Drie nieuwsfeiten op 12 september 2019 die sneu zijn voor Nederlanders. Twee Nederlanders. Miljoenen Nederlanders. Onze koopkracht gaat er nog slechts op de kleinst mogelijke manier op vooruit. Enkele van ’s lands YouTubers worden vastgehouden in de VS. En onze sociale media accounts worden massaal gehackt. Ook een goeiemorgend!

Tweedeling

Het valt redelijk zwaar op de nuchtere maag om op deze manier wakker te worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): ‘De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2018 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van 2017, de laagste groei na 2013.’ Gemiddelden geven meestal een vertekend beeld, en zo is het ook met dit minuscule groeicijfer. Het wordt nog duidelijker dat we in de maatschappij naar nog een andere tweedeling gaan. ‘Onze maatschappij’ maar dit geldt voor zowat heel de wereld, die wel iets groter is dan Nederland. Een tweedeling niet alleen tussen rijk en arm, maar ook tussen werkenden en niet-werkenden. Beide tweedelingen zijn in feite één. Wanneer we bij ‘werkenden’ ook diegenen tellen die werken met geld.

Of het werkt…?

0,3 Procent, dat nietszeggende gemiddelde dus. Want genoemde werkenden gingen er in 2018 ten opzichte van 2017 met 1,8 procent op vooruit. Terwijl de gepensioneerden en niet-werkenden, denk aan alle andere uitkeringtrekkers, erop achteruit gingen. Met 0,5 procent. Dat lijkt niet veel, maar bij relatief heel lage inkomens telt elke euro. Kort gezegd: we laten deze miljoenen mensen, Nederlanders, achter. Werken moeten we doen, dan tellen we mee. Dan worden we ‘beloond’. Niet werken? Om eender welke reden? Dan word je gestraft. In buurland België bijvoorbeeld ligt bij de onderhandelingen over een nieuwe regering ook een omstreden eis op tafel. Het gaat om werklozen verplichte arbeid te laten verrichten. Gemeenschapsdienst heet dat. Want werken zult gij doen, in het zweet uwer aanschijns!

Fort

De VS zijn op weg één groot fort te worden. Eertijds werd de benaming voor de Europese landen samen uitgevonden: Fort Europa. Daar gaan we opnieuw naartoe trouwens, met grenzen die almaar hermetischer afgesloten worden. Eerst moest ‘alles’ open; vrij verkeer van mensen, goederen en geld. En nu gaat alles weer dicht. Want al die vluchtelingen, we willen ze niet meer. Het zijn er tevéél geworden, niet? ‘Denemarken neemt wraak op vluchtelingen’ titelt Mondiaal Nieuws. Dat ‘wij’ mede verantwoordelijk zijn voor de oorlogen in onder meer Irak en Syrië, als hoofdoorzaak van deze migratie, zullen we maar toegedekt houden. Dat het Noorden het Zuiden ook in de postkoloniale tijd economisch onder de duim houdt, idem. Want het zijn ook heel veel armen, vooral uit Afrika, die naar hier komen. Boontje komt om zijn loontje…

De vijand is overal

Maar we hadden het over Fort VS dus. Amerika beveiligt zich steeds meer en die trend is vooral ingezet na de aanslagen op de Twin Towers. Wat op 11 september 2019 weer eens herdacht werd. Het wordt dan ook steeds moeilijker dat land nog in te komen. Het decennia oude systeem van de Green Cards zal ook worden ingeperkt. Iedereen is a.h.w. verdacht tot het tegendeel bewezen wordt. Beveiligen dus, tegen? Echte vijanden (meest door de VS zelf gecreëerd, na bijna een eeuw bemoeienissen met andere landen.) En imaginaire vijanden. Wie zich volledig inkapselt, economisch, maatschappelijk, politiek; wie zich terugtrekt tot de kleinst mogelijke eenheid, ziet overal vijanden. Zoals twee Nederlandse YouTubers (dat is een beroep geworden, jawel.)

Trespassing

Ties Granzier en Govert Sweep worden sinds dinsdag 10 september 2019 vastgehouden in Nye County, Nevada. Ze wilden een stunt uithalen door zich in verboden gebied te begeven. ‘Sweep and Granzier told police that they can read and understand English but ignored the “No Trespassing” sign at the entrance because they wanted to see the facility. Area 51 is off the northeast corner of the site.’ Bedoeld gebied is een National Security Site. Ze hadden met een camera opnames ter plaatse gemaakt, echter nauweljks 5 kilometer in dit verboden gebied. Granzier heeft 735.000 volgers op YouTube. Hopelijk gaat onze ambassade aldaar zich ontfermen over hun lot! In ver vervlogen tijden zouden ze er met een strenge reprimande vanaf zijn gekomen. Maar in een paranoïde Staat anno 2019…?

Waarschuwing

De sociale media van maar liefst 170.000 Nederlanders werden gehackt in 2018. Cybercrime tiert almaar weliger. ‘In bijna de helft van de gevallen (45 procent) kon een hacker inbreken op het account omdat de dader toegang had tot het wachtwoord. Dit kan gebeuren doordat mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruiken, hun wachtwoord laten slingeren of een eenvoudig te raden wachtwoord gebruiken.’ Maar veel meer Nederlanders gaven zich op als slachtoffer van internetcrime. Wel 1,4 miljoen mensen! We moeten allemaal voorzichtiger dan nu zijn wanneer we ons op de digitale snelweg begeven. Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard!

13 reacties

 1. In buurland België bijvoorbeeld ligt bij de onderhandelingen over een
  nieuwe regering ook een omstreden eis op tafel. Het gaat om werklozen
  verplichte arbeid te laten verrichten. Gemeenschapsdienst heet dat. Want
  werken zult gij doen, in het zweet uwer aanschijns!

  Bij ons heet dat de tegenprestatie voor in de Bijstand (Participatiewet). Daar sta ik volledig achter, want je krijgt geld van werkenden die het via belastingen en premies moeten zien op te hoesten, en daar mag je als Bijstandsgerechtigde naar vermogen echt wel wat voor terugdoen. Als het aan mij ligt, geldt dat ook voor de WIA, WAO, Wajong en ook de AOW/pensioenen! Daarbij moet er wel sprake zijn van maatwerk en keuzevrijheid.

   1. Die hebben dus jaren zitten slapen. Dit zagen we hier op Biflatie.nl toch al lang aankomen? Wordt nu tijd om eens flink tegengas te geven. Het beteugelende ECB-beleid tast onze pensioen- en spaarpotten(banksparen) aan ten gunste van de periferie-landen. Wanneer wordt de massa wakker?

     1. Exact! “De politisering van centrale banken en in het bijzonder de ECB is voldoende reden voor wat paniek.” Dit gaat dus totaal de verkeerde kant op!!!

 2. Ik zal het wel niet begrijpen, maar ik heb een nichtje in de bijstand met 1 kind die via diverse toeslagen ruim 1.950 Euro schoon in de maand te besteden heeft en zegt dat de belastingdienst haar grootste vriend is!

  Dus wie zit het niet mee?

  Misschien zou de enige en juiste vraag moeten zijn, wie wordt er WILLENS en WETEND in dit land belazerd !

  Of is de Nedriglander, welke het volgens de kop boven uw bijdrage niet mee zou zitten, tot op de dag van vandaag niet zo in de ontkennings fase dat ze braaf en zonder mokken het zooitje financiert, omdat ze zelf volkomen in de financiele stront zit.

  1. De Belastingdienst als uitkerende instantie is ooit een foute beslissing geweest in politiek Den Haag. Het was puur vanwege het gemak omdat daar de inkomens geregistreerd zijn en omdat er een koppeling is met de GBA(Gemeentelijke Basisadministratie). Inkomensafhankelijke toeslagen (en sommige heffingskortingen) aanvragen op basis van het te verwachten inkomen over het lopende kalenderjaar en achteraf afrekenen nadat het inkomen door de Belastingdienst definitief was vastgesteld. Het gaf veel ellende met terugvorderen van teveel uitbetaalde toeslagen maar soms werd ook nabetaald.

   Het grote probleem bij de Belastingdienst is echter dat een centrale overheidsorganisatie te ver van de burger af staat. Er wordt alleen achteraf gecontroleerd of burgers recht kunnen doen gelden op een toeslag. Door de massale en grootschalige verwerking van aanvragen wordt te weinig “gedacht” of een burger er misschien wel echt recht op heeft. Het was beter geweest om de aanvragen voor een aanvulling op iemands inkomen te laten beoordelen door een gemeenteambtenaar die dichter bij zijn ingezetenen staat. Er is op een kleinschalig niveau een veel betere sociale controle mogelijk. Op grootschalig niveau is sprake van grote verkwisting. Hetzelfde probleem zie je bij grote gemeenten zoals A’dam en R’dam waar vaak stevig gemorst wordt met (aanvullende) bijstandsuitkeringen.

   Het zou onze politici sieren om het hele toeslagencircus eens onder de loep te nemen en de miljarden aan aanvullende inkomensafhankelijke regelingen, dus ook sommige heffingskortingen, neer te leggen bij de gemeenten. De hele aanvraagmethodiek moet anders. Een beetje in de richting van een vorm van basisinkomen, niet naar Italiaans model, maar puur het poldermodel. Gewoon alles aan toeslagen etc. in de vorm van bijstand en aanvragen dicht bij huis in eigen gemeente. Iemand met bijstand van de gemeente vraagt nu toeslagen aan bij een andere instantie. Iemand met een te laag inkomen uit loondienst vraagt aanvullende bijstand bij de gemeente en toeslagen bij de Belastingdienst en soms komt UWV er bij te pas i.v.m. WW of andere uitkeringen. Veel teveel instanties. Laat de Belastingdienst alleen heffen en innen en de gemeente gewoon uitkeren in de vorm van bijstand inclusief aanvulling i.v.m. hoge huurprijs en hoge zorgverzekering etc. Niet te gemakkelijk zijn maar direct controleren of aanvraag overeenkomt met woon- en inkomenssituatie. Gemeenten hebben afspraken met de Belastingdienst over uitwisseling van gegevens en het internet is snel. Bij een langere verwerkingsduur van de aanvraag kan de gemeente eventueel een voorschot toekennen. Hoe dan ook, het kan veel beter als op kleinschalig niveau met de burger wordt gecommuniceerd. Grote gemeenten organiseren zittingen in buurthuizen etc. en staan daarmee al weer dichter bij de burger.

   1. Vroeger moest je ook bij de gemeente wezen voor je individuele huursubsidie. Waarom zou dat niet weer gedecentraliseerd kunnen worden? Of nog beter gewoon ijskoud alle toeslagen per direct afschaffen, dan worden zorgverzekeraars en woningverhuurders wel gedwongen om de zorgpremies resp. de huren fors te verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: