batistaEike Batista was tot voor kort de rijkste man van Brazilië, maar inmiddels is hij helemaal bankroet. Vorig jaar stond hij nog 7de op de lijst van de rijksten der aarde. Begin 2012 was zijn vermogen nog $34,5 miljard. Nu staat hij 745 miljoen in de min. Zijn oliebedrijf OGX moet uitstel van betaling aanvragen. Hoe is het zo ver kunnen komen en hoe treft dit Nederland?

Het draaide allemaal om olie

Indien OGX effectief failliet gaat, en die kans zit er heel dik in, dan zou dit het grootste bankroet ooit in Latijns-Amerika betekenen. Op 31 oktober jl. kon een rentebetaling aan Amerikaanse schuldeisers geen doorgang vinden. Er zou volgens ramingen nog geld zijn om het tot december uit te zingen maar dan is alles op. “Het kroonjuweel van Batista’s EBX Groep lag al onder het vergrootglas van beleggers, toen bleek dat er beduidend minder vaten olie werden geproduceerd dan eerder was voorgespiegeld“.

De koersval van OGX: -97%

Op de Braziliaanse beurs, de Bovespa, is het aandeel OGX in een jaar tijd met 97% gedaald. Omgerekend naar euro’s is een aandeel momenteel nog 5 cent waard. Dat is nog veel voor een bedrijf met $5,1 miljard aan schulden, waarvan $3,6 miljard aan oblgatiehouders. Indien het oliebedrijf effectief omvalt, zullen binnen- en buitenlandse banken en andere bedrijven met forse verliezen blijven zitten.

OGX grafiek

Hoe verlies je 34,5 miljard in 1 jaar?

Aardolie moest van Batista uiteindelijk de rijkste man ter wereld maken; olie die hij zou winnen voor de Braziliaanse kust. De nu ex-miljardair bezit tientallen bedrijven maar het is OGX waar al zijn aandacht naar uitging. Iedereen van naam en faam kocht aandelen af van of deed een investering in zijn imperium: BlackRock, Pimco, General Electric, het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi, IBM en ExxonMobil. Iedereen had vertrouwen in deze Braziliaan. Batista was tot een jaar geleden een ‘golden boy’ want alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Die tijden zijn nu voorbij, alle grote bedrijven, banken en hedgefondsen hebben een verkeerd inzicht gehad.

Ook Nederland voelt de pijn

Nederlandse banken, scheepsbouwers en oliebedrijven lopen kleerscheuren op door het imploderen van het imperium van de Braziliaanse Batista. Als de scheepsbouwpoot (OSX) van zijn Grupo EBX in de val van oliebedrijf OGX wordt meegesleurd in de nergang, dreigt ruzie tussen talloze schuldeisers om de schaarse poet”.

4 reacties

  1. En wat nu zo leuk is aan olie; je moet het afrekenen in dollars. Wat nu als de kostprijs voor een vat olie $110,- is? Dan moet de verkoopprijs (ruim) daarboven liggen. Toch?

    En wat nu als “we” die dollar crushen t.o.v. andere valuta’s, zodat olie in andere valuta’s dan de USD vooralsnog betaalbaar blijft?

    Om peak cheap oil nog even uit te stellen….

    “when there’s no choice, there’s only one choice left”

    Biflaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: