Hoe staat het met de Bitcoin Fear and Greed Index?

Staat die na de zware sell off van zowat alle cryptomunten op 14 augustus 2019 nog steeds op onweer? Of oogt er al opnieuw zonneschijn aan de einder? We vernemen het van Alternative.me.  ‘Each day, we analyze emotions and sentiments from different sources and crunch them into one simple number: The Fear & Greed Index for Bitcoin and other large cryptocurrencies.’ Het was ook niet alleen op die dag dat de cryptokoersen daalden. Op 15 augustus gaat alles nog een stukje lager. Maar de zwaarmoedige stemming onder de meerderheid-der-beleggers zette al in juli 2019 in.  

Teveel voor Corneel…pardon: Bitcoin

De vijandige stemming van diverse landen ten opzichte van de aangekondigde libra door Facebook. President Trump die een nieuwe sanctie aan China dan toch uitstelt. Nog een uitstel maar dan van een heel andere soort. Want nog steeds geen witte rook vanwege de SEC, Amerikaanse beurscommissie. Dit in verband met drie aanvragen voor een ETF, cryptotracker. Tel daar bij dat we in no time, van december 2018 tot voor kort met BTC maal drie, maal vier gingen. Wat weer eens overdreven was. De befaamde kwaal, overdrijven, eigen aan die meerderheid. Het is wat je noemt de ‘perfecte storm’ voor crypto’s.

De Angst en Hebzucht Index

Hebzucht of FOMO, Fear Of Missing Out. Buiten die hebzucht (greed) is er soms ook angst (fear) onder het gros der cryptobeleggers. Onder àlle soorten beleggers, tout court, trouwens. Want dit geldt bijvoorbeeld ook heel sterk voor beleggers in aandelen. Die Angst en Hebzucht worden gemeten door genoemde index. Nul staat voor de meest extreme angst, in het rood gemeten. De groene zone loopt door tot honderd, en die duidt op de meest extreme hebzucht. Op de Index is te zien dat de wijzer op 13 staat. Dat is een niveau vergelijkbaar met bitcoin in december 2018. Toen bleek het, achteraf gezien, net de start van deze nieuwe stierenmarkt.

Contra Indicator

Dat wil zeggen dat de F&GI gebruikt wordt door geïnteresseerden om net het tegenovergestelde te doen van wat de meerderheid der beleggers doet. Zij verkopen en masse, duidelijk. Wel, dan is het misschien tijd voor eerstgenoemde contrarians om net te beginnen kopen. In de verworven wetenschap dat ‘de anderen’ weer eens overdrijven. Omdat zulke extreme waarde, 13, dus heel dicht tegen 0 aan, meestal niet lang aanhoudt. Dat die duidt op oversold, oververkocht zijn. En een contrarian ageert altijd tegengesteld aan die anderen, die meerderheid. Er zou, voor het valabel zijn van deze theorie, nu wel heel snel een ferme opstoot van de BTC koers moeten komen. Zo niet gaat het hoogstwaarschijnlijk nog verder bergafwaarts met bitcoin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.