebben deze Nobelprijswinnaars voor de Vrede dan helemaal niets te melden over wat hun nazivriendjes uit Kiev uitspoken in het oosten van het land:

   https://www.youtube.com/watch?v=x9qmF1qRq1I

   Misschien kan Frans Timmermans ook nog een keer naar Brussel afreizen om daar zo mooi te gaan staan huilen.

   1. Barosso en cs. wachten volgens mij net zolang dat er in Europa de complete pleuris uitbreekt, zodat zij een sterke leider naar voren kunnen schuiven.

    1. Alsof zij de toekomst kunnen voorspellen…
     Dus niet!
     Hooguit probeert men ergens naartoe te sturen…
     Hint: Meer EU…………….

 4. Het enige wat de ECB er tegen zal en kan doen is stimuleren, stimuleren, stimuleren, dat het maar allemal lijkt alsof het goed gaat, aandelen blijven stijgen en de junkbonds blijven worden opgekocht. De schijn van het herstel zo lang mogelijk in stand houden. Het is natuurlijk al een verloren zaak, dat was het in 2011 al, maar niemand durfde toen dingen grondig anders aan te pakken, waardoor het probleem altijd weer een keer terug zal komen. Vroeg of laat biflaten, gaan we met de ECHTE crisis te maken krijgen.

 5. En voor het overige:

  Rusland is niet alleen een groot leverancier van gas, het is de tweede(!!!) producent van aardolie op de wereldranglijst. Sluit aan de lopende band contracten die niet langer in dollars luiden. Er zijn landen voor minder aangevallen.

  1. Ben halverwege maar lijkt me redelijk goed artikel al mis ik weer de bronnen. De Russen komen mij er iets te goed vanaf. Alsof alle Ukrainers slecht zijn. Die hebben historisch gezien net als andere oost Europese landen genoeg redenen om een hekel aan Russen te hebben. Andersom hebben ze nog meer redenen bang voor Duitsland maar ook de hele EU / USA te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.