Genoemde datum in de titel van deze column zal vrijwel niemand aanspreken, behalve degene die jarig is of een belangrijke afspraak heeft staan in de agenda. Zo rondom de jaarwisseling heerst een serene stilte aan het politieke front. Misschien dat er wat lawaai komt en dat het kabinet Rutte (symbolisch) omvalt vlak voor de verkiezingen in maart vanwege de onverkwikkelijke toeslagenaffaire.

Toeslagen, miskleun van deze eeuw

Het kabinet vergaderde op zondag 3 januari voor de zoveelste keer in het Catshuis over de grootste politieke miskleun in deze 21ste eeuw. De zoveelste ondeugdelijke regelgeving inzake de uitvoering van onze sociale voorzieningen. Hoe kun je de uitbetaling van Toeslagen nu overlaten aan een invorderingsapparaat. Een overheidsinstelling die goed is in heffen en innen en daarop strenge controles toepast. Een totaal andere tak van sport dan het aanbieden van (sociale) toekenningen.

Hard gelag

Toeslagen hebben weinig raakvlak met belastingen, behalve de bekendheid van inkomens. Als voormalig belastingambtenaar heb ik  soms moeite gehad met de uitvoering van deze tak van sport. De spelregels waren te eenzijdig, er was geen “VAR,” om in sportieve termen te spreken. Negatieve ervaringen die de medewerkers uitten richting de dienstleiding werden genegeerd. Een ambtelijke instelling voert braaf de bevelen uit die de regering van bovenaf oplegt. Regering en Parlement maken nu eenmaal de wetten, basta! De richting van beneden naar boven bestaat niet in deze hiërarchie. Ambtenaren zijn brave overheidsdienaren. Het gelijk van koppige ambtenaren komt later wel, jammer genoeg met een hard gelag, met een vetgedrukte G. Misschien ben ik van binnen een masochist en lach ik achteraf gewoon met CH. Het is maar hoe je het bekijkt. Tot zover onze binnenlandse politiek. Het volgende kabinet mag de problemen oplossen, mooi makkelijk toch?

De vernedering van de VS

Als ministaatje zijn we erg afhankelijk van de grote landen op onze aardkloot die nogal wat in de melk te brokkelen hebben. Zoals de VS waar het al een tijdje onrustig is. Niet alleen vanwege de chaotische verkiezingen maar temeer door de economische inzinking die het land ondergaat, veroorzaakt door het lamleggen van de economie door een epidemie. Eerder al door de enorme inkomens- en vermogensongelijkheid die vooral het laatste decennium sterk is gegroeid. Komt door de enorme stimuli van centrale banken voor de financiële markten en de stimuli van de regering voor de armoe lijdende massa. We zien een machtig land dat strooit met gratis geld. Een land met 70 miljoen werklozen en 50 miljoen Amerikanen ontvangen voedselbonnen. Als dat geen duidelijke signalen zijn van diepe vernedering, dan weet ik het niet meer.

Verkiezingsfraude?

De heersende chaos kwam heel duidelijk naar buiten bij de verkiezingen, die dagelijks door de mainstreammedia als hot item werden gebracht. De BLM-beweging kreeg alle aandacht en de reportages van de gewelddadige protesten spraken tot de verbeelding. Na het tellen van de stemmen werd het ineens weer stil op de MSM. Donald Trump had duidelijk verloren, punt uit. Geen discussie mogelijk. De bezwaren uit het Trump-kamp, als zou er verkiezingsfraude zijn gepleegd, werden door verschillende rechtbanken van tafel geveegd. Wat er zich achter de schermen afspeelde kwam niet meer in het nieuws want Joe Biden was inmiddels als winnaar uitgeroepen. Klaar toch? Toch zou uit verschillende onderzoeken zijn gebleken dat er haperingen waren bij het tellen van de stemmen en is door onafhankelijke onderzoekers aangetoond dat het computersysteem niet optimaal beveiligd was.

Patstelling

Uiteindelijk vinden een aantal Republikeinse senatoren genoeg redenen om op 6 januari bezwaar te maken tegen het certificeren van de stemmen van het “Electoral College.” Dit schijnt een unieke gebeurtenis te zijn. Daarbij duiken in de VS allerlei vraagtekens op door een gebrek aan duidelijkheid over het grondwettelijke vangnet voor de “Electoral Count Act.” Een heuse patstelling zou het gevolg kunnen zijn. Het Congres heeft geen bevoegdheden om hierover een uitspraak te doen. Het lijkt er op dat de Republikeinse senatoren aansturen op het ongeldig verklaren van de verkiezingen. Een nieuwe gerechtelijke procedure zou eventueel uitkomst moeten bieden. De vraag is of hiermee een coup op stapel staat en Trump op 20 januari zijn meubeltjes in het Witte Huis laat staan en weer druk gaat twitteren.

Gaat Joe Biden regeren?

Er zou een nieuw spanningsveld kunnen ontstaan op 6 januari en dat is niet bevorderlijk voor de financiële markten, beleggers haten onzekerheden. Een groot deel van het Amerikaanse volk wacht op duidelijkheid en geld. Een groot deel leeft in armoede en is afhankelijk van voedselbonnen. Massale protesten met straatgevechten zijn in de binnensteden van de VS aan de orde van de dag. We krijgen ze niet meer te zien via onze msm. Als er onstabiliteit ontstaat bij de regering in Washington zal de onrust verder aanwakkeren. Benieuwd wat 6 januari ons brengt. Misschien valt het mee en gaat Joe Biden gewoon regeren en komt het allemaal goed. Dan zal een democratische wind de straten schoon vegen en de beurzen een nieuwe boost geven. Ja toch? U proeft mogelijk enig cynisme. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen.

GW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: