Mensen die fysiek goud bezitten hebben dit meestal opgeslagen liggen in een kluis. Banken bieden vaak beveiligde opslag aan voor edelmetaal en andere waardevolle spullen.

Maar hoe veilig is je goud eigenlijk bij de bank? Van oudsher hebben banken het imago dat men de inhoud van kluisjes zeer goed beveiligen, maar zijn er andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je mogelijk het risico loopt om je fysieke goud te verliezen?

Diefstal niet het grootste risico

Met de huidige beveiliging standaarden is diefstal niet het grootste risico. De kluizen zijn tegenwoordig van dermate hoge kwaliteit, dat verlies door een inbraak bijna is uit te sluiten.

Niet alleen de kluizen bij banken, maar ook kluizen die door particulieren zelf kunnen worden aanschaft verminderen de mogelijkheid tot diefstal tot een minimum.

Confiscatie

Er ligt een hele andere rover op de loer, namelijk overheden. Overheden hebben de macht om in situaties beslag te leggen op de inhoud van uw kluisje bij de bank. Daar zijn al eerdere gevallen van bekend in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waarbij de overheid beslag legde op al het fysieke goud van particulieren.

Particulieren mochten wel het goud uit de kluizen halen, maar vervolgens alleen inwisselen tegen fiat geld. Zo gebeurde het dat mensen in 1933 een 20 dollar Golden Eagle munt konden inwisselen van 20 dollar fiat geld.

under-executive-order-of-the-president

Waarom zou confiscatie nogmaals plaats kunnen vinden?

Een goede reden voor overheden om edelmetaal al dan niet tijdelijk te confisqueren. In tijden van een crisis van een dreigende reset van het financiële systeem is er het risico dat er door veel mensen terug wordt gegrepen naar assets zoals goud.

Om te voorkomen dat het fiat geld stelsel omvalt, kan een overheid beslag leggen op al het edelmetaal, om te voorkomen dat de handel nog verder toeneemt en er nog meer druk komt te staan op het fiat geld stelsel.

Dit was in 1933 ook de achterliggende reden om in de Verenigde Staten het goud tijdelijk in beslag te nemen.

Wat zijn de effecten van confiscatie van goud op de goudprijs?

Mocht in de toekomst door overheden beslag worden gelegd op fysiek goud, dan zal de goudprijs hoogstwaarschijnlijk daar maar beperkt op reageren.

Het effect zal echter minder merkbaar zijn dan tijdens de confiscatie in 1933, omdat tijdens die confiscatie de goudstandaard nog bestond. Met andere woorden: Tegenover een bepaalde hoeveelheid dollars moest dezelfde hoeveelheid goud staan.

Om devaluatie van de dollar te bewerkstelligen was het in 1933 noodzakelijk om de prijs van goud aanzienlijk te verhogen, tegenwoordig drukken Centrale Banken de geldpers aan om hetzelfde effect te bereiken.

29 reacties

 1. Ben in bezit 1 liter goud dat is 19,2 kilogram.
  1 liter dus ten grote van een ouderwetse colafles.
  Dat hoef je echt niet in een kluis bij een bank te bewaren, want gaat de bank ter ziele ben je het kwijt.
  En een beveiligd huis heb je er ook niet voor nodig, je moet er alleen voor zorgen dat het in je omgeving niet bekent is.
  Mensen worden opgefokt dat wil je niet weten en is nergens voor nodig.
  Beurde eens 120000 gulden in een zaak in de meest beruchte straat van Rotterdam.
  En het in mijn jas gestopt en gewoon naar de auto gelopen en weggereden denkt iemand nu werkelijk dat het aan jou te zien is dat jij 120 mile in je binnenzak hebt, dan ben je werkelijk knettergek

  1. Ik heb kluizen als hobby.
   De echte dan wel, niet die van de bouwmarkt.
   De laatste die ik kocht weegt ongeveer een ton.
   Ik koop ze voor weinig, en knap ze op. 🙂

 2. Mensen proberen hun persoonlijke bezit in allerlei onzin veilig te stellen.

  Alleen zijn ze hun waardevolste bezit uit het oog verloren.

 3. de tijden worden roeriger, een bericht dat de msm niet haalde maar wel te vinden is op internet gaat over de proxyoorlog in syrie: http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950631000607 : 30 Israeli, Foreign Intelligence Officers Killed in Russia’s Caliber Missile Attack in Aleppo”

  rusland heeft een ‘ niet bestaand’ controle centrum in syrie uitgeschakeld met kalibr kruisraketten waarin VS/UK/Israelische/ saoedische militairen die IS ondersteunden, met andere woorden de politieke situatie verslechterd, het wordt nu wel echt tijd om iets van een buffer op te bouwen,
  wat het ook wordt met de verkiezingen in de US, het land is daar tot op het bot verdeeld en dat is nooit goed voor toekomstige economische perspectieven, digitaal geld printen gaat door en de conflicten in de wereld nemen toe, dus of het nu goud is of iets anders dat je in voorraad houdt, het is de tijd om iets van een buffer te hebben,
  indien overheden goud gaan verbieden; genoeg turkse of marrokaanse nederlanders die het willen overnemen en naar turkije/marroko over te brengen / smokkelen, goud binnen de koran is het eeuwig wettig betaalmiddel, goud confisceren van de islamitische gemeenschap in de EU, nou dan wens ik de overheid heel veel sterkte, de islamitische bevolking voor het hoofd te stoten durven ze toch niet, kortom altijd mensen die echt van goud houden

  1. Bij een totale financiële ineenstorting wordt het systeem compleet weggevaagd. Hoe kun je dan oorlog voeren wanneer geld domweg ophoudt te bestaan t.g.v. de crash?

   1. Er moet toch een patroon zitten in het naar beneden brengen van de goud/zilver prijs, deze week was het een Chinese vakantie, indien we de Chinese vrije dagen van de Chinese beurs kalender kennen,weten we ook wat de koopmomenten worden

 4. Zo. Die hele deal van vrijdag van Deutsche Bank bleek een gerucht. De MSM probeert weer duidelijk de markt te manipuleren! Bankencrisis is nog niet ten einde.

  1. Zou je de bron van wat je hierboven meldde, willen vermelden? Op http://www.nu.nl/geldzaken/4330403/deutsche-bank-officieel-aangeklaagd-in-italie-derivatenschandaal.html lees ik dat Deutsche Bank door Italië wordt aangeklaagd voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena.

   Op http://www.rtlz.nl/opinie/stiglitz-grote-kans-op-nieuwe-bankencrisis-in-eu lees ik dat Stiglitz waarschuwt voor een nieuwe bankencrisis in Europa.

   Topeconoom Joseph Stiglitz ziet het somber in. Hij acht de kans op een nieuwe bankencrisis in Europa groot, vertelt hij verslaggever Hella Hueck.

   In Europa is er een constante spanning tussen politiek en economie, stelt Stigliz. Hij neemt Italië als voorbeeld. “Wat de Italiaanse regering heeft gedaan om een bailout te vermijden is vrijwel zeker niet genoeg. Tenminste, dat het is het gevoel op Wall Street.”

   “De vraag is: als er dan een crisis komt daar, zal men dan de regels aanpassen of niet? Want als je de regels niet aanpast, dan heb je een politieke crisis in Europa. En het idee dat er mogelijk een politieke crisis aankomt, kan ervoor zorgen dat markten op de vlucht slaan. Markten wachten niet tot het opgelost is.”

   Op http://theeconomiccollapseblog.com/archives/deutsche-bank-collapse-the-most-important-bank-in-europe-is-facing-a-major-liquidity-event lees ik het volgende:

   The complete and total collapse of Deutsche Bank would be an event many times more significant for the global financial system than the collapse of Lehman Brothers was. Global leaders simply cannot afford for such a thing to happen, but without serious intervention it appears that is precisely where we are heading.

   Dus de val van de Deutsche Bank zal veel ernstigere gevolgen voor ons allemaal hebben dan de val van Lehman Brothers destijds in 2008. Dat krijg je er van wanneer de Europese leiders besluiteloos zijn en het compleet in elkaar storten van het wereldwijde financiële systeem kan zich daardoor in een tijdsbestek van enkele uren plaatsvinden. Waarna de antichrist de macht grijpt en onder zijn leiding de Nieuwe Wereld Orde wordt ingevoerd met daarbij één wereldmunt? Op http://appie.abspoel.nl/profetische-aftellen-naar-de-komst-van-de-antichrist “Profetische Aftellen (naar de komst van de antichrist)”. En juist deze bankencrisis t.g.v. Deutsche Bank kan voor hem de aanleiding zijn om aan de macht te komen vanuit Europa!

 5. goud en zilver krijgen vandaag enorme tikken naar beneden wat niet te verklaren is met de gebeurtenissen op het wereldtoneel, DB verkeert in een gevaarlijke situatie die een risico kan inhouden voor de hele bankensector, het ziet er naar uit dat de Brexit inderdaad een datum gaat krijgen, Trump maakt goede kans met de verkiezingen in de VS en de relatie VS-Rusland heeft er sinds Brezjnev niet zo slecht voorgestaan,
  wat gebeurt er? de prijs van goud en zilver gaat weer naar beneden.
  Dit is geen reactie die je van gezonde beleggers zou verwachten; je edelmetaal dumpen bij slechtevooruitzichten.
  voor mij bekend dit: de overheid geeft subsidie aan vermogende mensen die hun vermogen willen redden van een slechte monetaire toekomst. nooit gedacht dat overheden zo betrokken zullen zijn bij het helpen van burgers bij het beschermen van het vermogen van de bevolking
  het enige wat nog ontbreekt zijn postbus 51 achtige overheidscampagnes van: een slimme meid is op haar gouden toekomst voorbereid, het fysieke zilvervlootsparen voor ieder nederlands kind, sparen voor een gouden later, het zwitserlevenpensioen met een staafje fysiek goud in zwitserland

   1. al eerder aangegeven maar nu een artikel op zerohedge: http://www.zerohedge.com/news/2016-10-09/theres-one-very-simple-reason-why-precious-metals-were-pummelled-week de goudprijs wordt omlaag gemept als de chinese beurs vakantie heeft, dit zijn data: http://markets.on.nytimes.com/research/markets/holidays/holidays.asp?display=market&timeOffset=1&exchange=SHH doe er je koopvoordeel mee indien je nog goud of zilver wil kopen, houdt de chinese vakanties in de gaten!!! levert zo 10 tot 15 % korting op bij de aanschaf van goud zilver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: