Hoe maak je $363 Miljard bijkomende schulden in 2 weken/De IJstijd is hier

5

(Don’t do this at home.) Tja, daarvoor moet je Donald Trump heten en het tot president van de VS hebben geschopt. Daarvoor moet je een blanco chequeboek hebben gekregen van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. (Wéét dat ‘volk’ dit allemaal wel of kan het ze niets schelen?!) Tevens staat er een drukpers tot je beschikking om zoveel dollars bij te maken als je maar wilt. Kunnen spenderen à volonté en nooit hoeven omkijken naar de schuldenberg die je achterlaat. Tjonge jonge, wie zou zo’n huishouden niet willen runnen…? 

Hebben schulden nog wel belang?

Het lijkt een vreemde vraag maar het lijkt er wel op. Niet één Amerikaanse politicus die erom lijkt te geven. Behalve Ron Paul en nog enkele uitzonderingen zoals hij dan. De eenzame roependen in de woestijn. Want het klopt. Wolfstreet: ‘The US Gross National Debt has jumped by $363 billion in the two weeks since President Trump signed the law that suspended the debt ceiling. This surge pushed the total debt to $22.39 trillion. That’s up by $1.01 trillion from 12 months ago.’ En dit zijn dan nog de zogenaamd ‘goede tijden’ voegt de commentator er aan toe.  

Goede tijden, slechte tijden

Want wat als de huidige recessievrees bewaarheid wordt. En er sléchte economische tijden aankomen? ‘Watch this debt balloon during an economic downturn! Whoopee!  Note the technical term at the top right of the chart:’

Wolfstreet.com

Wie koopt die schulden nog?

Wie heeft zoveel vertrouwen in de man en ‘zijn’ land? Of vooral: in de Amerikaanse economie? Nou, daarvan zou je versteld staan. Het is natuurlijk wel makkelijk wanneer het gros van de 22516 miljàrd dollar and counting (slik)…eigenlijk aan jezelf verschuldigd is! (We hebben de toename van die schuld een poosje getimed en er komt elke 5 seconden 100.000 dollar bij…)

Wolfstreet.com

Buitenlandse schuldeisers

Japan is de grootste opkoper van Amerikaans schuldpapier geworden met 1,12 trillion dollars (1.120.000.000.000 dollar.) Dat was 1,16 trillion in 2016. Vlak daarna komt China met 1,11 trillion. Beide landen zijn al jaren aan het afbouwen. Hoewel Japan in de afgelopen 12 maanden tot juni 2019 nog 92 miljard dollar bijkocht. China bouwde haar bezit wel verder af over die periode met 66 miljard. De overige buitenlandse schuldeisers komen zelfs niet in de buurt. Met elk ‘slechts’ een paar honderd miljard en minder. Maar deze nemen wel in aantal en omvang toe.

De IJstijd kom eraan

Het is de uiterst sombere Albert Edwards, Globaal Strateeg van het Franse SocGen, die jaren geleden al voorspelde dat die eraan zat te komen. Deze visie bekrachtigde hij nogmaals in januari 2019 op een conferentie in Londen. Hij ziet àlle landen ter wereld de weg opgaan van Japan. Naar nulrente op obligaties en zelfs negatieve rente. Edwards schijnt gelijk te krijgen met de alvast heersende recessievrees. Plus het bewijs van die richting wordt almaar meer zichtbaar. Naargelang de tijd vordert. Wat de ‘bond market’ ons vertelt is, aldus de Strateeg: ‘“that the cycle is ending with the central banks having failed to drive core CPI inflation higher. So Japanese-style outright deflation lies ahead at a time when western economies have piled debt sky high.”

Negatieve rente breidt snel uit

Sinds juli 2019, dat is in één maand tot vandaag, is er 4 trillion dollar (4000 miljard) aan negatief rentepapier bijgekomen! De trieste totaalstand (voor banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, spaarzame burgers,…) is in augustus 2019 16,4 trillion dollar. Zerohedge: ‘The expansion of the universe of negatively yielding bonds as a percentage of total is shown below: as of the last week, this proportion increased further to around 30.0%, above the mid-2016 record high of 25.8%.’

Joe Sixpack voelt het in de portemonnee

Benieuwd of China, met sancties vanwege de VS, vroeg of laat nog méér en sneller schuldpapier in de verkoop gaat zetten. Ongetwijfeld beseft het land dat het zijn zelfbenoemde ‘vijand’ in een wurggreep houdt. Alleen: als en indien China doorzet, gaat het zichzelf tegelijk enorm pijn doen. Daar is de Amerikaanse administratie zich dan weer terdege van bewust. Het is in ieder geval een gevaarlijk spel dat beide spelen. En was het maar een spel tussen twee kwajongens. De Amerikaanse consument voelt de tegensancties vanwege China reeds aan in juli 2019. Zijn allemaal duurder geworden of aangekondigd voor augustus: post-it notes; coca cola en fanta (vanwege de blikjes); personenwagens (staal); speelgoed (duurdere grondstoffen)… En nog tal van consumentengoederen waar Amerikanen niet zonder kunnen.