Vaak heb ik het over geschiedenis en dan wel in het bijzonder over lang geleden. Maar hoe zit het  nu met de meer recente geschiedenis? Een heel bijzonder, zeer korte en krachtige beschrijving is te vinden op de GATA site. Overigens wel een stuk uit 2007 dat ooit met toestemming van de schrijver Peter Millar, die dit het jaar daarvoor geschreven had, op de GATA site verscheen. Wat Peter Millar daarin beschrijft is de periodieke opwaartse revaluatie van goud. Daarbij legt hij de nadruk dat deze revaluatie als mechanisme dient om uit een deflatoire schulden depressie aan het einde van een economische golfbeweging te geraken. Iets dat we tegenwoordig ook kunnen waarnemen, als je daarvoor tenminste openstaat.

gata

De eerste economische golfbeweging omschreef hij als volgt:

En in de tweede helft van de vorige eeuw hebben we een soortgelijke ontwikkeling gezien:

Echter, het ziet er naar uit dat fase 4 (instabiliteit en de uiteindelijke deflatie ten gevolge van de exorbitant hoge schulden) inmiddels een aanvang genomen heeft.  En als dat zo is dan is fase 5 (een opwaartse herwaardering van de goudprijs om de monetaire waarde van de wereldwijde monetaire basis en daardoor de schuldenlast te verkleinen) meer waarschijnlijk of  misschien zelfs wel onvermijdelijk. De mate van die goudrevaluatie zou ongeveer volgens zijn berekeningen liggen bij minstens een factor 7 of misschien zelfs wel een factor 20 t.o.v. de toenmalige prijs. Voor degenen die het volledige stuk van Peter Millar na willen lezen, klik hier. (PDF Alert)

13 reacties

 1. Goede analogie

  Alleen komt het artikel uit 2007, dus voor Lehman en de subprime crash. En deze gebeurtenissen in 2008 zijn volgens mij een belangrijk moment en het begin van fase 4 van instabiliteit. Dit mede, omdat de economie staande gehouden moeten worden door grote sommen geld van de centrale banken en de schulden snel groter worden.

  Overigens verloopt het proces nu trager dan begin vorige eeuw.

  1. Dat het proces trager verloopt komt door de enorme macht van de huidige centrale banken, de FED en de ECB. Door hun ongeoorloofde geldverruimingspolitiek weten dezen grootmachten de boel behoorlijk op te rekken en de bubbel nog groter te blazen.

 2. En die GATA is nèt zo goed een gesubsidieerde (corrupte) bende.

  ‘Controlled oppostion’ voor een fractie van (PM-manipulatie-) winsten.

  ZO doe je dàt als neototalitaire (financiële) oligarchie.

  Afijn, de pampieren belangen zjn ook ZO waanzinnig groot …

  Toch ?

 3. The pain of uncertainty is the same pain of unknowingness that dying is not the end of living.

  Reality is that dead is just a phase. It is a choise of coming back to this way of living,the choise of teaching, or staying up above and observing.,,,,

  And that choice is eminent for all of us that die.

 4. pdf-alert? Goud-alert bedoel je! Iedereen die een stukkie over goud schrijft, lijkt er ook in te handelen. Willem Middelkoop roept al 500 jaar dat de goudprijs volgens jaar gaat stijgen.

  Punt is: Wat nou goud? Hoe bepaal je de waarde van goud? Dat is toch net als in de natuurkunde, dat je de ene grootheid in de andere probeert uit te drukken en dat je dan tegen het fenomeen incommensurabiliteit (http://nl.wikipedia.org/wiki/Onzekerheidsrelatie_van_Heisenberg) aanloopt.

  Het ene is niet in het andere uit te drukken. Dus wat is een gram goud waard en waar druk je dat in uit? En als het antwoord op die vraag in jaar A 500 euro is, hoort het dat dan ook te zijn in het jaar B? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?

  1. Het antwoord luidt natuurlijk: nee. Waarom zou goud in jaar A even veel waard moeten zijn als in jaar B?De economische waarde van goud is, als iedere andere prijs, een RUILWAARDE en zo’n waarde is nu eenmaal tijd- en plaatsgebonden. Goud doet meestal goed in tijden waar de samenleving weer eens moet ontdekken wat bedoeld wordt met ’tegenpartijrisico’.

  2. een gezonde goud en zilverprijs dient in ieder geval in verhouding te zijn met de kosten van het delven,

   de huidige goudprijs komt momenteel ongeveer overeen met de kosten van het goud winnen en de zilverprijs ligt veel lager dan de kosten van zilverwinning,

   het zilver dat gewonnen wordt is een bijproduct bij de delven van andere metalen, de zilverconsumptie ligt momenteel hoger dan de productie, de bovengrondse voorraden van een paar duizend jaar zilverwinning raken langzaam uitgeput, dus de huidige zilverprijs is veel te laag om marktconform te zijn in een zuiver kapitalistisch model.

  3. Youp, de link de hebt toegevoegd (onzekerheidsrelatie) doet mij denken aan ‘hoe een debat te winnen’ van schoppenhauer:

   “Of anders kun je ervoor kiezen zo veel en zo onbegrijpelijk mogelijk te praten. Hier verwijst Schopenhauer naar een roman van Oliver Goldsmith, waarin een tegenstander wordt afgetroefd met de vraag: ‘Houdt u het analytisch onderzoek van het eerste gedeelte van mijn enthymeem voor gebrekkig secundam quoad of quoad minus?’ Wie op die vraag niet onmiddellijk een antwoord heeft, heeft het pleit in de praktijk al verloren”

   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/898726/2008/03/15/Beweer-iets-onzinnigs-met-grote-stelligheid-en-je-tegenstander-heeft-er-niet-van-terug.dhtml

   het voeren van een debat houdt de mens scherp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: