Wanneer een beursgenoteerd bedrijf geld nodig heeft, kan het ervoor kiezen om dit te verkrijgen door middel van kredietverstrekking. Dit kan worden gedaan door een lening af te sluiten bij een bank, het uitgeven van obligaties of door het aantrekken van investeerders die bereid zijn om geld te investeren in ruil voor aandelen in het bedrijf. In dit artikel leer je alles over dit proces. 

De kredietbeoordeling

Een belangrijk aspect van het kredietverstrekking proces is de kredietbeoordeling. Dit is het proces waarbij de kredietwaardigheid van het bedrijf wordt beoordeeld door de kredietverstrekker. De kredietverstrekker kijkt naar de financiële situatie van het bedrijf, de historische prestaties en de vooruitzichten voor de toekomst om te bepalen of het bedrijf in staat zal zijn om de lening terug te betalen. Bijvoorbeeld door te kijken naar het crediteurenproces van het bedrijf. Moet het bedrijf een incassobureau inschakelen of een incassobureau no cure no pay, of is het bedrijf liquide genoeg om aan haar korte termijn schulden te voldoen?

Lening 

Als het bedrijf als kredietwaardig wordt beoordeeld, kan het een lening krijgen met een bepaalde rentevoet en looptijd. De rentevoet zal afhankelijk zijn van de kredietwaardigheid van het bedrijf en de looptijd van de lening. Bedrijven met een hogere kredietwaardigheid zullen over het algemeen een lagere rentevoet betalen dan bedrijven met een lagere kredietwaardigheid.

Obligaties

Naast het uitgeven van leningen kunnen beursgenoteerde bedrijven ook obligaties uitgeven om geld aan te trekken. Een obligatie is een schuldbewijs dat door het bedrijf wordt uitgegeven en waarop een rentevoet wordt betaald. Het verschil tussen obligaties en leningen is dat obligaties verhandelbaar zijn op de beurs, terwijl leningen dat over het algemeen niet zijn.

Aandelen

Een andere manier waarop beursgenoteerde bedrijven geld kunnen aantrekken, is door investeerders aan te trekken die bereid zijn om geld te investeren in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dit staat bekend als aandelenuitgifte. Aandeelhouders hebben stemrecht en kunnen daarom invloed uitoefenen op de beslissingen van het bedrijf.

Kosten en risico’s

In alle gevallen is het belangrijk dat beursgenoteerde bedrijven zich bewust zijn van de kosten en risico’s die gepaard gaan met kredietverstrekking. Het aantrekken van leningen en obligaties zal leiden tot een toename van de schuldenlast van het bedrijf en kan leiden tot hogere rentelasten. Het uitgeven van aandelen kan leiden tot verwatering van het eigendom van de huidige aandeelhouders.

Het verkrijgen van krediet is een belangrijk onderdeel van de financieringsmix van beursgenoteerde bedrijven. Het proces omvat het beoordelen van de kredietwaardigheid van het bedrijf door kredietverstrekkers en het kiezen van de meest geschikte financieringsvorm, zoals leningen, obligaties of aandelenuitgifte. Het is van cruciaal belang dat bedrijven zich bewust zijn van de kosten en risico’s die gepaard gaan met kredietverstrekking en zorgvuldig overwegen welke financieringsvorm het beste past bij hun behoeften. Een gezonde financieringsmix kan het bedrijf helpen om groei te realiseren en concurrentievoordeel te behalen, terwijl een onverantwoorde schuldenlast het bedrijf kan verzwakken en zelfs tot faillissement kan leiden. Door een evenwichtige benadering te kiezen, kunnen beursgenoteerde bedrijven hun kansen op succes vergroten en waarde creëren voor hun aandeelhouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: