Historisch lage volumes, kleine cryptobeleggers weten het ook niet meer, máár…

(uit Cryptonieuwsbrief.nl) Een weldenkend mens (jawel, die bestaan nog, en beleggers zijn ook mensen) zou kunnen denken: ´Bitcoin is dood´. ´t Is over, c´est finit, dit was het, finished. Het is mooi geweest, we hebben goed verdiend (een groot deel der cryptobleleggers toch, vast), maar…

Been there, seen this, done that

De markt – u, ik en een slordige 300 miljoen andere cryptobeleggers – heeft dit soort situaties al minstens tien keer meegemaakt. BTC als nog vaak leidende munt, als digitale gids voor de brede markt, gaat zijdelings tot lager. Al vele weken is dit het geval. Alsof ze nog steeds aan het bekomen is van de halvering in koers in mei/juni 2021. Maar…drie opmerkingen toch:

1. We hebben als cryptobeleggers nog véél erger meegemaakt sinds 2009; zie ´The Bitcoin Crash of 2021 Compared to Past Sell-Offs´. En overleefd, en er steeds veel beter uitgekomen

2. Bitcoin is nog veel vaker ´doodverklaard´: ´Bitcoin Obituaries Bitcoin has died 423 times´
Read more: Bitcoin Obituaries – “Bitcoin is Dead” Declared 400+ Times | 99Bitcoins.

Specifiek deze term, uitspraak, dit gezegde is heel gevaarlijk, misleidend: ´This time is different´ – ´Dit keer, nu, is het anders´. Want het blijkt dan telkens weer dat het ´deze keer´ helemaal niét anders is. We zouden bitcoin et al. toch niet zo vlug links laten liggen. Hoe vaak heeft de cryptomarkt beleggers al niet op het verkeerde been gezet, door net dan positief te verrassen, wanneer niemand dit verwacht? Zo komen we tot onze derde opmerking:

3. Waarom gaat de tweede grootste bank van de VS, Bank of America, voor geselecteerde klanten (lees: de rijkste) beleggen in bitcoin futures faciliteren? Omdat BTC nergens meer naartoe zou gaan; geen toekomst meer zou hebben; ze die klanten (die haar het meest opbrengen!) kwijt wil misschien…? Waarom stapt een heel land, met de president voorop, net in bitcoin (El Salvador); en dat is inclusief het mijnen van BTC op milieuvriendelijke wijze? Waarom krijgt bitcoin als grootste munt, en Binance als ´s werelds grootste cryptoplatform zoveel officiële tegenwerking, als de markt toch nergens meer naartoe zou gaan? Waarom gaat Twitter-baas Jack Dorsey, die al fortuinen met bitcoin verdiend heeft (via zijn Square betaal-app) nog verder in deze, met TBD; nieuwe businesses aantrekken, creëren op basis van bitcoin en zelfs met zonne-energie gaan bitcoin mijnen? Waarom gaat de achtste grootste stad in de Amerikaanse staat Tennessee bitcoin aanvaarden aanvaarden om belastingen te innen? Waarom introduceert een van de grootste kredietkaartmaatschappijen ter wereld – VISA – net voor het eerst een crypto-betaalkaart in Australië? Waarom breidt een van de grootste beleggingsfondsen ter wereld – Fidelity – haar personeel uit met 70 procent, ´as Institutional Interest Grows – The firm is expecting to expand its current offering from just BTC, to add ETH and other cryptocurrencies.´

Veel vragen, geen antwoorden 

Samengevat: waarom zijn al die grote, rijke en machtige financiële partijen dan wel nog zo druk bezig zich dieper in bitcoin et al. te werken; diéper, in plaats van de business vaarwel te zeggen, indien het alles toch op z´n laatste benen loopt? Er moet dus wat anders aan de hand zijn dat wij, als retail investors, kleine beleggers en traders niet weten, kennen, of zelfs kunnen bevroeden. Laat ons daar eens goed en diep over nadenken misschien…?

Retorisch

U hoeft niet écht uw antwoorden, wanneer u die al heeft, beste Lezer, beste Lezeres, in te sturen naar de redactie hoor. Het zijn meer retorisch getinte vragen die we u, maar ook onszelf stellen. Eerder zaken om over na te denken, ´to ponder´, zoals dat zo mooi in het Engels heet. ´Om te overwegen´ misschien, vooraleer voorgoed de cryptobusiness de rug toe te keren…

Nieuwtjes

Laat ons overgaan tot het recente nieuws wat crypto en blockchain betreft, en hoewel er verschillende dagen zijn overheen gegaan sinds we elkaar laatst ´spraken´, valt er heel weinig te melden. Wat ook weer typerend is voor ´the state of crypto´. Er gebeurde, er gebeurt bitter weinig van belang, en dat is ook niet van de aard om beleggers opgewonden te krijgen, hernieuwde interesse te kweken. Wat wel al sinds weken heerst en nog vandaag is FUD; fear, unrest and doubt. Angst, onrust en twijfel. Die ´angst´ kunnen we zelfs meten met de Fear & Greed Index, die reeds een maand tussen 19 en 25 meandert. En op 24 staat op moment van schrijven. Nog steeds in het dieprood noteert met ´extreme fear´. Geen 10 meer toen de recentste grote crash plaatsvond, maar nog steeds angstig genoeg opdat niemand nog een vin verroert, een vinger uitsteekt, dus ook niet naar zijn en haar toetsenbord reikt om, zeg, cryptomunten (bij) te kopen. Niemand doet iets, niks beweegt. Omdat niemand nog iets doet, beweegt er niks. En het is omdat er niks beweegt, dat niemand nog iets doet. Tja, zo komen we natuurlijk nergens…

Binance, die grootste cryptobeurs waar we het net over hadden, stopt (naar eigen zeggen uit zichzelf) met het verhandelen van aandelen. Een aantal van de grootste aandelen was eerder tokenized, in een token vervat en zo verhandeld – maar daarmee stopt Binance dus. Zeker om niet op te lange tenen te stappen van grote platformen die alleen maar aandelen verhandelen, en hun business misschien bedreigd zagen? Nochtans is dit dé toekomst hoor – tokenization. Snel, veilig en goedkoop waarden verhandelen via de digitale snelweg. Maar voor Binance dus ff on hold gezet. Binance mag dan wel in drie jaar tot een multimiljarden business zijn uitgegroeid; CZ, Changpeng Zhao als stichter-CEO wordt door the powers that be, de gevestigde machten duidelijk gemaakt dat hij zal moeten buigen, danig op z´n tellen passen, en vooral niet veel ´belangrijker´ mag worden (!)

Digitale yuan

De Chinese centrale bank publiceerde het white paper voor haar CBDC, central bank digital currency, de digitale yuan, de e-CNY. En centraal wordt deze inderdaad. Het land wil alle geldstromen binnen haar grenzen, van alle 1,4 miljard burgers en alle bedrijven controleren, beheersen, sturen. Want degene die het géld controleert, bezit de echte macht. Het is natuurlijk een verkrachting van wat de illustere onbekende Satoshi Nakamoto met bitcoin voor ogen had, in 2009, met de creatie van bitcoin. Met als bedoeling het geld in handen van de burgers te geven, weg van centrale banken. Van de mensen, voor de mensen. Alvast de People´s Bank of China ziet dit een beetje anders: van de Stáát, voor de mensen. Zoals het altijd al was, met dit verschil dankzij de uitvinding van ´blockchain´: dat die Staat ook nog eens kan beslissen waar en hoe en wanneer die mensen dat geld kunnen besteden. De wallet vanwege de overheid overhandigd aan de burgers, zal immers programmeerbaar zijn. Zelfs zij die zouden willen of durven met ´hun´(?) digitaal geld iets te doen dat de overheid niet welgezind is? Het zal gewoon niet meer mogelijk zijn. Total control is here, and soon coming to a place near us! Al zegt de Europese bancaire overheid, de ECB, dat het nog 5 jaar zal duren? (Ik geloof er niks van!)

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 10.000+ munten en tokens tezamen, is nog wat gezakt tegenover vrijdag 16 juli jl., toen collega Harm van Wijk u berichtte. Ze bedraagt vandaag nog slechts 1,291 trillion – biljoen – dollar (was 1,328 trillion). BTC noteert aan 31.500 dollar (was 31.300). De bitcoin dominantie is momenteel 46 procent (was 46,9). De conclusie is dat de brede markt verder slabakt. Slechts wat blijft aanmodderen en iedereen in slaap valt (behalve dan bovengenoemde grote, machtige en invloedrijke partijen!) Het spijt ons dat we op dit moment geen beter nieuws voor u hebben.

Misschien toch genoeg om enkelen onder ons nog wakker te houden: 

– Een blockchain start-up in Singapore vindt zonder enig probleem 17 miljoen dollar aan investeringsgeld voor zijn plannen

– Durfkapitalist Tim Draper, miljardair, blijft achter ´Bitcoin aan 250.000 dollar in 2022´ staan. Hij investeerde zelf in de grootste en oudste digitale munt en geeft al vele jaren correcte voorspellingen af. People all over the world will benefit from using Bitcoin because they don’t have to pay banks 2-4% every time they pay with a credit card. Families benefit if workers can send money to their loved ones abroad without hindrance. Entrepreneurs in countries like Nigeria and Argentina will benefit because they can store capital in a reliable currency.” 

– Een mega-whale, een van de grootste partijen – met 18 adressen die bitcoins bezitten – kocht nog eens 30.000 bitcoins bij afgelopen weekend. Voor bijna 1 miljard dollar. Terwijl er zich al in bezit bevinden: 144.000 bitcoins ter waarde van 4,52 miljard dollar! Wie of wat ook achter deze giga-walvis zit – waarom zou hij, zij of zouden ´ze´ dat nou wel doen…als het allemaal toch niks wordt met dit cryptowereldje, en met bitcoin in het bijzonder? Het wordt nog intrigerender wanneer blijkt dat deze whale slechts één keer eerder kocht, namelijk in december 2018 toen BTC aan 3.970 dollar stond. De rest van het bitcoin fortuin was blijkbaar altijd al in bezit. 

Anders gezegd: iemand – man, vrouw of groep – is reeds multimiljardair door z´n bitcoin-bezit. Vond BTC aan 3.970 dollar de moeite waard om bij te kopen. En vond gisteren en eergisteren BTC aan afgerond 31.000 dollar nog interessanter, want koopt bij voor 950 miljoen dollar, om precies te zijn. Think about it: wat weet deze giga-whale wat wij niet weten…?!

Binnen twee dagen – woensdag 21 juli a.s. – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wensen we u alvast een aangename start van de week, een prettige maandag 19 juli!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.