Hoe een pandemie de wereld verandert : van groei naar krimp

38

Nog steeds doen economen en financieel analisten verwoede pogingen om te proberen een inschatting te maken van het naderende onheil van de echte crash. Die nog moet komen. We beginnen een beetje van de eerste schrik te bekomen nu we de pandemie langzaam maar zeker onder controle denken te krijgen. In ons achterhoofd moeten we rekening houden met een terugslag wanneer bij al teveel enthousiasme het virus weer terugkeert. Daarom zal uiterste voorzichtigheid troef zijn voor de rest van dit jaar. Of nog verder in de tijd indien blijkt dat het virus blijft rondwaren in derdewereld landen.

Vraag naar geld

Hoe dan ook, het zal zijn niet meer zo zijn als voor 2020. Er wachten andere tijden, om niet te spreken over bittere tijden. We zien dagelijks de slechte tijdingen in het nieuws voorbij komen. Over ongekende cijfers van economische krimp in alle landen op onze aardkloot. En van record aantallen werknemers die zich melden voor een uitkering. En van record aantallen ondernemers en bedrijven die zich melden bij de overheid voor noodsteun. Hoe gaat de mondiale samenleving deze enorme geldvraag opvangen en verwerken?

Rijksbegroting 2021

Eigenlijk is het niet de samenleving maar is het de overheid die te hulp schiet met enorme bedragen. Met het grootste gemak worden miljarden “vrij gemaakt”. Via de Rijksbegroting en lenen via de kapitaalmarkt. Het lijkt wel of onze regering en al die andere regeringen bij toverslag zijn veranderd in weldoeners. Zo maar opeens worden miljarden tevoorschijn getoverd. Zie je nu wel, roept het volk, het geld is er wel. We moeten eerst creperen en dan komen ze pas over de brug. Zo werkt dus onze overheid. Dat is in het algemeen de gedachte bij de massa in de samenleving. Niet iedereen leest Biflatie.nl en niet iedereen is op de hoogte hoe de geldstromen zich werkelijk bewegen. Mensen leven bij de dag en morgen zie we morgen dan wel weer. Zelf denk ik dat we het volgend gaan zien en voelen. Wanneer de Rijksbegroting 2021 laat zien hoe de tekorten worden verdeeld over de verschillende departementen. Wanneer we een beeld krijgen van de enorm gestegen aflossingsverplichtingen van de staatsschuld die in no-time explodeert tot ruim boven de norm van 60 procent van het BBP.

Er klopt iets niet

Toch wekken beleggers de indruk dat er (nog) weinig aan de hand is. De financiële markten zijn weer aardig hersteld van de crash in februari. Niet zo heel verwonderlijk. Centrale banken en overheden strooien momenteel met miljarden, nee met biljoenen. Overheden gaan de kapitaalmarkt op en lenen zich scheel. Banken en beleggers kopen de staatsleningen en laten hun balans vollopen. Maakt niet uit of er nauwelijks of geen rente wordt ontvangen. Centrale banken kopen het schuldpapier wel weer op. Ook de bedrijfsleningen waarop banken straks massaal moeten afschrijven. Dus niets aan de hand roepen de bankiers. De rommelhypotheken en het overschot aan obligaties en bedrijfsleningen worden gewoon opgekocht. Net zoals in 2009 en daarna is gedaan. Wij bankrekeninghouders mogen gerust zijn. Ons geld op de spaar- en betaalrekening is veilig. Het geld stroomt nog alle kanten op. Maar hoe kan het dan toch dat de bankaandelen zo enorm in waarde zijn gedaald? Waarom hebben beleggers dan zo weinig vertrouwen in “onze” banken? Er klopt iets niet.

De vreemde draaicirkel van geld

Hoe moeten wij gewone burgers nu wijs worden uit de vreemde draaicirkel van het grote geld. Het grote geld dat door centrale banken beschikbaar wordt gesteld. Hun balansen worden simpelweg verlengd door de opkoop van het vele krediet dat te zwaar weegt op de bankbalans. Zo krijgen banken nieuwe liquiditeiten en kunnen ze gewoon krediet blijven uitgeven en hun geld verdienen in de handel van staatsleningen. Echter durven veel bedrijven niet meer te investeren en worden ook  particulieren voorzichtig. Dienovereenkomstig zal er minder verdiend worden door de uitgifte van vers krediet. Mogelijk gemaakt door de opkooppraktijken van centrale banken. Ergens klopt hier iets niet in de cirkel van het rondtollende geld. Het kapitaal dat door de FED, de ECB en alle andere centrale banken beschikbaar wordt gesteld blijft hangen in de financiële markten. Het grote geld wordt speculatief als een magneet aangetrokken door het grootkapitaal en komt niet in de samenleving terecht. Wij belastingbetalende burgers moeten het doen met het geld wat de overheid beschikbaar stelt in de vorm van voorschotten en leningen. Wij mogen in 2021 en volgende jaren de tekorten op de Rijksbegroting verdelen. Tekorten die met de bezuinigingsrondjes via de departementen op de burger worden afgewenteld.

De boven- en onderstroom

Als we het goed beschouwen dan zien we dat er sprake is van 2 geldstromen. Een boven- en een onderstroom. Het grootkapitaal van centrale banken naar de financiële markten en het “kleinkapitaal” van overheid naar de samenleving en weer terug. We krijgen wat en we betalen weer terug via belastingheffing en bezuinigingen. Zie hier de tweedeling. De elite die met hun kapitaal aandeelhouder is in de bovenstroom en de massa die afhankelijk is van de verdeel- en heerspolitiek van de overheid, de onderstroom van het geld waarin de belastingbetaler aandeelhouder is. Zie hier de scheefgroei. Het monetair beleid van centrale banken is door de “oneindige” kredietberg aan zijn einde gekomen. Het bekende eindspel. Nu moet geld worden rondgepompt om de banken van liquiditeiten te voorzien en de massa wordt zoet gehouden met hun eigen belastinggeld dat via de overheid in een cirkeltje ronddraait. Maar juist die geldcirkel krimpt door dalende inkomsten en verliezen bij ondernemers. En verloren banen.

Beelden van Parijs

Dan is het wachten tot de massa opstaat en het eindspel doorziet. Dat men bankiers ter verantwoording roept en dat regeringen omver worden geworpen door de hooivorken van de massa. Dan worden de plaatjes van de revoluties uit de geschiedenis opnieuw getekend. Zijn de hooivorken vervangen door molotovcocktails en zien we geen plaatjes maar de filmpjes via sociale media. Ach ja, andere tijden. Benieuwd hoe de beelden in steden zoals Parijs en andere wereldsteden er over een jaar uitzien.

GW