De koersen maken hun opmars omhoog, en dalen even snel – maar het lijkt erop dat Bitcoin en andere cryptocurrencies blijvertjes zijn. Terwijl cryptocurrency zijn opmars naar de mainstream voortzet en meer verstrengeld raakt met de wereldeconomie, zul je vroeg of laat een plek nodig hebben om de jouwe op te slaan.

Kortom: als je in Bitcoin of een andere cryptocurrency wilt investeren, heb je een crypto wallet (oftewel een digitale portemonnee) nodig.

Crypto portemonnee

Aangezien we het hebben over digitale valuta, is de ‘portemonnee’ een metafoor. Je moet het zien als een veilige plaats om jouw eigendomsbewijs op te slaan.

Een cryptocurrency portemonnee kan de vorm aannemen van fysieke hardware of software die op jouw computer of smartphone of in de cloud is geïnstalleerd. Met bekende diensten zoals PayPal, Venmo en Robinhood kun je snel en met weinig technische kennis Bitcoin en andere cryptocurrency kopen.

De meeste van deze online diensten en hun geïntegreerde portefeuilles zijn echter volledig beschermd, wat betekent dat je erop moet vertrouwen dat het bedrijf jouw cryptocurrency goed beheerd. Het is dus zaak om je goed in te lezen voordat je een wallet van een bepaald platform kiest; uiteindelijk hebben ze de controle én jouw crypto is in hun spreekwoordelijke handen.

Crypto’s veilig offline opslaan

Het is niet raadzaam om jouw cryptocurrency op een rekening te zetten, tenzij je een dagelijkse cryptotransactie uitvoert of het om slechts een bescheiden bedrag gaat. ‘Best practice’ is om te investeren in een hardware wallet voor offline opslag. Je kunt kiezen voor een software portemonnee of portemonnee app, die je  meer controle geeft over jouw digitale activa.

In beide gevallen brengt deze vrijheid verantwoordelijkheid met zich mee. Je moet bijvoorbeeld jouw eigen privésleutel bijhouden en deze vooral niet vergeten; het is het crypto-equivalent van een superveilig wachtwoord. Ook moet je bepalen wat een hogere prioriteit heeft: toegankelijkheid of beveiliging.

Een populaire portemonnee slaat cryptocurrency online op; een koude portemonnee is losgekoppeld van internet, wat extra isolatie biedt tegen hackers, maar ook een paar extra stappen vereist elke keer dat je een crypto-transactie wilt doen.

Als je Bitcoin of andere cryptocurrencies wilt kopen en opslaan en op zoek bent naar de beste crypto-portemonnee moet je buiten veiligheid natuurlijk ook letten op kosten, gebruikerservaring, ondersteunde cryptocurrencies en andere functies.

Heb ik persé een portemonnee nodig voor cryptovaluta?

Ja eigenlijk wel. Hoewel veel beurzen crypto-wallets aanbieden moet je om Bitcoin of andere cryptocurrencies te kopen of te verhandelen een eigen portemonnee hebben zodat de digitale valuta op deze manier aan jouw kan worden overgedragen.

Een cryptocurrency-portemonnee is eigenlijk gewoon een app waarmee gebruikers van cryptocurrency hun digitale activa kunnen opslaan en verhandelen. Wanneer je als gebruiker cryptocurrency zoals Bitcoin aankoopt kun je  deze opslaan in een cryptocurrency-portemonnee en van daaruit voor transacties gebruiken.

Hoe werkt een crypto portemonnee?

Een cryptocurrency-portemonnee ondersteund alle transacties die worden uitgevoerd in een block chain, een ‘grootboek’. Wanneer een transactie plaatsvindt, is er een waardeoverdracht tussen meer dan één crypto portemonnee.

Meestal ruilt een enkele partij een bepaalde waarde van bijvoorbeeld Bitcoin in voor een ander activum of andere dienst met een andere crypto-portemonnee.

Om dit soort transacties te valideren en ondertekenen gebruiken de partijen geheime gegevens waarmee bewijs wordt geleverd dat de koper of verkoper de eigenaar is van hun crypto-portemonnee. Jouw portemonnee kan veilig en zonder enige limiet zoveel cryptocurrency bewaren als je wilt.

Hoeveel kost een crypto portemonnee?

Het gebruik van een crypto-portemonnee hoeft niets te kosten als je alleen cryptocurrency in de portemonnee opslaat. Als je echter een transactie voltooit, brengt de beurs of de app die jouw portemonnee huisvest, je verschillende kosten in rekening, afhankelijk van de diensten.

Dit werkt dus eigenlijk net als bij een traditionele bank. De gemiddelde prijs van een cryptocurrency portemonnee ligt momenteel tussen de EUR 0 tot EUR 200. Als je een portemonnee gebruikt als onderdeel van een online beurs, betaal je waarschijnlijk een vast bedrag van een paar euro of een percentage van de totale transactiewaarde.

Een crypto wallet laten uitbetalen

Je kunt jouw cryptocurrency niet direct in contanten omzetten wanneer je dat wilt, maar je kan bijvoorbeeld wel jouw Bitcoin anoniem op de blockchain verkopen in ruil voor de valuta die je wenst.

Een crypto platform kan de transactie namens jou afhandelen en een koper vinden, zodat je de waarde van jouw cryptocurrency snel kunt omzetten in geld.

Elke portemonnee heeft verschillende regels voor het overboeken van jouw valuta naar je bankrekening, maar meestal kan dat binnen 1 tot 3 dagen na de transactie worden voltooid.

Betrouwbare crypto wallets

Crypto wallet van Litebit

Litebit logo tabelLiteBit is één van de oudste crypto brokers en al sinds 2013 op de markt.  Het van oorsprong Nederlandse LiteBit domineerde de eerste aantal jaren de markt maar heeft de laatste jaren veel concurrentie erbij gekregen.

LiteBit ondersteunt zo’n 50 verschillende cryptocurrencies die je eenvouding kunt aankopen door middel van een credit kaart, iDeal, PayPal of gewoon een bank overschrijving.  Ze staan officieel geregistreerd en onder toezicht van De Nederlandse Centrale Bank en je kunt er dus van uitgaan dat jou cryptocurrencies en transacties veilig zijn. LiteBit rekent zo’n 2% commissie en dat is wel wat duurder dan bijvoorbeeld Bitvavo.

Crypto wallet van Bitvavo

Net als de LiteBit wallet kun je de portemonnee van Bitvavo ook gebruiken om eenvoudig je cryptocurrencies op te slaan, te verzenden en te ontvangen.

Zodra je cryptocurrency op Bitvavo hebt gekocht, kun je ervoor kiezen om deze van je Bitvavo wallet naar je eigen software of hardware wallet te sturen.

Bitvavo rekent om en nabij 0.25% per transactie en hoe meer transacties je doet op het Bitvavo platform hoe groter je korting op transactiekosten. Bitvavo kan dus een stuk voordeliger uitvallen.

Crypto wallet van Binance

Binance logo tabelBinance Chain Wallet is de officiële Binance cryptocurrency-portemonnee voor toegang tot Binance Smart Chain, Binance Chain en Ethereum. Je kunt het gebruiken om je crypto veilig op te slaan en verbinding te maken met duizenden projecten in verschillende blockchains.

De Binance Chain Wallet word momenteel ondersteunt door Chrome, Firefox en Brave. Net als de andere wallets biedt Binance een crypto-portemonnee voor handelaren om hun elektronische geld op te slaan.

Binance heeft echter ook ondersteunende diensten voor gebruikers om rente te verdienen of transacties uit te voeren met behulp van programmas om handelaren te helpen investeringsbeslissingen te nemen. De beveiliging van de Binance-app is erg goed, met onder andere een ‘two-way’ authenticatie, inloggen met vingerafdrukken en de Trust Wallet.

Tot slot…

Een crypto wallet aanmaken is een kwestie van het platform kiezen welk het best past bij jouw wensen en doelstellingen en hierop een account aanmaken. Daarna kun je als het goed is eenvoudig een portemonnee downloaden.

Vergeet niet om je veiligheid privé key ergens veilig op te schrijven en/of op te slaan en om geld over te maken naar de wallet zodat deze startklaar is voor gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: