Hoe komen we aan zoveel schulden ?

Voor iedereen die zich afvraagt hoe we in deze schuldencrisis zijn beland, biedt onderstaande grafiek van The Economist het antwoord op uw vraag. Normaal gezien moet een land in goede jaren overschotten boeken om de tekorten in slechte jaren op te vangen. Dat goede en slechte jaren elkaar afwisselen is normaal, de economie werkt nu eenmaal met cyclussen. Maar vele (Europese) landen zijn ‘vergeten’ overschotten te boeken.

In de periode van 1978 tot 2011 boekten landen als Frankrijk en Italië geen enkel overschot. Italië boekte in deze periode gemiddeld een tekort van 7%. In de periode van 1995 tot 2011, toch een van de meeste welvarendste periodes in de Westerse geschiedenis, slaagden er 4 Westerse landen in om geen enkel overschot te boeken. Ook Duitsland, dé groeimotor van Europa, boekte slechts 2 van de 17 jaren een overschot. Geen enkel land of regio kan ongestraft oneindig tekorten opstapelen, slecht beleid is gedoemd om te eindigen in een faillissement.

Ronald Hendrickx – Fininfo-be

26 reacties

 1. Overheden geven gewoon altijd teveel uit,korte termijn politiek ,en storten daarmee het hele ”westen”in het verderf.

 2. Goh nou een tennisclub wordt nog beter bestuurd dan die belachelijke unie. Daar kan een lid dat de boel belazert eruit gerost worden.
  Verder is het natuurlijk makkelijk beslissen als het geld niet uit jouw beurs komt.
  Zijn mensen erg zwak als het gaat om macht die uiteindelijk corrumpeert een enkele uitzondering daargelaten (maar die zijn we in Den Haag nog niet tegen gekomen).
  En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het is erg mooi weer dus ik ga ervan genieten.

 3. Laten we niet vergeten dat met het huidige geldsysteem GEBASEERD OP SCHULDEN het uiteindelijk hoe dan ook uitdraait op het feit dat elk land dat aan dit geldsysteem meedoet uiteindelijk diep in de schulden komt, behalve de makers van het systeem zelf…

  En dat deze schulden ook onmogelijk te betalen zijn, simpelweg omdat er meer schuld is gecreëerd dan geld (door de rente die betaald moet worden bij de creatie van nieuw geld).

  Het is niets meer dan een ponzischema, maar dan legaal gemaakt door de wetten die de banken nota bene zelf hebben opgesteld…

  En het is bekend hoe een ponzischema uiteindelijk altijd eindigt: uiteindelijk klapt het in elkaar en iedereen is het haasje, behalve de bedenker ervan.

  Kun je wel helemaal moeilijk gaan analyseren hoe de schulden van de ene naar de ander zijn geschoven etc, maar beter kijken de politici naar de bron van alle schuld: de centrale banken en de gewone banken die het effect versterken door fractional reserve banking.

 4. Een belangrijkere vraag is, hoe komen we er vanaf? De schulden worden afgelost en de economie valt terug in recessie. Groei en schulden zijn te afhankelijk van elkaar geworden en met name groei van schuld.

  @4: Goede uitleg!

 5. [quote name=”Bob”]Een belangrijkere vraag is, hoe komen we er vanaf? De schulden worden afgelost en de economie valt terug in recessie. Groei en schulden zijn te afhankelijk van elkaar geworden en met name groei van schuld.

  @4: Goede uitleg![/quote]
  De schulden kunnen niet meer afgelost worden; als we dat zouden doen, bestond er geen geld meer.. En dan nog kwamen we te kort.

  Enige manier om van de schulden af te komen is schulden kwijtschelden door de centrale banken. Maar dat is in strijd met hun eigen wet…

 6. Als je van schulden uitgaat is het heel simpel.

  Waarom hebben we zoveel geleend? dat is de andere kant.

  en dat is ook wat de banken ons willen laten geloven…maar diezelfde banken, hebben in het verleden hun medewerkers gestimuleerd om zo veel mogelijk schulden uit te zetten te bate van hun winst…

  Eigenlijk kan je het zien als pushers in drugs….
  hier , neem dit maar , het kan geen kwaad en je zal je er beter van voelen….zo zeiden ze het natuurlijk niet maar hun berekeningen op dat moment vertelden de leners dat ze het makkelijk zouden kunnen terugbetalen….

  Gewoon bedrog dus.

  en nu het misgaat en het bedrog uitkomt gaan ze steun zoeken van dezelfde mensen die ze bedrogen hebben….

 7. deze wereld is mooi, eigenlijk fantastisch, maar tot op dit moment gekaapt door de zgn financiele wereld, de geldwereld, alsof dat het grootste goed is, geld bezitten…

  word wakker.

  geld zou een ruilmiddel kunnen zijn , maar dan wel zonder de hefboom die banken zich toe eigenen en zonder de rente die ze mensen opleggen.

  geld moet een ruilmiddel zijn, en zonder rente..

  rente is een niet bestaand bedrag, ten gunste van de banken.

 8. @ Madman:
  Rente op zich is niets mis mee, mits je het vraagt over eigen vermogen dat je uitleent.

  En niet over schulden die je creëert uit het niets zoals centrale banken,

  en ook niet geld van een ander dat je uitleent (omdat het anders “toch niet gebruikt wordt”) – wat eigenlijk ook neer komt op (tijdelijk) nieuw geld creëren, omdat het geld dat uitgeleend wordt niet van de rekening af gaat van een ander.

  Maar ik heb je een min gegeven, don’t take it personal, maar ik vond die video van the Matrix niet echt op zijn plaats hier?

 9. @15

  Heel goed te begrijpen, en kijk t nog maar eens en blijf lekker in de matrix, das nou precies wat t filmpje zegt , echt precies dat…

 10. Je wil toch niet zeggen dat jij gelooft dat we echt in een matrix zitten zoals in de film? :/

  En zelfs áls je dat gelooft, wat heeft dat te maken met de wereldwijde schulden (waar dit artikel over gaat)? Ik heb het over hoe frauduleus het wereldwijde bankenstelsel of moet ik zeggen kartel in elkaar zit, en jij komt aan zetten met een fragment uit de film The Matrix??

 11. Het is symbolisch bedoeld, in principe zitten we in de matrix,we worden door de elite gezien als vee.
  De Bankenelite hebben ons via schuld en geld zoals we het nu kennen volledig in hun macht.

  Veel mensen weten dit niet of accepteren het , of willen zelfs niet anders…

  Het komt echt exact op hetzelfde neer als wat er in dat fragment gezegd wordt.. Geld zijn gedrukte papiertjes en nikkelen muntjes die alleen waarde hebben in ons hoofd, maar eigenlijk volledig waardeloos zijn.
  De propaganda van de bankenelite leert ons echter van jongs af aan anders… dat bedoel ik met de matrix.

 12. Ons woordenboek wordt dit jaar in ieder geval uitgebreid met GREXIT. Ik zie al uit naar de SPEXIT en de ITEXIT.
  Hoe sneller we de Brusselse elite weg kunnen krijgen hoe liever!
  Een goede samenwerking met andere landen is prima te realiseren zonder het wangedrocht van Rompuy, Barosso en hun hun vriendjes

 13. @Madman: ja vind ik ook. Wist ik veel toen ik nog jong was. Alles leek wel vanzelf te gaan. Alles was aanwezig. We hadden het goed thuis toen ik tiener was, het schortte me aan niets. Hielden we ons bezig met het systeem op dat moment? Nul, nada. En nu we deze gigantische crisis over ons heen krijgen wordt ineens duidelijk hoe het werkt. Vanaf het moment dat je geboren wordt ben je al een nummer, potentiëel werk- en stemvee. Vanaf zuigeling naar peuter, hop voorschool/creche, vervolgens lagere school, hogere school, opleiding, werk. En bij dit riedeltje alle bijbehorende verplichtingen als paspoort, ID-kaart, BSN-nummer, belasting betalen etc etc.
  Er is geen keuze, het is dit systeem of je zal moeten vertrekken en bij een rimboe-familie in Afrika moeten gaan wonen, hoewel ook daar meer en meer de financiële wereld (lees:China) grip op krijgt.

  Daarom vind ik de vergelijking met de film The Matrix dan ook erg sterk.

 14. En meer op de titel van dit artikel te reageren:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12208122/__Zalm_ziet_niets_in_bankenbelasting__.html

  Deze meneer, die ik ooit heel sterk vond in zijn rol als Minister van Financiën, heeft eerder een flinke overheidssteun bedongen bij de Staat der Nederlanden. Meneer Bos, ook ooit nog eens in de leer van Zalm geweest, heeft die steun toegezegd en die steun is er gekomen.
  En vervolgens heeft Zalm gezegd: “Sorry, maar jullie moeten er niet vanuit gaan dat dat geld ooit nog terugkomt.”

  Toen klopte Griekenland aan voor steun. En nog een keer, en nog een keer.
  En ook al dit geld….komt nooit meer terug.

  Sprak gisteravond mijn buurvrouw, die weet ook niet hoe dit nog goed gaat komen.

  Ik denk dat we vanaf 2014 net zoals in Griekenland een eerste golf van zelfmoorden mee gaan maken zoals we die nog nooit eerder in NL gezien hebben.

 15. Het spijt me te moeten zeggen dat binnen de wet ook geen oplossing zal plaatsvinden.
  Te weten dat de wetten gemaakt zijn door en voor de bankenelite, en als gewone man is alles zodanig dichtgetimmerd dat je in een eindeloos procestraject terechtkomt wanneer je iets wilt veranderen…

  De enige uitweg zal helaas gewelddadige opstand buiten de wet zijn , opstand van de bevolking die massaal opstaat en de macht zal grijpen omdat ze zodanig zijn kaalgeplukt door de stropoppen van de banken, de politici, dat ze niets meer te verliezen hebben…kwestie van tijd.

 16. Volgens Bill Still (the Secret of Oz) is het niet zo ingewikkeld om van onze schulden af te komen. Als ik het goed begrijp gaat het als volgt:

  Geef de overheid haar macht terug om geld te creëren, in plaats van het te lenen. Druk het geld dat benodigd is om de schulden af te betalen. Geef dit geld aan de financiële instellingen waaraan het verschuldigd is. Tegelijkertijd, verhoog de reserve-ratio waaraan deze instellingen (banken) zich moeten houden van 2-3% naar 100%. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het nieuwe geld niet in circulatie komt (dus geen inflatie) maar wel het aflossen van de schulden betekent.

  Vanaf heden hebben banken dus te maken met een 100% reserve-ratio, wat betekent dat zij enkel geld uit kunnen lenen dat zij daadwerkelijk hebben. De centrale bank dient vervolgens als overheidsorgaan (en niet als privaat bedrijf) om het geld dat de overheid nodig heeft schuldenvrij en rentevrij te creëren. Met als kerntaak het controleren en tegengaan van inflatie.

 17. @23 dat zou inderdaad een oplossing zijn, maar om die verandering te krijgen zul je inderdaad een revolutie nodig hebben zoals #22 beschrijft.

  Alleen heb je voor een revolutie de media nodig die de mensen te samen in opstand brengt, en daar zitten allang goed betaalde staatsmannetjes.

  Het twitter bericht had in Egypte effect, maar daar is wel een hele programering aan vooraf gegaan. Een enkele oproep zonder voorafgaande programering heeft geen effect.

  Waar dit uiteindelijk op zal gaan uitlopen is een oorlog tussen oost en west europa. Die is al in voorbereiding en on ontkombaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: