René Tissen, RTLZ | Telkens weer blijkt de Europese schuldencrisis ongrijpbaar te zijn. Er zijn echter democratische lichtpuntjes. Dit weekeinde was Minister-president Mario Monti van Italië via twee opvallende uitspraken in het Europese, maar vooral Duitse, nieuws. Ten eerste waarschuwde hij ervoor dat Europa psychologisch op barsten staat en daardoor uiteen dreigt te vallen op het niveau van de bevolkingen van de lidstaten. Het ging hem niet slechts om anti-Europese sentimenten. Belangrijker waren de spanningen richting Duitsland. Dat land moet zich niet zo halsstarrig opstellen. Anders kon het weleens op een modern potje matten uitdraaien.

Minder democratie

Ten tweede was Monti van mening dat de Europese regeringsleiders zich losser moesten opstellen ten opzichte van hun nationale parlementen met als doel om de crisis beter te kunnen bezweren. Een beetje afstand kan geen kwaad ten gunste van eigenmachtig handelen, zo is Monti van mening. Deze uitspraken hadden net zo goed van Silvio Berlusconi kunnen komen en stemmen tot grote zorg. Onwillekeurig moest ik aan de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog denken. Terecht?

Creatief liegen

Dat de democratie in Europa onder druk staat is bekend en begon tot de verschillende bevolkingen door te dringen op het moment dat de voorzitter van de Eurogroep – Jean-Claude Juncker – verklaarde dat politici en bewindslieden in tijden van grote nood best wel een beetje mogen liegen. Op dat moment krabde iedereen zich achter de oren en begon het verlies aan vertrouwen in een gezaghebbende oplossing van de schuldencrisis.

Zelfreinigend vermogen van de elite

Ook het verwijderen van de voorgangers van premier Samaras van Griekenland (Papandreou) en Monti van Italië (Berlusconi) droeg niet bij tot versterking van de Europese democratie. Sowieso wordt Europa gezien als een elitair bastion dat door niet of nauwelijks gekozen leiders wordt bestuurd via institutionele verdragen die vrijwel geen enkele burger kent of kan begrijpen. Europa is ongrijpbaar, maar volgens sommigen in de ban van de wereldwijde Bilderberg groep, wie dat ook moge zijn. Dit soort onzin helpt niet op weg naar een modern Europa. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

14 reacties

  1. Tot het moment van de “plof” heb je nog de tijd om je zoveel mogelijk in te dekken…

    op 2.02 minuten…

    http://www.youtube.com/watch?v=1AtE54HpXBM

    Wat me trouwens ook opvalt is dat de tomaten in onze tuin en ook andere gewassen zich helemaal niks aantrekken van de crisis….

    Terwijl ik toch elke dag de kranten aan ze voorlees… wonderbaarlijk he….

  2. @Madman
    Van C64 freak tot tomaatjes aanbidder ! Way to go brother ! Geweldig om te zien hoe onze tomaatjes het doen, gitzwarte bramen, frisse druiven… Paper money sucks. Food is all you need ! Dat bemoedigend toespreken laat ik achterwegen (laat maar gaan, dat komt wel goed)

  3. In Argentinië is ook weer iets aan de hand…

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12704488/__Argentini_beperkt_gebruik_dollar__.html

    Wat betreft de euro-zone zie ik het nu 2 kanten op kunnen gaan:
    1. Noord EU gaat een eigen blok en currency vormen en voeren
    2. We gaan door: Spanje en Italië aan het infuus, bail-outs dus, ESM krijgt banklicentie, geld stroomt van noord naar zuid. Wij betalen om solidair te moeten zijn.

    Nou, laatste dagje thuis. Ik hoop dat het me lukt een paar weken niet te kijken op deze site 😉 Ik zal trachten alles even van me af te zetten, want het is per vandaag family time 😉

    Tot later!
    Gaengphed.

    @ktm, je houdt de boel wel even wakker voor me hè? Hahaha

    ps…het is vast geen raadsel meer waar het vliegtuig naar toe vertrekt. 😉

  4. Je moet maar durven!
    Monti: nooit gekozen, maar wel eisen dat een ander die wel goed op z’n centjes past, jouw schulden gaat betalen!
    Hoe heeft het ooit zover kunnen komen??

  5. @Gaengphed: neem wel voldoende cash mee want het zou zomaar kunnen dat de flappentap ineens gaat verzaken als je naar een Zuid-Europees land gaat.
    Wees maar gerust want ik ga ervan uit dat het ESM geen banklicentie zal krijgen want dat zal het Duitsche Hof gaan verbieden.

  6. @ 5 Als dat laatste het geval is zal dit een enorm effect hebben op de beursen wereldwijd. Wat ik begrepen heb komt de uitslag van het Duitse Hof op 12 september, dezelfde dag als hier verkiezingen plaatsvinden. Wellicht kan dit ook nog van invloed zijn op de Nldse verkiezingsuitslag.

  7. @Pe: een eng verhaal maar wel waar. De derivatenproblematiek zit als een uitzaaiing overal diep in verwerkt en heeft de gezondheid van de wereldeconomie al onhersteldbaar beschadigd alvorens de problematiek naar boven kwam drijven. In feite een ver gevorderd stadium van kanker die niet meer te genezen is. Dan heb je nog de talloze volkomen nutteloze onroerend goedprojecten in Spanje, Griekenland en niet te vergeten: Nederland.

  8. @Pe & cynicus : die derivaten worden gewoon als een (uiterst effectief) chatagemiddel gebruikt om de noordelijke landen volkomen en definitief vast te ketenen aan zuid-Europa.
    Een doort financiële kontaktlijm zeg maar …

    @gaengphed : mooi is dat : van mij een uitleg eisen over ‘bepaalde kamertjes’ om vervolgens op vakantie te gaan … [u]vlieg[/u] maar op jij … met de KLM …

    WAHAHAAHAAA !!!

  9. KTM: derivaten is giftige zooi dus een prachtig chantagemiddel zeker! En het opkopen van door de ehhhh. Wahhh!!! Over derivaatjes gesproken: hebben wij nog interesse in wat leuke kantoorpandjes aan de randen van de grote steden?

  10. @8 “De derivatenproblematiek zit als een uitzaaiing overal diep in verwerkt en heeft de gezondheid van de wereldeconomie al onhersteldbaar beschadigd alvorens de problematiek naar boven kwam drijven. In feite een ver gevorderd stadium van kanker die niet meer te genezen is.”
    Juist, echter als je van de kanker analogie uitgaat ga je automatisch van klassieke denkschema’s uit. Is kanker die te ver is uitgezaaid te genezen, nee denk je dan. De vraag is hoelang kan je het leven van de patient nog redden. Als we naar Japan kijken is dat land al 20 jaar in een soortemet surrealistische toestand. Ik denk dan ook dat we goed moeten beseffen dat richting surreale scenenario’s gaan wat de Euro (of beter de hele wereld economie gaan). Eigenlijk zitten we al een een soort wereld van post consumptie maatschappij. Waar we op de een of andere manier de meest “ondenkbare” situaties in de nabije toekomst kunnen verwachten.

    linkje:
    http://www.noahbrier.com/archives/2008/10/baudrillard_economics_and_the_death_of_reality/
    http://www.noahbrier.com/archives/2008/10/baudrillard_economics_and_the_death_of_reality/

  11. @9 Het mag duidelijk zijn dat politiek toch korte termijn denken blijft. Chantage valt in mijn ogen nooit eeuwig vol te houden. Vooral niet als het om een verstandshuwelijk gaat zoals je nu in de EU ziet.

  12. @Bob: Zullen we banken en criminele organisaties synomiem verklaren? Je weet het eigenlijk al maar je ziet je vermoedens door deze berichtgeving bevestigd. Vandaag trouwens gelezen dat Marc Faber adviseert om te beleggen in Onroerend Goed, Goud en Aziatische aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: